Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Tica SD 4059
Модератор: sapuna
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Tica SD 4059
Привет колеги
Имам сложната задача да избера на шурека макаре за новото му хеви фидерче,но бюджета му е до 70лв.
Оказа се доста трудна задача,но въпреки това се спрях на няколко модела. В последствие се разбра,че или ги няма в наличност или намаленията са приключили и цената им е старата,а именно почти двойна. Както и да е. Спрях се на дадения модел,но понеже никога не съм я виждал на живо се интересувам дали модела SD 4059 по големина е идентичен на модел 4000 при Шимано.Като ги сравнявам по вместимост и тегло то Тиката е по-голяма,но по-добре да чуя мнения.Също така се интересувам и като качество как е.Избрах я заради бързия аванс,който е голямо удобство.Поне за мен де!
Благодаря предварително!
За това иде реч:

Имам сложната задача да избера на шурека макаре за новото му хеви фидерче,но бюджета му е до 70лв.
Оказа се доста трудна задача,но въпреки това се спрях на няколко модела. В последствие се разбра,че или ги няма в наличност или намаленията са приключили и цената им е старата,а именно почти двойна. Както и да е. Спрях се на дадения модел,но понеже никога не съм я виждал на живо се интересувам дали модела SD 4059 по големина е идентичен на модел 4000 при Шимано.Като ги сравнявам по вместимост и тегло то Тиката е по-голяма,но по-добре да чуя мнения.Също така се интересувам и като качество как е.Избрах я заради бързия аванс,който е голямо удобство.Поне за мен де!
Благодаря предварително!
За това иде реч:
Последно промяна от stich на Вто Окт 12, 2010 2:06 pm, променено общо 1 път.

-
- научил се да хвърля
Re: Tica SD 4059
Ето две предложения от мен.
http://zen.fishbg.org/index.php?main_pa ... ts_id=2622
Тази е леко по-скъпа.
http://zen.fishbg.org/index.php?main_pa ... ts_id=2226
Успех при избора.
http://zen.fishbg.org/index.php?main_pa ... ts_id=2622
Тази е леко по-скъпа.
http://zen.fishbg.org/index.php?main_pa ... ts_id=2226
Успех при избора.
Когато цъфнат теменугите и работите тръгнат зле,
е...и им майката на другите гледай ти да си добре.
Пеню Пенев
е...и им майката на другите гледай ти да си добре.
Пеню Пенев
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Голямата шпула подобрява кастинга, защото развива по-малко намотки и влакното оказва по-малко съпротивление.
Голямата шпула позволява да се свали предавателното число на макарата като се запази скоростта на прибиране на линията.
Голямата шпула навива по-добре влакното, с по-малко намотки и по-малко усукване. Голямата шпула позволява дисковете на аванса да са с по-голям диаметър.
Предния аванс с големи дискове работи много по-добре от задния.
Ти си избрал макара с малка шпула, със заден и бърз аванс, който въобще не ти трябва ако имаш прецизно работещ преден аванс, а ако е байтрънър, даже пречи.
Тоест по-неподходящ избор едва ли има
. Kажи на шурето да даде още некой лев и да си вземе макара на която с големи букви пише FEEDER, независимо каква марка е, или му потърси някой Corcast Feeder за 50-80 лева.
п.п.
какво означава: Radda radda,radda radda radda.Raaaaadda radda,radda. Schnitzel
Голямата шпула позволява да се свали предавателното число на макарата като се запази скоростта на прибиране на линията.
Голямата шпула навива по-добре влакното, с по-малко намотки и по-малко усукване. Голямата шпула позволява дисковете на аванса да са с по-голям диаметър.
Предния аванс с големи дискове работи много по-добре от задния.
Ти си избрал макара с малка шпула, със заден и бърз аванс, който въобще не ти трябва ако имаш прецизно работещ преден аванс, а ако е байтрънър, даже пречи.
Тоест по-неподходящ избор едва ли има

п.п.

нямам живарник
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Христо,не търсим дистанции бе брат. 99% сме по Дунава.Вчера например ловяхме на 15 метра от брега.Иначе знам за любУФта ти по коркастовете,ама на мен пък бъобще не ми харесват и не мога това да му предложа.Всяка макара без навито влакно изглежда с малка шпула.Тази точно виждал ли си я? Аз като гледам са почти еднакви с шиманските.Макарето изглежда добре.Добра вместимост,предавателно число,червяк,бърз аванс,цена и т.н.Просто исках мнение конкретно за модела.
Това с още малкото пари важи за който може.На момчето толкова са му силиците. Благодаря за предложенията до тук,но НЕ.
Давайте други и ако може и да ми отговори някой конкретно на въпроса по-горе ще съм благодарен.
п.п.Това от подписа ми е от героя (Schnitzel) от детското филмче (Chowder),който просто използва единствено тази дума (radda) за да общува,но приятелите му го разбират прекрасно.
Това с още малкото пари важи за който може.На момчето толкова са му силиците. Благодаря за предложенията до тук,но НЕ.
Давайте други и ако може и да ми отговори някой конкретно на въпроса по-горе ще съм благодарен.

