Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Въпрос за харпун за начинаещ и за "шарните" неопрени :)
Модератор: nkolev66
Re: Въпрос за харпун за начинаещ и за "шарните" неопрени :)
Аз пък мисля че спора е ненужен.Който и от двете разцветки да вземеш -ще е различен от чернен.
За нашето черноморие аз бих избрал един друг , но за жалост той е модел на друга фирма и е зелено -хаки-кафяви разцветки.
Пич -вземи си един -не зависимо от цвета и започни да ходиш за риба и катпо те хване добре "болеста" -тогава ще му мислим и за разцветките.

За нашето черноморие аз бих избрал един друг , но за жалост той е модел на друга фирма и е зелено -хаки-кафяви разцветки.
Пич -вземи си един -не зависимо от цвета и започни да ходиш за риба и катпо те хване добре "болеста" -тогава ще му мислим и за разцветките.

Ихаааа, каква бистра вода! Това ли е на Азорско море?spear написа:И за да не съм голословен, ето едно видео как изглежда синия и кафевия в различно време: http://www.youtube.com/watch?v=zuJfLscxCdo
Изберете резолюция 720p, доста по-добре се вижда.
Мисля, че във всички случаи на дъното синият е по-видим, и не мисля че на нашето море ще е по-добре положението с него. Макар скалите тук да са обрасли с миди, те са черни, а не синьо жълти. С такива ярки цветове, това си е неопрен за коралов риф явно.
Само буй нямам, ама никога не съм ходил където има лодки и джетове. И без неопрен се гмуркам с тежести, но разбира се ще трябва още олово за него.ildobrev написа:Да не забравяме, че освен харпун и неопрен ще ти трябват и колан с тежести, харпунджийски плавници, нож и буй. И то задължително!
Ясно е, че неопрена е последното нещо, но изпитах любопиство от жарката и затова подхванах въпроса - основно ме вълнуваше темата за този по-евтин харпун на Нава.

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Взимай навата и бой, за нашето море няма нищо сложно, само чети малко поразпитай за някои техники и си ти. Даже и без неопрен като му хванеш цаката пак ще вадиш риба. Това от мен, нека някой ме успори че греша
е след като се пристрастиш вече е друга работата 

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
- Jack Daniels
- разбира нещата
на нашето лайняно море по- му отива лайнян цвят 

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Това е на Егейско море на няколко часа южно от София а участниците са аз, сина ми и доктора(доста хора го познават)entusiast написа: Ихаааа, каква бистра вода! Това ли е на Азорско море?

В случая гмуркането е по камъните като синия се откроява на тъмно петно. Вижда се и наесен синия как свети. Обратно кафевия пък се откроява ако гмуриш в тревата, лятото, и затова синия е по-удачен.
Но както спомена Миро, лятото дори и без неопрен пак ще напълниш кукана ако знаеш как

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Това е много добра шарка за нашето море http://www.picasso-elite.com/en/traje-n ... etical.php
Колега и аз като теб съм начинаеш в подводния риболов,хубаво е поне че разпитваш и умуваш какво да е.
Аз моя неопрен си го взех от Италия първоначално само за да се гмуркам и да карам джета с него,впоследсвие си купух единия харпун който е 50 см.( защото си мислех че ми стигат АМА
).
Мисля че е по удачно сега да си вземеш някакъв неопрен по евтин (аз специално виждам голяма разлика с и без неопрен когато си 4 до 8 часа под вода и то в егейско море където е по топло) и харпун които е 75 до 90 см. пак по евтин,не мисля че и да вземеш много хубав харпун ще извлечеш всичко от него.
Ето снимка от миналата година,и за какво ти говоря.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=66878
Аз моя неопрен си го взех от Италия първоначално само за да се гмуркам и да карам джета с него,впоследсвие си купух единия харпун който е 50 см.( защото си мислех че ми стигат АМА

Мисля че е по удачно сега да си вземеш някакъв неопрен по евтин (аз специално виждам голяма разлика с и без неопрен когато си 4 до 8 часа под вода и то в егейско море където е по топло) и харпун които е 75 до 90 см. пак по евтин,не мисля че и да вземеш много хубав харпун ще извлечеш всичко от него.
Ето снимка от миналата година,и за какво ти говоря.

