Питане за Каравана

Избор на палатка и нейното разполагане на избраното място.

Модератор: Ачо ♣

Аватар
ivan2775
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Питане за Каравана

Мнение от ivan2775 »

Здравеите колеги харесал съм каравана 700кг,въпросът ми е трябва ли ми В+Е за да я тегля ? колата ми е 3000 кубика и тегло 1740кг благодаря на всички.
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Питане за Каравана

Мнение от undergrounder »

С "В" можеш само туристическо ремарке да теглиш.Мисля,че и каравана до 600 кг. може.Питай някой инструктор.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
qvor_19
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от qvor_19 »

Щом си я харесал вземай я .Да с категория B става.Но незабравяй, и да вържеш и някоя бензиностанция за нея,че иначе ще ти е опукана работата.
Аватар
ivan2775
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivan2775 »

Повече ме притеснява ако трябва да карам курсове от бензина.
Младенов_78
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Младенов_78 »

Колега темата е разисквана във форума поразрови се малко де.
Няма да можеш да я караш с Б категория защото въпросната каравана има и допустим полезен товар от порядъка на 250/400 кг. който също влиза в сметката и в 99% от случаите се надвишават 750-те килограма допустими за ремарке без кат.Б+Е
Моята е нето - 650кг и пак съм карал Б+Е .
Сега ясно ли е.
Ако пак не е питай на ЛС :D
Колекционирам лампови радиоприемници
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

ivan2775 написа:Повече ме притеснява ако трябва да карам курсове от бензина.

Курсовете не са нищо особено и въобще не се плаши. Караш само на полигон, единствено е малко трудничко карането на зад. Има една хватка да " счупиш" ремаркето но да не прекаляваш. Аз тренирах 2 часа и се явих на изпита. Споко не е толко трудно, после ще имаш право да дърпаш до 2 тона.
kostur4eto
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kostur4eto »

За бензина не се шашкай.Моята е 800кг и я дърпам с 1.8.Харчи 11.5 на газ.Иначе до 750кг можеш с Б категория.
Младенов_78
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Младенов_78 »

barutchiata © написа:

Курсовете не са нищо особено и въобще не се плаши. Караш само на полигон, единствено е малко трудничко карането на зад. Има една хватка да " счупиш" ремаркето но да не прекаляваш. Аз тренирах 2 часа и се явих на изпита. Споко не е толко трудно, после ще имаш право да дърпаш до 2 тона.
Баруте,не знам ти кога си карал курсовете но аз като ги карах преди 2 год. изпита беше и на полигон и на градско кормуване.Не казвам че е трудно но има и градско :smt023
Колекционирам лампови радиоприемници
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Младенов_78 написа:
barutchiata © написа:

Баруте,не знам ти кога си карал курсовете но аз като ги карах преди 2 год. изпита беше и на полигон и на градско кормуване.Не казвам че е трудно но има и градско :smt023
Вие добре сте карали. Аз го карах сам и даже не ме изпитваха :D . Друг е въпроса че след това ми дотрябва и С+Е и там вече си беше истински изпит!
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
tozito
новобранец
новобранец

Мнение от tozito »

Да се включа и аз!
1. Изпита е на полигон и се кара с платформа за автомобили. Елементарно е! С 1 час тренировка си готов.
2. При максимално допустима маса над 750 кг се изисва категория В+Е. Ако караваната те е дълга 3,5 или 3,8 метра не прави впечатление и няма да имаш проблеми и без Е.
3. За бензина спирачките и съединителя няма вищо вярно. Ако караш с 80-85 км/ч най-много да ти се качи с 1, 1,5/100 разхода. Е, все пак зависи от терена. Ако катериш само балкан е повече, но наравно няма проблем. А и с твоята кола въобще няма да усетиш, че теглиш нещо отзад.
jamiemirror
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jamiemirror »

