Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

ЛЕФЕР И ЧЕРНОКОП - 2010
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: ЛЕФЕР И ЧЕРНОКОП - 2010
pluv4o написа:Току до брега скачаха платерини,гонени явно от зъбатко.?
Таз простата риба си скача и без да я гоняттттт,така че не си прави погрешни изводи

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

- 1000n
- разбира нещата
А бе хора, да питам нещо - никой ли не е пробвал да лови чернокоп или лефер, но вместо плувка да използва бомбарда!
Аз пробвах нещо подобно(то и dobria1 май видя монтажа ми и понеже знам, че е интелигентен човек, вярвам се е досетил, че не съм търсил заргани на някаква лъскава стръв
), но после констатирах, че правя грешка - т.е. слагал съм много малко парченче граца, която за попове и/или лихнуси сигурно щеше да е добре като количество, ама за тия зъбати лами, май не е достатъчно ефективно решение!
Т.е. стръвта явно трябва да обхваща по-голяма площ - например цяла граца или филе от нея!
На плувка трябва да стоиш и да чакаш да се хване рибата и през нощта, когато рибата не се движи толкова бързо подобен монтаж има успех, но през деня особено при риболов на хищни риби е силно препоръчително такъма да се движи - ярък пример в това отношение е, че през деня може и с часове пръта с чепарето да си стои във водата, но ако не се клати (при риболов с директен) и/или не се придърпва и обира влакното (при риболов със спининг), вероятността да се хване някоя риба е минимална, но по тъмно( например на ластик) изобщо не се и налага да се движи чепарето, там си стоиш все едно ловиш шарани
Та идеята ми е ако зъбатковците не се впечатляват от железа, да ги гоним и през деня на стръв(с монтажи на бомбарда)!
Наслука на всички! 

- Моряка
- кандидат преподавател
Това не е така,не е по темата,но ще те поправя.Не се налага да се клати чепарето,ако на него са закачени парченца от морски червей.Ако не е закачено нищо и не клатиш резултата ще е много нищожен,като през деня.1000n написа: но по тъмно( например на ластик) изобщо не се и налага да се движи чепарето, там си стоиш все едно ловиш шарани
А сега де? 

Колега идеята ти е добра и е пробвана,само че нощем.Изтърваш една много голяма подробност за тази риба и тя е активноста/поведението и нощем и денем,това което казваш за неподвижното чепаре е ярък пример че не си наясно с поведението на рибата нощем.1000n написа:А бе хора, да питам нещо - никой ли не е пробвал да лови чернокоп или лефер, но вместо плувка да използва бомбарда!Аз пробвах нещо подобно(то и dobria1 май видя монтажа ми и понеже знам, че е интелигентен човек, вярвам се е досетил, че не съм търсил заргани на някаква лъскава стръв
), но после констатирах, че правя грешка - т.е. слагал съм много малко парченче граца, която за попове и/или лихнуси сигурно щеше да е добре като количество, ама за тия зъбати лами, май не е достатъчно ефективно решение!
Т.е. стръвта явно трябва да обхваща по-голяма площ - например цяла граца или филе от нея!
На плувка трябва да стоиш и да чакаш да се хване рибата и през нощта, когато рибата не се движи толкова бързо подобен монтаж има успех, но през деня особено при риболов на хищни риби е силно препоръчително такъма да се движи - ярък пример в това отношение е, че през деня може и с часове пръта с чепарето да си стои във водата, но ако не се клати (при риболов с директен) и/или не се придърпва и обира влакното (при риболов със спининг), вероятността да се хване някоя риба е минимална, но по тъмно( например на ластик) изобщо не се и налага да се движи чепарето, там си стоиш все едно ловиш шарани
Та идеята ми е ако зъбатковците не се впечатляват от железа, да ги гоним и през деня на стръв(с монтажи на бомбарда)!
Наслука на всички!
Зарганолог
Морския ме допълниМоряка написа:Това не е така,не е по темата,но ще те поправя.Не се налага да се клати чепарето,ако на него са закачени парченца от морски червей.Ако не е закачено нищо и не клатиш резултата ще е много нищожен,като през деня.1000n написа: но по тъмно( например на ластик) изобщо не се и налага да се движи чепарето, там си стоиш все едно ловиш шарани

Зарганолог
- 1000n
- разбира нещата
Да, де, човек, на теория си прав, ама практиката ми(а и това, което са ме учили) показва друго - още преди 20-30 години от външната страна на вълнолома(където е тъмноМоряка написа:Това не е така,не е по темата,но ще те поправя.Не се налага да се клати чепарето,ако на него са закачени парченца от морски червей.Ако не е закачено нищо и не клатиш резултата ще е много нищожен,като през деня.1000n написа: но по тъмно( например на ластик) изобщо не се и налага да се движи чепарето, там си стоиш все едно ловиш шарани

- 1000n
- разбира нещата
Добре, де! Като е "пробвана" успешна ли беше или неуспешна?Mi7chell написа: Колега идеята ти е добра и е пробвана,само че нощем........

