Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Съвети за начинаещи гмуркачи
Модератор: nkolev66
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Re: Съвети за начинаещи гмуркачи
Благодаря за съветите , при мен при първото обличане в банята така се получиха нещата ,че неопрена направо залепна за тялото ми , нещо като вакум се получи и беше адски изнервящо ,защото нито да си го наместиш по тялото ,нито да го свалиш. Затова и пробвах следващия път със балсама и с него нещата станаха доста по-лесно. Наместих се в неопрена без проблем . Може би като съм изцяло във вода ,нещата ще са по-различни. Смятам да пробвам утре и ще пиша.
Последно промяна от Galin Dimov на Пон Юни 21, 2010 3:51 pm, променено общо 1 път.
- Jack Daniels
- разбира нещата
знам Булти, нали това казах, въпроса е с какво ще направиш компромис, а и при миграцията , знаеш, изобщо не ти трябва да гмуркаш, аз направих компромис с еластичността и "втората кожа" на вендузата, като предпочетох по-лесното и комфортно обличане и събличане при студена вода на неопрен с хеланка отвътре 

Последно промяна от Jack Daniels на Пет Юли 30, 2010 8:39 pm, променено общо 2 пъти.
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
-
- новобранец
Ето малко и от моите неволи като начинаещ,но първо благодарности на "бляк шарк" за съветите.
Такааа... Някъде в края на 80-те. Ретро рибаря е получил подарък за рождениия си ден буркан маска и шнорхел " Хемус".
Весел и щаслив влиза в морето с вуйчо си, за да ги пробва. Е още плува с плувки, но се чувства като истински "водолаз"
Водата, както винаги е мътна, но той се взира да види подводните обитатели.Нищо се не види и точно в този момент, когато си обръща главата, огромна медуза със синньо-виолетови пипала го "прегръща"
Освен тялото на плужека и гадните му пипала, които обгръщат главата му ,ретро рибаря не вижда нищо друго. Очаян и паникьосан,той крещи неистово сякаш го колят, но през шнорхела се чувало само само виене и боботене
Така твърдеше вуйчо му изваждайки го от водата и чудейки се какво става. След тази случка ретро рибаря влиза в морето винаги с маска. Но страста му към морето вече го беше обзела и той беше решил да се научи да далдисва. Какво се случи тогава ще ви разкаже пак той ,но затова друг път...
Такааа... Някъде в края на 80-те. Ретро рибаря е получил подарък за рождениия си ден буркан маска и шнорхел " Хемус".
Весел и щаслив влиза в морето с вуйчо си, за да ги пробва. Е още плува с плувки, но се чувства като истински "водолаз"

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Здравейте,
обещах да пиша и макар и късно го правя ... всичко от екипировката ,която си избрах ми пасна перфектно , наистина тези плавници Omer Stingray са невероятни ,направо са като продължение на крaка. Почвам да свиквам вече и с неопрена. Напрвих няколко гмуркания ,но за съжеление без дори да видя риба . Грешка ли е според вас ,ако ползвам само долнището на неопрена от гледна точка на прикритие ?
обещах да пиша и макар и късно го правя ... всичко от екипировката ,която си избрах ми пасна перфектно , наистина тези плавници Omer Stingray са невероятни ,направо са като продължение на крaка. Почвам да свиквам вече и с неопрена. Напрвих няколко гмуркания ,но за съжеление без дори да видя риба . Грешка ли е според вас ,ако ползвам само долнището на неопрена от гледна точка на прикритие ?
- manuk
- научил се да хвърля
Колега Galin Dimov, според мен от гледна точка на прикритие, спокойно можеш да ползваш само долнището на неопрена.
Трябва само да намалиш тежестите на колана, за да компенсираш липсващото горнище.
Ако ползваш лова чрез изчакване, тръгването до засадата на дъното трябва да е абсолютно безшумно (да се вмъкваш във водата), и от там нататък всички части на тялото ти трябва да са абсолютно неподвижни при заложената засада.
Моят опит в това отношение е, че даже не трябва си мърдаш очите, защото рефлекторно те завъртат и главата, а ако видиш нещо интересно реагира цялото тяло и...... естествено рибата е подплашена.
Лично аз при изчакване в засада не следя с очите какво става около мен, а гладам само върха на харпуна и чакам рибата сама да „кацне върху него”.
Изстрела когато се появи риба е рефлекторен и в повечето случаи, точен.
Въртенето на харпуна за кориагиране точността на изстрела е грешка, която води до подплашване на рибата и до пълен неуспех.
Надявам се, да съм ти помогнал! Желая ти успех!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
Трябва само да намалиш тежестите на колана, за да компенсираш липсващото горнище.
Ако ползваш лова чрез изчакване, тръгването до засадата на дъното трябва да е абсолютно безшумно (да се вмъкваш във водата), и от там нататък всички части на тялото ти трябва да са абсолютно неподвижни при заложената засада.
Моят опит в това отношение е, че даже не трябва си мърдаш очите, защото рефлекторно те завъртат и главата, а ако видиш нещо интересно реагира цялото тяло и...... естествено рибата е подплашена.
Лично аз при изчакване в засада не следя с очите какво става около мен, а гладам само върха на харпуна и чакам рибата сама да „кацне върху него”.
Въртенето на харпуна за кориагиране точността на изстрела е грешка, която води до подплашване на рибата и до пълен неуспех.
------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- новобранец
Първо да се похваля !Ретро рибаря вече е горд собственик на "Украйна 2" . От няколкото сухи проби, които направих с него в службата ,вече не се притеснявам ако комшиите от мазето пак задимят входа или газовата инсталация изтърве.
Само мятам на гърба и съм готов за евакуация или да евакуирам някой съсед.Тъй като до дълдисването ми с него ще мине явно доста време ще трябва да го съхранявам в нещо като консервирано състояние. Та въпросите ми са следните : първата и втората степен предполагам, че трябва да се съхраняват отделно от бутилките ,за да не се деформира уплътнението . Може ли мембраната и клапите на втората степен да се талкират ,мажат с глицерин или нещо подобно ,за да се удължи живота им. Забравих да добавя приемам всякакви съвети за подръжка или по отношение на използването му. Благодаря предварително.