Да не злоопотребяваме с това което ни дава морето.
със сигурнст няма да ми стигне въздуха за 4-8 часа ПОД водатаDims написа:когато си 4 до 8 часа под вода

мерси за съветите

Мисля да се насоча или към този харпун на Нава като по-евтин, или към двойноластичният на SEAC SUB, само трябва да видя колко трудно се зареждат 17,5 милиметровите ластици на Тъндера. И все повече ме влече към евтиния - като знам, че по времето, когато се гмуркам, почти няма риба за стрелба... А тази година може изобщо да не стигна до неопрен - ще имам най-много още 4 дни около септември към морето.
Да ви питам - каква става температурата около Калиакра към 5-10 Септември на дълбочини до 7-8 метра? Не влизам много навътре в морето - то рибата е по скалите и брега май. Появяват ли се вече студени течения? Колко студени? За първи път тази година стъпих толкова на север и не познавам там морето.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Определено няма да се чустваш комфортно в средата на септември без неопрен и то на 7 - 8 м. Тепътва започват студените течения и ако не си в плитките рифчета ще ти е студено. Замисли се 5мм 

да се похваля
Попаднах на някаква разпродажба случайно и си взех Effesub, което като разбрах от тук е било Pathos, но по поръчка за Effesub. Това, което взех все едно е обикновенният Патос, който е със затворената глава и без канал на тръбата. За съжаление нямаха 75 см и взех 90 см. - за 125 лв
ОГРОМЕН Е!!!
Ако няма риби за такава огромна пушка, ще ходя на Албена на трепам рускини

А бе хора, как ги зареждате тези неща? На неопрените има на гърдите едни удебеления, които мислех че са за това, ама то едвам ми стига дължина на ръцете да хвана ластиците (а все ми се подиграват че са ми дълги ръцете!), а като знам че има и по-дълги харпуни
Аз си го зареждам на коремната преса опрян в колана, иначе опрян в гърдите е абсурд да успея.
Попаднах на някаква разпродажба случайно и си взех Effesub, което като разбрах от тук е било Pathos, но по поръчка за Effesub. Това, което взех все едно е обикновенният Патос, който е със затворената глава и без канал на тръбата. За съжаление нямаха 75 см и взех 90 см. - за 125 лв

А бе хора, как ги зареждате тези неща? На неопрените има на гърдите едни удебеления, които мислех че са за това, ама то едвам ми стига дължина на ръцете да хвана ластиците (а все ми се подиграват че са ми дълги ръцете!), а като знам че има и по-дълги харпуни

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Слагай джапанка на корема- гърдите, хващаш ластика и тогава поставяш харпуна на джапанката и зареждаш a дължината е перфектна . Има и клипове в ю-тюб и в- бокс
честито и по кротко я карай.
http://www.youtube.com/watch?v=yntRCxEWknY

http://www.youtube.com/watch?v=yntRCxEWknY
Честито!
За дължината не съжалявай, уцелил си размера който е най-удачен за нашето море.
Ако не веднага, не след дългоо ще разбереш, че си направил точният избор.
Зареждането е въпрос на техника. първо зареждаш ниско на корема на първия срез на стрелата, а после вдигаш на гърди и зареждаш на втория срез.
И един съвет:
Не стреляй по почета с този харпун, ще си похабиш стрелата и не си струва цената.
Ако искаш да стреляш по попчета купи си евтино харпунче или хавайско копие.
Успех!
За дължината не съжалявай, уцелил си размера който е най-удачен за нашето море.
Ако не веднага, не след дългоо ще разбереш, че си направил точният избор.
Зареждането е въпрос на техника. първо зареждаш ниско на корема на първия срез на стрелата, а после вдигаш на гърди и зареждаш на втория срез.
И един съвет:
Не стреляй по почета с този харпун, ще си похабиш стрелата и не си струва цената.
Ако искаш да стреляш по попчета купи си евтино харпунче или хавайско копие.
Успех!
Никоя риба не е по - важна от живота !