Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Тролинг
naRiba.com

Форум

Сом на тролинг
Модератор: bobopeli
Re: Сом на тролинг
Канджата се слага в лодката преди да се монтира двигателя. Рибата винаги знае кога да те набара по бели гащи
.

На платено не одим !
Страх ме е да вядя голям с канджа. Един 27 кг щеше да ни счупи ръцете. Изправи канджата и ако я бяхме изпуснали, щеше да набоде и лодката. Затова предпочетам ръкавицата,ако е закачен добре.
Сомът обича смелите!
- pachosz
- сериозен играч
Преди 2 седмици асистирах на приятел при ваденето на един сом, около 15-тина килца беше.
Такова убождане не ми се беше случвало - едното жило на тройката беше по средата на горната устна, другото на долната, двете здраво забити и рибата не можеше да си отвори устата никак. Тогава си го помислих, че е добре и канджата да е винаги под ръка
За съжаление после се скъса. Не знам дали ще може да се храни така сома...
Такова убождане не ми се беше случвало - едното жило на тройката беше по средата на горната устна, другото на долната, двете здраво забити и рибата не можеше да си отвори устата никак. Тогава си го помислих, че е добре и канджата да е винаги под ръка

За съжаление после се скъса. Не знам дали ще може да се храни така сома...

Направи си канджичка от нашите модели.Боцкаш го и я пускаш с нея на въже и вирбел.После го вадиш не с такъма,а с въжето.Ако я държиш в ръце,а той не е изморен....много ясно,че ще я счупи.На Милко му счупи 8мм.желязо сом 76кг.Ден преди това със същата е извадил сом с тегло 102кг.oldman написа:Страх ме е да вядя голям с канджа. Един 27 кг щеше да ни счупи ръцете. Изправи канджата и ако я бяхме изпуснали, щеше да набоде и лодката. Затова предпочетам ръкавицата,ако е закачен добре.

-
- научил се да хвърля
Който има страх от големи риби да не влиза във водата.Нему трябват канджи нито ръкавици да гледа снимки и да се чуди как се вадят големи риби.Закачиш ли риба ако е твоя ще е искараш..........
моята риба няма кой да я хване
- тони котев
- научил се да хвърля
Купих си щипка на Рапала и съм много доволен.Направих и сефтето с 15 тица на Ивайловград.Нямах никакви проблеми при изваждането на рибата.Номера е да изчакаш достатъчно сома да се умори,след това трябва да вкараш щипката по навътре и да пуснеш контрата рязко.щипката,разбира се,я вързах свъже за лодката,но по съвет на Жорката от Софето,въжето е 1,5м. само.Това не позволява на големият сом да набере достатъчно скорост и да на прави сумати поразии .А щипката я купих след един неуспешен риболов,при който сом дълъг около 2-2,2м. двама човека се мъчихме 2 часа да го качиме в лодката.Воблера се беще хванал през средата на устата,и след вторият ми опит да га хвана за устата,куката,за мой късмет само ме одраска.В гуменетката не влизам с канджа по понятни съображения.Внимавайте с тия тройки,че не ми се мисли какво щеше да ми се случи,ако ме беше пернала тройката.С щипката е супер безопасно,най много рибата да се извърти,както тя си го може,и тогава щеш не щеш пускаш, ноооо въжето в случая спсява положението.Наслука на всички
Ето за този говоря.
Избързахме го, защото беше хванат леко.
http://www.youtube.com/watch?v=oBtuEwcdWZQ
Сомът обича смелите!
Извинявам се за категоричното мнение което ще изкажа,но моля колеги с една или две уловени риби(сомове)да не са толкова категорични.Щипки съм имал от всички видове и фирми.Не мога да ги сравня с нито една канджичка.Особенно,ако касае улова на голям сом.И сега се чудя как ще му защипеш четките.Тях не можеш да ги обхванеш с длани.Но всеки знае себе си.Късото въже е добро за уморен и провиснал сом.Но когато е закачен леко,е сигурен начин с щипка и късо въже да го изпуснеш.За да си подсигуриш улова,понякога се налага сома да бъде уловен или боцнат по-рано.А това не е концерт по желание....случките на всеки са различни,но заключения се правят след натрупан опит.В случая не говоря само за моя,а на голяма група сомаджии. 

Старче,ако канджата беше на въже....трябваше само да го боцнеш и пуснеш да пътува на долу.Сами видяхте,какво прави неизморена и не чак толкова голяма риба.Ако въжето е късо....всичко това отново щеше да се случи до борда на лодката......а няма нужда.Ами при голям сом какво правимoldman написа:Ето за този говоря.

Няма ли опастност да пробие лодката, ако пуснем канджата? Големите, слава богу, досега бяха добре хванати и ги извадихвме с ръкавица.
Сомът обича смелите!
-
- вече хвърля и на тежко
а ще попитам за воблера,къф е?
Не се вижда и колко е голем сомът на клипа,та дайте предположение от вашата камбанария!
И такъмът ми е интересен:пръчка,влакно и макара?
Дюел-http://www.voblershop.com/popup_image.p ... code=0,към 10-12кила
,ъгли стик,ексейдж,пауър про

Дюел-http://www.voblershop.com/popup_image.p ... code=0,към 10-12кила

http://m.youtube.com/user/petukingdom" onclick="window.open(this.href);return false;
Воблерът е shad rap. Пръчката и макарата са крайно неподходящи за такъв риболов, затова няма да ги пиша, но какво да направя, като се ловят все на този такъм - затова го и държа. Влакното е 0.40 монофил.
Сомът обича смелите!
Ще я пробие,ако е на късо въженце или го държиш близо до лодката.Освен това куката е забита в него и по този начин скрита.В случая са опасни тройките на воблера,а не канджата.Инстинка на сома го води винаги надолу,а не до борда.Макар да се върти,като крокодил.....той не е такъв и не напада.За това нека се върти на 4м. дълбочина.После само изтегляш въжето,а той е парцал.oldman написа:Няма ли опастност да пробие лодката, ако пуснем канджата? Големите, слава богу, досега бяха добре хванати и ги извадихвме с ръкавица.
Когато държиш сома рискуваш да направиш и дупката му голяма.Виждал съм извити ръце и на най-големите здравеняци и смелчаци....преди това ми се смееха,че съм имал меки китки.

п.п.При забиването на канджата,аванса е максимално отхлабен.

Eмо, при мен кърмака(осигурителната кука) е на 2м. под една 10л. туба. От тубата до лодката имам дълго въже. Това смятам да използувам за голЕм. Малките... с ръкавици. Не каза как процедираш с другия край на въжето и къде го връзваш, особено ако си сам в надуваема лодка.
-
- ще става разбирач
oldman написа:Воблерът е shad rap. Пръчката и макарата са крайно неподходящи за такъв риболов, затова няма да ги пиша, но какво да направя, като се ловят все на този такъм - затова го и държа. Влакното е 0.40 монофил.
0.40

Мама мия .. Поне знаеш че няма късане

Ако на воблера му дават да слиза на 4 метра ти го водиш с това влакно на 2 .
Абе важното е че сома го гони ..
Наредете си важните инструменти в лодката да ви са под ръка ,не да ги търсите като се хване сома и така.
Касмет другия път и без паника ...