Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Монтажи за риболов
naRiba.com

Форум

Каква тежест
Модератор: sapuna
-
- вече хвърля и на тежко
Каква тежест
Здравейте колеги,
Интересуваме тежест с по-малки грамове върши ли работа при самозасичане на косъм или не. Визирам грамове от порядъка 70,80,90 до 100гр. Мисля, че над 100 няма проблем добре дайстват при самозасичане, но ме интересурат вашите наблюдения за по-малките грамове. Питам защотото имам такива и при нанасяне не знам дали ще ми вършат работа. Не питам за замятане от брега.
Интересуваме тежест с по-малки грамове върши ли работа при самозасичане на косъм или не. Визирам грамове от порядъка 70,80,90 до 100гр. Мисля, че над 100 няма проблем добре дайстват при самозасичане, но ме интересурат вашите наблюдения за по-малките грамове. Питам защотото имам такива и при нанасяне не знам дали ще ми вършат работа. Не питам за замятане от брега.
- pachosz
- сериозен играч
Re: Каква тежест
Ako куката е достатъчно остра, вършат работа. Пък и обикновено шарана като се бодне, рязко се дърпа или мощно изплюва. При първия вариант и не много големи тежести помагат, а при втория и без тежест си се засича (подвижно олово имам предвид) 

-
- вече хвърля и на тежко
Предполагам, че и съотношението големина и дебелина на куката са важни, т.е. колкото е по-голяма и по-дебела куката, толкова по-голяма тежест.
-
- и господ не е толокова добър
По-голяма е по-добре 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Мое наблюдение 90+!Там вече говори акцията на тоягите,дистанцията,метео условия...
- tech-house
- вече хвърля и на тежко
При In line монтаж самозасечката е най добра,и колкото по голяма ти е тежеста толкова по добре се самозасича(тежеста зависи и от акцията на сопите ти)
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Би ли се аргументирал?tech-house написа:При In line монтаж самозасечката е най добра
-
- разбира нещата
Съгласен, ама то зависи и от вида на оловцето, не само от грамажа!snegk написа:По-голяма е по-добре

Нали!

Грехота е да убием трофейни риби!
Дайте им втори шанс!
Дайте им втори шанс!
-
- и господ не е толокова добър
Преди всичко трябва да сме наясно каква тежест да сложим в зависимост от водоема и релефа на дъното.Тогава вече ще определим грамажа на нашата тежест според редица фактори, гега, влакно, релеф и течение и др.В риболова няма еднозначен отговор за много неща, всичко е според ситуацията.Примерно: не може на река да сложим кръгла тежест, или на наклонен терен.На тинесто дъно е подходящо плоска тежест с малък грамаж, същевременно ако сме на ясно с дълбочината на тинята, то можем да сложим такава тежест и повод, че и малка тежест забита в тинята да играе роля на тежест над 200гр.Ето друг пример, на тинесто дъно, 80гр. кръгла тежест ще излезе много по-лесно то тежест със същия грамаж, но със формата на квадрат.Същата работа е и със риболова в трева. И така до края на света

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- вече хвърля и на тежко
Всичко в отговора е много логично. Благодарности от начинаещите в този вид риболов.