п.п.Това от подписа ми е от героя (Schnitzel) от детското филмче (Chowder),който просто използва единствено тази дума (radda) за да общува,но приятелите му го разбират прекрасно.

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
А защо заден аванс?
Веднъж както си цъкам каракуди с утралайт мача - 2-10 грама, с повод 0,152 и кука 12-ка от тънка тел, убодох един шаран 3,700. С толкова фин такъм не можех да го помръдна, върха на пръчката се сгъна при макарата. Борих го 10 минути, като го чаках да се предаде и работих постоянно с аванса. Задния аванс на макарата ме разочарова много - като го отпусна малко развиваше свободно, като го затегна малко затягаше без въобще да отпуска, просто я няма онази златна среда при която отпуска но с голямо съпротивление, малко преди точката на късане.
Фидера също е "мека" пръчка, меката пръчка от части поема функциите на аванса, но точно с нея си проличава кой аванс работи правилно и кой не работи.
Продадох си макарите със заден аванс и минах на преден.
Веднъж както си цъкам каракуди с утралайт мача - 2-10 грама, с повод 0,152 и кука 12-ка от тънка тел, убодох един шаран 3,700. С толкова фин такъм не можех да го помръдна, върха на пръчката се сгъна при макарата. Борих го 10 минути, като го чаках да се предаде и работих постоянно с аванса. Задния аванс на макарата ме разочарова много - като го отпусна малко развиваше свободно, като го затегна малко затягаше без въобще да отпуска, просто я няма онази златна среда при която отпуска но с голямо съпротивление, малко преди точката на късане.
Фидера също е "мека" пръчка, меката пръчка от части поема функциите на аванса, но точно с нея си проличава кой аванс работи правилно и кой не работи.
нямам живарник
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
За аванса съм абсолютно съгласен.Преди години направих същото.На скоро продадох и последните 2 броя с такъв аванс.Остана ми едно бойно пръчле (телемач),което ползвам само при определени условия с един Exage 3000 MRA.Та на същото това пръчле заших мряна около 2,5 кг. с 12мм.повод и тогава се насладих на бързия аванс.Не знам колко време съм си играл,но мустакатата излезе по гръб без капка сили.Тогава заприходих и за фидера със същия аванс.Иначе 4,900кг пак мряна извадих с Abu Garcia Cardinal 301 преден аванс - много красива песен за ушите и както казваш със златната среда.Дълъг аванс.Това са подробности.Разбирасе че,ако излезе по-добро предложение ще се съобразя с него.Понеже скоро му избрах макаре за спининг (при малко по-малък бюджет) с преден аванс,което в момента ползва на фидера,та ми се щеше фидерната му да има няква глезотийка като бързия аванс.Това е!Но не байтранър.Убедих се че е ненужен за Дунав.Продадох го след първия излет.hristotihov написа:Продадох си макарите със заден аванс и минах на преден.

hristotihov написа:А защо заден аванс?
Ице знаеш ,че ценя мненията ти,но имам малко по друго виждане за бързия аванс.Аз например го ползвам при първия напън за да не скачам с дрехите,или ако оставя за малко ваглера без надзор.Иначе работя с другия при вадене....с почитания и наслука

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Шляпай си както ти е удобно, аз не ползвам бърз аванс, щото не виждам за какво ми е, ако имам добре регулиран, прецизен преден аванс.
Аз ценя в макарите други качества, като голяма шпула, малко тегло, прецизен аванс ...
Бързия аванс ми се струва "изгъзица" която може да има приложение при други видове риболов, но не и при мача, а дори и не се сещам за модели мачови макари с бърз аванс, като под мачови разбирам на шпулата да пише "match".
Щом те кефи ползвай си го, не виждам нищо лошо и със сигурност не ти пречи, но аз не бих го ползвал защото с нищо не ми помага.
Аз ценя в макарите други качества, като голяма шпула, малко тегло, прецизен аванс ...
Бързия аванс ми се струва "изгъзица" която може да има приложение при други видове риболов, но не и при мача, а дори и не се сещам за модели мачови макари с бърз аванс, като под мачови разбирам на шпулата да пише "match".
Щом те кефи ползвай си го, не виждам нищо лошо и със сигурност не ти пречи, но аз не бих го ползвал защото с нищо не ми помага.

нямам живарник
-
- новобранец
преден , заден аванс за мен по важно е задпръчковото устроиство, но въпреки всичко залагам на червяците(много дълъг живот) с мача иболонезата ловя с шимано аиро 3000 и 4000, с фидера тика 3007 баитрънъри, за дъно тика сд 4059.един съвет от мен сменил съм много такъми но за да стигна на този етап балансирах между качество и цена........мисли