Как да направим добър харпун в домашни условия

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
adventurebg
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Как да направим добър харпун в домашни условия

Мнение от adventurebg »

Момо просто ми мина през акъла да се направят полу дупки в самия канал, така стрелата няма да лежи плътно на канала а ще го опира от части и ще намали триенето в канала значително.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МИ ДАДЕ ТОВА, КОЕТО МИ ДАВА МОРЕТО!
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...м-да ...старите Имерсиони излязоха много яки пушки...особено като им слагаш ластици 20ки за 90см. а самите харпуни са дълги 105 :rolleyes: ...после се чудя що имам мускулна треска ,... ма нема празно ...вервайте ми :D
Последно промяна от Булти на Чет Сеп 02, 2010 3:09 pm, променено общо 1 път.
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Личното ми мнение което не веднъж съм споделял, казвал гласни и даже писал е че :на харпун до 100см тяло (това с реверсен спусък си е 105-109см зареждане) -канал не е нужен. :wink: Говорейки за основен харпун който ще мята нормална стрела и ще носи нормални ластици.

Разбира се че канала е от полза и несъмнено е +,но когато търкаме темата за направа на харпун в домашна обстановка и говорим главно за самоделни тела от алуминий и глевно от дървесина , трябва да се съобразим че само единици ще имат под ръка машини и удобства в гаража или дай-боже в домашната работилница.А и на пазара в Бг няма от къде да се купи без премеждия , графитен прах или готови дерлинови канали а да не говорим и за затворени водачи.Вярно че в нета ги има , но който се реши да си поръча няма да се занимава с метрови пуцалкиа ще се захване с нещо по-сериозно.

Канала е нужен( и това е факт ) най-вече когато имаме много голяма сила упражненена върху стрелата , а харпуна няма (или има повече от )нужния офсет и стрелата се криви още в заредено състояние.

Та по въпроса с канала -мислите ли че канал с квадратно сечение има по-малко триене от такъв с V-forma ? -...въпроса беше риторичен. :idea:
...и наистина лои мислите че стрелата се "заклинва" в канала ?

Тук е отворена тема в която някой пита и друг който знае (или поне си мисли че ) му отговаря , и третата група са хора дето само пускат мухи и бъзици.
НО винаги каквото и да се напише и покаже -се подлага на съмнение.(и в това няма лошо )Ама защо да проверяваме как се прави топла вода чрез ядрена реакция , като я има на чешмата? :?:

Моля да не ми се връзвате и спокойно да ме напсувате ако това ви успокоява, но поне се учете от грешките на тези преди вас (нас).Ако знаехте само колко неуспешни идеи и прототипи съм видял и даже и направил.

Ай наздраве :drinkers:
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

yavorsub написа:Личното ми мнение което не веднъж съм споделял, казвал гласни и даже писал е че :на харпун до 100см тяло (това с реверсен спусък си е 105-109см зареждане) -канал не е нужен. :wink: Говорейки за основен харпун който ще мята нормална стрела и ще носи нормални ластици.

Разбира се че канала е от полза и несъмнено е +,но когато търкаме темата за направа на харпун в домашна обстановка и говорим главно за самоделни тела от алуминий и глевно от дървесина , трябва да се съобразим че само единици ще имат под ръка машини и удобства в гаража или дай-боже в домашната работилница.А и на пазара в Бг няма от къде да се купи без премеждия , графитен прах или готови дерлинови канали а да не говорим и за затворени водачи.Вярно че в нета ги има , но който се реши да си поръча няма да се занимава с метрови пуцалкиа ще се захване с нещо по-сериозно.

Канала е нужен( и това е факт ) най-вече когато имаме много голяма сила упражненена върху стрелата , а харпуна няма (или има повече от )нужния офсет и стрелата се криви още в заредено състояние.

Та по въпроса с канала -мислите ли че канал с квадратно сечение има по-малко триене от такъв с V-forma ? -...въпроса беше риторичен. :idea:
...и наистина лои мислите че стрелата се "заклинва" в канала ?

