Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от p4eli4kata »

Това, което колегата е намерил под дъб и ни е предложил като снимка е манатарка. Манатарките са доста видове, и ако човек не ги познава идеално, не може да определи точния вид на откъснатата. Не е удобно да всяка гъба да се носи книжка и да се прави справка. А това ,да произнасяш вида на латиница е полезно, но лично за мен също неудобно. Щом при разрез мястото не стана след около десетина минути мастиленосиньо, а е останало чисто, значи ,че не е отровният двойник.
Имам дадена рецепта за консервиране на гъби в " кухнята ". Дала съм рецепта и тук, в темата. Ако някой го мързи да я намери ,ще я повторя. Рецептата е лесна ,бърза и много ефикасна. За пример ще кажа ,че миналата година по този начин консервирах рижика, / рижийка/ , ливадна виолетка и печурка . Едва сега отворих буркан . Чудесни са !
По този начин, по тази рецепта , консервирам мариновани и натюр . Диканаров също има чудесна рецепта.
Аромат на анасон има голямата ,/ гигантска / печурка. Две години имах голям удар с такива гъби. Най - добрата печурка ! Според мен и най -добрата гъба. Останалите видове печурки имат аромат на плод. Карболовата печурка е с отвратителен аромат на лекарството карбол използвано за дезинфекция, което най -добре се чувства при попарване. Когато се разреже, разреза става сярножълт.
Има няколко вида сърнели. Понякога ,този ,който не ги познава всичките, попада на вид, който го смущава и обърква понятията напълно. Има отровен двойник. Снимка е на Моряка Иван в темата . Има обаче нещо много опасно. Това ,което аз знам от опит. Мои съседи бяха набрали заедно със сърнелите и мухоморки. Хвърлих им целия добив без капка съжаление . Който ръката му не е пипала ,окото не е виждало, не са свикнали, лесно бърка.
Бе то... Бай бабо, да не те срещне мечка!
Последно промяна от p4eli4kata на Пет Окт 22, 2010 6:38 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

Пчеличке, не разбрах кой е отровния двойник на сърнелата ?
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
sashaa5758
новобранец
новобранец

Мнение от sashaa5758 »

p4eli4kata написа:Снимка е да Моряка Иван в темата
p4eli4kata написа: Първо: научете се да пишете грамотно на български език!
Нищо лично, но и аз не разбрах за двойника на сърнелата.
niko0004
новобранец
новобранец

Мнение от niko0004 »

mosquito fish написа:Нещо характерно за Boletus impolitus който споменаваш - пънчето в основата си има миризма която се съобщава като медицинска или подобна на йод.
Наистина имаше такава миризма,бях забравил да споделя.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

sashaa5758 написа:.... Относно дребните сърнели аз също се страхувам от тях и не ги бера.Винаги имам някакво съмнение. Ако има някой да даде някаква по-подробна информация за тях...
И аз също.Преди години по-опитен колега ми каза за отровен двойник, но не съм го срещал и опитвал :D , разбира се.
копрен
новобранец
новобранец

Мнение от копрен »

а такива има ли ?
Последно промяна от копрен на Пет Окт 22, 2010 6:55 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

като е малка и преди да се разтвори може евентуално да се сбърка с бялата мухоморка, иначе като щръкне нагоре и се разпери незнам с какво може да се обърка
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Сърнелите, като част от род Agaricales, са сред най-опасните за събиране гъби. Не се препоръчват за начинаещи гъбари. Сред тях има видове като Lepiota cristata и Lepita Helveola, които съдържат аматоксини и могат да причинят сериозни увреждания на бъбреците и черния дроб. Аз лично от този род събирам само голямата Macrolepiota procera, която има най-характерни отличителни белези. Всички по-малки сърнелки - избягвам!
Ако не се лъжа колегата Karnak е качил по-назад в темата обширен материал за отровните сърнелки-джудженца.
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Благодаря за това че ми се показва грешката . Техническа е. :shock: Но да напишеш пичурка, 6те, рижинка, е... За такива грешки става въпрос. Пичурката е печурка. Рижиката не е рижинка. Може да е рижийка ,лисичка, но това са местни наименования. Официално е рижика. Това се ядва! Какви бисери има!!! Нека не се засягаме. Нека се поправяме даже и когато правим ей, такива грешки, та сме смешни!
За двойника на сърнелата потърсете назад в темата. Правилно ви посочва колегата кой и какво е казал! Е, не мързелувайте, не чакайте като гарджета, четете! Карнак, Диканаров, Майстор Страхил, Румци, Сапуна... Да изреждам още? Тези хора знаят толкова много!!! Доверете им се!
Разликата между сърнелата и мухоморката е голяма. Който е брал гъби има понятие, но който е лаик но е лакомник, че и многознайко... :? На такива цялата касетка набрани гъби отиде без съжаление с найлонова завързана торба в контейнера. После -с мен по същите места и обяснение придружено с описанието от книгите. Защото сърнели бера откакто се помня. А вечерта, на трапезата имаше панирани сърнели, които са ... супер! За съхранението им във фризера има начин. Една върху друга в найлонов плик, и така, без да се бланшират, сурови във фризера. После, когато се вадят, не се чака да се размразят напълно ,а само да се разлепят една от друга. Така се панират.
Тук няма гъби както миналата и по-миналата година. Съвсем слабо. Надявам се ,че топлите следващи дни ще събудят гъбките.
С пожелание за чудесен излет слред природата! :D
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

Здравейте,
Ето и една снимка от мен :D

Изображение

сърнелите са доста приятни за бране, но няма какво да ги правиш :?
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

p4eli4kata написа: За съхранението им във фризера има начин. Една върху друга в найлонов плик, и така, без да се бланшират, сурови във фризера.
Здравей Пчеличке,
И аз опитах така по съвет на друг гъбар, но резултата беше, че след размразяването сърнелите имаха тежък дъх на амоняк и кашав външен вид. Без да се колебая изхвърлих всичко.
Да не би да има някаква технологическа особеност?
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

niko0004 написа:Ето какво намерих от днешната разходка.След дълго ровене из нета я определих като сиво-жълта манатарка BOLETUS IMPOLITUS,рядък вид по информация от нета. При разрез не промени цвета си.Намерих я под дъб.Какво ще кажете,да ли е такава?Изображение
Царска манатарка - предположение .
Най-вкусната манатарка, поне според мен .Все пак си е предположение по снимка ......
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Аз малко съм изпуснал темата,но относно сърнелите и сърнелките(отровни) съм пуснал снимки на 17 страница,Годзилата на следващата 18-та е намерил и хубави снимки.
А сега де? :roll:
копрен
новобранец
новобранец

Мнение от копрен »

Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Здравейте колеги рибари-гъбари.
Отново бях за риба и отново набрах гъби ( и риби имаше http://rosboz.snimka.bg/fishing/10-21-2 ... -bi.543342)

Имаше много щуки и много красиви гъби като кукли

Изображение

Изображение

Изображение

Днес ходих до Бяла Черква обиколих и в боровата и буковата гора, но манатарки не намерих.
ski today
work tomorrow
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”