Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Внимание!
Внимание!
naRiba.com

Форум

Тръгвам към морето-имам ВЪПРОСИ
Модератор: emo vasilev
-
- новобранец
Re: Албена
Честно да ти кажа на кея в Албена.. я има но не всеки ден дава добре..gloupan написа:Илария съм ловил на кея посока Балчик,но няма много място и често има оплитания.Иначе ако си с кола иди на буните на Кранево.Също така рано сутрин съм виждал и на плажа до хотел " Гергана" ,там където "Балтата" се влива в морето.Но като цяло в Албена е куца работа -риболова.
П.С.По добре си пий пиенето и не се занимавай с глупости!!!![]()
![]()
Риболова е като футбола,не всеки удар е гол и не всеки улов стига до тигана
Re: Тръгвам към морето-имам ВЪПРОСИ
Здравеите колеги . В понеделник заминавам за Поморие . Досега не съм ходил на морето за риба , какви такъми да си нося ? 

Легендарния рибар
А ми колега зависи за каква риба ще излизаш
Ще гледам нещо на кея да ловя или от брега , наидея си нямам просто за първи път ще ми е 

Легендарния рибар
-
- вече хвърля и на тежко
Основните търсени видове риби по това време са три - попче, платерина, зарган.sad написа:Ще гледам нещо на кея да ловя или от брега , наидея си нямам просто за първи път ще ми е
Купи си малко олова за дъно, в порядъка на 40 грама, вземи си и морски куки, номера 8-10-12. Влакно, което да издържа в солена вода, размер 0.18-0.20 за бомбарда и 0.25 за дъно.
8-цата е за попче, такъма е дънен. Връзваш си два повода, единия слагаш 2-3 см под оловото, другия 20 см отгоре. Стръвта за попче е скарида, мида и цаца. Пускаш оловото на дъното, като държиш пръчката в ръка, ако няма удар вдигни си оловото на няколко сантиметра от дъното и пак го пусни.
Куки номер 10 ще ти са полезни за платерини. Такъма е с тапички, отново дънен. Най-добре си купи готов такъм с вързани куки и тапички /кръгли или цилиндрични/, и само си сложи оловото и ги свържи към основната линия с вирбел. Стръвта е блатен червей, хвърляш колкото можеш по-навътре, оставяш пръчката на брега и чакаш удар.
Куки 12-ки са за зарган, който тепърва чакаме да се появи по-серизоно. Такъма е с плаваща, полупотъваща или потъваща бомбарда, най-добре си вземи от трите вида. Трябват ти още вирбели и перлички, които са доста важни при построяването на такъма.
Последователноста е, слагаш бомбардата, след нея перличка, връзваш основното влакно с бомбардата и перличката за вирбела и си правиш повод дълъг около метър, метър и двайсет. Ако не можеш да прецениш на око, най-добре хвани влакното в ръка и си разпъни ръцете докрай, това е търсената дължина. Връзваш повода за вирбела и най-отдолу куката. Стръвта е блатен червей. Платерини могат да се ловят на същия принцип, но с куки номер десет.
Ако видиш промяна във водната повърхност, като че ли водата "ври", знай, че това е пасаж с платерини, преустройваш такъма, на платерински с бомбарда и хвърляш зад пасажа, като минаваш в него трябва да имаш удар. Бомбардата се води с нормална скорост, а при потъваща особеното е, че трябва да изчакаш бомбардата да слезе на дъното и водиш, като гледаш влакното във водата и върха на пръта да са под еднакъв ъгъл.
Дано съм ти бил полезен !
Наслука колега !
"Преплувах залива с труд, хванах пръта и както си бях до гърди напънах, рибата подръпна, аз въодушевен напънах още малко и праааас, Гарболиното на две."
- StoychevV
- разбира нещата
Re: Албена
Та здравейте тази сутрин на плажа на Албена пред хотел Елица от 5 и 15 до към 6 (дойдоха хора) на дъно с тапички 2 малки иларийки и 1 платеринка по педя.Ще видя тате некоя привечер да слезнем до буните на Кранево или пък някоя сутрин
-
- вече хвърля и на тежко
Няма проблем, щом имаш желание да опиташ тръпката от морския риболов, съм готов да се отзова винаги. Дано останеш доволен, с добър улов !sad написа:Благодаря ти много !

