И пак костури

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

И пак костури

Мнение от Златев »

Нямаше как да не се повтори излетът от миналата седмица.
Този път съставът беше по-различен. И брат ми се присъедини, както и още двама колеги. Така в пълен състав от 5 човека, "Синият Лебед" заплува през сумрачните извивки на шосето...
Гъсти мъгли се стелеха тук и там, а самодивите кокетно надничаха из вълмаците да видя кои са тея луди глави дето по това време огласят заспалите хълмове с "Моторни песни"...
Леките къдри на залива ни зовяха и отново най-нетърпеливите, аз и брат ми, се захванахме за спининга, докато баща ми сглоби една плувка и един дънен монтаж и зачака раирания...
Епизодични риби на плувката, по някое почукване на спининга... Лежерна работа, но пък приятно...
Дръпнах едно дребосъче на бяла моска с червени точки и някак по-уверено продължих да упорствам.
Ловящите на леко колеги установиха, че днес, може би поради ясното време, костурът се държи край дъното и инцидентно се качва нагоре, за да тормози иначе безгрижните уклейки.
И така в полузапало темпо, с по-редки, но приятни риби, времето полека се заниза...
Райко изпече, вятърът съвсем падна...
Грубо издрънчаване на звънеца ни изтръгна от тази идилия. Последвалото безапелационно размотаване на отхлабения аванс ни увери, че не сънуваме. След известана борба във водата, при водораслите и по брега, ето този смелчага се оказа в ръцете на баща ми. Великолепни 420 грама уста и раета!

Изображение

Изображение

След тази среща с местния васал всеки следващ костур изглеждаше едногодишно хлапе...
Забелязвайки, че на рибе костурът излиза край дъното, започнах да изчаквам блесната да слеза до там и така да търся "устатата зебра".
Ефектът не закъсня. От дълбините нещо реши да ми конфискува такъмите!

Изображение

Изображение

Изпробвах и един взаимстван от телевизионния екран монтаж. Макар и по-подходяш за риболов от лодка, все пак проверих как работи. На края на линията поставих джиг глава с октоподче, а на около 70см над нея на троен т-образен вирбел - къс повод с кука. На куката - рибенце. Припомпвах леко и с паузи. Монтажът даде резултат с едно отмъкнато рибе и един дребосък пак на горната кука. Ще изчакам края на октомври и пак ще го изпробвам. ;)
Мишо също записа костуре на спининга.
Слънцето започна да напредва... Вятърът отдавна беше отишъл да къдри вълните някъде другаде...
А на брега на мълчанието, корабът на Стария Свят вече не чакаше пътници и приключенци, а мълчаливо доказваше застоя на времето в неговия безкрай... Нашето мимолетно присъствие щеше да остави своя отпечатък тук само чрез уловените от понтона рибки...

Изображение

Но какво ли се случваше малко по-встрани? Необятния язовир криеше някакви тайни, които трябваше да разкрия...

Изображение

Ключът към загадката беше бяла моска на сини точки... След два хубави "екземпляра" пробвах и на джиг. Любопитковци всякакви следваха подскачащото червено силиконче, но никой не посмя да го вкуси.
Бистрата вода пред мен разкри и някои любопитни ситуации...
Блесничката не радко беше следвана на прилична дистанция от по 5-6 не лоши бабушки. Единият уловен костур беше плътно придружаван от друг лакомник заковал поглед върху висящата от устата на първия блесна...
След поредната пауза в "преследването" на железата, реших да пробвам някои почти невадени от кутията примамки. Едната се доказа за нула време:

Изображение

Изображение

Брат ми бидейки оператор, остана през цялото време зад кадър, но именно благодарение на него този път излетът не е предаден в изглежда по-скучната чисто текстова форма.

...Жегата започна да достига своите пикови стойности. Дружината ни пи по една ледена бира, хапна за подкрепа и отново се натоварихме на "Синия Лебед".
Събрахме си малкото създаден от нас боклук и с пресъхнали вече гърла потеглихме в търсене на някоя ледена чешмичка в с. Цонвео...
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: И пак костури

Мнение от Nikola Polizovski »

Перфектно разказано :wink: а излета си чудо :drinkers: :drinkers:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Златев,
Само костур ли имаше? Никакви бели?
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Златев написа:
Изображение
Фидел Кастро ? :)
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Добре си е от всякъде !
Върл Shimano фен!
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

G.Petkov написа:Златев,
Ние специално за костур бяхме, иначе край брега, както споменах, се виждаха в прозрачната вода прилични бабушки.
sandista написа: Фидел Кастро ? :)
Почти! :lol: Здрависвал се е с него на младини :)
Аватар
bigfish133
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bigfish133 »

Много добре разказано ! :smt023
Аватар
stefanotis
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от stefanotis »

Страхотен излет, бравооооо
Големите Рибари сме известни с достойнството си, а достойнството изключва хвалбата.
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Добри костури.Поздрави за излета. :wink:
TICA FAN
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

G.Petkov написа:Златев,
Сега се светнах, че питаш за "бели" риби... Понеже често пъти "бяло" наричаме сборно мирните риби :oops:
Ами на дно за бяла бяхме хвърлили, но само костури излизаха. Предполагам бялата в това горещо време е в по-дълбоките и каменисти места...
СЪНДИ

Мнение от СЪНДИ »

Супер излет.С добри рибоци. :smt023 :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”