Тук е отворена тема в която някой пита и друг който знае (или поне си мисли че ) му отговаря , и третата група са хора дето само пускат мухи и бъзици.
НО винаги каквото и да се напише и покаже -се подлага на съмнение.(и в това няма лошо )Ама защо да проверяваме как се прави топла вода чрез ядрена реакция , като я има на чешмата? :?:

Моля да не ми се връзвате и спокойно да ме напсувате ако това ви успокоява, но поне се учете от грешките на тези преди вас (нас).Ако знаехте само колко неуспешни идеи и прототипи съм видял и даже и направил.

Ай наздраве :drinkers:
Яворе, с теб не се познаваме, чел съм твои постове и не оспорвам опита ти( бе и аз съм понаправил доста харпуни през живота си, вкл. пневматични- еднокамерни , двукамерни та и мамба се пробвах :D ), но почвам да отговарям подред...
1. става дума за ДЪРВЕНИ ХАРПУНИ, което автоматично означава , че водач ще има..цял, половин....., но ще има по обясними причини...пък от фабричните харпуни НАПЪЛНО БЕЗ ВОДАЧ, май се сещам само за един - Марк Валентин....
2. готови канали ИМА- Владо продава, а ГРАФИТ, ако на някой му е нужен, да ми пише- разполагам с около 50кг сив графит, но няма проблем и за аморфен...ползвам го за съвсем други цели....не знам в случая как се ползва и доколко би помогнал( мисля, че мазителните свойства на графита след намокряне с вода намаляват драстично...затова за графитни смазки се ползва като основа грес, а за незапалими смазки- минерален вазелин)
3. за V образния канал, аз САМО предположих , че би заклинил...все пак в повечето харпуни с ЦЯЛ ластик и водач, ластиците са "закачени" под оста на стрелата и имат съставяща сила и към канала- перпендикулярно. А това, че сттрелата се опира И СЕ ТРИЕ в две надлъжни линии си е факт :wink:
4. не прочетох някой да си е направил бъзик, както и аз не съм си правил ...поне не в тая тема ..а ако искаш да си полезен във форума, по добре би било да кажеш нещо конкретно, защото тук е мястото да споделяме опит, да си даваме съвети, а защо не и на някой да му хрумне новаторска идея?! Един куп нововъведения се появиха напоследък, така, че като нищо да пробваме твоето предложение за водата :D ....иначе и да ме псуваш, в тоя си пост просто си чешеш езика и май доста си наблегнал на :drinkers: :drinkers: :drinkers: а тук не е място да се... :ANAL: ....... :D
Извинявам се, ако в нещо съм сбъркал!
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

:D
Последно промяна от yavorsub на Съб Сеп 04, 2010 6:03 pm, променено общо 1 път.
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

@Шуменеца: Пич нещо сме се загубили в превода.Нямах никакво намерение да съм строг, язвителен а камо ли да псувам и обиждам някого.Ако така съм прозвучал -моля за извиненеие !Тези които ме познават знаят че по-често се майтапя от колкото съм сериозен.

Темата е вече 40 страници и ако я прочетеш от самото начало , ще се убедиш че по някои аспекти се е писало многократно и повече от изчерпателно.
В домашни условия може и СЕ правят всякакви харпуни. :wink: Аз също все още така си правя моите.Това че повечето хора считат (по мое мнение -грешно ) че че дървото е най-лесния начин е друга цяла тема.
Ако се поразрови из нета ще намериш доста повече от една фирма без водач. :idea: :D

Един от най-лесните и горе-долу ефектен начин за канал е с използването на графитен прах смесен с епоксидна смола .Прави се канал , полага се сместа и после с фреза или пък вътре в сместа се полага метална и подготвена за целата пръчка с малко по-голям диаметър.Начина е масово известен и използван и затова няма да навлизам в подробности.С малко търсене в нета ще намерите много инфо по въпроса.

За V-обрания канал вече споменхме , но би ми било интересно да ми обясниш факта в кои надлъжни линии се трие стрелата при движение.

