Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как да направим добър харпун в домашни условия
Модератор: nkolev66
Re: Как да направим добър харпун в домашни условия
Привет и моите уважения към всички вас, за които е страст възможно най-чистия и благороден начин на риболов. Нещо напоследък много ме налегна носталгията по морето, та от няколко дни чета и препрочитам темите в Подводен риболов. Помага, ама не много...
От цялата работа нещо ме напъна накъм дървообработване. Дали да не взема да се пробвам да си направя 90 см. харпун с два ластика - единия ластик от типа ролергън, а другия - през отвор
Оформиха се няколко въпроса
1. Какво ще кажете за комбинацията череша и акация? В смисъл - 5 летви в ред -> а-ч-а-ч-а слепени с епоксидна смола и 1 слой стъкломат между летвите
2. Докато четох за V-канала от grizmin (към средата на темата) се замислих какво ще стане, ако на дъното на този V-канал се сложат напречно няколко ролки и стрелата контактува само с ролките - дали ще се увеличи началната скорост на изстрелите? Почти веднага се сетих на колко места прочетох за "топлата вода" и малко се обезкуражих, но въпроса си остана и продължава да ме човърка.
3. Какво мислите за този тип спусък и неговото положение...

4. Малко извън темата, но... когато зареждате с ластици без жълъди и с въженце вместо тел не е ли по-трудно - не приплъзват ли в ръцете?
Май това е засега. Предварително благодаря за всякаква информация по въпросите!
ps: забравих да питам и какво сечение ще е добре за 90 см харпун
От цялата работа нещо ме напъна накъм дървообработване. Дали да не взема да се пробвам да си направя 90 см. харпун с два ластика - единия ластик от типа ролергън, а другия - през отвор
Оформиха се няколко въпроса
1. Какво ще кажете за комбинацията череша и акация? В смисъл - 5 летви в ред -> а-ч-а-ч-а слепени с епоксидна смола и 1 слой стъкломат между летвите
2. Докато четох за V-канала от grizmin (към средата на темата) се замислих какво ще стане, ако на дъното на този V-канал се сложат напречно няколко ролки и стрелата контактува само с ролките - дали ще се увеличи началната скорост на изстрелите? Почти веднага се сетих на колко места прочетох за "топлата вода" и малко се обезкуражих, но въпроса си остана и продължава да ме човърка.
3. Какво мислите за този тип спусък и неговото положение...

4. Малко извън темата, но... когато зареждате с ластици без жълъди и с въженце вместо тел не е ли по-трудно - не приплъзват ли в ръцете?
Май това е засега. Предварително благодаря за всякаква информация по въпросите!
ps: забравих да питам и какво сечение ще е добре за 90 см харпун
А...? К'во...? Да, бе, да, бе! Знам, знам...
...Бреее ... туй дали изобщо има откат ве

- Jack Daniels
- разбира нещата
добре изглежда, ама дали е удобна дръжката с този захват
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
И аз това се чудя, Jack. Дали такава дръжка не принуждава държащия през повечето време да натиска спусъка при включен предпазител за да може все пак да насочва харпуна по вертикала, което хич не е хубаво, нито удобно.
Или може би, да се сложи удължител на дръжката отдолу,която да ляга отдолу на ръката зад китката?
Или може би, да се сложи удължител на дръжката отдолу,която да ляга отдолу на ръката зад китката?
В стремежа си към все по-нисък офсет на дръжката с цел по-малък откат който да се предава максимално към дланта, майстора е решил да изнесе спусъка изцяло горе и по този начин е постигнал офсет за който познатите ни конструкции все още могат да мечтаят.
Така мисля аз, но Явор ще каже дали греша
Така мисля аз, но Явор ще каже дали греша

