Изравняване на налягането

Модератор: nkolev66

Dims
новобранец
новобранец

Re: Изравняване на налягането

Мнение от Dims »

4x100срусалка+1бира написа:Мннн... Не става много ясно какви са вариантите и как се прави при всеки от тях. Пише всичко освен кое какво е и как се прави.

При първа възможност ще пробвам в морето БСБН или там както беше - без да си барам носа и ако имам успех ще пиша.
Тук изглежда всеки има 3-4 мин динамична апнея, обявяват се 20 - 30 метрови слизания за разгрявка, но изравняването, без което не може дори да пръднеш под водата е забулено в мистерия.

ПС
Абе неволята учи,както мъдро/ехидно ми намекна колега от форума. Ако ви интересува нещо и то не ви попада на окоте веднага, четете из интернет и ще откриете и други форуми и други статии и мнения!
Колега или много трябва да ти се обяснава или не знам какво :shock: ,затова отворих тази тема и всички до сега описаха много просто как стават нещата.
Чети не през ред а всеки и ще разбереш,също се опитвай докато четеш да правиш повечето неща веднага. :)
Да не злоопотребяваме с това което ни дава морето.
4x100срусалка+1бира
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от 4x100срусалка+1бира »

Виж сега ей тва:
Има много видове начини за изравняване, но се използват главно ето тези 3:
1. Валсава - това което правят почти всички
2. Френцел - най-доброто
3. БТВ - това е като мечта за повечето харпунисти, но само 30% го владеят.
Ако не беше го споменал спеар нямаше да зная за съществуването на 3 различни техники. Лошото е че само е споменато, но не става ясно кое е 1 кое 2 и кое 3 въпреки препратките. И имам пред вид, че не става ясно не за обща култура а изобщо. Напоследък разбрах от близки приятели и съфорумници:), че има хора които може би са по напред и от теб с плуването, но не знаят как да изравняват и я карат - мъжката. Не е ли отворена тази тема за да се помага на невежите приятели на нашия спорт?
Някой може и да не иска да признава пред теб или пред колегите, че не всичко му е ясно, или че дори не си е направил труда да научи всичко в детаяйли въпреки дългия си стаж, щото примерно вече фаща риба и му е пораснала работата. Нека да научи от тук. Въпросът е мъжки. Може ли да се разчита на дискусиите тук за научаване на изчерпателна информация по отворените теми или тук сме просто за да спамим и да си пием ... - кой квото...
Според мен който не разбира трябва да му се обясни като на дете. Аз просто си разширих познанията, но и видях пропуска в излагането на инфото. Мен нема кво да ми обясняваш, ако можеш обясни на всички.

Представи си как би обяснил ако искаш да научиш някой да свири с уста, а той хал-хабер да си няма - туй кво е. Темата е много хубава и е важна, макар въпроси от сорта да са засягани и другаде из форума. Тури ена страница обяснено както си трябва и е го е - секой да чете.. Като темата за рибите дето ги имало :wink: в черно море.

Ай жив и здрав! :drinkers:
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Виж аз не мога да обясна по обстойно както много други до сега,но тези които могат те прехвърлят на друг форум за което да ти кажа не мога аз лично да ги виня.Сигурно до гуша им е дошло да пишат цели страници за едно и също.
Прав си че колега Спиър не е обяснил подробно начините,а само кои са те.НО е дал адрес на които може да прочетеш,дай само на български отстрани и готово.
Както той така и аз не бих копирал чужди мнения и то от друг форум.
Ако не се справиш аз лично ще се опитам да конфигурирам мненията на някои в едно по просто обяснение за всички (дори и за мен). :D
4x100срусалка+1бира
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Абе сори на който се засяга!
Не бях видял че има още страници там в оня форум. Иначе пак би било добре да има и тук хобава информацийка.
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Не виждам смисъл всичко написано от доста народ в спиърфиш да се преразказва отново, най-малкото че е много информация и няма как да ги накарам всички писали по темата да опишат всичко отново тук. Има цяла тема само за Френзел от Веско, направил си е труда и е превел от английски подробните обяснения на Ерик Фата(фридайвър). Най-добре чети там всичко и ако нещо не ти е ясно питай там в самите теми.
4x100срусалка+1бира
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Така е, много е информацията там. Грешката си е моя дет не се ориентирах в техния сайт, но поне друг няма да повтори моя гаф.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Нема проблеми,човек се учи докато е жив :!:
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Найстина е малко трудоемко да се ориентира човек изтолкова много мнения и форуми,но мисля че сега поне малко има насока къде и какво.
Наистина мислех(надявах се) да има по изчерпателни отговори но такъв е живота. :cry:
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