tozito написа:Да се включа и аз!
1. Изпита е на полигон и се кара с платформа за автомобили. Елементарно е! С 1 час тренировка си готов.
2. При максимално допустима маса над 750 кг се изисва категория В+Е. Ако караваната те е дълга 3,5 или 3,8 метра не прави впечатление и няма да имаш проблеми и без Е.
3. За бензина спирачките и съединителя няма вищо вярно. Ако караш с 80-85 км/ч най-много да ти се качи с 1, 1,5/100 разхода. Е, все пак зависи от терена. Ако катериш само балкан е повече, но наравно няма проблем. А и с твоята кола въобще няма да усетиш, че теглиш нещо отзад.
Миналата година взех категорията за ремаркета - изпита е на полигон И на градско.
Струва доста (към 500).
Максимално допустимата маса се гледа - на табелката на караваната от завода производител. Ако е празна 700 кила, максималната маса е над тон.... според мен единствено каравани в ранга 3.4 метра имат шанс без категория.
iwanbo
новобранец
новобранец

Мнение от iwanbo »

Гледа се големия талон - има максимална маса - трябва да е до 750 кг има и собствено тегло - то е 600 - 650 кг. Добре е ако влизате в тия норми да си носите копие на големия талон,щото видят ли на пътя и махат с хранилката.
Категория "Е" минаваш полигон и градско с теглене на платформа.Таксата е 250 - 300 лв,за курса, отделно за изпит се плаща 50-60 лева,още се плаща за нова книжка.
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

ivan2775 написа:Здравеите колеги харесал съм каравана 700кг,въпросът ми е трябва ли ми В+Е за да я тегля ? колата ми е 3000 кубика и тегло 1740кг благодаря на всички.
Да трябва ти! Не обръщайте закона в някаква математика - стъкмистика. Горните постове с разни сметки, дължини и тем подобни не са вярни!Всичко опира до термина "максимална маса", а не както го смятате, колата 1800+ремарке 700=2500кг. ГРЕШНО Е !!! Взимат се в предвид допустимите максимални маси на ремаркето и колата, а не масите на самите ремрке и кола! Успех!
Може да се закачи като важна тема, защото доста хора не са нясно за какво иде реч.

Извадка от закон за дв. по път. от 2011г.
1.относно ограниченията за скоростта, за B+E ктегория:
-градско 50 км/ч.
-извънградско 70 км/ч.
-магистрала 100 км./ч
2.относно категория В:
- категория В - моторни превозни средства с допустима максимална маса, която не надвишава 3500 kg, проектирани и конструирани за превоз на не повече от 8 пътници плюс водача; моторните превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса, която не надвишава 750 kg; без да се нарушават разпоредбите на правилата за одобряване на типа за съответните превозни средства, моторни превозни средства от тази категория могат да образуват състав с ремарке с допустима максимална маса, надвишаваща 750 kg, при условие че допустимата максимална маса на състава не надвишава 4250 kg;
3.относно категория B+E:
- категория В+Е - без да се нарушават разпоредбите на правилата за одобряване на типа за съответните превозни средства, състав от пътни превозни средства, с теглещо превозно средство от категория В и ремарке или полуремарке, когато допустимата максимална маса на ремаркето или полуремаркето не надвишава 3500 kg;
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Добре де, защо му е Б+Е след като максималното тегло на караваната е 700кг а на колата 1740кг. като разрешената маса е 750 за каравана и 3500 за автомобил :?: :shock:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
bigfisherman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от bigfisherman »

snegk написа:Добре де, защо му е Б+Е след като максималното тегло на караваната е 700кг а на колата 1740кг. като разрешената маса е 750 за каравана и 3500 за автомобил :?: :shock:
Колега това е теглото на самите кола и каравана, не на максималния товар (маса) демек с пътници,багаж и самите кола и каравана (ремарке)! Четете малко, горе съм го обяснил точно ... :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Палатка и Каравана”