Пък относно бъзиците и плявата по всяка тема , както и тук -ако псе върнем от самото начало на темата до края , ще намерим доста .

Самото заглавие на темата поне за мен е показателно и достатъчно уточнителн че става дума за самоделка , която ще се прави в свободно време и най-често с подръчни материали.Затова понякога не се сдържам и се намесвам (и както се видя -неуместно ) :D , да давам коментари или поне се стремя да бъда полезен по моя си начин.Рядко ще седна да описвам точно и подробно как се прави нещо.Тук Владо Акулата е много по-полезен от мен а и относно дървените харпуни -и по-компетентен.

Както много от нас ,членувам и в други сайтове и вече години наред многократно сме дискутирали темата и вече започва да става досадно ,виждате ли , наблюдател съм как всеки новозапалил се влиза ,запитва нещо (вече изчерпано)и когато му се отговори подобаващо (с линк към вече протекли дискусии ) се започват подобни на сегашните ми излияния.Затова и рядко вече пиша и май и съвсем ще спра.Знам че според вас не съм прав, но влезте и в моето положение.Аз с това се занимавам .Само !Вече много години.Вече съм си взел "допломата" , научих се да плувам :D , и вече не ме кефи да си меря ....ЕГН-то .

.... И да знаеш -никога не съм пил алкохол .Никакъв ! :oops: Ама мога да почерпя . :D
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Е, благодаря за ЕГН- то, но беше много нескопосано "ужилване" :D ...ще ми се да спре времето за мен и като дойдеш на моите години( не, че са много, имайки предвид Васко Атанасов на много повече от моите на какво е способен), тогава да "си мерим пишките" :D ....гмуркам се и и се занимавам с ред други спортове с доста по млади пичове и не се е налагало " да ме изчакват", даже понякога е обратното, но това не е толкова важно за тоя диспут...тук лафа върви за конструкторска дейност, а моето образование е такова и бизнеса ми е такъв, но в малко по странична област- електрониката...всъщност покрай електрониката ми се налага да се занимавам и с механика, динамика и прочее "ка" :D опс....НЕЩО ВАЖНО... едни и същи уравнения описват явленията в електрониката и механиката и динамиката...например в електрониката функцията интегриране е равнозначна например на амортисьора в един автомобил, а диференцирането- на ресора... :wink: . Нямам претенции да съм се задълбавал толкова както теб и не се старая да се изкарам по можещ и умен, затова споделям и бих се радвал на съвети или критики, но да са добре обосновани....
а за V-то....ами не ми се чертае, но я се замисли в колко точки опира окръжност вписана в тртиъгълник( едната страна в случая се пропуска)..в ДВЕ!!!...ако замениш окръжността с цилиндър, а триъгълника с призма ( това са подобни неща в планиметрията и стереометрията)- ето ти двете прави. С Владо задочно се познаваХме, а вече и лично и му свалям шапка..обсъждаме много неща и се надявам, че сме си от взаимна полза. Искрено се надявам да не се правим повече на "умници", а да пишем като зрели и МИСЛЕЩИ хора...не като "великите харпунджии " по разни форуми :D ...пък аз пия и пуша, така, че приемам черпнята! :wink: :rolleyes:
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Та за каналите, просто който го интересува да отиде на 6 стр. на същата тема :!:

:wink:
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

:D :D :D
Ей .... ЧШШШШШШ,Да бе. На вас говоря....Да, да вие... Двамата старци-разбойници :D Я да подпрете и двамата бастуните на стената и да се сдобрите веднага. :lol:

Познавам ви и двамата лично ( с което се гордея) и съм сигурен, че ако се се срещнем тримата някъде (най-добре на вилата на Пламен), тъкмо е до Царево, пък там-наблизо има още един с повече морска вода във вените, отколкото кръв, дето ще го домъкнем и него (ако трябва насила). Аз и Пламен попийваме като сюнгери (леко, тихо и напоително),други не близват, но не смятам, че това е повод да ни прави помалко или повече истински мъжкари и съм сигурен, че ще намерим общ език и общи теми за дискутиране, и вие двамата ще станете приятели завинаги. Сигурен съм не 100%, а на 1000%

