Човек зад борда

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Човек зад борда

Мнение от КАЯ »

В един форум попаднах на обсъждане начините за качване в лодката на човек със спасителна жилетка. Предполагам, че начина на качване ще е различен при твърда и надувна лодка. Някой пробвал ли е сам без чужда помощ да се качи от водата облечен със спасителна жилетка в лодката си. Да не се случва, но оказва се, че не е лесно и си струва да се потренира докато е топло. Затова е полезно да се знаят добрите начини и ако имате опит и мнение по въпроса, моля споделете го.
Аватар
Ivo_Ivanov
сериозен играч
сериозен играч

Re: Човек зад борда

Мнение от Ivo_Ivanov »

Амиии качи се от брега не е опасно?????
Изображение
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от undergrounder »

Предполагам,че от борда на надуваемата ще е по-лесно от на твърдата.Но само предполагам.Да не дава Господ да паднеш зад борда,още повече и двигателя да ти е включен на скорост.Те хората за това са направили защита за двигателя,но никой не я използва.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

:D
От каквато и лодка да падне човек, въобще не е лесно да се качи обратно, а със спасителна жилетка още по трудно.
Надуваемите лодки с диаметър на борда над или около 40см са изключително неудобни, а когато си и с жилетка дори, и за добре трениран мъж е трудно да се качи сам. Подобно стоят нещата и с твърдите, освен ако борда не е много нисък и лодката е достатъчно стабилна. За твърдите е удобно да се монтира сгъваема стълбичка на транеца до мотора, удобно е и когато човек реши да се поцамбурка в жегите :) .
От личен опит мога да кажа, че единственното малко по-удобно и възможно влизане в лодката място е през мотора, но не съм го пробвал с мотори под 10 коня, но и те биха издържали според мен някое друго качване през тях. Това е ако сте сами и няма кой да ви издърпа. Ако са двама и двамата сте се озовали във водата (случвало ми се е, просто чршихме да поплуваме) варианта е единия се държи за борда (въже или там каквото има) а другия се качва през него като му стъпва на раменете, и после този от вътре издърпва другия.
По важно е обаче да си слагаме винаги изключвателя закрепен за нас, че после и да може да се качиш не може да си настигнеш лодката :).
Другото важно нещо е, ако си с жена си или приятелката в лодката и примерно си се изправил да пишкаш, и пльоснеш във водата. Тогава трябва да си обучил нежната половинка как да се върне да те вземе !!! това е важно не се смейте (от опит знам как е )
Още нещо полезно и важно ще споделя. Става въпрос когато си караме и някой падне през борда. Управляващия лодката трябва моментално да изключи от скорост и да завие към страната от която е паднал човека( ако е паднал от левия борд се дава пълен завой на ляво) целта е да се извърти лодката така, че двигатела и перката на мотора да са на максимално голямо разстояние от човека намиращ се във водата. При маневри за достигането на падналия във водата се прави кръг или полукръг около него и се наглася лодката срещу духащия вятър. Скоростта на лодката се преценява така, че лодката трябва да спре непосредственно преди или до падналия във водата при предварително изключен от скорост мотор.

Те това от мен по въпроса :)
Малко се олях :wink:
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Въобще не си се олял и горещо препоръчвам на всички да прочетат написаното. Абсолютно вярно е всичко.
Аз моята приятелка съм я научил да пали, да кара, да включва и изключва "на скорост". Когато съм сам, винаги карам с "кил суйча" около китката.
Качването на лодката го правех през балона отзад като стъпвам леко на плоскоста над винта, но не се облягам много там, просто за лека опора. Сега си купих въжена стълба, но и с нея не е лесно. Огъва се и отива под лодката и мисля да вържа едно въже за другия борд, та човек да си помага като се качва.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

