Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Каква стъв за Сом да ползвам
Модератор: sapuna
-
- новобранец
Каква стъв за Сом да ползвам
Края на Август бях в Гарцият.Бяхме на Струма на около 2 км преди вливането и в морето.Калвяха доста видове риба,но мен наи-много ме интересуват сомовете.Никога не сам ходил за Сом.Калвяха малки от около педя до 35,40см.Вземаха само на блатен и то само вечер.Пробвахме за 5 дни на торен,блатен,рибе,пиявица-не и не.Сега пак ще ходим и си мисля на какво да опитам,сетих се за попови прасета или за земни червеи.Таи като в риболова за Сом не сам много в час ми трябва помощ.Мерси предварително
-
- ще става разбирач
Re: Каква стъв за Сом да ползвам
котешки дроб премазан от валяк... да пусне сок
базика на старна ама на пилешко дробче от магазина директно съм чувал че ловят 

- Vlado_852
- разбира нещата
Колега поповите прасета са добра стръв. Не е зле да се ориентираш и към някой аромат за сом.
Пробваи на спининг на волбери и блесни. Ако неискащ спининг - пробваи на жаба или рибка хванати от същия водоем.
тбК
Преди месец бях там.ако можеш повдигни стравта от дъното че ни нападнаха едни гадни сини раци като тепсии 

-
- ще става разбирач
Колега, сапун "DURU", с аромат на бекон, или албански маджун, ще ти свършат най-добра работа
...
Шегата настрана, според мен е добре да опитате на едно яко чепаре на жива рибка, също и на попово прасе.
Успех!

Шегата настрана, според мен е добре да опитате на едно яко чепаре на жива рибка, също и на попово прасе.
Успех!
Никога не пия карал!

- gergi83
- научил се да хвърля
колега,сома е дънна риба и е всеядна,храни се със всичко дори и мърша
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Чувал съм че пиявицата е добре да е напоена с кръв и след това да се надупче с игличка. Само съм чувал де. Иначе бих заложил на земен червей на грозд.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Пиявицата е една от най-добрите за лъжене на сом. Друго което можеш да ползваш е жаба пак удря доста, или на букет на земен червей. Дано имаш късмет!
- Whassup
- ще става разбирач
Преди месец в продължение на седмица хвърлях на пилешки дроб от магазина и нищо. След това един път пробвах на попово прасе и хоп - сомчеxt33m33 написа:на пилешко дробче от магазина директно съм чувал че ловят

- Ivo_Ivanov
- сериозен играч
кука тройка голяма......земен червей 15....20см............дебел и нанизваш на тройката колкото събере.....колкото повече толкова по добре.Не знам как ще го дърпаш тоя СОМ. 

- danev69
- сериозен играч
На червеи се закачат масово малки сомчета. Някой път гълтат много навътре и е невъзможно да ги спасиш. Пробвай с по-голяма стръв. Не се притеснявай,ако на теб куките със стръвта ти изглеждат големи. 3-4 кг сомче спокойно налапва голямата стръв закачена на тройка 1/0-2/0 или 4/0-5/0 единична. Сома е всеяден,но на всеки водоем си има предпочитания,това може да го разбереш само от някой местен. Пробвай на жаба,ама гледай да е жива на куката. Пробвай и различни монтажи,много пъти това е ключа към успеха.velislavjordanov86 написа:Калвяха малки от около педя до 35,40см.Вземаха само на блатен и то само вечер.Пробвахме за 5 дни на торен,блатен,рибе,пиявица-не и не.Сега пак ще ходим и си мисля на какво да опитам,сетих се за попови прасета или за земни червеи.

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
-
- вече хвърля и на тежко
Пелети ,рибка ,дроб ,жаба ,воблери и блесни .
наслука
наслука
Пиавица. Режеш я от едната страна/да кажем главата/ и с помоща на клечка я нанизваш и обръщаш с вътрешностите на вън-все едно един разпънат презерватив да го обърнеш на обратно,обръщаш 3 пиавици и ги закачаш на куката и си готов.