Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
има голяма разлика между това да хванеш уклей с въдица и с рачило........
не съм запознат със стария закон,но си спомням,че никога не са правили на някого забележка,че лови с рачило........не знам законно ли,незаконно ли беше,но съм бл близо до колега с рачило(говорим за преди 4-5 години) и инспекторите видяха рачилото,извадиха го и пак го върнаха във водата,като нищо не казаха!

-
- кандидат преподавател
G.Petkov - изобщо не съм светец,даже ник-нейма ми е на непризнато от християнството отвъдно същество.Аз пък съм ловил страшно много кефали,всякакъв размер,без каквито и да било живи рибки.Познанието е многолико - ако ми дойдеш някога на гости,много ще се кефя да те гледам как ще се мъчиш да хванеш кефал на жива рибка тук в нашите реки и язовири.Минимален брой са риболовците,които ползват рачило и това е на техен риск - виждал съм как за подобно приспособление,само че наречено "телевизор",изплющяха такъв готин акт на един активист-ловец на малки рибки,че после с връзките си лично се погрижих не само да му бъде издадено съответното НП,но и да издържи после в съда.600 лева плюс неизвестно колко още съдебно-административни разноски му струваха десетината малки рибки,които беше хванал.
-
- научил се да хвърля
Кефала удря на малка рибка, оооо и още как, особено като захладнее, на мерен уклей или дребна червеноперка, каракудка, скобарче, карабълък удрят трофейни, тва на Марица.На много малки рибенца , ако може да се снабдите края на лятото,началото на есента е най добрата стръв за мен, пак за Марица.Удря и едър карабълък и всички други миниятюрни хищни добичета.Ползва се цапало, или както там му казват, или, гол'м кеп със ситна мрежа.Всичко се вади от реката и което нети трябва се пуска пак, това не е бракониерство.Пък кой се притеснява преди продаваха симеончета, освен за костур са трепач и за кефала 

Капитан АТАНАС АНГЕЛОВ , платил с живота си , служейки на Република България.
Убийците се смеят,
Весело живеят,
ала невежи те,нещат да проумеят,
деца им, внуци в Бездната ще се запилеят
„μή μου τούς κύκλους τάραττε„
Убийците се смеят,
Весело живеят,
колега аз далеч не съм професионалист но съм хващал кефали почти на всичко. този сезон най голям успех съм имал на оса. а иначе може да го ловиш на всичко-- грозде, черници. успех
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Колега INCUBUS,
Много остър е тона на поста ти. Вече написах, че не съм специалист по кефалите, така че няма как да те "изкефя" с неумението си да ловя тази риба.
Това, което изках да подчертая е, че когато лова хищна риба на жива стръв не мога да не използвам рачило или цапало/ моето е с око 8мм/.Няма от къде да си купя дребни бабушки или дребен уклей. Да не говорим за виолетки, щипоци, кубинки и т.н., които са просто плевелни риби, а и не се ловят с въдица! Купуваш, ако ги има иначе ловиш.
Знам, че съм, в противоречие със закона, но не се чувствам бракониер.
За тези, които ловят целенасочено само с цапала или рачила съм категорично против.
На водоемите на които ходя не мога да използвам изкуствени примамки - малко риба, много обрасли, потопени дървета и храсти, колкото искаш. Не мога да използвам лодка по много причини.
Надявам се акта да не е бил за някой като мен. Наслука.
Много остър е тона на поста ти. Вече написах, че не съм специалист по кефалите, така че няма как да те "изкефя" с неумението си да ловя тази риба.
Това, което изках да подчертая е, че когато лова хищна риба на жива стръв не мога да не използвам рачило или цапало/ моето е с око 8мм/.Няма от къде да си купя дребни бабушки или дребен уклей. Да не говорим за виолетки, щипоци, кубинки и т.н., които са просто плевелни риби, а и не се ловят с въдица! Купуваш, ако ги има иначе ловиш.
Знам, че съм, в противоречие със закона, но не се чувствам бракониер.
За тези, които ловят целенасочено само с цапала или рачила съм категорично против.
На водоемите на които ходя не мога да използвам изкуствени примамки - малко риба, много обрасли, потопени дървета и храсти, колкото искаш. Не мога да използвам лодка по много причини.
Надявам се акта да не е бил за някой като мен. Наслука.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Само да вметна,че моят рекорд на кефал е на река Марица-3.8кг,уловен на такъм за сом-влакно 0.4,кука-3-0 на 12см бабушка.По мое лично мнение кефали с тегло над 2кг. могат да се уловят само на жаба или на риба.Виждал съм уловен кефал на марица с тегло 5.4кг,от един колега,докато чакаше на тапа с каракуда за щука с метален повод...........та така по повод рибката.Най-добрата стръв за кефал от малките рибки по река Марица е кубинката/виолетка/,която, ако трябва да я ловиш с въдица за стръв ще ти се скъсат нервите,освен това е и плевелна.
Колегата Инкубус принципно е прав,но в края на краищата всичко опира до съзнание,аз никога не използвам за стръв маломерно шаранче,линче и други ценни риби.
Колегата Инкубус принципно е прав,но в края на краищата всичко опира до съзнание,аз никога не използвам за стръв маломерно шаранче,линче и други ценни риби.

