Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Протеиновите топчета
Модератор: sapuna
- Николай Неделков
- учете се от него
Протеиновите топчета
За или против протеиновите топчета сте? Добри ли са за риболов на шаран и дали може да се подхранва с тях.Моля дайте инфо и мнения( по възможност от 1ва ръка
) Кои са по добри - домашно приготвените или тези от магазина?

http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Re: Протеиновите топчета

Миналото лято си четох една статия в англйски сайт ( не го знам щото явно случайно попаднах на него ) където имаше много инфо за протеинови топчета и мотажи ......четох четох и така се надъхах че отедох и си купих един голям пакет и на първия риболов на който отидах на язовир Тракиец заредих въдиците с тях! Моите приателчета са традиционалисти в риболова и ме пукнаха от БЪЗИК!........Но не за дълго вечерта удар и излиза шаранче ....втори удар каракуда....трети .....четвърти........три четири часа удари през двайсет минути........Направо се разбих от тичане по въдиците.....Доволна работа, А някои хора твърдят че няма шаран на този язовир.....

След седмица отиваме на Искара на шипоченския залив и Аз надъхан че топчетата работят безотказно пак зареждам и почва голямото чакане.........но уви за два дена нищо ама наистина нищо! освен едно костурче много малко което глътнало топчето и не може да го изплюе а куката отвънка си виси.........Е пак ме пукнаха от Бъзик!

По мое мнение всичко зависи от водоема.........Риба има ама какво е научена да яде

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
-
- фен клуб-скобар
И аз съм чувал,чел ...........че рибата трябва да свикне с тези топчета и тогава почва да взима.ANGEL 123 написа:от 1ва ръка
![]()
По мое мнение всичко зависи от водоема.........Риба има ама какво е научена да яде![]()
![]()
Аз съм пробвал 2-3пъти ,но безуспешно.
.........И между другото........неправилно ги наричаш протеинови
.....поне според мен.
Последно промяна от saksi на Съб Мар 24, 2007 9:16 pm, променено общо 1 път.
Както колегата saksi е написал, шарана трябва да свикне с тях. Иначе са N'1 на запад. Ловил съм шаран на топчета на яз. Студен Кладенец, едва на третия ден започна да взима. 3 шарана, като най-голения беше 7.500кг. Трябва да храниш предварително 1-2 дена на местото където ловиш и удар ще има почти 100%.
- dimitar_
- сериозен играч
Едно мнение и от мен колеги , аз си мисля че с тези нови аромати , захранки , протеини и какво ли още не , ние просто "ошашавихме" рибата . Знам че това звучи като "ерес" , но в последните години съм се върнал към класическите захранки и стръв т. е . , към кюспето , сухата царевица , смеската , торен , бял червей и рибенце за хищник . И да ви кажа съм доволен .
Ей , не ме разбирайте погрешно , просто искам да ви кажа , че понякога "класическата"стръв си е най-добра и всички нови захранки се базират на нея...
Очаквам с интерес какво мислите !
Ей , не ме разбирайте погрешно , просто искам да ви кажа , че понякога "класическата"стръв си е най-добра и всички нови захранки се базират на нея...
Очаквам с интерес какво мислите !
- asenfisherman
- ще става разбирач
Градски разгледай този сайт http://www.carpbg.com/ и сам ще се уверишnikejo написа:За или против протеиновите топчета сте? ( по възможност от 1ва ръка)

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз мога да кажа ,че на различните язовири и различните дни рибата всима различно
.Имам предвиз че в даден язовир ако рибата си я приучил малко или много да се храви с топчета (това става като храни с топчета известно време в зависимост от големината на язовира и количеството на шарана) ще има дни в които шарана няма да ви пипне на царевицата а ще имате 5 удара на топче.В такива дни ако сте заложили на царевицата ще сте капо.НО пък има и дни в които макар и да сте хващали в язовира риба на топче няма да ви удари а ще удари само на царевица.Не си мислете че царевицата или протеиновите топчета са някаква вълшебна стръв в 1 момент може шарана да иска едно в друг момент друго...сигурно няма да доживеем да разбиреме рибите
.
Един колега от един друг форум беше написал нещо такова за което го поздравявам.
Със стари такъми
на стар водоем
със стара цалевица
се хващат
най-старите шарани,
но в старо време.

Един колега от един друг форум беше написал нещо такова за което го поздравявам.
Със стари такъми
на стар водоем
със стара цалевица
се хващат
най-старите шарани,
но в старо време.

За бракониерите само слънчаци
!

- Николай Неделков
- учете се от него
Благодаря на всички за отговорите 

http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
ще се намеся о тоз разговор със следния вапрос към всички про-настроени към протеиновия риболов:
Кой според вас е най-оптималния размер на топчето за нашите водоеми?
Кой според вас е най-оптималния размер на топчето за нашите водоеми?

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Кой според вас е най-оптималния размер на топчето за нашите водоеми?[/quote]
Според моя много скромен опит с топчетата, мисля че за всеки размер топче или кука си има риба
А моя въпрос по-скоро е цветовете и миризмите на кои работят! и дали денем и нощем трябва да са различни цветове? също си мисля че аромата им се губи като се накистнат прекалено много....!
Между другото Smokey ти погледнах галерията......имаш отлични попадения

Между другото Smokey ти погледнах галерията......имаш отлични попадения

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Благодаря ти Ангеле за отзива.
А по темата за протеина и размера, за мен 5 до 8мм са ми най резултатни, големите не ги взимат чак толгова добре.
Банан и ягода за шарана са #1
А по темата за протеина и размера, за мен 5 до 8мм са ми най резултатни, големите не ги взимат чак толгова добре.

За да не останем повече рибари отколкото риби в България: Kiss 'n Release!
http://www.youtube.com/watch?v=66sGSTZD ... _1UPUjx2SI
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Smokey написа:Благодаря ти Ангеле за отзива.

Бре хора вие ме изувявате.
Как 5-8мм топчета?
Според мене 16-18 със кука 4 (на различните марки е различно аз ползвам owner)
А тези които искат да елиминират дребните риби доста често слагат по 2 топчета или по едно и половина.Мога да ви кажа че се хваща риба както със 5мм топче така и с 50мм(ДА НАИСТИНА

За бракониерите само слънчаци
!