Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Приложение на различните типове фидер въдици
Модератор: Paublo_Eskobar
Приложение на различните типове фидер въдици
Привет,
Понеже възникна спор в темата "кой какъв фидер ползва" предлагам да продължим тук
Лично аз ползвам само "лайт" и медиум "фидери" с максимална изхвърляща тежест до 70 гр. , имам от 2,60 м. до 3,9 м. Тези "фидери" напълно покриват нуждите ми по язовирите на които ловя. Подчертавам язовири, на река до сега не съм ловил
Предпочитам въдиците с параболичен строй /бавен/ . По-малката акция и параболичен строй позволяват използването както на по-тънки основни влакна така и по-тънки поводи. Което в последствие води до повече вземания и съответно повече риби....
Колегата го е превел страхотно по-долу
Калин.
Понеже възникна спор в темата "кой какъв фидер ползва" предлагам да продължим тук

Лично аз ползвам само "лайт" и медиум "фидери" с максимална изхвърляща тежест до 70 гр. , имам от 2,60 м. до 3,9 м. Тези "фидери" напълно покриват нуждите ми по язовирите на които ловя. Подчертавам язовири, на река до сега не съм ловил

Предпочитам въдиците с параболичен строй /бавен/ . По-малката акция и параболичен строй позволяват използването както на по-тънки основни влакна така и по-тънки поводи. Което в последствие води до повече вземания и съответно повече риби....
Колегата го е превел страхотно по-долу

По-здрави,dunavski написа: 8. Балансирайте пръчката си
Говорете с топ риболовци като Финдли, Нъд, Скотхорн, Хейс всички те споменават, че "балансират" такъма си с пръчката - какво оначава това ?
Елементарно казано терминът "балансиране" по принцип означава размера на куката и здравината на влакното да съответстват с акцията на пръчката ви.
Например ако използвае голяма кука с голяма стръв за голяма риба вие също така трябва да сложите и по-здраво влакно и по-мощна пръчка зада може да се справя с едрата риба.
През лятото когато Анди използва големи куки и дебели влакна лови със стария Preston barbel rod с 1.75 lb акция. През зимата това уравнени за баланс изисква да се смени пръчката. Използването на мощна пръчка с 18 номер кука и 0,13 мм повод е рецепта за бедствие - пръта е твърде мощен за повода и куката. Това ще доведе до изпуснати риби.
Вместо това когато Анди превключва на малки куки и тънки влакна той ползва пръчка Korum V2 12ft medium carp feeder . Тази пръчка е доста по-мека и по-обещаваща. Тя позволява да се вади рибата без да се прилага излишно напражение върху линията и малката кука
Превод:dunavski
Калин.
Последно промяна от koki на Съб Окт 23, 2010 1:13 pm, променено общо 1 път.
Re: Приложение на различните типове фидер въдици
Коки, ако позволиш освен приложение на различните типове фидер въдици, тук да се обсъждат и предпочитаните типове фидер въдици, но с обосновка, разбира се!
Аз също като теб предпочитам леки, меки
и носещи ми голямо удоволствие от риболова въдици! Не гоня дистанции, не ловя по реки, а най-често ловените риби са дребни до средни: бабушки, каракуди, шарани, платики и други подобни, в стояща вода!
Разбира се, че всеки фидер си има предназначение и всеки си избира въдица според начина и местата на риболов. За "моя" риболов не е подходящ хеви фидер! Не ги отричам, имал съм и не ми пасваше.
И така, един въпрос: какво е приложението на хевитата, като изключим риболова на река и риболова на теца? Бабушки?! Или може би каракуди по 200,300, 800 грама?! Или платени шарани може би?! Такава въдица не носи същото усещане като леката пръчка при риболов на изброение горе, МАСОВИ риби! Вервайте ми!
В крайна сметка най-важното е всеки да намери своята въдица, а "моята" въдица е тази, която ми носи удоволсвтие от хващането на рибите, които ловя редовно!
Поздрав!
Аз също като теб предпочитам леки, меки

Разбира се, че всеки фидер си има предназначение и всеки си избира въдица според начина и местата на риболов. За "моя" риболов не е подходящ хеви фидер! Не ги отричам, имал съм и не ми пасваше.
И така, един въпрос: какво е приложението на хевитата, като изключим риболова на река и риболова на теца? Бабушки?! Или може би каракуди по 200,300, 800 грама?! Или платени шарани може би?! Такава въдица не носи същото усещане като леката пръчка при риболов на изброение горе, МАСОВИ риби! Вервайте ми!
В крайна сметка най-важното е всеки да намери своята въдица, а "моята" въдица е тази, която ми носи удоволсвтие от хващането на рибите, които ловя редовно!
Поздрав!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Направо те подкрепям с две ръцеhitthehead написа:Коки, ако позволиш освен приложение на различните типове фидер въдици, тук да се обсъждат и предпочитаните типове фидер въдици, но с обосновка, разбира се!

