Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

за вноса на чужди видове риби у нас !!!
Модератор: bobopeli
за вноса на чужди видове риби у нас !!!
по телевизията а и от другаде се чуват искания да се внасят чужди за България видове риба и да се отглеждат тук с една или друга цел. Та какво мислите по този въпрос ?
аз смятам че напълно излишно да се правят такива неща, да не говорим и че е опасно за нашите видове, които и без това са доста намалели като бройка и не се нуждаят от още конкуренция. Сигурно сте чули за пираните в Латвия, но и за другите видове като цяло сам против.
други мнения?
аз смятам че напълно излишно да се правят такива неща, да не говорим и че е опасно за нашите видове, които и без това са доста намалели като бройка и не се нуждаят от още конкуренция. Сигурно сте чули за пираните в Латвия, но и за другите видове като цяло сам против.
други мнения?
- Zen
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз също съм против. Смятам, че трябва да се положат усилия за възтановяването на рибните запаси и опазване на околната среда, а не зорламе да се внасят нови видове, защото на някой му се е видяло изгодно. Не знам какво им има на нашите видове риби, та трябва да се внасят нови... единственото за което се сещам е, че ги няма!!! Иначе ако някой има комерсиален интерес да внесе някакъв вид бързорастяща риба.. страхувам се, че държавата ни няма да го спре, само дето ще трябва да си плати рушветите и това е 

- Диканаров
- кандидат преподавател
за вносът на чужди видове риба у нас
Колега Афгани, по принцип ако това се прави след необходимото научно проучване няма нищо лошо. Пример за това е разселването и аклиматизацията на белия амур, толстолобът, чудсият сиг, пеледът , сивенът, американката, бялата риба бе преди 50г.непозната за вътрешните водоеми. За първи път улових костур в едно язовирче край Пловдив преди35г. Тогава той беше рядка слука. Можеби единствено разселването на слънчевката бе грешка. Но не съм сигурен дали не е това дейност на самодейци зарибители. Сега съм чул за зарибяване в садки на особен тип сом албинос в яз. Ивайловград. Сигурно от него ще се завъди и риба в свободно състояние. Чувам за спечелени проекти по САПАРД за изкуствено отглеждане на есетрови риби. Според мен това е отлично. Основното е според мен новите риби или миди или охлюви да не си съперничат с нашите местни видове. Преди 45-50г. рапаната се развъди в Черно море случайно пренесена от товарни кораби от Жълто море. Тогава се чуствахме горди, като малки гмуркачи ако извадехме някой и друг охлюв. После се развъди и стана напаст за черната мида. Той нямаше естествен враг. Но сега след като се превърна в търсен деликатес и цената ме скочи ,уловът му с тралене и водолазни костюми стана обект за обсъждане:- това не е ли бракониерство? Въобще браво за темата. Това е подходящо за форумът ни. Ще е интересно да се чуят и мненията на колегите. От това може да излезе нещо доста полезно за аквафауната у нас.

по принцип най-опасни ми се виждат хищниците. Защото ако "без да иска" или с цел в големите водоеми се разпространят видове като Американския Бас, Австралийския или Нилския костур, които са бързо растящи и много хищни те ще са в пряка конкуренция най-вече на бялата риба, която исторически произхожда от нашите региони, а и без това е силно намаляла.
На мен много ми се хващат тези риби
но предпочитам да си възтановим стрите нива на популация на бялата риба, вместо да се дават средства за нови видове.
а пак по въпроса за американската пастърва за който споменаваш колега
Диканаров не виждам какъв е нейния принос, освен че измества балканката
костура мисля че си е от тукашните райони, което ще рече реките
седя (работя) еи тука по цял ден пред един компютър и си намирам на работа с тия дискусии

На мен много ми се хващат тези риби

а пак по въпроса за американската пастърва за който споменаваш колега

седя (работя) еи тука по цял ден пред един компютър и си намирам на работа с тия дискусии