"Преплувах залива с труд, хванах пръта и както си бях до гърди напънах, рибата подръпна, аз въодушевен напънах още малко и праааас, Гарболиното на две."
-
- вече хвърля и на тежко
amatev, за попчета не е ли по-добре с по-голяма кука от 8-ца?
За майтапа предния месец лових до самия кей - и гледах отгоре какво става. Добър размер попче се случи да налапа ОЛОВОТО погрешка, олово дълго поне 3см!!! Използвах куки 3 номер и си събирах попче и морски дракон всякакви размери на бял червей но най-вече на скарида. Не си представям 8-ца и скарида на нея някакси...
За майтапа предния месец лових до самия кей - и гледах отгоре какво става. Добър размер попче се случи да налапа ОЛОВОТО погрешка, олово дълго поне 3см!!! Използвах куки 3 номер и си събирах попче и морски дракон всякакви размери на бял червей но най-вече на скарида. Не си представям 8-ца и скарида на нея някакси...
-
- вече хвърля и на тежко
Може и с 1-ца, може и с 8-ца, но различните марки морски куки се различават по размера, който е обявен. Аз лично съм ловил на 8-ца кука и нямах проблем със скаридата.jamiemirror написа:amatev, за попчета не е ли по-добре с по-голяма кука от 8-ца?

- CERRUTI
- сериозен играч
На 20-ти потеглям за Бургас..
Предварително искам да кажа-колеги не ме разубеждавайте да не се занимавам с риболов а да си гледам почивката....Аз съм бургаски зет и за мен почивката на море придоби друго измерение-"Айде да видиме тая баба,айде при нашите,айде при тази леля,приятелка и т.н......Свърши времето когато ходехме 4-5коча от София и гонехме мацки по дискотеките и плажовете....ех спомени
Така че вече колко години ходя и се паркирам на Вая,Мандрата или друг язовир и оставям жената с колата да ходи по роднини,и привечер ме прибере....
Все се каня да пробвам морски риболов,ама като незнам какви такъми и места....и се отказвам.
Харесах една пръчка на Мичел за морски риболов(като боло,но доста по здрава с оранжав връх и чупещ първи водач)
прилича на този(ама този май е 2ра серия)- http://17531.hotdigital.eu/Rute-Mitchel ... 366_x2.htm
макара няма да взимам,мисля да използвам някоя от мойте с резервната шпула....
Имам една ролка на LINEA EFFE-Long Cast-0.20/5.5kg.

Ще стане ли за бомбарда?
Макарата каква да бъде-мачова,спинингова или някоя по яка?
Тези ще са с мен:
http://urun.gittigidiyor.com/SPRO-NECTO ... 5#aciklama
http://www.firaronline.com/urun-detayi/ ... a-91260230
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6418 -размер-350
За монтажи че разгледам раздела....но за тънкости и места ще помоля бургазлий да помагат!
Предварително искам да кажа-колеги не ме разубеждавайте да не се занимавам с риболов а да си гледам почивката....Аз съм бургаски зет и за мен почивката на море придоби друго измерение-"Айде да видиме тая баба,айде при нашите,айде при тази леля,приятелка и т.н......Свърши времето когато ходехме 4-5коча от София и гонехме мацки по дискотеките и плажовете....ех спомени

Така че вече колко години ходя и се паркирам на Вая,Мандрата или друг язовир и оставям жената с колата да ходи по роднини,и привечер ме прибере....

Все се каня да пробвам морски риболов,ама като незнам какви такъми и места....и се отказвам.
Харесах една пръчка на Мичел за морски риболов(като боло,но доста по здрава с оранжав връх и чупещ първи водач)
прилича на този(ама този май е 2ра серия)- http://17531.hotdigital.eu/Rute-Mitchel ... 366_x2.htm
макара няма да взимам,мисля да използвам някоя от мойте с резервната шпула....
Имам една ролка на LINEA EFFE-Long Cast-0.20/5.5kg.