Извинявайте за отколонението. Обръщам се към всички :oops:

Не трябва така де се водят дискусиите.Никой не печели от това.Най-малко подводния риболов в България. :(

Ако прочетете началото на темата, там започнах със следното:
Ако не сте сигурен, че харпуна който ще произведете
няма да превъзхожда с нещо онзи,
който можете да си закупите от всеки магазин,
то или сте голям оптимист, или най-обикновен егоист,
или просто имате достатъчно време и средства,
които да загубите с удоволствие.

Така, че нека приемем, че ще правим харпуните си за и със удоволствие и нека решението на някой аспект от вашите харпуни (които правите или ЩЕ направите тепърва ) не става повод за подобни безсмислени пререкания.
Благодаря на всички. :oops:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Съгласен, Владо! Вече няма да се :axe: с Явор и няма да се :ANAL: .....Пък и аз поне правя тия харпуни за удоволствие и с надежда да подобря съществуващото, пък дали ще се получи...Божа работа...та така де...като сглобя и тествам това пушкало, ще пиша реалните резултати...дано са прилични. А за графита не се шегувам, мога да пратя на който иска , а иначе се продава по складовете на Металснаб, основно се ползва за отделител при леене и щанцуване в металургията
Dims
новобранец
новобранец

Мнение от Dims »

Шуменеца написа:А за графита не се шегувам, мога да пратя на който иска ,
Може да е нахално но аз няма да откажа малко (за харпуна който направих),НО колега ако е възможно да ми обясниш как се прави. :shock:
Иначе мисля канала да е "U" образен,ти какво би ме посъветвал.
Да не злоопотребяваме с това което ни дава морето.
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Dims написа:
Шуменеца написа:А за графита не се шегувам, мога да пратя на който иска ,
Може да е нахално но аз няма да откажа малко (за харпуна който направих),НО колега ако е възможно да ми обясниш как се прави. :shock:
Иначе мисля канала да е "U" образен,ти какво би ме посъветвал.
Честно казано, питай Явор...аз ( понеже нме съм чел цялата тема като цяло)сефте чух за тоя графит от поста му...наистина, ако на някой му трябва, ще се наложи да си плати само куриера...графит бол, но как, защо и каква полза от цялата мазаница има- не знам :D ...вероятно има ефект, но съм убеден, че много се губи от триенето на стрелата...повече, отколкото се печели от реверсния спусък..аз съм харпунджия...меко казано отдавна :oops: ( вече даже ме е срам, заради ЕГН-= то :D :D :D ...ама още ми става...харпуна :ANAL: )..., но от тая година се запалих по дървени харпуни, но има хляб..нещата почнаха да придобиват реален и практически облик....
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Момци, дайте да поразсъждаваме с формулите от механиката, за да не стават недоразумения. :rolleyes:
Ето извадка от уикипедията:
В случая на сцепление Силата на триене е пропорционална на силата, притискаща повърхностите една към друга, и на коефициента на триене:
Ff = Fp Х μf
където Ff е силата на триене, Fp е силата, перпендикулярна на контактната повърхнина, а μf е коефициентът на триене.