Привет и от мен, моят любим фидер е медиум хевия, имам 2 - ползвам ги основно за шарани и амури на платени водоеми и Дунав.(доставят си ми доста голяма доза кеф). Относно масовите риби (които ловя рядко с фидер-просто предпочитам мач-а) слагам мек връх и ловя със същите въдици - може да не е правилно, но досега не съм имал проблеми(откъм късания на повод или основно от дребна риба).. толкова от мен. Поздрави !! 

''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Ми то не е въпроса дали е правилно или не е , а до това дали изпитваш ,,оргазъм,, като дърпаш малките риби с хевитатаRibko написа: слагам мек връх и ловя със същите въдици - може да не е правилно, но досега не съм имал проблеми(откъм късания на повод или основно от дребна риба).. толкова от мен. Поздрави !!

Уни-въдица няма.Това е ясно.
Аз ползвам само Light фидери независимо дали ловя на платено или свободно.Хевито си го продадох щото не ми е нужен.Ползвам лек фидер и на Дунава на места с по спокойно течение.Справя се и с едрите риби на платено.Цялата въдица работи при вадене на рибата,а за малките риби нямам думи.Миналата седмица лових на Дунава и хванах десетина морунажа и платички до към 500-600 гр. бройката.Просто чувството с морунажа беше супер.Все едно дърпам килограмово шаранче.За отчитането при кълване да не говорим.
Всеки има различно виждане,но аз риболова го практикувам за удоволствие и компромиси с въдицата не правя.
Above us only sky
- ivelin_1976
- разбира нещата
Местата за риболов, които посещавам не ми позволяват /лично за мен/ да ловя с фидер с акция различна от хеви. Често използвам кошнички със собствено тегло в диапазона 50гр-90гр. В други случаи гоня дитанция и поради тези причини имам две хевита съответно с акция 35гр-110гр и 75гр-150гр.Първият е с полупаболичен строй, а вторият с върхов.
п.п. Темата е хубава, но нека не я превръщаме в "За и Против" ХЕВИ фидерите.

п.п. Темата е хубава, но нека не я превръщаме в "За и Против" ХЕВИ фидерите.

hitthehead написа:В крайна сметка най-важното е всеки да намери своята въдица....

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Каквото да си говориме една пръчка неможе да свърши цялата работа. Лично аз имам два фидера един лайт и един медим хеви и тези две пручки покриват всички аспекти на моя риболов.
Последния ми риболов беше събота на Марица. Лових с тежкия фидер и нямах никакви проблеми нито с ваденето нито с отчитане на кълването на морунажи от 300-400 гр.
Последния ми риболов беше събота на Марица. Лових с тежкия фидер и нямах никакви проблеми нито с ваденето нито с отчитане на кълването на морунажи от 300-400 гр.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
lfc_boy, колега тили беше с лигавия Гравел-компетенцията, ако си ти мисля че е нормално да се кефиш.
Аз да си дам мнението като аматиор във този клас(фидер).А ми с Катана хеви 110г съм, нямаше тогава лайт варианти на този модел, но не съжалявам, за сега съм само с този и ловя предимно на яз.Искър платики с всички върхове, но няма кеф чак такъв, е и все пак ми е чудесен. Ползвам го предимно за лов на шаран, стоя му е пълен параболик и дори 1кг шаро го згъва и колегите до мен почват да гадаят и цъкат, което много ме радва, но не влиза в категорията малка риба , тояшка си е за орехи.
С две думи май хевито излиза от упортеба в България за затворени водоеми,
просто нямаме риба
и ще се радваме на лайт варианти с 300г риба на куката.
Поздрави,
Мариан Лозев.
Аз да си дам мнението като аматиор във този клас(фидер).А ми с Катана хеви 110г съм, нямаше тогава лайт варианти на този модел, но не съжалявам, за сега съм само с този и ловя предимно на яз.Искър платики с всички върхове, но няма кеф чак такъв, е и все пак ми е чудесен. Ползвам го предимно за лов на шаран, стоя му е пълен параболик и дори 1кг шаро го згъва и колегите до мен почват да гадаят и цъкат, което много ме радва, но не влиза в категорията малка риба , тояшка си е за орехи.