Ще стане ли за бомбарда?
Макарата каква да бъде-мачова,спинингова или някоя по яка?
Тези ще са с мен:
http://urun.gittigidiyor.com/SPRO-NECTO ... 5#aciklama
http://www.firaronline.com/urun-detayi/ ... a-91260230
http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6418 -размер-350
За монтажи че разгледам раздела....но за тънкости и места ще помоля бургазлий да помагат!

Последно промяна от CERRUTI на Нед Авг 08, 2010 4:19 pm, променено общо 2 пъти.

-
- вече хвърля и на тежко
Или шарански мач, или фидер за бомбардата според мене. За бомбарда - мачова макара.
Според мен вземи фидера, мачова и спинингова макари и си пробвай и на бомбарда и на дъно. Ако имаш пикер или подобна лека и къса пръчка със стъклопластов "фидерен" връх - става супер за попчета и дракони от кея на дъно! Не знам защо местните размахваха някакви тежки дълги сопи - според мен изобщо не усещаха кълването с тях
Най-много използвах от кей една за риболов от лодка 1.80 телескопична с оцветен стъклопластов връх - акция 20-150 с макара спининг клас 4000, сравнително лек такъм - няма смисъл от по-сериозен предвид размера на рибите
Според мен вземи фидера, мачова и спинингова макари и си пробвай и на бомбарда и на дъно. Ако имаш пикер или подобна лека и къса пръчка със стъклопластов "фидерен" връх - става супер за попчета и дракони от кея на дъно! Не знам защо местните размахваха някакви тежки дълги сопи - според мен изобщо не усещаха кълването с тях

Най-много използвах от кей една за риболов от лодка 1.80 телескопична с оцветен стъклопластов връх - акция 20-150 с макара спининг клас 4000, сравнително лек такъм - няма смисъл от по-сериозен предвид размера на рибите

- CERRUTI
- сериозен играч
Имам точно такова стъклоплатово фидерче на 2,70 със спинингова макара,което сабира прах във килераjamiemirror написа:Ако имаш пикер или подобна лека и къса пръчка със стъклопластов "фидерен" връх - става супер за попчета и дракони от кея на дъно!

Кея-за този ли имаш впредвид?

и на каква стръв и монтаж?

-
- вече хвърля и на тежко
Това ми изглежда като "моста" на Бургас - да, този кей става (имаше и едри попчета преди месец и то в обедните жеги!), бях на кея и на Черноморец (градския кей, удари ми попче и НАЛИМ привечер, който мислех за змиорка - но пуснах понеже беше само към 20см), бях на кея и на Аркутино (лихнуси и едри морски дракони, излизат и скорпиди, имаше и платерини но те не ме интересуват).
Монтаж стандартен за попче, дори го купувах готов. Важно е оловото да е продълговато, да не засяда по камънаци (до мен късаха доста, аз се разминах). Ако е под 40гр, може да го носи течение но не пречи особено. Стръв бял червей на грозд по 3-4, скарида (по-добра стръв е). Монофил 0.20 е достатъчно.
Удари ли ти хубаво попче някъде - продължавай да хвърляш все там, обикновено има поне 3-4 поредни.
ПП: Набучвам скаридата откъм опашката - куката излиза през гърдите - така се държи доста по-здраво. Слагах едра морска сол в кутията със скариди за стръв - наистина се стягат и е по-добре.
Монтаж стандартен за попче, дори го купувах готов. Важно е оловото да е продълговато, да не засяда по камънаци (до мен късаха доста, аз се разминах). Ако е под 40гр, може да го носи течение но не пречи особено. Стръв бял червей на грозд по 3-4, скарида (по-добра стръв е). Монофил 0.20 е достатъчно.
Удари ли ти хубаво попче някъде - продължавай да хвърляш все там, обикновено има поне 3-4 поредни.
ПП: Набучвам скаридата откъм опашката - куката излиза през гърдите - така се държи доста по-здраво. Слагах едра морска сол в кутията със скариди за стръв - наистина се стягат и е по-добре.