Колко е силата на триене и колко загуби от нея има според вас, в една стрела, тежаща 300-500гр и колко от силите на ластиците ще отнеме тая сила, ако знаем че единичен ластик 14.5мм има тяга 45кг, а 20мм - 70кг. :idea:
Явор го каза в своя пост, ще го повторя и аз с други думи:
От моя опит в харпунодялането, установих че най-големи загуби има когато:
1. Се опитвате да вкарате ластиците в труднопостигнати (чисто технолиогически) канали. Тогава те трият в тялото на харпуна и загубите са зверски.
2.Ако ластиците не са максимално прибрани и успоредни на стрелата, а са под голям ъгъл. Иначе казано, гледайки харпуна от горе, те образуват нещо като "V". .... аko може двата върха на "V"-то да са максимално прибрани.
3.Ако отвора за ластиците не е максимално блиизко до канала (погледнато странично)
В това отношение, конвенционалните харпуни, с глава при която ластиците са на втулки са супер.Затова там няма нужда от канал. Затова и старите майстори си стрелят с тяхните оръжия и то с големи успехи.
Ако чакаме от канала да ни направи харпуна точен ... :? мисля си, че не сме на най-правия път.
За мен лично, канала има ролята не толкова да направлява стрелата, колкото да потдържа нейния заден край, когато ползваме цял ластик и по обясними прични част от силата на ластиците "се мъчи" да натисне опашката на стрелата надолу.
Моя личен опит в това отношение е, че най-правилното е при главата ластиците да тръгват рязко нагоре, като след това с остър завой стават успоредни на стрелата. При зареден харпун, се получава едно сгъване на ластика и напрежение, което по естествен път се мъчи да отдели ластика от тялото и при натискане на спусъка, съкращавайки се ластиците не трият по цялата дължина на барела, а само в първите 2-3 сантиметра от него.
Толкова от мен за канала... :?
Има много по-важни неща в един харпун, върху които да се мисли, като например неговия правилен баланс (то няма какво да се мисли де, всичко е въпрос на пресмятане), защото имено добре балансирания харпун се отблагодарява най-добре на оня, който го ползва.
Както и по въпроса за неговата дълговечност,иначе казано веднъж направен харпуна, да ни служи колкото се може по-дълго време и по възможност да не влиза за сериозни ремонти "в бокса".
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Първо за да няма недоразумения :не се опитвах да обидя никой , както и аз самия не се обиждам.Това е форум и колкото и да ми се иска , съм наясно че тук сме" всякакви и от всякъде". (това и имах в предвид че един пуска тема, друг се бъзика а трети се ядосва. ):D

Графита се смесва с еоксидна смола, пследва пълнене на шредварително направения за целата канал и след като изсъхне напълно се фрезова.С каквото сечение ви се иска.Даже може и cloused track. :wink:

В началните си опити пробвах с тонер смесен с епоксидна смола(както и с някои други вещества :rolleyes: :D ) като тогава си правех рейла използвайки стара 7мм стрелацентрирана върху харпуна (и предварително намазана с вакса против залепване), и от страни гняцах сместа.Следва шкурене и ...готово.Но с графит е някак си по-здраво или поне усета на сместа е по-различен.С тонера сместа се втвърдява доста по-бързо и е някак си жилава.

Има и още по-добър , но много скъп вариант -нано тюбс.Това са микротръби от карбон които смесени с епоксидна смола стават като лепило , но много здраво лепило.С това се лепят титановите втулки към карбоновите рамена за окачването на колелата във Ф1. :roll:
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

По повод "подпирането" на ластика след главата( отвора)...не знам няма ли в края да се получи доста силно отмятане на ластика нагоре и това евентуално да придаде някакво повдигане на стрелата, респективно вертикални затихващи вибрации?...Бях пробвал една идея от един фабричен харпун, не помня кой....ластиците са на шарнир- имат нещо като ос с кардан , сиреч се отмятат свободно нагоре и настрани, но сякаш нямаше видим ефект. Мисля като се освободя да направя един експеримент...две парчета дърво с канали, притиснати едно към друго с еднаква сила и между тях стрела...в единият случай дърветата лакирани, а в другия със епоксидна смола и графит и стрелата се тегли със силомер :rolleyes: ...същият експеримент може да се направи и с различни по форма канали. Нещо не съм напълно съгласен с теб Владо относно триенето...всички знаем, че нищожно увеличение на масата на стрелата с едни и същи ластици драстично променя боя...дали от триенето или от липсата на време да се ускори тая маса- не знам, но е факт....стрела 6мм е с приблизително 5% по лека само от 6,5 за същата дължина :?
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”