Кльонкане от брега!!!

Модератор: sapuna

отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

хахахах...в едно предаване преди няколко години бях застъпил тая тема...кво прай сома....

в другия живот като стана сом ша ви кажа... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

защо винаги търсите теорията....не е ли по добре да сте активни във водата....

и рано или късно...ще има олеле лодката ми тръгна...кво да правя :idea:
Господ може всичко чада мой !
Аватар
biserpp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от biserpp »

защото ако знаеш теорията и наблегнеш мна практиката си по подготвен
поне аз така мисля
Изображение
DOC
новобранец
новобранец

Мнение от DOC »

asini написа:Данеби кльонка да прави звуци, които се издават от сомовете и по този начин да ги дразни(например борба за женска)- незнам нека някой запознат да сподели :smt117
+Ми...това е една от теориите...
Аватар
biserpp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от biserpp »

ако се замислим ще разберем че това не е точно така
и други казаха че са чували рибата да издава подобни на клионкането звуци при изваждането и

ДАЛИ В ТОЗИ МИМЕНТ И Е ДО ЖЕНСКА
Изображение
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

В питането на asini има резон (за кльонкане от брега)...
Звука от кльонка във вода се разпространява на километри..даже и да няма сом наблизо, някой от по-далече ще тръгне към звука...
И тука както някой се присмя не става дума да се докара сома на брега - стръвта ти е във водата ..надалече от брега ..в дълбокото..
и..кой знае как ще реагира раздразненият сом..може и да я набара....Такива ми ти работи.
by the way...имам клъонк - Козлодуйски (подарък)..докарал не един сом под лодката..с надеждата да го пробвам от брега някой ден...ама въпреки горното което написах..засега не съм посягал към него..
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

МОЯ СЪВЕТ Е ДА ПРОБВАШ И КАТО СТАНЕ,ТОГАВА НА СКЕПТИЦИТЕ ИМ ОБЯСНИ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО.АКО ЛИ ПЪК НЕСТАНЕ,ТОГАВА НА НИКОЙ НИЩО НЕ ОБЯСНЯВАШ.АКО ГО НАПРАВИШ,НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ТЕ УПРЕКВА ЗА ТОВА ЧЕ ЕКСПЕРИМЕНТИРАШ.НЕДЕЙ ДА СЛУШАШ НИКОЙ,ДО СЕГА НЕ ПРОЧЕТОХ НЯКОЙ ДЯ ГА Е ПРАВИЛ,НО ПО-ТРЕЗВО МИСЛЕЩИТЕ КОЛЕГИ КАЗАХА ЧЕ ИМА СЛУЧАЙ НА РИБИ ИЗЛИЗАЛИ НА ПОВЪРХНОСТА,ЗАЩО И ПРИ ТЕБ ДА НЕ ДОЙДАТ.ПРОСТО ПРОБВАЙ И АЗ СПЕЦИАЛНО ТИ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ. :smt023
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Krokibg,Няма изгледи да го пробвам - мислил съм по въпроса.
Майката му е в техниката да докараш звука - чувал съм го много пъти по Дунава..от близо и от далече - лодката не се вижда,кльонка се чува..
-------------------------------------
И представяш ли си как ще се подиграват кибиците ако речеш да пробваш..па макар и само за тренировка...от брега..
............................................
Прочетох и грешни представи за ловенето на сом с кльонк - видите ли
сома си стои и ти го търсиш , и минавайки над него той напада.Не е така - прочел съм го на много места в стари книги за риболов и го знам от стари дунавски рибари.
СОМА те търси образно казано,звука го дразни и той тръгва към него
понякога от много далече (говоря за Дунав).. и напада.
Ама спирам до тука,не съм ловил така,нямам лодка - и не се очертава
засега да ловя - написах 1-я Post заради принципа
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ами то отсрам,че може да нехванем никаква риба и че някой може да нисе смее,дай да неходим за риба.Аз мисля че може да има успех този начин,и ако не ме домързи,понеже е пипкава работа и няма динамика и тръпка,може и да пробвам.Какво ти пука,просто го направи :smt023
Не ме познаваш,но бъди сигурен че не се подигравам а ти пиша точно каквото мисля.И все пак ако се пресрамиш да го направиш,ти желая упех!!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
дидо
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от дидо »

относно звука от многото теорий най-реална според мен е тази че звука на кльонка имитира хранене на сома и това ги дразни , споредмен нощем би могло да има резултат когато излиза да се храни за през деня не знам
Изображение
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

И според мен е така,но доста сомове се ловят през деня.Кльонкането е вибрация с която сома се привлича.Но интересното е че идват и други риби при стръвта.Това как ще ми го обясните.
waller
новобранец
новобранец

Мнение от waller »

Клионкал сам на Маритза като биах влиазал до краста вав водата,като на метар от мен запо4ва далбокото 2-4 m,хвастал сам сомчета до 3 кг но не сам сигурен дали са калвали заради клионкането или просто застото са били гладни.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Teleto написа:И според мен е така,но доста сомове се ловят през деня.Кльонкането е вибрация с която сома се привлича.Но интересното е че идват и други риби при стръвта.Това как ще ми го обясните.
Всяка хищна риба бива привлечена от вибрацията.Аз от сом и кльонк не разбирам,но на капката /за кефал съм ... /Едно и също е според мен.Бръмчащата във водата,т.е. паднала и мъчеща се пчела също създава вибрации.А аз винаги ги манипулирам до сами брега и мъниците са на линия.Успееш ли да ги подразниш-да шляпат,да налитат,без да им дадеш възможност да лапнат---ще хванеш и татко им!
Поста ми е малко в страни от темата,но все пак говорим за вибрация.Имаше едно понятие "странична линия".Мисля,че то определяше осезанията на рибата в мътна вода и от разстояние.Определено тази даденост е за хищните риби!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

sapuna1971,
Така е що става дума за вибрации и странична линия.
Интересно е тука да се разговаря.Аз също най-много речен кефал (клен) съм уловил през живота си и смея да твърдя че много му разбирам, ама на определени реки - навсякъде е различно..цопвнето на стръвта - по осбен начин естественно, веднага го натопорчва..
--------------------------------------------------
Сигурно доста видове риби си имат слабото място що става дума за вибрации във водата, ама кой да ти каже...за кефала и сома горе долу се знае.
OFF TOPIC- в моята разпечатка за размера на рибите,която ми дадоха с билета, липсва речен кефал (Русе) -някой да ми постне минималния размер.
--------------------------------------------------------------------
Аватар
afgany
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от afgany »

и аз съм пробвал да "кльонквам" от брега в малък водоем (пресевня) през ноща, даже не беше и с истински кльонк, правих го доста продължително време и смея да твърдя че имаше резултат въпреки че хванахме само малки сомчета на плувките, сигурно е че сомчетата НЕ СЕ ПЛАШЕХА от плясъците и дори станаха по активни, може би ако се прави с истински кльонк ще има и по добри резултати
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

Прав е Крокибг дето казва НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ТЕ УПРЕКВА ЗА ТОВА ЧЕ ЕКСПЕРИМЕНТИРАШ. - Без експериментите нито воблери нито блесни щеше да има на белио свет :lol:
:lol: И още нещо - на Струма хванахме по 3-4кг - 4бр и един 6.300. И тоя по-големия преди да клъвне ясно и силно се чу звук като кльонк на два пъти. - А кажете сега дали и сома не зашеметява жертвата със такъв звук и с тоя звук съобщава на целия район, че си е намерил нещо за хапване 8)
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”