РЕЦЕПТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА!!!

Модератор: Paublo_Eskobar

Fish_Men
новобранец
новобранец
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Фев 19, 2005 1:35 pm

РЕЦЕПТИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ПРОТЕИНОВИ ТОПЧЕТА!!!

Мнение от Fish_Men »

MOLQ VI DA MI KAJETE RECEPTA ZA IZRABOTKA NA PROTEINOVI TOP4ETA V DOM.YSLOVIQ :roll:
Regar
фен клуб-скобар
Мнения: 254
Регистриран на: Съб Май 29, 2004 4:17 pm
Местоположение: София

Мнение от Regar »

http://carpbg.com/ тук ще намериш
Fish_Men
новобранец
новобранец
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Фев 19, 2005 1:35 pm

Мнение от Fish_Men »

Da tuka ima naistina vsi4ko :D :D :wink:
Fish_Men
новобранец
новобранец
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Фев 19, 2005 1:35 pm

Мнение от Fish_Men »

Направа
Продукти:
За някои риболовци-шаранджии е много-голямо предизвикателство да хванат шаран на стръв, която те сами са си приготвили.Направата на протеиновите топчета не е трудна и всеки може да си направи своя убийствена стръв.
Топчетата съдържат главно високопротеинови съставки, но също така и части , балансирани на протеини, мазнини, витамини, минерали и въглехидрати.Тази стръв се отнася към групата на тези с висока хранителна ценност, защото съдържа концентрирани елементи, които дават на шарана балансирана храна.

Когато правим свои собдтвени топчета , избирме смес, която да следва основният принцип на висока хранителна ценност.Поначало това означава да добавяме съставки към препоръчваната рецпта, докато не получим добре балансирана и структурирана тип храна.В прибавянето се използват съставки, богати на протеини, витамини, споиващи субстанции, като например бялото пшенично брашно.Много важни са вкусовите и ароматизиращите субстанции, които са един от основните ключове за успех на стръвта.

Веднъж схванали принципа на направа на ефективна основа, мойем да започнем експериментите с безброй аромати и чрез смяната на различните съставки да открием своя лична печеливща комбинация.

Преди да започнем да импровизираме е добра идея да вземем основните съставки за направата на протеинови топчета след консултации и съветване с по-опитни от нас риболовци, които могат да ни кажат коя от всичките, предлагани на пазара, е добра и ефективна.На пазара в момента има цял куп от прдлагани субстанции за основа за направата на протеинови топчета,с много високи хранителни ценности съставки.

За направата на стръв е възможно наи-високо съдържание на протеин,започваме с набавянето на сухите сътавки като казеин(сухо мляко), калции, сода бикарбонат.

Казеинът е вид протеин, садържащ се в кравето мляко, изплзва се при направата на сирене.Лактабуминът също е млечен протеин и се съдържа в някои храни, употребявани от спортисти и култористи за натрупванр на мускулна маса.Но тъй като тези храни не са от наи-евтините, можете да ползвате мляко на прах, кадето съдържанието на лактабумине доста концентрирано.В такъв случай вместо 50 гр вземете 100.

За направата на останалата част от сместа използваме въглехидрати, витамини и минерали за придаване на балансираност.Прибавяме и слепваща смес с някакъв ароматизтор и оцветител за довършване на сместа.

Потъващо:
Рецептата за протеинови топчета е комбинация от горепосочените сухи съставки и яица, които придават желаната водност, необходима за омесването.Разбъркват се сухите съставки хубаво в една купа, след което се прибавят 3 яйца, предварително разбъркани в друга купа, прибавят се и оцветитиелите и ароматизаторите.Постепенно след това се прибавят сухи съставки до получаването на плътна и хомогенна смес с желаната жилавост.Не прибавяите цялата суха смес на веднъж – на колкото по-малки порцииправите това, толкова сместта ще бъде по-хомогенна.

Получената смес трябва да наподобява тесто.Тя не трябва да е прекалено мека, защото направените от вас топчета биха се разцепили при варенето.Към всяка рецепта се добавят още яица (6-8 на килограм), подсладители(захар или мед), малко олио, оцветител(например боя за яйца) и аромати(жанилия,плодови екстракти,шоколад и др.).Гъстотата на сместта се контролира чрез добавянето на брашно или нещо течно(вода, яйца).

Тестото се меси, докато стане достаъчно жилаво, оформяме го във формата на пръчица с желаната дебелина и започваме да го режим на равни части, от които оформяме топчетата.Убедете се че в топчетата не е останал никакъв въздух.Ако сместа е твърде лепкава, прибавяме от сухата част, докато сместта престане да ни се лепи по ръцете.При оформянето на топчетата идва на помощ и специалната дъска за протеинови топчета.

