Въпрос за харпун за начинаещ и за "шарните" неопрени :)

Модератор: nkolev66

entusiast
новобранец
новобранец

Въпрос за харпун за начинаещ и за "шарните" неопрени :)

Мнение от entusiast »

Здравейте.
За първи път пиша тук, макар да съм регистриран отдавна.
Първо да се извиня на тези, които ще ме упрекнат, че има доста теми, в които може би се дискутира поставеният от мен въпрос - доста изчетох и само се обърках май. :)

И така - искам да си купя някакъв приличен харпун, с който евентуално да мога да ударя нещо повече от попче :D . Тази година прекарах 2 седмици на Камен бряг и се влюбих в Севрното черноморие! Разцепих попчетата с едно хавайско копие и мисля да вдигна малко нивото :) Освен това няколко пъти попадах в пасажи с кленове - по 10-15 риби (заобикаляха ме на по 1 метър разстояние) и си представете каква комедия бях с хавайското копие да се опитвам да мушна някой рибок. Предполагам, че те нарочно се въртяха около мен и "тоягата" ми за да ми се подиграват :lol: :lol: :lol:
Цената е от значение, защото като софиянец виждам морето 3 седмици най-много и не си заслужава да давам 300 лв за нещо, което ще се използва толкова рядко. От прочетенето тук, стигам до извода, че за нашето море 75-85 см. е може би най-добрата дължина, в комбинация с ластици 16 мм и тънка стрела - 6 или 6.25 мм. Явно видимостта в Черно море обезмиксля по-мощни харпуни, а и в разгара на туристическия сезон не виждам по какво ще стрелям с 90-110см харпун.
В духа на тези мои размисли (за да видите ще съм чел доста) искам да попитам този харпун на NAVA, за доста приемлива за мен цена, дали ще ми свърши работа. Дано тук има хора, които са го държали в ръце.
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1501
На характеристики всичко ми с струва че му е ОК - 75 см мисля че е ОК, 16мм ластици и тънка стрела. И това на цена до 100 лв. Гледах моделите на Seac Sub, Mares и Pathos около 190-230лв, но те идват с по-дебели ластици и страли в духа на горните мисли и май че надхвърлат нуждите ми.

Вторият ми въпрос може да ви се стори смешен, ама гледам разните комуфлажни наопрени, шарени едни такива, с жълтичко, с червеничко и се чудя те не плашат ли рибите :? Струват ми се, че са направени за шарените коралови рифове, а скалите на Черно море бих ги описал като "черничко с малко зеленичко" - какво ще кажете по въпроса? Визирам ето такива модели, като:
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... Azores.jpg
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... avaEvo.jpg
http://shop.akvasport.com/catalog/image ... ic_3mm.jpg

Ако ще купувам неопрен, мисля да се ориентирам към най-тънките - все пак виждам морето само от 1-ви Май та до 30-ти Септември най-много и при 20-25 градуса на водата дебелият само ще ми пречи. Прав ли съм за това? Идеята ми за неопрен е евентуално да съм по-трудно забележим между скалите - мисля, че неопрните имат такъв ефект - че попчетата в района, дето бях, са разлепили вече снимката ми по скалите и почнаха много да ми се крият. :lol: :lol: :lol:
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Въпрос за харпун за начинаещ и за "шарните" неопрени :)

Мнение от adventurebg »

Здравей, не съм ползвал (нава хънтър), но според това което си написал за мен е ок. Само да добавя, че неопрена не е задължително да е кафуфлажен и ако гмуркаш само в топлитемесеци не ти трябва по дебел от 3мм! Лично мое мнение :wink:
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

Това ще ти препоръчам пък аз http://pacific-bg.com/bg/2/10/category.html или това http://pacific-bg.com/bg/2/28/category.html като втория с малко тунинг като свикнеш става перфектен.
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Здравей и добре дошъл в "клуба" . :D От неопрените първите два са ок и щом искаш 3ка -това е много добро решение.Червените петна по костюма под 10ия метър не са вече червени . :idea:
А колкото до харпуна -един Патос 82см е повече от идеалната инвестиция.Най-малкото ще го ползваш поне десетиление без да имаш проблеми.Понеше е с реверсен спусък зарежда до 90 см с което покрива гамата харпуни от 75 -90см което е оптимума за нашето черноморие . :wink:

...моите 5 цента...
entusiast
новобранец
новобранец

Мнение от entusiast »

yavorsub написа:един Патос 82см е повече от идеалната инвестиция.... е с реверсен спусък
Какво е реверсен спусък и какво е нормален така и не разбрах :? Къде е придимството и кои други достъпни модели са с такъв спусък.

Колкото до Патоса, обикновенната версия е май поизчерпана, съдейки по електронните магазини има само 75 см. но и той ме устройва. Другата, Про версията, май ми идва скъпа - към 250 лв. излиза :( На Про-то разликата май е само в "интегриран по цялата дължина водач на стрелата" - на думи звучи като голямо предимство, ама си мисля че ако е толкова решаващо това, то няма да допускат изобщо модел без такъв водач... Надали на обикновенният без такъв водач, стрелата си ходи където си ще...

