Разположение на фидер на река със слабо/средно течение

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
BV
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Разположение на фидер на река със слабо/средно течение

Мнение от BV »

Колеги здравейте,

Предварително се извинявам ако темата се дублира, но с търсачката не можах да намеря отговор на питането ми.

На коя картинка е по-правилно разположена пръчката и линията, ако въобще са разположени правилно?
Изображение

Изображение

Със стрелките е отбелязано посоката на течението на реката, в черно е фидера, в червено е линията.

И другият ми въпросът е - трябва ли върхът на фидера да е вдигнат нависоко?

Предварително благодаря!
:idea: Събирайте си боклуците след риболов! :idea:
Reo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Разположение на фидер на река със слабо/средно течение

Мнение от Reo »

Здравей BV. Аз ловя от доста години на фидер и почти винаги поставям пръчката успоредно на брега, така че да има ъгъл приблизително около 90 градуса между линията и пръчката. Така както е на първата картинка при удар по-голяма част от енергията ще се предаде към макарата понеже почти няма ъгъл а пръчката и линията са почти в една посока. А нали идеята в този вид риболов е чувствирелният връх. Трябва така да се разположи пръчката, че да се използува максимално чувствителността на върха. Ако разбира се няма място където да се постави пръчката успоредно на брега, може да я изправиш, така че пак да се получи достатъчен ъгъл за да реагира върха и на слаби удари. По принцип ако има място слагай пръчката леганала а не права. Близо до земята вятърът обикновено е по-слаб и не създава фалшиво почукване, пък и е по-лесно да гледаш върха долу отколкото да стоиш постоянно с вирната глава и да гледаш нагоре. На река е важно да избереш и самата кошничка, особено ако има течение използувай триъгълна или квадратна за да не се търкаля лесно и да се изнася постоянно на различно място от хранителното петно. Аз на река никога не придръпвам ако има течение. По принцип течението бързо разтоварва хранилката, и самият повод и храната се разстилат в една и съща посока. Ако няма течение, както например в устието на Велека или подобни места, може след като хвърлиш да изчакаш 2-3 минути да се поразтвори храната от фидера и с няколко оборота на макарата да придърпаш стръвта да дойде върху това хранително петно. Разбира се всеки си има свои разбирания и предпочитания. Аз казвам само общоприети начини, все пак всичко зависи и от много други условия. Надявам се да съм бил полезен. Успехи. :)
Последно промяна от Reo на Вто Авг 31, 2010 1:00 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
pacho109
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pacho109 »

Reo написа:Здравей BV. Аз ловя от доста години на фидер и почти винаги поставям пръчката успоредно на брега, така че да има ъгъл приблизително около 90 градуса между линията и пръчката. Така както е на първата картинка при удар по-голяма част от енергията ще се предаде към макарата понеже почти няма ъгъл а пръчката и линията са почти в една посока. А нали идеята в този вид риболов е чувствирелният връх. Трябва така да се разположи пръчката, че да се използува максимално чувствителността на върха. Ако разбира се няма място където да се постави пръчката успоредно на брега, може да я изправиш, така че пак да се получи достатъчен ъгъл за да реагира върха и на слаби удари. По принцип ако има място слагай пръчката леганала а не права. Близо до земята вятърът обикновено е по-слаб и не създава фалшиво почукване, пък и е по-лесно да гледаш върха долу отколкото да стоиш постоянно с вирната глава и да гледаш нагоре. На река е важно да избереш и самата кошничка, особено ако има течение използувай триъгълна или квадратна за да не се търкаля лесно и да се изнася постоянно на различно място от хранителното петно. Аз на река никога не придръпвам ако има течение. По принцип течението бързо разтоварва хранилката, и самият повод и храната се разстилат в една и съща посока. Ако няма течение, както например в устивто на Велека или подобни места, може след като хвърлиш да изчакаш 2-3 минути да се поразтвори храната от фидера и с няколко оборота на макарата да придърпаш стръвта да дойде върху това хранително петно. Разбира се всеки си има свои разбирания и предпочитания. Аз казвам само общоприети начини, все пак всичко зависи и от много други условия. Надявам се да съм бил полезен. Успехи. :)
Колегата точно ти е отговорил,само ако позволи една малка забележка!Ако няма течение придърпваш колкото ти е повода(по принцип повода е по къс ако ловиш на язовир)-няколко оборота при фидерните макари е отвлечено понятие
Изображение
Чърчил: "Нима искате избори, които се решават от най-ненужните гласове, дадени за най-ненужните кандидати?"
Чърчил:" На Балканите има повече история,отколкото те могат да понесат!"
http://vremeto.v.bg/
Аватар
malkia_joro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от malkia_joro »