Нейната функция е да размесва тестото в ленти с желаната дебелина и след това да ги нарязва и омесва в формата на топчета.

Оформените вече топчета трябва да са с размери м/у 14 и 26 милиметра.Първият начин на термообработка е на пара.Той трае малко по дълго.Вторият начин е обикновения.Слагат се в кошничка , може да взвмете итази от фритюрника, и ги потопете в съд с вряща вода за около минута-две.Слагаите топчета колкото може да побере съдът.Хубаво е през тези една-две минути да разклщаме кошничката или ако не използваме такава, а сме ги изсипали директно в съда, да ги разбъркваме, за да не залепват едно за друго или за съда.По този начин можем да приготвим по около 30-50 топчета наведнъж.След варенето извадете топчетата и ги поставете върху суха кърпа.След няколко минути внимателно обърнете всяко топче, така че то да изсъхне и от другата страна, след това ги оставете да истинат.Ако искате топчетата да станат по-твърди, оставете ги така за няколко часа или дори за цяла нощ.

Плаващо:
Вместо да варите протеиновите топчета, можете да ги запечете в микровълновата фурна.Така приготвени, топчетата не стават за захранване, но имат едно сшествено предимство пред варените топчета- те не потъват, плаващи са.На практика те имат способност да се задържат на повърхността, което пък значи, че тяхното практическо представяне може да бъде многоообразно.

За бързо и лесно приготвяне на плаващи топчета вземете ножа и отрежете с жърха му малко парче и направете дупчица.В така приготвената дупка пъхнете парче полиестер, пенополиуретан, корк или друг плаващ материал.Затворете дупката в топчето с отрязания материал и го доомесете, това е другият начин да получите плаващо топче.

Започваме по последователност да спазваме съшият метод както при направата на обикновените топчета, само дето вместо да ги варим в вода, ги слагаме в микровълновата фурна и пропускаме процеса със съшенето.

Имайки предвид че тези топчета могат да се ползват само за стръв, е редно да се ограничим в тяхната направа.Около 0.5 кг са напълно достатъчни за неколкодневен излет.

Различните миксове, изпълнени с различни съставки, префполагат различно време на печене.За миксове на млечна основа е нужно далеч повече време от тези с рибно брашно и със семена.Обикновеният грис и соево брашно изискватсъщо повечко време.Рецептите с птичата храна и рибното брашно стават прекрасно в микровълновата фурна.

Запомнете, колкото топчето може да се контрплира предварително сколичеството на мления протеин,ако то е по-високо от нормалното-то топчето ще бъде плаващо.

Когато топчетата може да станат готови, добре е да им направим едимбърз тест да разберем, кои са плаващи и кои потъващи.Така тестваните топчета ги сортираме отделно.Ако сме получили плаващи , а ние не йелаем такива, следващият път добавяме към съответните количества от съставките още едно яйце.Ако пак не се получи, заместваме някоя от леките съставки като казеина и сухото мляко с по тежки съставки като царевично брашно, царевичен или пшеничен грис или гултен.

И на края колкото по-усърдно месите тестото за топчета толкова повече въздух изкарвате от него и съответно толкова по-малък е шанса да получите плаващи топчета.

Веднъж усвоили основния начин за направа на протеиновите топчета, вие трябва да решите какви съставки ще използвате за направата им.Списакът с възмойните съставки е огромен, съответнои комбинациите м/у тях са милиони, като границата м/ у сполучливите комбинации и грешните е много тънка.

Вие можете да стриете която и да е годна за храна субстанция и да я прибавите към базовия микс, но така с лека ръка пренебрегвате многогодишен опит и труд на разработчиците на такива смеси от различните фирми, които са открили, може би наи-сполучливите съставки.Следвайки строго рецептите на различните фирми , може пък никога да не открием ъочните съставки и пропорции!!!


Az namerih tazi recepta i se nadqvam da pomogne i na vas :wink:
Аватар
meto
новобранец
новобранец
Мнения: 50
Регистриран на: Съб Окт 16, 2004 11:22 am
Местоположение: Благоевград
Обратна връзка:

Мнение от meto »

Евала колега доста изчерпателна статия :)
Fish_Men
новобранец
новобранец
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Фев 19, 2005 1:35 pm

Мнение от Fish_Men »

Blagodarq no ne e napisana ot mene az prosto q preisah ot http://carpbg.com/
:wink:
Fish_Men
новобранец
новобранец
Мнения: 5
Регистриран на: Съб Фев 19, 2005 1:35 pm

Мнение от Fish_Men »

Mnogo 6te sam blagodaren ako nqkoi ot ryse moje da mi kaje kade hodi nai 4esto za 6aran i kade e imal nai-golqma slyka.Po to4no kade v okolnosta na ryse i na kakvi qzoviri?su6to taka na kakva struv lovi :D
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”