-
- новобранец
- Обратна връзка:
manuk написа:Колега Galin Dimov, според мен от гледна точка на прикритие, спокойно можеш да ползваш само долнището на неопрена.
Ами аз още така да се каже се тренирам да съм по безшумен и да пестя кислород едновременно с това ,но още съм доникъде. Надявам се с времето нещата да се променят.Оценявам всички съвети особено от ветераните . Техния опит е твърде ценен ,предполагам не само за мен .
Колега Manuk попаднах на един твой пост , от който разбрах ,че ти е трудно да пишеш поради липсата на интернет и компютър. Имам един комп. , който не ползвам , старичък е , но за интернет варши добра работа. Така ,че ако искаш мога да ти го пратя , ще се чуствам поне и аз малко полезен.
Успех и всичко най-хубаво!
- rikitikitavi
- разбира нещата
Задължително си слагай нови мембрани всеки сезон. И след влизане преглед за нацепване на мембраните.ретро рибаря написа:Първо да се похваля !Ретро рибаря вече е горд собственик на "Украйна 2" . От няколкото сухи проби, които направих с него в службата ,вече не се притеснявам ако комшиите от мазето пак задимят входа или газовата инсталация изтърве.Само мятам на гърба и съм готов за евакуация или да евакуирам някой съсед.Тъй като до дълдисването ми с него ще мине явно доста време ще трябва да го съхранявам в нещо като консервирано състояние. Та въпросите ми са следните : първата и втората степен предполагам, че трябва да се съхраняват отделно от бутилките ,за да не се деформира уплътнението . Може ли мембраната и клапите на втората степен да се талкират ,мажат с глицерин или нещо подобно ,за да се удължи живота им. Забравих да добавя приемам всякакви съвети за подръжка или по отношение на използването му. Благодаря предварително.
пп аз не бих го ползвал на повече от 5м.
и наслука
пп става дума за дихатела с двата маркуча.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
- manuk
- научил се да хвърля
Колега, Galin Dimov, оценявам вашия жест за компютъра и ви благодаря.
В момента ползвам стария компютър на сина ми, качвам всичко на флашка и от време на време ми попада, служебен компютър с интернет за около 1 час, колкото да си свърша работа.
Просто не мога да си позволя интернет (това са 180 лв. за година ,или бензина до морето и обратно).
За съжеление такава е съдбата на пенсионерите, но то си има и предимства, няма началници, ядеш и спиш когато си поискаш, не се молиш за отпуска и така нататък.
Още веднъж благодаря за жеста.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
В момента ползвам стария компютър на сина ми, качвам всичко на флашка и от време на време ми попада, служебен компютър с интернет за около 1 час, колкото да си свърша работа.
Просто не мога да си позволя интернет (това са 180 лв. за година ,или бензина до морето и обратно).
За съжеление такава е съдбата на пенсионерите, но то си има и предимства, няма началници, ядеш и спиш когато си поискаш, не се молиш за отпуска и така нататък.
Още веднъж благодаря за жеста.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
- niki_fire1977
- новобранец
Galin Dimov написа:Благодаря за съветите , при мен при първото обличане в банята така се получиха нещата ,че неопрена направо залепна за тялото ми , нещо като вакум се получи и беше адски изнервящо ,защото нито да си го наместиш по тялото ,нито да го свалиш. Затова и пробвах следващия път със балсама и с него нещата станаха доста по-лесно. Наместих се в неопрена без проблем . Може би като съм изцяло във вода ,нещата ще са по-различни. Смятам да пробвам утре и ще пиша.
Колега, пробвай с шампоан "Бебе", има същия ефект. Не ти трябва никакъв балсам. Рн на "Бебе" е неутрален и щади неопрена. Иначе вендузата без него е направо мъка. Винаги трябва да накисваш неопрена предварително във водата защото така се отпуска и по-лесно се облича после. Говоря за неопрен тип вендуза. Мажеш обилно с шампоана "Бебе" докато станеш бял и след това е много лесно обличането.Успех.
-
- новобранец
Да подчертая напълно нов съм в този "спорт". Днес с един познат се гмуркахме в едно "заливче" на 3-та буна в Кранево. Маската ми е от 3 лв
, а плавниците са руски от преди .. МНОГО години към 40 см
. Няма такъв кеф , отначало водата ни беше до кръста, камънаци, попчета, всичко както си му е реда
. Реших да влезна 1-2 метра по в дясно и пред мен се откри един ров( явно са дълбали, за да могат да си фкарват по големи лодки на буната. Откриха се едни храстови растения
едни големи Платерини(или Илария, незнам бяха сребристи
)
минаха покрай мене като ракети. Очите ми се напълниха от кеф. Слязох до дъното, където нямаше от тази бурна растителност. и дъното беше на черни дупчици
. Не бях прочел тази тема иначе щях да предотвратя гадното чувство в ушите ми към 4-5 метър. Не съм Харпунджия , всичко това ми е за кефа, е просто няма такъв.
Равносметката ми е . ГОЛЯМ КЕФ, ГОЛЯМА КРАСОТА, ще повторя задължително. Ако можете да препоръчате къде да се гмуркам , аз съм на Северното черноморие
. Имам едни пришки от тия пусти плавници, ама кефа беше голям.
ПС: Сега ще трябва да си купя една хубава маска.
кефа няма цена

