Изравняване на налягането

Модератор: nkolev66

Dims
новобранец
новобранец

Изравняване на налягането

Мнение от Dims »

Отварям тази тема защото както аз така и много други начинаещи не знят как става това,тук там има нещо написано по въпроса но е много разхвърляно. :idea:
Как става при различни дълбочини? Също с вида маска ( ТИПА НА БУРКАН ИЛИ С НОС ).Дори в друга тема колега попита така и не му бе обяснено.
Тук давам думата на опитните в занаята. :arrow:
Да не злоопотребяваме с това което ни дава морето.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Изравняване на налягането

Мнение от australia »

Здрасти пиятел,първо за да ти стане по ясно прилагам една картинка на която ясно се вижда устройството на ухото.ИзображениеКакто знаеш сигурно водата тежи горе долу 1тон на кубик, от което произлиза че с всеки метър надолу под водата ни се трупат на тиквата доста килограми .Та значи ние не усещаме тези килограми с тялото си понеже човешкото тяло е съставено от голямо количество вода(над 70 %).Налягането което оказва водата се усеща само с кухините в нашето тяло ,синуси Изображениеносоглътка Изображениебели дробове и други,при нормални условия ,налягането в синусите само се изравнява .но ако са въспалени вследсттвие на настинка или друго респираторно заболяване усещаме неприятна болка по лицето .това което е важно да знаеш се отнася за ушите и пос пециално за вътрешното ухо. както можеш да видиш на първото изображение е показана евстахиевата тръба ,тя именно е причината за болките в ушите понеже е свързана с носоглътката ,а от там и с белите дробове.Така значи ето за какво иде реч,още с първите няколко метра усещаме остра болка в ушите, ако се правим на бабайти следва перфорация на тъпанчето което в дадения момент нее най големия проблем защото има едно състояние което се нарича лабиринтна атака(това всеки водолаз го знае)при което не знаеш кое е горе кое долу кое е ляво и кое дясно ,поради простата причина че водата която неминуемо влиза в ухото атакува директно вестибуларния апаратИзображение и по този начин губиме реална представа за пространството А това става понеже е с по ниска температура от тялото и бързото охлаждане на този орган води до дезориентация.Та да не се стига до там ловиш се за чушката и надуваш ако болката не спре връщаш се на горе и след малко пробваш пак, ако пак не стане този ден не е за гмуркане а само за плицикане :D При всеки е индивидуално ,но при повечето хора трябва да си помагаш с надуване за да изравниш налягането но има и такива при който само с едно движение на ченето ,имитирайки дъвчене евстахиевата тръба се отваря и налягането в средното ухо става еднакво с околното ,от там нататък следва бавно и блажено потапяне надолу в царството на тишината докато ти свърши апнеата(за която бате ти БУЛТИ е отворил обширна тема) и ако не си я прочел още побързай и внимателно я прочети защото точно от това зависи дали потапянията ще са ти равни на изплуванията :!:

п.п. Дано съм ти бил полезен а и не само на теб .
Късмет и здраве ти пожелавам и много много риби на кукана :smt039
Последно промяна от australia на Нед Авг 29, 2010 7:28 pm, променено общо 1 път.
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

За пореден път отговаряш пълноцедно и много смислено на зададен въпрос за което ти благодаря. :smt038
Надявям се както на мен ми стана по ясно така и другите в новаци във форума. :)
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Докато още не си усвоил изравняването започни направо с метода на Френцел.
Има много видове начини за изравняване, но се използват главно ето тези 3:
1. Валсава - това което правят почти всички
2. Френцел - най-доброто
3. БТВ - това е като мечта за повечето харпунисти, но само 30% го владеят.
Кое какво е и как се прави чети тук: http://www.spearfish.org/e107_plugins/f ... .php?43142
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

spear написа: 1. Валсава - това което правят почти всички
2. Френцел - най-доброто
3. БТВ - това е като мечта за повечето харпунисти, но само 30% го владеят.
Кое какво е и как се прави чети тук: http://www.spearfish.org/e107_plugins/f ... .php?43142
Може ли малко повече инфо по точки 2 и 3.
Впрочем, като се кликне на линкчето дава, че темата е изтрита :roll:
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Наистина не може да се отвори,също така не мога и да се регистрирам. :shock:
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

За да видиш темата трябва да избереш български език отляво. Там ще намериш подробно инфо което никак не е малко.
А за регистрирането би трябвало да можеш всеки ден гледам че се регистрират нови хора.
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Спиър ти си един от хората който най ме радват в този форум.
Ако не се лъжа май ти ми испрати маската за Дупница на скоро,ако е така значи сте номер 1 и пак ще има пратки. :arrow:
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Благодаря ти за добрите думи :)
Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ildobrev »

