Възела при конектора?

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Възела при конектора?

Мнение от stich »

Превода ми отне няколко часа,защото не съм много в час с английския език,но мисля че си струваше.

3-те типа връзки
Изображение
1. "Stonfo" връзка
2. "Crows Foot" връзка
3. "Dacron" връзка

Първия тип е най-популярен и най-широко използван.
Конекторите на Stonfo са оригиналния начин да свържете линията към ластика.
Произвеждат се всички размери за оластичаване.От размер 1 до най-големите кухи ластици.
Лесната употребата и чувството на сигурност са нещата с които този конектор е най-популярен от много години.
Плъзгате капачето надолу по ластика, връзвате ластика към дупката в долната част на конектора, и плъзгате
капачето обратно към конектора. Поставяте клупа в куката на конектора и затваряте.

Предимства:
Много лесен за употреба
Сигурен
Не се износва

Недостатъци:
Издава неприятен звук при прибиране на ластика.
Не стои в права линия с върха
Ластикът се поврежда на мястото на връзката с конектора
Ще дадете повече пари,ако имате няколко оластичени върхове

Вторият метод е известен като "Crow's foot".
Това е много елементарен начин за монтаж на линията към ластика.Може да бъде направено за секунди.
То е просто двоен възел в края на ластика,а линията се монтира чрез самозатягащ се клуп.
За да смените или демонтирате линията просто разхлабвате клупа.

Предимства:
Много лесен за направа
Не издава шум при прибиране
Не струва никакви пари

Недостатъци:
Линията може да повреди ластика при възела.
Линията може да се оплете около възела.
Възелът ще трябва да бъде вързан отново когато има повреда.

Третият е - Dacron метода

Той е много подобен на "Crow's foot"и предлага всичките му удобства,
но и спира вероятните оплитания оклоло ластичния възел.
Тъй като Dacron е полу-твърда връзка, това прави линията да стои в една права с върха,
така спира всякаква възможност за оплитания.
Все повече въдичари предпочитат този метод на връзка,тъй като той предлага много предимства
и отхвърля всички недостатъци на останалите методи.

Предимства:
Не поврежда ластика
Много евтин
Много сигурен
Лесен за направа и ползване

Недостатъци:
Няма :)

Как да направим Dacron връзка:
Изображение

Нещата които ви трябват са:
ролка 15lb Drennan Dacron
ролка Drennan bungee elastic

Всичко, което трябва да направите, е да отрежете част от Dacron и да направите клуп.
Направете тази част дълга около 5-6 сантиметра.
Отрежете 2-3 сантиметра от bungee ластика.
Нанизвате bungee ластика на Dacron-а и вече имате вашия конектор.

Ако вие използвате Hydro или какъвто и да е кух ластик, направете възел в края на ластика и чрез
самозатягащ се клуп монтирайте конектора (Dacron).(както е на снимката)
Изображение
Затегнете в основата на възела.
Изображение
Сега просто плъзнете bungee ластика покривайки мястото на възела.
Отрежете стърчащата част на ластика.
Изображение
За да е по сигурна връзката,добре е да се капне бързосъхнещо лепило на възела.
Също така добра идея е да се изгорят крайчетата на Dacron със запалка.Това ще им попречи да се износят.
Можете да размонтирате конектора (Dacron) като плъзнете bungee ластика точно над възела.
Това ще отпусне Dacron и конекторът може да бъде махнат без да се реже ластикът.
Ако ползвате много дебел или много тънък ластик просто направете двоен възел както при"Crow's foot"монтажа
и покрийте възела с bungee ластика.
Изображение
Ако не използвате в момента конектор Dacron, опитайте.
Малък съвет:
След излет отрежете клупчето на линията.
Това ще предотврати риска от късане на цялата линия при следващия ви риболов.