На 10 м. не се задържам достатъчно дълго че да ловя риба ;) Та викаш този безумно шарен неопрен няма да уплаши рибата, а?
Изображение

Имай в предвид, че моята зона е на 5-6 метра дълбочина - там е светличко и ми се струва, че ще съм доста по-шарен от обраслите с черни миди скали.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Батка гледай с такъв неопрен кви бели съм вършил.terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.15053025]Изображение[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.15543119]Изображение[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.18073409]Изображение[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.18073429]Изображение[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.18794659]Изображение[/URL]://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.18794660]Изображение[/URL] Има и още ама за сега стига.
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Ако харпуна е с реверсен спусък -може и 75ца.
Реверсния спусък зарежда на 5-7см по-назад от неревесия такъв.Това значи че при два еднакви по дължина харпуни единия зарежда с 7 см повече.(каквото и да значи това.за едни това е предимство, за други -само подробност)
А за костюма -може да избереш и черен .Избора все :wink: пак е твой.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...приятелю Ентусиаст , ти показа едната разцветка , Терзо другата ...моето мнение , е че втората е по подходяща , взел съм си такъв неопрен отпреди година и действително има разлика в поведението на рибите около мен , да речем на 70 процента от срещите ми са в полза на неопрена , в другите 30 рибите си ме забелязват по същия начин и както си бях с черния ....втората , топлата разцветка , както каза набора ( Явор ) на по дълбокото ще тъмнее или по точно ще се обезцветява или става невидима , докато първата ще свети :D ....така си мисля аз , но все пак Юли ( Спиър ) да каже , що ги е внесъл синкавите , вероятно е имал нещо в предвид :?: ....черните неопрени според мен , наподобяват делфините , а в Черно море сичко живо бяга от тях ....моите два лева , отпреди инфлацията :D :D :D
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Синия камуфлаж е подходящ за лятото, когато слънцето пече здраво и осветява дъното. С такъв син долу се сливаш с ландшафта. Но късно наесен при мрачни дни този синия буквално свети и по-скоро плаши рибата, защото всичко наоколо е доста по-тъмно от него. Това се отнася и за Егейско море. Кафевия е подходящ общо взето целогодишно, но се забелязва лятно време в егейско ако си легнал в тревата(Poseidonia oceanica) и синия е по-удачен.
vladosub
новобранец
новобранец

Мнение от vladosub »

Без коментар , относно последният пост ! :)) Юлияне, по добре попитай Явор
за какво се прави едната шарка, и за какво другата , преди да пишеш подобни неща.... :D
entusiast
новобранец
новобранец

Мнение от entusiast »

spear написа:Синия камуфлаж е подходящ за лятото, когато слънцето пече здраво и осветява дъното. С такъв син долу се сливаш с ландшафта. Но късно наесен при мрачни дни този синия буквално свети и по-скоро плаши рибата, защото всичко наоколо е доста по-тъмно от него. Това се отнася и за Егейско море. Кафевия е подходящ общо взето целогодишно, но се забелязва лятно време в егейско ако си легнал в тревата(Poseidonia oceanica) и синия е по-удачен.
тъй като, ако реша да купя неопрен, ще го плзвам на нашето море от май до септември, то последно синкаво/жълто или кафяво/червено е по-добре за нашият подводен ланшафт
обърках се вече :(
а Егейско море я съм го видял, я не :wink:
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

vladosub написа:Без коментар , относно последният пост ! :)) Юлияне, по добре попитай Явор
за какво се прави едната шарка, и за какво другата , преди да пишеш подобни неща.... :D
Владо знам какво имаш предвид че е предназнчен за "blue water hunting" демек риболов в открито море, но ако си гмурил в егейско особено по тревите ще разбереш че специално тази шарка е перфектна лятно време там буквално изчезваш на дъното а с кафявата шарка си като петно. Не е така обаче през есента в мрачни дни, от собствен опит, дори май имам видео с доктора го бях снимал как свети на дъното м.Ноември, ще го потърся.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

spear написа:Владо знам какво имаш предвид че е предназнчен за "blue water hunting" демек риболов в открито море ...
...след коментара на бати Влади и аз си помислих същото :D ...демек оцветен си като сафрид гледан отдолу :D...демек не контрастираш на фона на водната повърхност - гледан от голямата ричола отдолу ....хитро :!:
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

И за да не съм голословен, ето едно видео как изглежда синия и кафевия в различно време: http://www.youtube.com/watch?v=zuJfLscxCdo
Изберете резолюция 720p, доста по-добре се вижда.
Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ildobrev »

Камуфлажа на неопрена, според мен, е последното нещо, което може да ти помогне да вземеш летяща риба. По-важно е да разбереш къде е рибата, да избереш правилното място за засада, да се гмуркаш, лягаш и изплуваш безшумно, да имаш достатъчно апнея и т.н. За това си мисля, че е по-добре да си вземеш един черен харпунджийски неопрен и да се маскираш като сянка около камъните. :) Да не забравяме, че освен харпун и неопрен ще ти трябват и колан с тежести, харпунджийски плавници, нож и буй. И то задължително! :)

За 20-25 градуса ми се струва, че с 3 мм. може да ти стане студено след 3-4 часа. Не забравяй, че има и термоклин. Аз лично при такава температура се чувствам идеално с 5 мм. Тройката я сложих тези дни :)
Последно промяна от ildobrev на Сря Авг 11, 2010 5:33 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”