@статус
На първия ти въпрос аз не съм компетентен и мисля че Владо най-добре ще ти даде съвет.
На 2 въпрос : :Каквото и да сложиш -само усложняваш и утежняваш консрукцията.А и така ще има да искоряваш и ролките.V-образния канал за разлика от U-образния има предимство че каквато и стрела да сложиш ,тя лежи върху вода.(а тя се ускорява по-лесно от твърдо тяло)
3 :Няколко такива харпуна бяха внесени тук за продан и така си и стоят в магазина вече няколко години.На мен лично не ми е удобна понеже има много голямо разстояние (нереално ) между показалеца и средния пръст.На новите им модели вече имат някои подобрения, но така и не виждам наплив на клиенти-сигурен признак за успеха на един продукт.Дали е революционен или напредничав (както първоначално го рекламираха )аз ще кажа само .....-различен.
Успех !
На първия ти въпрос аз не съм компетентен и мисля че Владо най-добре ще ти даде съвет.
На 2 въпрос : :Каквото и да сложиш -само усложняваш и утежняваш консрукцията.А и така ще има да искоряваш и ролките.V-образния канал за разлика от U-образния има предимство че каквато и стрела да сложиш ,тя лежи върху вода.(а тя се ускорява по-лесно от твърдо тяло)

3 :Няколко такива харпуна бяха внесени тук за продан и така си и стоят в магазина вече няколко години.На мен лично не ми е удобна понеже има много голямо разстояние (нереално ) между показалеца и средния пръст.На новите им модели вече имат някои подобрения, но така и не виждам наплив на клиенти-сигурен признак за успеха на един продукт.Дали е революционен или напредничав (както първоначално го рекламираха )аз ще кажа само .....-различен.
Успех !

Благодаря yavorsub!
Нещата малко ми се поизчистиха след твоето мнение. Най ме съмняваше как така ще си изчепя показалеца, при положение че между него и другите пръсти трябва да остане всичкото дърво дето ще държи задния край със спусковия механизъм и упора на стрелата. Ясно и за ролките - пропускам. Ще се пробвам да наподобя нещо функционално и реално работещо. Надявам се да се получи добре
Отново благодаря за мнението! Беше ми полезно!
Нещата малко ми се поизчистиха след твоето мнение. Най ме съмняваше как така ще си изчепя показалеца, при положение че между него и другите пръсти трябва да остане всичкото дърво дето ще държи задния край със спусковия механизъм и упора на стрелата. Ясно и за ролките - пропускам. Ще се пробвам да наподобя нещо функционално и реално работещо. Надявам се да се получи добре

Отново благодаря за мнението! Беше ми полезно!
На първия въпрос на колегата не бих могъл да отговоря, поради простата прична, че не съм работил с череша.
Посъветвах пак, преди няколко мои поста, едно момче да направи пробен ламел, бих посъветвал и сега, но в реда Ч-А-Ч-А-Ч. Акацията е доста плътна и особено ако работиш със сърцевина взета от расло на сухо място дърво, плътността му ще е значителна.
Ако имаш достатъчно череша, защо направо не опиташ с нея ? Много здраво дърво е.
Пък колкото до революционните неща....
Как да ти кажа..... С една дума, трудно се приемат....
Мога да ти дам прост пример, с това, каква борба беше, докато народа в BG се убеди, че силен ластик е не 20мм-овия, ами тоя дето е с наполовина по-малко сечение от него ...14.5мм , ама това е друга тема....
А за ролергъна.... забрави. (Мое мнение).Не си губи времето.
Това лято поработихме пак по темата с един от участниците в тоя форум.... Не става и не става.
Посъветвах пак, преди няколко мои поста, едно момче да направи пробен ламел, бих посъветвал и сега, но в реда Ч-А-Ч-А-Ч. Акацията е доста плътна и особено ако работиш със сърцевина взета от расло на сухо място дърво, плътността му ще е значителна.
Ако имаш достатъчно череша, защо направо не опиташ с нея ? Много здраво дърво е.
Пък колкото до революционните неща....