С две думи май хевито излиза от упортеба в България за затворени водоеми,

Поздрави,
Мариан Лозев.

Здравейте колеги! Понеже сега навлизам във фидер риболова, ще съм много благодарен ако ми кажете нещо за ADVENTURER 3,90 м. акция 5-25. Какъв строй е, за какви риби може да се ползва? Купих си я спешно, за да се пробвам, без да разбирам нищо и не знам дали ще ми върши работа.
- tsvetkoff
- ще става разбирач
......тая акция 5-25 нещо ми прилича на мачова ... 

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Да ви питам аз вас , вчера разпънах няколко фийдера на мило и един ме впечетли много.
Та пръчката беше 3,3м ултра лайт 5-35 акция, огъва се от дръжката
. Как мислите не е ли прекалено като акция, в смисъл да е прекалено мек и да неможе да се засичат рибите с него.
Искам да си купя мек фийдер на 3,3 м и се чудя .... Ами ако се закачи шаранче 2 кила ....ко прайм.
Някой има ли опит с толкова мек фийдер
Та пръчката беше 3,3м ултра лайт 5-35 акция, огъва се от дръжката

Искам да си купя мек фийдер на 3,3 м и се чудя .... Ами ако се закачи шаранче 2 кила ....ко прайм.
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
Жоре, ти все женски въдици гледаш
Това, че е с малка акция ти говори едно - леки кошници и голяма чувствителност. Не се притеснявай за 2 кила риби! Аз до сега съм натоварвал зверски моите въдици - например напъване на закачки, и съм се убедил, че лесно няма да се счупят!
Само да знаеш, че 5-35 акция си е доста малка. Това е за леко дънце /оловце и 2-3 повода над него/ и макс 20 грама хранилка с внимателно замятане! Единствено може да чупиш връхчета, ама то за това има резервни!

Това, че е с малка акция ти говори едно - леки кошници и голяма чувствителност. Не се притеснявай за 2 кила риби! Аз до сега съм натоварвал зверски моите въдици - например напъване на закачки, и съм се убедил, че лесно няма да се счупят!
Само да знаеш, че 5-35 акция си е доста малка. Това е за леко дънце /оловце и 2-3 повода над него/ и макс 20 грама хранилка с внимателно замятане! Единствено може да чупиш връхчета, ама то за това има резервни!
За какви пари говорим ?Георги Кръстев написа:Да ви питам аз вас , вчера разпънах няколко фийдера на мило и един ме впечетли много.
Та пръчката беше 3,3м ултра лайт 5-35 акция, огъва се от дръжката. Как мислите не е ли прекалено като акция, в смисъл да е прекалено мек и да неможе да се засичат рибите с него.
Иначе за рибите нямаш проблем.....
Аз лично съм свидетел как със "Адвенчър" или "Биг Бул" то е едно и също измъкнаха 5 кила "Шаран" от "Богров" лятото

на 3,30 "Адвенчъра" е около 50 лв. Имам на 3,30 "Адвенчър" приятна е за риболов

Аз лично бих си заприходил такава пръчка

Тази също се огъва от дръжката а е медиум

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Днес ще отида и ще погледна каква беше цената и модела , ще видя и другите фийдери .То един ли бе, че да ги запомня 

Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
-
- ще става разбирач
ми като чета - то това си е перфектния фидер, колега / зависи и какви са му парите де.../малък тест, параболик, няма какво повече да искаш...няма да се притесняваш за по-големи риби, те точно "меките" пръчки ги борят най-добре...а и производителите се застраховат и със сигурност теста е по-голям от посочения...Георги Кръстев написа:Да ви питам аз вас , вчера разпънах няколко фийдера на мило и един ме впечетли много.
Та пръчката беше 3,3м ултра лайт 5-35 акция, огъва се от дръжката. Как мислите не е ли прекалено като акция, в смисъл да е прекалено мек и да неможе да се засичат рибите с него.