- Моряка
- кандидат преподавател
Аз съм фен на късото,внимателно отривисто клатене,не на дженлатското,обърнах ти внимание на грешката1000n написа: Да,
Няма такъв филм и на теория и на практика.Нищо,че и аз имам да се уча в движение,практиката това ми показва.изобщо не се и налага да се движи чепарето
А сега де? 

- 1000n
- разбира нещата
Е, да, ама - не!Моряка написа:Няма такъв филм и на теория и на практика.Нищо,че и аз имам да се уча в движение,практиката това ми показва.1000n написа:
изобщо не се и налага да се движи чепарето

Наслука на всички!

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Навремето,когато си бях запален по нощния риболов ( от работа нямаше време за дневен )
та по мостовете на Златните точно с този ленив начин на клатене на чепарето си вадехме сафрида.
Точно където беше границата на осветеното и тъмното място до моста.
Другия номер - чепаре с голи куки,морски червей на тях,в покой - постоянно си работехме.
Мятахме на около десетина метра навътре.
За Лефер - на 2м майка - 3 куки 1/0,с парче от хванатия сафрид,на дъно ( то там дълбочината си беше 4м ).
Замятахме колкото можем навътре в тъмното.
Пак за лефер след обяд преди да се скрие слънцето - същия такъм даваше пак добри резултати.
По същото време - на голяма стиреопорена тапа,бидем 1,5м закачен пресен сафрид на една кука 1/0 или 2/0,
прекарана през устата,зад хрилете и закачена малко зад средата на сафрида.
Бидема 0.40 - 0.50 и пак го режеше понякога де.
Ама ковнеш ли го - обираш по най-бързия начин.Излиза над водата и няма време да мисли за гризене на повода.
Това бяха старите ни похвати за риболов.
та по мостовете на Златните точно с този ленив начин на клатене на чепарето си вадехме сафрида.
Точно където беше границата на осветеното и тъмното място до моста.
Другия номер - чепаре с голи куки,морски червей на тях,в покой - постоянно си работехме.
Мятахме на около десетина метра навътре.
За Лефер - на 2м майка - 3 куки 1/0,с парче от хванатия сафрид,на дъно ( то там дълбочината си беше 4м ).
Замятахме колкото можем навътре в тъмното.
Пак за лефер след обяд преди да се скрие слънцето - същия такъм даваше пак добри резултати.
По същото време - на голяма стиреопорена тапа,бидем 1,5м закачен пресен сафрид на една кука 1/0 или 2/0,
прекарана през устата,зад хрилете и закачена малко зад средата на сафрида.
Бидема 0.40 - 0.50 и пак го режеше понякога де.
Ама ковнеш ли го - обираш по най-бързия начин.Излиза над водата и няма време да мисли за гризене на повода.
Това бяха старите ни похвати за риболов.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Колега резултатите като има риба са горе доло еднакви с монтажа на застой с плувка,аз лично това с бомбардата не съм го пробвал ,но имам познати които са го пробвали,аз пробвах същото само че с плувката...разбираш ли ,както се е ловеше зарган едно време.1000n написа:Добре, де! Като е "пробвана" успешна ли беше или неуспешна?Mi7chell написа: Колега идеята ти е добра и е пробвана,само че нощем........'Щото ако е била неуспешна от гледна точка резултати(брой уловени риби), то идеята според мене се превръща в лоша, а не в добра!
![]()
Наслука на всички!
Зарганолог
- Моряка
- кандидат преподавател
Да случвало се е,но уловената риба е в пъти по-малко, от това да има движение на чепарето,дори и потреперване съвсем леко.1000n написа:Добре, де, ловил си на ластик - никога ли не ти се е случвало да оставиш сопата за момент и да ти удари риба без да си сложил на чепарето и червейче!?![]()
А сега де? 

нека и аз се изкажа като малко по вещ в ловенето на чернокоп
Човека който ме е учил а той е най-добрия за града(убеден съм в това и не само аз) ми е разправял как едно време са го ловили с 15-20гр. олово и след него бидем като за заргана и стръв граца ДА ДА ама ЕДНО ВРЕМЕ сега си лови на плувка
хаиде сега САМИ си правете ИЗВОДИТЕ защо не практикува същия монтаж
п.п. От хиляди години сме по умни от рибата(затова можем да я ловим) ама и тя явно поумнява
Човека който ме е учил а той е най-добрия за града(убеден съм в това и не само аз) ми е разправял как едно време са го ловили с 15-20гр. олово и след него бидем като за заргана и стръв граца ДА ДА ама ЕДНО ВРЕМЕ сега си лови на плувка
хаиде сега САМИ си правете ИЗВОДИТЕ защо не практикува същия монтаж

п.п. От хиляди години сме по умни от рибата(затова можем да я ловим) ама и тя явно поумнява

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

[/quote]
И друго важно намалява

И друго важно намалява