Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

ЛЕФЕР И ЧЕРНОКОП - 2010
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: ЛЕФЕР И ЧЕРНОКОП - 2010
Да си жив и здрав за инфотоJoroK написа:Днес пред Ной- бяхме единствена лодка. До обед 4-5 сафрида.По обед за 15 мин стана страшно,влезе пасаж много едър чернокоп-на границата с лефера. Извадихме 27 риби.За съжаление няма снимки ,защото се обърнахме с лодката в прибоя и телефоните отидоха, но беше голям адреналин. Имаше и риби над 400 гр ,една такава замина с куката(0,30 бидем), изкарах я почти до лодката. Така че се стягайте.

Инфо от преди час,на вълнолома от 19.20 до 22.00 без удар . Имаше доста колеги но мн. бързо оредяха.Вятър много силен от юг.Аз не видях някой да извади риба.Това засега,ще чакаме по-добро време.
7 риби оцеляха
Сега отивам пак и 6е има снимки ,надявам се 

Слаба работа.Десетина едри сафрида и 4 чернокопа- от 15 до 18h. Но се върти там, защото едни колеги,които видяхме за същия период ,имаха над 20 риби, явно го бяха набарали.Лошото е , че на тази лодка нямам Fishfinder и го търся на сляпо.Някои колеги твърдят , че чернокопа и лефера не можели да се търсят с Fishfinder.Аз нямам опит, ако някой знае ,моля да каже.
Защо да не могат? Те са си пасажни риби, не са като попчетата да се навират по дъното. Мине ли пасаж, отчита го. Дори ако си по-опитен, можеш да различиш дали е сафрид или чернокоп. Миналия сезон, точно в разгара вече бяхме задобряли и ги различавахме...почти винаги. 

Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Вижда се чернокопа,ама трябва да си познаваш много добре сонара.
Като риба няма да го видиш де.
Малки чертички,или пикове - зависи от сонара.

Пика в дясно е от чернокоп,понякога са и по-високи,
това гледай по дъното в синьо.
и това по дъното е сафрида,малко по-дебели черти

Имах и други снимки,където имаше и извадени бройки чернокоп,след като се видя на сонара,
ама ми се скапа картата на фотото
Като риба няма да го видиш де.
Малки чертички,или пикове - зависи от сонара.

Пика в дясно е от чернокоп,понякога са и по-високи,
това гледай по дъното в синьо.
и това по дъното е сафрида,малко по-дебели черти

Имах и други снимки,където имаше и извадени бройки чернокоп,след като се видя на сонара,
ама ми се скапа картата на фотото
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Ако са единични бройки, много трудно на сонар да го видиш (много бързо се движи във водата затова е така). Затова се вижда само на пикове...както е показал киро.
Но ако са на група бройките, тогава при моя сонар се вижда пак като черти но хоризонтални, или леко насечени хоризонтали като тези на снимката на Киро.
Аз не вярвах че толкова бързо се движи и че сонара успява да го отрази само с няколко сигнала. Но миналата година ми се случи да рибаря в кристална вода и ги виждах от време на време как минаваха покрай лодката на около 1-1.5м под водата.... Супер бързи сенки.
Но ако са на група бройките, тогава при моя сонар се вижда пак като черти но хоризонтални, или леко насечени хоризонтали като тези на снимката на Киро.
Аз не вярвах че толкова бързо се движи и че сонара успява да го отрази само с няколко сигнала. Но миналата година ми се случи да рибаря в кристална вода и ги виждах от време на време как минаваха покрай лодката на около 1-1.5м под водата.... Супер бързи сенки.
addicted to the wind !
- КИРО
- Обратна връзка:
Освен че са бързи,и коремната им кухина е много малка,а доколкото знам,
сонара засича въздушния мехур ( не съм много сигурен в това ).
Но ако има мехурчета под сондата - веднага се получават грешки в отчета на сонара ( затова може и да е вярно )
Търсих снимка и на ГАРМИН 90 как отчита чернокопа,но цък – не намерих.
Освен дисковете да ровя.
сонара засича въздушния мехур ( не съм много сигурен в това ).
Но ако има мехурчета под сондата - веднага се получават грешки в отчета на сонара ( затова може и да е вярно )
Търсих снимка и на ГАРМИН 90 как отчита чернокопа,но цък – не намерих.
Освен дисковете да ровя.
При Хъминбърд 565/570 са като хоризонтални чертички. Понякога накъсани, понякога няколко, но по-дълги. Мислех, че не ги отчита защото нещо на повърхността смущава сондата, но явно наистина са били по-малък пасаж и се движат бързо. Вертикални отметки като при Киро, никога не ми е давало.
По-често обаче, си излизат като нормални отметки(това, когато найстина си я има рибата).
Имал съм и случаи, когато сонара е пуст и няма, без да има дори и точица на екрана, а ние си вадим риба. И при двата модела ми се е случвало и то не веднъж. Вероятно са били единични бройчета.
Тва, дето по рекламите...."ще си виждате воблера...." За мен е дрън-дрън. Десетки риби не ги вади като отметки, а какво остава за едно воблерче.
По-често обаче, си излизат като нормални отметки(това, когато найстина си я има рибата).
Имал съм и случаи, когато сонара е пуст и няма, без да има дори и точица на екрана, а ние си вадим риба. И при двата модела ми се е случвало и то не веднъж. Вероятно са били единични бройчета.
Тва, дето по рекламите...."ще си виждате воблера...." За мен е дрън-дрън. Десетки риби не ги вади като отметки, а какво остава за едно воблерче.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
- КИРО
- Обратна връзка:
Ами май зависи и от модела все пак,но на бавен ход видя ли такива неща,
адреналин на макс,веднага пускам чепарето и после гася мотора.
На 90% съм бил на прав път - вадя си рибата
адреналин на макс,веднага пускам чепарето и после гася мотора.
На 90% съм бил на прав път - вадя си рибата