Как да ти кажа..... С една дума, трудно се приемат....
Мога да ти дам прост пример, с това, каква борба беше, докато народа в BG се убеди, че силен ластик е не 20мм-овия, ами тоя дето е с наполовина по-малко сечение от него ...14.5мм , ама това е друга тема....

А за ролергъна.... забрави. (Мое мнение).Не си губи времето.
Това лято поработихме пак по темата с един от участниците в тоя форум.... Не става и не става.

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Владо щом са го направили хората значи става все пак

Kакво ше кажеш за този?

@Австралия Владо знае много добре какво е ролергън, ето го първия му ролер филмчето го правихме в Ямбол: http://www.youtube.com/watch?v=YjZ0r5rg6bA
Има доста интересни коментари под видеото.
Има доста интересни коментари под видеото.
Батка, като ти кажа, че не става, значи не ставаaustralia написа:Владо щом са го направили хората значи става все пак.Kакво ше кажеш за този?

Като начало мисля да кажа две-три думи за това ми начинание дето загубих сума ти време и нерви.
Този от клипа беше първоначлния прототип с полиспастите,който по-нататък претърпя еволюция в какви ли не насоки.
с полиспасти/без полиспасти
с плъзгащи лагери/ с търкалящи лагери
с плъзгащи лагери от тефлон/ с плъзгащи лагери от бронз
с ролки с голям радиус/с ролки с малък радиус
с ролки с голям диаметър / с ролки с малък диаметър
с дебели ластици/ с тънки ластици
..........
с каквото си помислиш/ с каквото не можеш да си помислиш
Пробвахме и варианта на Беша "Революшън" с бъбрека и съответно посочените от тях комбинации от ластици....и....

Ташак абсолютен.
Накрая, ще му измъкна спусъка и като ще го засиля в камината и ...ще ми стопли душата за има -няма двайсет минути

Пък тоя от снимката са го направили хората, ама с тая глава, ако стреля дори колкото една традициона 75-тица ще си отрежа което кажеш.Нищо че на компа са му показали разни теоретични графики италианците.Не вярвай на всичко, което е написано от чужденец.

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
- Jack Daniels
- разбира нещата
е как не го досрамя такива ластици да показва, ще кажеш че с теслата ги е дялкал
ok, благодаря gunman!
Ще се пробвам с възможно най-изчистеното решение, пък после може и да поекспериментирам. Важното е първия да се получи добре (е... не възможно най-добре, за да остане хъс и мерак за втори) пък после ще ги мисля и ролергъните и другите експерименти. Май ще помисля и за друго дърво на мястото на акацията. Тя и самата череша е доста тежко дърво, та ще трябва да намеря по-леко за сандвича. Какво сечение като сантиметри е подходящо за 90 см харпун? Имам 4 летви 140/1/5 см череша. Мисля че ще мога да намеря още няколко, но наистина ми се ще да е сандвич с по-леко дърво, че така доста тежко ми се вижда.
Благодарности за съветите и мненията!
Ще се пробвам с възможно най-изчистеното решение, пък после може и да поекспериментирам. Важното е първия да се получи добре (е... не възможно най-добре, за да остане хъс и мерак за втори) пък после ще ги мисля и ролергъните и другите експерименти. Май ще помисля и за друго дърво на мястото на акацията. Тя и самата череша е доста тежко дърво, та ще трябва да намеря по-леко за сандвича. Какво сечение като сантиметри е подходящо за 90 см харпун? Имам 4 летви 140/1/5 см череша. Мисля че ще мога да намеря още няколко, но наистина ми се ще да е сандвич с по-леко дърво, че така доста тежко ми се вижда.
Благодарности за съветите и мненията!
- Jack Daniels
- разбира нещата
колега,чети форума, че то май остана само да извикаш Владо да ти го направи 

Чета колега Jack, чета
Аз ще си го правя

Аз ще си го правя