Значи да разясня ... когато човек се качва на лодка първото нещо е да си сложи спасителната жилетка. Ако падне зад борда и е физически здрав, трябва да запази спокойствие и хладнокръвие дори и ледена да е водата ... все ще намери начин за качване обратно на лодката или излизане на бряг, не забравяйте, че има и свирка на всяка жилетка!
Задължително е всяка лодка да има стълба, било бордова или кърмова - независимо за надуваема или твърда лодка (продават се и за двата варянта). Дотук бяхме със здравите хора ... а сега за хора изпаднали в шок. премръзнали, в безсъзнание и т.н. Има специални мрежи от пвц с размери мисля бяха 2 на 2 и нещо метра.
Закрепя се единия край на мрежата отвътре на борда от към който е пострадалия човек. Другия край се пуска във водата и се прекарва под човека и се връща обратно в лодката, след което се издърпва от лодката свободния край на мрежата и човека се изтъркулва като кебапче в лодката. Не звучи приятно но все пак никой не е застрахован от такива неща ... присъствал съм на някои нелепи ситуации и съм се убедил, че всичко е възможно!
И най лесния начин е да се хванете някъде по борда на лодката и да ви изтеглят до най-близката суша ... готино е ;) от опит го казвам ... :D
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Много полезни мнения. Общо взето до това и стигнаха в обсъжданията си и там. От опит казваха, че качването с помоща на въжена стълба е доста трудно поради това, че краката стъпили на стълбата отиват под дъното и качването е почти невъзможно особено в надувни лодки с голям балон. Помага на по-голям мотор да си помогнеш със стъпване на антикавитационната плоча. Леководолазите излизат постоянно на лодките, но там предполагам помагат плавниците и втори човек ако има такъв в лодката. Начин е и да се потопиш до брадичката и с помоща на изтласкващата сила на водата и краката да се изтреляш на горе, но в жилетка този номер не става, а и не е препоръчително да я сваляш особено в хладно и студено време. Лодка нямам съответно и опит, но с оглед на желението си да имам гледам поне теоритично да съм подготвен и затова такива мнения породени от опита са полезни.
Ivo_Ivanov написа:Амиии качи се от брега не е опасно?????
това смятам, че не беше уместно, освен ако не сте разбрали същността на темата.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Да, с плавниците съм го правил това. Взимам въздух, потапям се, 2-3 силни маха и изскачам почти до кръста и се просвам като тюлен на борда, но това е само един от пет пъти. Я си изморен, я не са стигнали силите, не си преценил нещо си. Не е вариант на който може да се разчита. Има свестни твърди стълбички, но те са пара, а и мястото в лодката не е безкрайно.
Не ви съветвам да насилвате двигателите си и да ги ползвате за стълба. Чрез стъпването на плочката над винта, аз лично, отнемам около 10 кг. от теглото си, не повече и то за секунда-две. Не ми се рискува да строша лодката или двигателя си.
Сега се замислям.....май филм имаше такъв. Компания с хубава яхта, 7-8 човека, купон, тва-онова...решават да се изкъпят и скачат през борда, но никой не се сеща да спусне стълба и накрая всички за удавят. Абсурдна реалност!
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Щом има такива готови стълби предполагам ако вносителите дадат информация и снимки, що не и цени, предполагам няма да се сметне като реклама, още повече, че се касае за спасяване на попаднал в беда.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Още не съм скачал зад борда ( поне да се изкъпя в чисто море - ами пропуск ),
но от Младен знам,че при мен е най-добре като се повдигнеш малко над борда,се завърташ по гръб към борда,
и лесно се сяда после на борда.
Хмммм,сериозно трябва да се замислим над такава ситуация де.Никой не е застрахован.
А в морето с гумена лодка,или твърда ,но малка - май ще трябва постоянно да има въженце между лодката и
капитана.Всичко става изведнъж,няма време и за първични реакции понякога.
Имам въжени стълбички,ама още си стоят на сянка в гаража,трети път вече ги забравям на път към стоянката.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Изображение
Това е хубава стълбичка за лодка, но вероятно струва поне 100-а лева....Тази специално струва 36500, но дават бонус към нея лодка с мотор. :)
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Трудно е да се качиш върху каквато и да е лодка.Мястото от което се прави е от към двигателя.При гумените за да се качиш през борда трябва добре да познаваш силовото упражнение.На младини нямах проблеми,но сега с тези килограми и физическа подготовка стигам някъде до средата.Когато се качваш на гумена лодка,никога не се хващай преди опита за въжетата.Краката ти автоматично отиват под борда.Засилката се прави от 2-3м. плувайки енергично към борда.Следва мигновенно хващане за въжетата и обръщане на лактите за да се повдигнеш над борда до полужение лицева опора.
Все пак успях да се кача през 45см. борд с увиснали въжета.После цяла седмица ме боляха гърдите,защото минах през пластмасовата дръжка за носене на лодката(там ми се видя най-ниско).
Никога не подценявайте сиджимката,която изключва двигателя при евентуално падане.И на републикански шампиони по риболов може да се случи изненада.Наско Боянов при риболов на бяла със силикон решава да извади котвата с едната ръка.С другата държи дръжката на запаления двигател.Следва изправяне,подаване на газ без желание за това.....залитане и падане зад борда.Добре,че запазва самообладание и се хваща на транеца до работещия двигател.Със скок изтегля прекъсвача.Всичко това се случва март месец при ледени води.
Лично аз винаги надявам сиджимката на ръка....колкото да им е смешно на някои.Тя е задължителна за живота и го пази,точно толкова,колкото колана на колата.
Ето ви един клип от скоро.Спорех с една девойка дали ще може да се качи в лодката без помощ(и не зад двигателя).Накрая се отказа,защото видя колко мъже се измъчихме.
http://s157.photobucket.com/albums/t52/ ... =my001.mp4
Ч Е Ф О
новобранец
новобранец