@ Димс :ако членуваше в 5-6 сайта в няколко страни и навсякъде сте обсъждали темата активно в продължение поне на една зима , и се е изписала тонове информация от всякакво естество , би ли се заел отново и от начало да синтезираш и обясниш на някой какво и как е изравняването ?
В другия форум има повече от конкретна инфоремация и дане такава на ниво студентски лекции по УНГ .Просто трябва да изчетете всичко .

Опитът не може да се научи и предаде !(сори за което )
4x100срусалка+1бира
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Е не е като някой да пита във форума на музикалната академия как се свири Шшшуберт с крака на арфа . 8)
Tака си е приятелю, така е. С четене из интернет може да се научи много. И все пак въпросите свързани с изравняването за мен лично се появиха с четенето на темата така, че от дискусията има нужда точно толкова колкото и от този форум въобще.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

4x100срусалка+1бира написа: И все пак въпросите свързани с изравняването за мен лично се появиха с четенето на темата така, че от дискусията има нужда точно толкова колкото и от този форум въобще.
...аве ти не разбра ли , че няма нужда от тоя форум ВЪОБЩЕ ...я бегом марш сички в Спиърфиш , само аз ще си пиша тука и сам ще си се чета :D :D :D ...набора Явор е много напред с матряла и от него може да се научи много , стига той да е на кеф ...не се притеснявай , рано или късно и тоя форум ще се напълни с информация , но естествено Спиърфиш като специализиран форум винаги ще е с едни гърди напред , НО колегите там се самоизолират от другите видове риболов и тук пропагандирането на Подводния риболов и гмуркането изобщо върви на по бързи обороти ...тука по принцип има жива връзка с другите подфоруми и информацията за Морето и неговите обитатели е по пълна , така си обяснявам защо много от тях влизат и тук , някой пишат други не , всъщност делението е условно , форумите са за всички ....без мен :D и Ал Бънди :D ...нагледен пример - снимката с лаврака гигант ...ще ви издам и една тайна - много от места където ходят харпунисти , научих именно от подфорума " Морски " , много от колегите там споделят с охота къде им е пречил земноводен с гущерови дрехи и харпун :D :D :D
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

:lol: :lol: :lol:
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

yavorsub написа:@ Димс :ако членуваше в 5-6 сайта в няколко страни и навсякъде сте обсъждали темата активно в продължение поне на една зима , и се е изписала тонове информация от всякакво естество , би ли се заел отново и от начало да синтезираш и обясниш на някой какво и как е изравняването ?
В другия форум има повече от конкретна инфоремация и дане такава на ниво студентски лекции по УНГ .Просто трябва да изчетете всичко .

Опитът не може да се научи и предаде !(сори за което )

Аз това написах по горе, НО ако така разсъждават всички по добре да няма форуми а само обмен на снимки с някоя и друга рибка която хванете.
Както написа Булти 'всички вън' и ще го обърнете на скайп разговор накрая. :D
Обясняват само тези които пожелаят,никои не е длъжен,но и да не критикува за задедени въпроси.
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Dims написа:по добре да няма форуми а само обмен на снимки с някоя и друга рибка която хванете.
Аз мисля че е точно така в момента по българските форуми. Слага се снимка без грам история. Ако е за снимки има къде да се гледат, но такава е практиката тука. Повечето казват, ами няма какво да напиша. Напротив историята не е само около изстрела ами още със ставането сутринта и т.н...
Не така е обаче в най-добрия средиземноморски форум medfish.com. Там снимка без история след първо предупреждение се трие. Вероятно 90% от знанията ми са от този форум вследствие на всичкки истории които съм изчел там. Между другото повечето от членовете на спиърфиш са членове и там, но рядко пишат, но четат, ... всеки ден :D
Същото се отнася и за forums.deeperblue.net, почти всички сме стари членове и там и някои са много активни участници :)
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

С една дума като се понаучиме от други форуми и малко практика,надува ме гърдите и нищо не казваме да не испуснем въздуха. :rolleyes:
Спиър за пореден път се убеждавам че си добър човек. :)
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”