валатът не най-лошото нещо на света
-
- научил се да хвърля
аксел написа:По мое лично мнение кефали с тегло над 2кг. могат да се уловят само на жаба или на риба.:
За другото съм съгласен ,почти, обаче аз несъм чул за кефал над 4,5 кг на Марица, като видя ще повярвам

Кефал към 3 кила , свидетел съм, хванат на стръв царевица, при пусната захранка в метална мрежа, както и на комбайн,и кука струв пак царевица, и той близо до 3 те кила.Има и на дуда, на едно време имаше ракиени казани, на грозде и т.н.т.Инак големите без проблем си смукват уклеи в нормата

Капитан АТАНАС АНГЕЛОВ , платил с живота си , служейки на Република България.
Убийците се смеят,
Весело живеят,
Убийците се смеят,
Весело живеят,
-
- кандидат преподавател
G.Petkov - не търся конфронтации и моля да ме извиниш , щом някои неща в тона ми са ти предизвикали дразнение.Исках само да кажа,че другаде може и да се лови на жива рибка кефал,но тук в планината изключително и по много кефал се лови на всичко друго без живите рибки.Не знам защо е така,но е факт - на живи рибки/ щипоци,които се купуват;бабушки и уклеи /се ловят риби като бяла риба,щука и костур.Бабушките и уклеите за стръв си ги ловя с въдица и това ми доставя допълнително огромно удоволствие - плувка 0,5 г,кука № 16,18,стръв -по едно пинки или миниатюрно топченце от омесена с ръце среда от хляб.А рачилата,цапалата,всички разновидности на тези уреди с мрежа в тях не са разрешени,използват се на собствен риск.
здр несъм професионалист но мога да ти дам един съвет.ако имаш приател или познат пчелар кажи му да ти събере малко търтеи и пробваи с тях .аз вчера хванах 5 кефала по 1,200 гр накефих се яако.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Кажи поне в коя част на България си ги наскубал? Нали за това сме в този форум.Напр.-река, град, час и други малки подробности. 

брат в момента най върви на жива рибка забождаш през очите
по янтра във В лТърново няма празноKIRCATA написа:брат в момента най върви на жива рибка забождаш през очите
в Камчия но дали има зна4ение каде, голямата риба е в дьлбоките места на 1-2 мета от брега
-
- кандидат преподавател
Преди седмица на Арда,на 3 метра от брега,в среден бързей,с директен 5 метра и плувка 2 г,с дълбочина 60-70 см,на жито,14 парчета по 500 - 900г.Кеф голям.Отделно,същия ден със спининга на златиста и сребриста блесна "Мепс"№1 - още 5 яки екземпляра.Снимки по принцип не правя и не се хваля,само съобщавам случката,щото е по темата.
- mitiogt
- ще става разбирач
Кефалът ми е специалността и мога да кажа, че най- добрата стръв е поповата лъжичка, става и малка жабка. Плувката да е малка , най- добре от стириопор, малка съчма олово и кука от 10 до 6 номер и малка дълбочина . Комбинацията малка плувка с малка дълбочина е подходяща когато водата е бистра до леко мътна. Самото пляскане на плувката във водата трябва да го кара да я атакува .
Любими Риболовни сайтове:
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu
Най-добрият риболовен магазин Ribata.eu