Мнение от Ч Е Ф О »

Здравейте , да ви кажа при мен как се получава качването в надуваема лодка с 50 см. диаметър на балона и въжена стълба с 4 -ри стъпала /тез дето ги продават са с три стъпала/ , но без жилетка и от морска вода. 1. Намествам си най-долното стъпало на единия крак . 2. С дясната ръка се хващам за хоризонталното въже по борда на лодката ,но възможно най-близо дясната страна на стълбата . 3. С лявата ръка се хващам за въжето на стълбата , но от вътрешната страна на балона и преди връзката му с транеца . 4. Стъпвам и с десния крак на най-долното стъпало . 5. Премествам единия и след това другия крак на следващотото по- горно стъпало . 6. От тази позиция се повдигам с краката и издърпвам с ръцете , и си пльоскам шкембето на най-високата точка на борда - демек вече съм на кантар . 7.Влизането в лодката оставям за " волната програма " , но не забравяйте - на кантар сте . Това упражнение съм го изпълнявал и с 5мм. неопрен и 12 кг. железа по мен . Не ви влизат краката под лодката и не си наранявате тялото . Отработено . Хайде късмет на всички !
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от КАЯ »

Чефо да разбирам ли, че това упражнение с краката се извършва със свити такива и тогава от второ стъпало на стълбата ги разпъваш и се изтласкваш на борда?
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

90% от хората по язовирите си карат лодките,без спасителни жилетки! :idea: Или нямат,или стоят някъде на пода в лодката,но като стане белята вече е късно да се облече!И аз рядко я навличам,което е грешка! :oops: Та за кво,говорим изобщо?За липсата на култура във водата,като с коланите в автомобилите!Винаги го слагам,щот съм патил а ми се живее,та ми се реве! :D :D :drinkers: Жилетките са неудобни и пречат,но има изход с купуването на онези "тип-яка"!Там обаче цената пречи,щот са от 200-300лв. нагоре!Изводът е,че от жилетката зависи оцеляването и не треа да има компромиси,треа да се носи постоянно във водата! :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”