Равносметката ми е . ГОЛЯМ КЕФ, ГОЛЯМА КРАСОТА, ще повторя задължително. Ако можете да препоръчате къде да се гмуркам , аз съм на Северното черноморие

ПС: Сега ще трябва да си купя една хубава маска.

п.п. От мен пожелания за слънчеви дни и много много здраве защото без него щастие няма

Zariben-otskoro написа: Равносметката ми е . ГОЛЯМ КЕФ, ГОЛЯМА КРАСОТА, ще повторя задължително. Ако можете да препоръчате къде да се гмуркам , аз съм на Северното черноморие. Имам едни пришки от тия пусти плавници, ама кефа беше голям.
![]()
ПС: Сега ще трябва да си купя една хубава маска.кефа няма цена
![]()

Бих ти препорчал иначе, да си вземеш по-скъпички аксесоари. Недей взима такива от сергиите.Има да кажем едни плавници на Беша -Воаяджер. Към 40-тина лева ги купих преди няколко години. Гмурих си с тях даже когато бях с харпуна на последното ми посещение на морето. Водата беше "чай" и за без неопрен вършат страхотна работа.Без пришки и други неудобства.Меки пантофчета и леки като цяло.
За шнорхел да речем една Беша- Актива ще те остави доволен за 30-тина лева. Има мека и удобна захапка.
Маска си вземи черна-силиконова. На коя фирма ще е не е чак толкова важно. Има много и най-различни в порядъка 50-60 лева +/-. Важното е да ти пасва на лицето за да не ти пуска вода, да не ти убива или притиска носа и да виждаш на по-голям ъгъл.
Като удариш чертата.. за 120-140 лева ОБЩО може да се екипираш за кефа.Пък той може да бъде намерен във всяко заливче, стига на теб да ти се иска.
Желая ти приятни моменти под повърхността и ... на равни...

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
-
- новобранец
Мерси момчета. В момента съм студент 1 курс в Военноморско училище Варна, такаче няма да се разминем без закупуване на екипировка
Тенкс за съветите, аз препрочетох повечето теми тук.

...колега доколкото разбирам , ще учите заедно със Фишерман - виж снимката с гофуса публикувана наскоро , непременно се свържи с негоZariben-otskoro написа:Мерси момчета. В момента съм студент 1 курс в Военноморско училище Варна, такаче няма да се разминем без закупуване на екипировкаТенкс за съветите, аз препрочетох повечето теми тук.
![]()