Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
niko0004
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от niko0004 »

здравейте ето малко снимчици от днешният излет,моля за малко помощ.какви са гъбките. първите 3 снимки уприличавам на припънка за другите идея нямам.благодаря!!! ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Karnak
новобранец
новобранец

Мнение от Karnak »

Привет на всички колеги във форума. Реших и аз да се включа с първите сърнели за тази есен ;)

Изображение

Изображение

При нас във Варненско много вали, но е и много студено и незнам гъбите въобще дали ще се надигнат, но силно се надявам. Миналата година брах печурки и манатарки до декември.
Успех на всички!
venski
новобранец
новобранец

Мнение от venski »

Ами аз ги гледах, но не ми приличаха много на пачи крак. Не бяха на сноп, но бяха много на едно място - в паднали през тази година листа. Наблизо имаше бук, а някъде отдолу под листата - камъни.
Както и да е, поне е ясно - нито една от тези гъби не съм ги ял и все още имам възможността да ви пиша ;)
mosquito fish
новобранец
новобранец

Мнение от mosquito fish »

Тези които приличат на пачи крак са кафяво-червени орешарки, или на латински Lepista flaccida. Те излизат масово през есента, заедно с близки видове орешарки и виолетки. Някои от другите гъби намерени от колегата venski за които се сещам - киселка Paxillus involutus (силно отровна според много автори!), Piptoporus betulinus (паразит върху брези), еленова гъба Pluteus cervinus или нейни роднини, слузеста припънка Oudmenasiella mucida (красива, порцеланово бяла и много слузеста). Но много от останалите не са толкова лесни.

Втората гъба на niko е горска челадинка Collybia dryophila. За третата не знам.
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

според мен първите снимки на venski както и моите са на Горчива Миризливка,но това е мое мнение разбира се,а за нико0004 за пъвата снимка че много прилича на отровната пънушка.
за гъби съм
niko0004
новобранец
новобранец

Мнение от niko0004 »

и аз помислих в първия момент че е отровна пънчушка но,доколкото знам тя няма пръстенче а,тези си имат.
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

според една от книгите пънушката не била от най-вкусните гъби,така че нищо не губиш ако не я пробваш :D
за гъби съм
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

niko0004 написа:и аз помислих в първия момент че е отровна пънчушка но,доколкото знам тя няма пръстенче а,тези си имат.
Пънчушка или припънка - все едно. Когато се съмнявате - пробвате на вкус. Неядливата е толкова горчива, че веднага се отказвате да я събирате.
venski
новобранец
новобранец

Мнение от venski »

Благодаря на всички, които откликнаха на дерзанията ми за гъбите. Попрегледах предположенията и съм напълно съгласен с тях. За част от гъбите и аз няма никаква идея, а орешарките (независимо какви са) не бих се осмелил да ги опитвам. Иначе се чудих дали да посегна еленовите гъбки, ама в крайна сметка прецених, че е по-разумно да не го правя.
Относно гъбите на колегата niko0004 - аз челадинки бера само по полето, в гората не смея.
В момента съм на около 1800м надморска, ще ви кажа дали има някаква гъба .... след снега, който падна днес. Надявам се утре да имам възможността да проверя.
Аватар
tiktak
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tiktak »

Здравейте,
Когато ходя по Марица, често намирам ето тези гъби. Винаги са на пънове или мъртви части от тополи.

Изображение
Изображение
Изображение

Ядливи ли са (миришат хубаво) и имат ли двойници ?
Благодаря ви предварително за мненията.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

tiktak написа:Здравейте,
Когато ходя по Марица, често намирам ето тези гъби. Винаги са на пънове или мъртви части от тополи.
Изображение
Ядливи ли са (миришат хубаво) и имат ли двойници ?
По снимки се разбрахме,че не се диагностицират съмнителни гъби. ВАЖНО Е !
Тези растат по дървесина и за това са по-безопасни. На снимките изглеждат като ТОПОЛОВКИ. Много вкусни, ядливи и са масово събирани от местните хора . Около пътищата има много изрязани тополи и там се намират масово (и хората го знаят ).
Да са ви вкусни !
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

Затопля се и ще вали!!!
Мантарките ще подад муцунки :)
:bear:
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

Мдаа, аз вчера на една лЮвада в близост до София = 2 кг печурки за час и половина. Таман разпукали се, много хубави.

Дано и манатарката излезе верно...
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

мда!аз вчера в една гора се поздравяваме по пътеките с гъбари ,ловци ,рибари все едно сме на пазара.много лошо.две три сърнели,малко пърхутки и това е.
за гъби съм
venski
новобранец
новобранец

Мнение от venski »

А вижте аз какви красавици набрах в неделята :) Сега вече си кротуват мариновани:
http://heph.phys.uni-sofia.bg/veni/gybi/SL743041.JPG
http://heph.phys.uni-sofia.bg/veni/gybi/SL743042.JPG
А дано устискат гъбките до 23, че тази седмица няма да мога да ги навестя :)
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”