Само малко инфо, въпреки че може би не е точно това темата за това:
Фишфаиндърите работят на принципа на ехото. Сондата изпраща и получава звуков сигнал.. Скоростта му в морска вода е около 1500м/с, а в сладка вода - 1463 м/с.
Средно нашите файндъри изпращат около 40 сигнала за 1секунда.
Технологията с която работи сондата е на базата на отразения сигнал от рибата. Това което със сигурност знам е че скорстта на движение и големината на подвижния обект ни показват 'дъгите' на дисплея. Дори колкото е по бърза рибата толкова сигнала се показва по-приличащ на точка или тънка линия, и то без значение колко е голяма. ( разбира се има значение и големината, но искам да кажа че ако една голяма риба мине много бързо под сигнала, то не е задължително да имаме голяма дъга на дисплея, а напротив).
Мен най ме кефи на моя сонар как показва пасажите със заргана... лошото е че не мога нищо да им направя под лодката, освен - bombing!!!!
И тук на въпроса за мехура и вярно ли е че това което отчита сонара е въздушния мехур а не повърхността на самата риба и отговора е абсолютно ДА.
С други думи: на фишфайндера вие въбще не виждате рибата, а виждате нейния въздушен мехур.
Мога да обясня и поподробно как и защо показва соанра според това къде се намира рибата като дълбочина и положоние спрмо сондата, и защо една и съща риба може да изглежда по-голяма или по-малка и от какво зависи това... но поста ми ще стане много дълъг и ще ви изнервя...
Фишфаиндърите работят на принципа на ехото. Сондата изпраща и получава звуков сигнал.. Скоростта му в морска вода е около 1500м/с, а в сладка вода - 1463 м/с.
Средно нашите файндъри изпращат около 40 сигнала за 1секунда.
Технологията с която работи сондата е на базата на отразения сигнал от рибата. Това което със сигурност знам е че скорстта на движение и големината на подвижния обект ни показват 'дъгите' на дисплея. Дори колкото е по бърза рибата толкова сигнала се показва по-приличащ на точка или тънка линия, и то без значение колко е голяма. ( разбира се има значение и големината, но искам да кажа че ако една голяма риба мине много бързо под сигнала, то не е задължително да имаме голяма дъга на дисплея, а напротив).
Мен най ме кефи на моя сонар как показва пасажите със заргана... лошото е че не мога нищо да им направя под лодката, освен - bombing!!!!
И тук на въпроса за мехура и вярно ли е че това което отчита сонара е въздушния мехур а не повърхността на самата риба и отговора е абсолютно ДА.
С други думи: на фишфайндера вие въбще не виждате рибата, а виждате нейния въздушен мехур.
Мога да обясня и поподробно как и защо показва соанра според това къде се намира рибата като дълбочина и положоние спрмо сондата, и защо една и съща риба може да изглежда по-голяма или по-малка и от какво зависи това... но поста ми ще стане много дълъг и ще ви изнервя...

addicted to the wind !
- КИРО
- Обратна връзка:
Изнерви ни - а ся продължавай.
И някой сега да не ми каже,че тези мнения са за друго място.
Там има много,ама и нищо за морето.
И някой сега да не ми каже,че тези мнения са за друго място.
Там има много,ама и нищо за морето.
Има един много печен тип - Richard Christman - много ги разбира нещата с морето и всичко под водата. та аз от него съм научил много неща за показанията на сонара. Малко повечко е теорийката, ама тя води до мислене и практика. И утре ше напиша една дълга статийка и ще я постна или не знам каде да я сложа ама ще е хубаво да ви покажа и графиките, че така ще разберете колкото сте се лъгали къде е рибата като сте си гледали на екраните на сонарите. 

addicted to the wind !
Рако, за почти всичко си прав , НО - много хора са ми казвали как си виждали оловото или воблерите във водата. Да бе, да. Е да де, ама ДА - видях го с очите си преди две седмици . Сонара е Raymarine DX500, виждаш си оловото и можеш като видиш пасажа примерно на 8м, спираш чепарето там и газ... Другото - следи 220 сонарни параметъра в секунда! Оттогава ровя да си купя Реймарин. До днес ...
Последно съм се спрял на Lowrance HDS 5. Цифрата е друга, ама нали кеф цена няма