Andy Pell
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

:smt023 :smt023 :smt023
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Много добър пост,аз ползвам втория начин.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
dekata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dekata »

Относно третият метод.Може ли да се ползва обикновенно плетено влакно и връзката с линията с клуп в клуп ли става :roll:И какво представлява bungee ластика :oops:
„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен”. Вонегът!
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

dekata написа:Относно третият метод.Може ли да се ползва обикновенно плетено влакно и връзката с линията с клуп в клуп ли става :roll:И какво представлява bungee ластика :oops:
Още не съм пробвал третият метод,но и аз мисля да го направя с брайд влакно.
Връзката с линията правиш както връзката на брайда с ластика.Самозатягащ се клуп и стягаш в основата на възела.
Изображение
А за bungee ластика и аз ще импровизирам.С парче от дебел кух ластик.
Възможно е и да се продава по магазините...незнам.
Нека по-опитните споделят по-подробно за елементите на Dacron връзката.
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

stich написа:
dekata написа:Относно третият метод.Може ли да се ползва обикновенно плетено влакно и връзката с линията с клуп в клуп ли става :roll:И какво представлява bungee ластика :oops:
Още не съм пробвал третият метод,но и аз мисля да го направя с брайд влакно.
Връзката с линията правиш както връзката на брайда с ластика.Самозатягащ се клуп и стягаш в основата на възела.
Изображение
А за bungee ластика и аз ще импровизирам.С парче от дебел кух ластик.
Но нека по-опитните споделят по-подробно за елементите на Dacron връзката.
Това връзване не ми се нрави много, ако става дума за едри риби и цяла линия без повод :wink: Най-слабото място се явява възела на клупа горе; предпочитам да вържа линията директно за дакрона все едно както повод около стеблото на кука- с осем навивки :roll: :idea:
Изображение
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Да.Става.Но как ще смениш,ако се наложи бърза смяна на линията?Или варианта е,ако постоянно се ползва тази връзка,вместо клуп накрая на линията да се привързват клупчета от брайт и монтажа и демонтажа да става директно на възела на ластика.Става.Защо не. :)
Иначе самозатягащия се клуп като връзка е много здрав.Пробвал съм 2-рия вариант директно за ластика.Няма мърдане.
п.п. Чакай че се сетих: Ами как монтираш линията когато ползваш конектор.Нямаш ли клуп на линията? :roll:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ползвал съм нещо различно от конектор, само поради необходимост- късане и липса на резерван конектор ; и то не конец (дакрон), а вирбел без карабинка. Вирбела го връзвам директно за ластика, а от другия край линията. Връзване на линията за конец( дакрон) ми се е случвало при допълнителни върхове- шпиц, които фабрично са с вързан конец в края и то временно, до като сложа конектор на шпица. Много е важно конектора и тефлоновия накрайник да са качествени. От както съм започнал да ловя с оластичени директни телескопи, ползвам само и единствено конектори, накраиници и бънгове на Stonfo :idea:

п.п. това, дето "тропало" или "седяло накриво" е въпрос на строга индивидуалност- изключително чувствителен музикален слух и и силно развити, естетически визуални възприятия :wink: :lol:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

То, поначало темата не е " с конектор или без конектор", а е какъв да бъде възела при конектора, който се явява най-слабия детайл при риболов на едри риби с цяла линия; пък и изобщо :idea: Това е с презумпцията, че не 90, а 99% от риболовците със щеки и директни, ползват конектори а не конци и нам кво си :idea: :idea: :idea:

п.п. онова за ролера и аз съм го чел( във фишингманията) и се посмях от все сърце :mrgreen: Присъствах на първия риболов със щека на колегата BZI ( преди доста време) и съм свидетел как изключително качествен и сравнително тежък ролер пада заедно със щеката няколкократно от силни пориви на вятъра- добре че бяхме на една изпудрена арендна локва и отдолу нямаше камънаци :idea: Същата работа е и със специализираните телескопични триножници за фидери- не се ли закачи на куката кофа с вода или бидон- фидерите със стойката са " на гръб" при първия по-сериозен вятър. Тя, тая кука отдолу е за това :idea: :idea: :idea:
И аз малко се отклоних от темата, ама те "отклоненията " са още от самото начало- спокойно можеше да се пусне една тема "свързване без конектор" и да се коментира там :!: :!: :wink:
Изображение
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