australia написа:...Та да не се стига до там ловиш се за чушката и надуваш ако болката не спре връщаш се на горе... :smt039
Само да добавя, че изравняването би трябвало да стане с ЛЕКО притискане на ноздрите и СЛАБО надуване. Ако трябва много да се напъваме за да изравним значи има някакъв проблем УНГ(може и най-обикновена хрема или запушен нос). За да не се стига до болка добре е да се започне да се изравнява още от 1-ия метър и да се изравнява през всеки 1-2 метра надолу.
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Има за какво да ги изрека. :)
Сега прочетох доста бавно това което си написал в другия форум както и колегите,най вече добрия превод за метода на Френцел.Страдното е че мога да правя това което го описват,обяснявам си повечето неща с това че съм състезател по плуване и винаги съм ползвал само очила за плуване а не маски.Когато тренирах редовно много често плувах под вода ( никой познат не ме е бил досега :oops: , в басейн дълъг 25 м. малко преди 3 дължина излизах,без плавници и отблъскване на стената) по дъното и така свикнах.
Отворих темата поради причината че след 10 м. започвам да си осещам главата :smt119 , но до там слизам без да си запушвам носа а само с "фълшиво" преглъщане.
Сега ми станаха много неща ясни и започвам с осъваршенстването ми. :D
Благодаря и само да ти кажа че метода с пастата за зъби при маската подейства много добре,пак ти благодаря. :roll:
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Пак заповядай с всякакъв въпрос :)
Явно си от тези 30% късметлиите, просто го усъвършенствай това е най-здравословното изравняване.
4x100срусалка+1бира
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от 4x100срусалка+1бира »

Мннн... Не става много ясно какви са вариантите и как се прави при всеки от тях. Пише всичко освен кое какво е и как се прави.

Моя новобрански опит
Аз лично на 5 м в басейна ако не изравня, както си беше едно време, се чувствам като пред "спукване" като болката нараства с престоя на дъното и броя гмуркания. "Спукването" е много опасно и никога не трябва да се рискува :!: :idea: Може би подобни натоварвания са и вредни дори да не се стигне до инцидент. Научих се да изравнявам след първото си гмуркане с харпунджийския инвентар. Смятам от значение беше единствено маската, която покриваше и носа. Просто тръгвам надолу, усещам натоварването отвън, притискам ноздрите през маската и със затворена уста надувам въздух в носа до като не усетя как той преминава през т. нар. евстахиеви тръбички (то се чува като преминава), което веднага облекчава усещането в областта на ухото. Ако не се получи свалям маската, чистя си хубаво носа от едно-друго дето се е събрало извътре и отново на метър два и т.н. Май не видях някой да спомене в тази тема, а иначе из форума - незнам, но ако набарате техниката за изравняване и продължите надолу идва и момент дето маската почва да ви се набива на сурата все едно някой ви е седнал отгоре. Ако просто се издуха малко :wink: въздух през носа и този проблем се оправя, макар и за сметка на вдишаното "горе". Тук става ясно защо е необходимо да си купите маска именно с малък обем, както впрочем най-вероятно сте били вече съветвани тук или в магазина. :roll: :roll: :roll: Ако в магазина не сте били посъветвани - не ходете повече там! :axe:

Без да си барам носа или както му викам само аз 8) :wink: и от ей сега - БСБН е като си разчеквам гърлото имитерайки прозявка. За мен това е най-простия начин да обясня как става, но той включва движението на сума ти мускули дето и аз незнам кои са и кое накъде отива. Този "уникален" метод е нещото което се случва когато слизате от планината или се качвате там и някъде по пътя или дори по-късно ушите ви изпукат в следствие на прозявка или преглъщане и усетите облекчение от заглъхналото състояние. На мен лично не винаги ми се получава и понякога колкото и да се прозявам и да си чекна чейнето изравняването се случва по-късно и то неволно. Тия каналчета събират разни секрети, стесняват се или де да знам. Някои хора по принцип си имат УНГ проблеми и трябва да се съобразават с предписания на компетентно лице. Не ги разбирам нещата. Само не ви съветвам да се напъвате много :idea: :!:

При първа възможност ще пробвам в морето БСБН или там както беше - без да си барам носа и ако имам успех ще пиша.
Тук изглежда всеки има 3-4 мин динамична апнея, обявяват се 20 - 30 метрови слизания за разгрявка, но изравняването, без което не може дори да пръднеш под водата е забулено в мистерия.

ПС
Абе неволята учи,както мъдро/ехидно ми намекна колега от форума. Ако ви интересува нещо и то не ви попада на окоте веднага, четете из интернет и ще откриете и други форуми и други статии и мнения!
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

" Re: проблеми при гмуркане
от Булти » Съб Фев 27, 2010 2:31 pm
....при гмуркане , от самото начало се преглъща или се надуваш като си стиснеш носа и т.н. - да ти изпукат леко ушите и тва се нарича изравняване на налягането и т.н.
Булти
риболовец "

п.с. туй с прозявката става много лесно ако се гмуркаш поне веднъж седмично ...а ако се гмуркаш и по-често става от само себе си , поне така е при мен
:drinkers:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

4x100срусалка+1бира написа:Мннн... Не става много ясно какви са вариантите и как се прави при всеки от тях. Пише всичко освен кое какво е и как се прави.....Тук изглежда всеки има 3-4 мин динамична апнея, обявяват се 20 - 30 метрови слизания за разгрявка, но изравняването, без което не може дори да пръднеш под водата е забулено в мистерия
....мине не мине време и току се пръкне някой нов съфоромец , чел недочел почва да задава въпроси на които отдавна е отговорено и то не от един колега ...отварят се нови теми - дублиращи старите , всичко се повтаря отново и отново , понякога изскача нещо ново ...и така до края на света :D

:drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”