За тройките на волблерите

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Marin
новобранец
новобранец

За тройките на волблерите

Мнение от Marin »

Колеги, имам нужда от съвет от някой с голям опит в риболова с волблери.
Трябва ли да се подменят тройките на новите волблери?
Истина ли е, че ако на волблер с две тройки се махне тази на коремчето, той става по "уловист"?
И ако някой знае някакви номера "хитринки" със смяната на тройките при волблерите, ще бъде много полезно и интересно да сподели.
Благодаря предварително.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Аз ги сменям със един номер по малки и периодично ги заточвам с диамантена финна пиличка,при кълване нямам изпусакане.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Ми на сръбските "Бомбърки" и на Голдитата задължително ги сменяваш ! Мега съм несъгласен с мнението на Поборников за по-малките тройки , с по-малки тройки празните "почуквания" са в пъти повече ! Препоръчвам тройки на Оунър , Гамакатцу и Златен лъв , според това какви парички си решил да отделиш ( може две тройки да дойдат по-скъпо от воблера на който ги слагаш :lol: ) и на трите фирми са много добри !
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
afgany
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от afgany »

няма нужда да сменяш тройки освен ако воблера не е някое явно менте с калпави куки, а и размера на тройките трябва да е съпоставим с размера на воблера

НО, според мен специално за кефал, на някои по-малки (кефалски) воблерчета им трябват по-големи кукички, защото с малки куки има много изтървания на по-едри кефали !!!
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Павка сменям тройките с по малки когато търся бяла риба,с по големите тройки много често забелязвам че се закачат рибите от външната страна на устата което е предпоставка да се откачи,а за сом и щука даже слагам и по големи от тези на Гамакатцу има едни с три режещи ръба на жилото.
Аватар
petro_op
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от petro_op »

Аз действам по следния начин: :D
- за щука и сом - задължително 1 или 2 номера по-големи слагам

- за кефал, пъстърва и бяла същия номер,в повечето случаи , но от моделите предложени от Павел и някой други по-евтини :wink:

Според мен е несериозно например воблер 11 см да е с куки номер 7 или 8, лично мнение :idea:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Определено големината на тройката трябва да се съобрази с тази на воблера.При малки малки воблерчета аз дори не слагам и тройки-използвам куки двойки!В повечето случаи ударите са отдолу и смятам,че и две куки са достатъчно.Освен това липсата на горната кука един път олекотява и втори път не пречи на играта на примамката.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
snegk

Мнение от snegk »

Преди два дена мятах един воблер,но неиграйше добре,махнах горната кука,и играта се подобри.Незнам само дали ще хвща.
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Моето становище е, че по голяма кука никога не е излишна и по този повод искам да питам някой виждал ли е да се продавът такива като на воблерите Jointed Shad Rap на Rapala и Hornet на Salmo, които са с много късо рамо и не се закачат една с друга.
И най-често рибите като щука, кефал, пъстърва, костур, бяла риба захапват примамката през средата тъй че средната тройка е задължителна (тя и допълнително с тежестта си балансира воблера), но пък распера, сома често се закачат на задната кука.
Смяна на куките се налага само ако оригиналните са некачествени или малки.
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Аз задължително сменям троиките !!! Ако например тройка-воблер халкичката е медна,веднага я заменям със неръждаема такава.Тройките които са на воблерите са сложени след прецизни замервания и опити от хората който ги създават,но понякога ги заменям със един номер по-големи.Не на всеки воблер има пужда от смяна,но ако има,предпочитам да сменя тройките със по-квалитетни и по възможност от тези дето са бели но матирани а не лъскавите.Оставям единственното слабо място по линията да е конеца и по-точно възела към карабинката.Няма вирбели,няма нищо,дори понякога,след като направя проби,махам и предната халкичка ако има такава и не се отразява на играта на воблера.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
snegk

Мнение от snegk »

KROKI как ги сменаяш,всеки воблер ли вързваш на ново :?:
zlak
новобранец
новобранец

Мнение от zlak »

Моето мнение се рзличава коренно от всички до тук.
Сменям тройките единствено ако са от воблер ментак (по принцип и не купувам такива) или ако са ръждясали.
Смяната на едни тройки с по-големи разбалансира воблера и не играе както преди това. С по-малки куки става много лек , вдига се нагоре и изтърва повече риби.
Ако пък се премахне предната тройка воблера става по-малко уловист. Това зависи в голяма степен за щуката , която напада воблера винаги странично и се улавя най-вече за предната тройка.
Според мен ако се налага замяна на куките това да се прави само със други на същия размер и грамаж.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

snegk,задължително имам вързана специална карабинка с която смяната става за три секунди.Нито спира играта,нито има каквито и да е проблеми.Както казах и по-горе,единственното слабо звено във ливията е възела на РАПАЛА,със който правя връзка -линия/конеца/-карабинката/задължително без вирбел/ - Воблера.Карабинките са три вида,който исползувам ,ето ги.Изображение
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
snegk

Мнение от snegk »

Благодаря брат,ще си взема таквоз чудо. :P
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

единственното слабо звено във линията е възела на РАПАЛА,със който правя връзка -линия/конеца/-карабинката/задължително без вирбел/

Използм едни вирбели ...с по две върточета и скобичка...но променят играта на воблера... :lol:

За това правя винали един прост възел - шкотов като оставям клупче за воблера 2-3 см., възела го научих от френската телевизия - Пешо и Сашо...ама не знам как да го налисувам и да го кача тука... :lol:

С този възел вързвам воблерите за море и гьол... :lol:
Последно промяна от batmilen на Чет Мар 22, 2007 4:36 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”