Риболов на сом в езеро

Модератор: sapuna

COMOB
новобранец
новобранец

Риболов на сом в езеро

Мнение от COMOB »

Добър ден,

преди всичко искам да кажа, че не съм професионален риболовец, но имам мераци да хвана сом. Разбира се ще ми е нужна помощ от ваша страна, а пък аз обещавам да ви кажа резултатите. И така .. първо ще ви разкажа малко за водоема, фактите, моя 'арсенал' а после ще помоля да ми кажете как.
ВОДОЕМ: Езеро, което е изоставена мина и според други рибари най-дълбоката му част е 40 метра. Непосредствено до самото езеро преминава река, поради което водата е изключително бистра и на места се вижда всичко с невъоръжено око до 2 метра дълбочина. Самото езеро е голямо да кажем 1 кв километър. Страшно много е обрасло с папур и има много ама наистина много водорасли на дъното. Също така има раци, миди, жаби, слънчевки(много), щуки(малки до 50см), каракуди, костур(дребен) и най-вече СОМ. За други видове риба не зная. Брега на езерото на места е много, изключително стръмен.
ФАКТИ: Рибари са ми разправяли че са вадили сомове, като най-големия е изваден 35кг. Лично аз съм виждал 'сомско' пляскане и то не еднократно. По принцип казват, че най-много сом са хващали през ноща. Според тях сома през деня там имал навика да побива глава в дъното до тръстиката и да стои вертикално(което е много странно). Сом там хващат нещастниците на чепаре с голяма туба за тапа, въже и поводи с големи куки и рибета. Много съм против това нещо и ако видя някой такъв, вярвайте ми, ще му строша ръцете.
АРСЕНАЛ: Имам двуколенна пръчка плътна 3.00м с шведски винт, макара голяма и яка на която имам намотано 250м 0.50 MAXIMA Chameleon .. много здраво .. пробвах веднъж на дъно и извадих 15 кг водорасли :D Мисля, че поне едно 4-5 кг риба ще устиска без проблем.
Та стигнах до КАК?
Пробвам на голяма тапа 120гр с тежест 60гр и повод 80см който купих направен сомски .. той има на 50 см една голяма кука 4/0 и след 30 см една тройка с каракудета и на двете куки .. тоя монтаж е с някакво плетено 0.80 май дето издържа 100 кг ... не се ли плаши сома от него? Удачен ли е монтажа? Какъв друг може да се ползва? Как може изобщо да се хване нещо там?
Моля Ви .. помогнете ми.
Аватар
bo4a
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Риболов на сом в езеро

Мнение от bo4a »

Колега а на спининг пробвал ли си, с воблер или попер,или някоя клатушка,кой знае между щуките може и сом да закачиш. Този монтаж е добър,трябва ти рибка около 100 грама за единичната кука, долната е подсигуряваща. Може да пробваш също този монтаж но с голямо олово около 200 -300 грама на основната линия,което е стопирано,след него на около 1-1.60 слагаш плувката като край на линията ,просто я връзваш за края на кордата и слагаш окло 40 см. повод между оловото и плувката,този монтаж е труден за далечно хвърляне и става ако водораслите на даното не са много високи. А и сега когато времето застудява сома е по активен през деня отколкото през ноща,така че може да закачиш някой мустакатко :smt023 Пробвай на различна стръв,рибки ,раци, жаби и разни животински дреболий и постоянство, все някога ще успееш! Късмет и наслука колега! :smt023 :drinkers:
СПИНИНГ КЛУБ "МЛАДИ ПИ.КИ"
COMOB
новобранец
новобранец

Мнение от COMOB »

Благодаря ти за съвета първо... притесняваме че водораслите са много високи, защото пробвах на дъно с подвижна 150 грамова тежест и след нея метър и нещо повод на което имаше една кука с рибе и накрая сложих един стериопор на една тройка малко по нагоре да вдига всичко това .. та общо някъде към метър и 60, и 70 излезна всичко .. трудно го метнах но после като тръгнах да го вадя пак храстинг :D С воблер не съм пробвал защото с това 0.50 и с тая пръчка дето тежи 2 кила ще ми се 'отели вола' та не знам...просто се надявам да имам някакъв удар някога .. колко пъти ходя все нищо ... струва ми се че се плаши от това въже 0.80 дето е на купечкия повод или де да знам .. не съм му намерил цаката .. факт е, че слънчаците ги няма вече на дълбокото .. значи яде и то добре си папка :) Ще пробвам на някакво друго животно :D Благодаря.
Аватар
LBoy
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от LBoy »

http://forum.fishing-mania.com/viewforum.php?f=45

Погледни и ще научиш това което те интересува !!!
COMOB
новобранец
новобранец

Мнение от COMOB »

Там и тук съм чел чел та са ме заболяли очите ... има решения с буй (за което ти трябва лодка) .. но искам решение точно за конкретната ситуация .. защото съм сигурен, че и друг е ловил в същите условия. Благодаря.
Аватар
svetlio86
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от svetlio86 »

Защо не пробваш с една голяма тройна кука(по скоро нещо като котвичка) да си набележиш едно място от водоема с необходимата дълбочина и просто с едно въже и тая котва да поразчистиш водораслите , а след това аз ти препоръчвам монтаж с долно неподвижно олово и на около 10-15 санта над него слагаш стопер и на около метър от тоя стопер още един и между двата поставяш тройка 1/0 с рибето на подвижен монтаж да може да си плува между двата стопера!!!
Това според мен ще даде необходимия резултат , защото ще презентираш рибката най-естествено!!!!
А за рибка пробвай на някой по охранен слънчак и няма да сбъркаш!!!
Най си ми е добре,когато съм сред природата :)....................................................За Риба с бутилка бира
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

COMOB написа:...Разбира се ще ми е нужна помощ от ваша страна...
Я кажи къде се намира езерото, за да помогнем на място :D .
На платено не одим !
COMOB
новобранец
новобранец

Мнение от COMOB »

sampo написа:
хихи .. как ще помагаш .. и ти като онея с тубите и с чепаретата ... по-добре да не казвам къде е ... искам рецепта за монтаж без лодка... с котвата което предложи момчето по-горе ми се струва, че няма да имам успех защото храстите са по 2 метра дълги поне и трябва някакси като с подвижна тапа да се действа .. не знам дали има такъв термин или способ.
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

sampo написа:
1 кв. км !? Ако е истина - няма начин да не се вижда през Google earth
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”