Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Запитване за котва
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Запитване за котва
Привет на всички! Взехме си лодка Zander BD360. Искам да попитам знае ли някой колко кг. котва може да се ползва за този тип лодка?
-
- ще става разбирач
Re: Запитване за котва
Поне 6 кг, да ти е мирна главата. Поздрави 

Мерси 

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Вземаш си два маховика от автомобил и няма мърдане. 

Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Не може ли да дадете нормален отговор бре ?
Ба си тъпнята дето изливате.
Отговор от моя страна.
Това ми е котвата за пясъчно дъно.

Без вериги я използвам.При 20м дълбочина - при голяма вълна пускам към 45-60м въже.
Не ме е изтървала до сега,а тежи към 2-3 кг.
А държи тази лодка в морето

Ба си,на гуменка ще накарате влак да вържи на другия край.
Ба си тъпнята дето изливате.
Отговор от моя страна.
Това ми е котвата за пясъчно дъно.

Без вериги я използвам.При 20м дълбочина - при голяма вълна пускам към 45-60м въже.
Не ме е изтървала до сега,а тежи към 2-3 кг.
А държи тази лодка в морето

Ба си,на гуменка ще накарате влак да вържи на другия край.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Кире,нещо се обърка!
По язовирите нема много песок,та тая котва в скали,нема вадене!
Котва-пеперудка с второ въженце и забравя!Номерът не е в тежината,а в захвата на котвата!Та и 2-3кила-котва,стигат! 

Както Троли каза, 2-3 кила стигат само да е подходящата форма.
Мен ме държи 4,5кг а лодката е към 800кг на 5,5м. Не и във море, но пък дори и при доста големи вълни, съсздадени от други лодки или яхти до сега не съм мърдал. Важното е достатъчно отпуснато въже и евентуално първия метър след котвата да е синджир.
Мен ме държи 4,5кг а лодката е към 800кг на 5,5м. Не и във море, но пък дори и при доста големи вълни, съсздадени от други лодки или яхти до сега не съм мърдал. Важното е достатъчно отпуснато въже и евентуално първия метър след котвата да е синджир.
Andrey_76 написа:Вземаш си два маховика от автомобил и няма мърдане.
МожеКИРО написа:Не може ли да дадете нормален отговор бре ? Ба си тъпнята дето изливате.

Вече и не помня от колко години я ползвам, без забележки

На платено не одим !
Хахаха, всъщност и на мен първата ми мисъл за импровизация на котва беше диск
Явно идеята не е лоша
Ай, мерси на всички за споделеният опит!

Ай, мерси на всички за споделеният опит!

Личното ми мнение е, 4 кг котва с прибиращи лапи като тази
и задължително поне метър, а още по-добре метър и половина подходяща верига. Принципно, не котвата, а веригата държи плавателния съд. Ако ще закотвяш на дълбоко и каменисто дъно където няма да можеш да се гмурнеш, не отваряй лапите на котвата, защото може да я дадеш дар на морето. Заклинва се между разни камънаци и е голям зор после. За да си най-спокоен, желателно е да имаш допълнително въженце на другия край на котвата, с което да я освободиш ако се заклещи, но аз не съм си сложил такова. И моята лодка е 3.60 и не е най-просторния плавателен съд затова пускам котвата в свито положение когато е дълбоко. Ако си по морето, няма да е зле да имаш и една плаваща котва, ей така, за всеки случай. 
Когато пускаш котва, пускай дължина на въжето 3 до 5 пъти дълбочината над която си. Според зависи от условията и времето разбира се. Тъпо би било да си на 10м. от брега, а да пуснеш 30 метра въже.
Хубаво е котвата, заедно с веригата да лежат спокойни и въжето да им е хлабаво, т.е. не под напрежение.
П.П. Диска е перфектен за пясъчно дъно според мен.

Когато пускаш котва, пускай дължина на въжето 3 до 5 пъти дълбочината над която си. Според зависи от условията и времето разбира се. Тъпо би било да си на 10м. от брега, а да пуснеш 30 метра въже.

П.П. Диска е перфектен за пясъчно дъно според мен.

Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
На първо време лодката ще се пска по язовири, но не е изключено и по море. Мерси за инфото, определено ще е от полза
А ето и лодката, за която става дума
Вярно, че 3,60 м не е много, но за Мерцедес А класа си е голяяяяяяяяяяям товар 

Приятел ето я твоята котва 6,3кг. Аз и моите колеги сме с такива, и не сме имали никакви проблеми. Ако искаш мога да ти изпратя чисто нова по EKONT. За целта ми пиши на ЛС да се разберем

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Ми аз сериозно писах. Аз съм с такива и нямам проблеми.sampo написа:Andrey_76 написа:Вземаш си два маховика от автомобил и няма мърдане.МожеКИРО написа:Не може ли да дадете нормален отговор бре ? Ба си тъпнята дето изливате., моята изглежда ТАКА , базата е вентилиран спирачен диск от бус, като легне на дъното няма мърдане. Удобен е за гуменяци, не може да предизвика злополука за разлика от острите котви.
Вече и не помня от колко години я ползвам, без забележки.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.