Според мен на нито една от двете снимки фидера не е разположен правилно!
Аз замятам на страни по посока на течението и го поставям перпендикулярно на реката.
Тогава се образува ъгъл от почти 90 градуса,основното и повода са в права линия и се усеща и най-лекото кълване.
Reo написа:Здравей BV. Аз ловя от доста години на фидер и почти винаги поставям пръчката успоредно на брега, така че да има ъгъл приблизително около 90 градуса между линията и пръчката.........
Колегата задава въпрос за положението на въдицата при риболов на река :!:
Красотата на живота е в това,че продължава.
Изображение
Аватар
BV
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от BV »

Колеги, благодаря ви за отговорите и съветите.
malkia_joro написа:Според мен на нито една от двете снимки фидера не е разположен правилно!
Аз замятам на страни по посока на течението и го поставям перпендикулярно на реката.
Тогава се образува ъгъл от почти 90 градуса,основното и повода са в права линия и се усеща и най-лекото кълване.
Жоро, нещо от сорта ли имаш предвид? :oops:
Или пак не съм разбрал като хората? :roll:

Изображение
Аватар
ivelin_1976
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivelin_1976 »

При риболов на река е препоръчително въдицата да бъде перпендикулярно на реката и повдигната нагоре, с цел да се намали дължината на влакното, което е под вода. От там следва и по-малко съпротивление и напрежение в/у влакното и по-малка вероятност да се зачи накой плуващ предмет за влакното :wink: .
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY Изображение
Аватар
malkia_joro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от malkia_joro »

BV написа: Жоро, нещо от сорта ли имаш предвид.........
Точно така.Колегата ivelin_1976 също ти го е обяснил добре.
Красотата на живота е в това,че продължава.
Изображение
Аватар
BV
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от BV »

Благодаря отново, колеги! :)
angelarii
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от angelarii »

Освен ъгъла от 90 градуса и средно вдигнатата пръчка, според мен е задължително да се замята около 45 градуса надолу по течението. Така наистина повода и основно влакно ще са наистина в една права линия, както съветва колегата в по-горен пост.
При това положение сигнала ще се предава лесно по основната линия и няма да е притъпен от триенето в тръбичката от монтажа или от прекалено остър ъгъл на основното влакно във вирбел, при монтаж без тръба.
С помощта на правилно подбрана кошница, тежест и форма, в различно течение може да се постигне подходящ ъгъл.

При неправилно подбрана кошница и неправилен ъгъл нямаме пипания, а директни удари, които причиняват местене на кошницата и плашене на рибата. От там се разсейва захранката и съответно пада разултатността.
Друг сигнал за неправилен монтаж и позициониране е самозасекла се дребна риба, която седи без да издава присъствие. Обикновено това се случва в по-силно течение и неправилен ъгъл на основното влакно спрямо течението.

Сигурно има и още дребно нещица, но не се сещам в момента...
Аватар
MiTKo_Fisher
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MiTKo_Fisher »

ivelin_1976 написа:При риболов на река е препоръчително въдицата да бъде перпендикулярно на реката и повдигната нагоре, с цел да се намали дължината на влакното, което е под вода. От там следва и по-малко съпротивление и напрежение в/у влакното и по-малка вероятност да се зачи накой плуващ предмет за влакното :wink: .
Подкрепям колегата на 101% :) Когато ловя на р.Дунав рядко се намират места с по слабо течение.Използвам този монтаж Изображение

Върши перфектна работа .Дори с най твърдия връх 5oz всяко едно кълване е ясно и отчетливо :)
А що се отнася до фидер хранилката ползвам този тип :Изображение
Не тръгвай с голяма кошница за гъби
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Да!Това е най-удачния монтаж за реката.(и не само) Иначе на често посещавани широки места няма как да хвърлиш по течението.Ако след теб има други колеги...не можеш да присвояваш толкова голямо пространство.А че е правилно,така е,но...
Ловя на Дунав.Пръта ми е на 40-45 градуса и перпендикулярно на брега.Линията на и5 и10 по часовниковата стрелка поради горе написаното.
angelarii написа:...директни удари, които причиняват местене на кошницата и плашене на рибата....
При активно кълване често съм хващал едри морунажи още преди да поставя пръта на стойката с търкаляща се по дъното хранилка.
Изображение
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

ivelin_1976 написа:При риболов на река е препоръчително въдицата да бъде перпендикулярно на реката и повдигната нагоре, с цел да се намали дължината на влакното, което е под вода.
Това е истината за средно течение...
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”