За мене най добрия възел за конектора е:Едно парче5см.плетено с два клупа.Единия в клупа на основното,другия в конектора.Сменя се бързо линията и връзката,плетено-монофил е най здрава.Не знам дали сте го споменали,дали го практикувате,но аз съм тъй :lol: :lol:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

IDA написа:Темата е ясна :idea: Ако случайно не е възел (клуп) върху конектора, какво друго ползвате :?: Ако няма конектор, а има една връв дето виси или няма нищо, какво и как правите :?:

п.п. темата не е " да си ги мерим", а е с образователен и информационен характер :idea: :idea:

п.п. моля модераторите да я преместят, че обърках подфорумите покрай тия "плуфкари" :D :oops:

/преместена-sapuna/
Бачо,не е само за възела при конектора темата.Всичко ,което съм изтрил ,съм го сметнал за спам.Моля придържайте се към темата и пишете трезви.Мразя анонимките :wink:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Аз по отношение на здравината на възела на клупа на основното при конектора съм имал проблеми само при ловене на толстолоби, като е трудно да се разбере, дали късат при възела или протриват клупа в конектора :idea: :?: Проблема при тях е, че при 1.85/2.00 или 2.20 ластик на четвърто или пето коляно, разправията за риби по 7-8 кила е поне 30 минути, правят по няколко яки тегела във всички посоки и никак не щът да излизат ( основното е 0.18/0.20/0.22, без повод). Вриантите са два- без конектор, вирбел 5/6-ти номер, вързан директно за ластика с възела с който се връзва конектора, след това основното вързано директно за вирбела с възел номер 14 от картинката; само че с две намотки през халката на вирбела и след това възела. Втория вариант е подобен на Адаша- парче плетено с клуп, клупа в конектора, а свободния край вързан с основното с " кръвен възел"- номер 25 от картинката; този монтаж също може да се сменя бързо :idea:

Изображение

п.п. по другото връзване с плетеното ( на Адаша), долния край на плетеното пак е "клуп в клуп" с основното и възела на клупа на основното не се избягва. Избягва се триенето на основното в конектора, което все пак е добре :idea: :wink:
Изображение
patrona86
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от patrona86 »

Аз си изполвам добрия стар клуп,правя го като ласо и си го закачам за конектора.Досега не ми се е късал такъм от конектора,но и аз не съм хващал по големи риби от 4 кила.
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
BZI
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от BZI »

Бравос за темата, след дълго търсене по чуждоземските форуми установих, че няма по добър от този тук по отношение на информация, всякакви иновативни методи и решения. Цял ден си играя да търся каква точно е хитрината за връзване на основното за пачи крак и е на тук си го имало. Каква малка, хитрина а колко много нерви ми спести.
Но по темата ....доскоро и аз ползвах конектори за сързване на основното с ластика, поради простата причина, че ползвам малки по размер плътни (латексови ) ластици. От скоро обаче се оборудвах с хидроластици на Дайва, които са въздебелички и се наложи да ги направя на пачи крак. ..............и тук започна кошмара...............похабих си поне 4 такъма и от яд еиния път срязах и ластика та се наложи пак да го връзвам. Сега с новия научен метод работата спи. Това не означава, че ще се откажа от добрия стар конектор особено от тези на Дренан.....................
Изображение Пазете природата чиста !!!!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Боги, ти май си се запътил към световния рекорд на шаран със щека- там е ползван този възел:
Бачо Илия написа:Ето цяла статия за риболова и монтажите на огромни шарани със щека; вкл. световния рекорд със щека:

http://dox.bg/files/dw?a=6effc2475b

п.п. статията е превеждана и в "На плувка и дъно", още до като беше вестник 8)
Обърни внимание че се правят два клупа, като връзването е на втория клуп, я първия служи да разхлаби втория от дакрона, при смяна на линията; ето и по-увеличена картинката от статията плюс още една картинка с обяснения:
Бачо Илия написа: Изображение

Изображение

8)
:D :drinkers:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”