Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
-
- вече хвърля и на тежко
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Зачетах се в питане на колега, относно размер на макара с която успешно да работи с бомбарди. Направи ми впечатление, че в препоръките на колегите се изтъква и задължителната употреба на т.нар. шок лидер предотвратяващ късане и последваща загуба на бомбарди. Все си мисля, че употребата му се налага тогава, когато използваме доста по-тънко от общо приетото за нормално ( 0.18-0.20 ) влакно, което спомага за по-далечно замятане. Говоря за монофил. Смятам, че каквато и дебелина лидер да поставим, късане при неправилно боравене ще има. А при по завишени параметри и последствия за самата пръчка. Мое мнение, с което не ангажирам никого!
За хора като мен ,които рядко пропускат да топнат бомбардата,май най-добрия вариант е размер 40
.

Зарганолог
- Encho-master
- вече хвърля и на тежко
Аз ползвам макара клас 4000 и пръчка 450 много съм доволен особено за големи дистанции 100те метра са без проблем. 

-
- ще става разбирач
Encho-master написа:
Аз ползвам макара клас 4000 и пръчка 450 много съм доволен особено за големи дистанции 100те метра са без проблем.
/
....и с каква месина ги правите тези 100 метра,какъв червей, и много ли кълве там/на 100 -те метра де/

Шок лидер 0.25 , основно 0.18/измерено с микрометър/.Спасява доста бомбарди при добре регулиран аванс на макарата.А за тия 100м. дистанция все още мечтая.
- Encho-master
- вече хвърля и на тежко
Ами месината лонг каст трабукоonzinasi написа:Encho-master написа:
/
....и с каква месина ги правите тези 100 метра,какъв червей, и много ли кълве там/на 100 -те метра де/![]()

Сигурно, но за 100-те метра вероятно ще ми трябва бомбарда поне 35гр. и нещо различно от мач.
Аз си ползвам бомбарди 20гр. и мач 10-40гр и 100м са ми непостижими.
7-8 метра щоклидер 0,25 с флуорокарбоново покритие и 0,18 Мавер за основно - скъсана бомбарда, да чукна на дърво нямам от две години насам.
Аз си ползвам бомбарди 20гр. и мач 10-40гр и 100м са ми непостижими.
7-8 метра щоклидер 0,25 с флуорокарбоново покритие и 0,18 Мавер за основно - скъсана бомбарда, да чукна на дърво нямам от две години насам.
- felippemassa
- сериозен играч
- Обратна връзка:
А каква е логиката шок лидерът да е с флуорокарбоново покритие? 

Просто такова се е случило
, но принципно има логика - флуорокарбонът е устойчив на протриване т.е. ако бомбардата се сурка по дъното...

- felippemassa
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Възможно е , но аз съм останал с впечатление, че флуорокарбона е в пъти по слаб от обикновения монофил.
Чак в пъти... може и да грешда де, но и на мен ми се е набило едно такова убеждение. Но взе пак аз говоря за монофил с покритие от флуорокарбон, а поводът ми е 0,14 чист Джапанезе флуорокарбон.
За лидер в момента ползвам супер евтиното Focus Energy и нямам проблем. През 2-3 риболова подкастрям по метър от лидера. Освен това помага в случай, че съм на потъваща бомбарда и на неудобно място, където не ми достига дължина на пръчката и трябва в последните метри да изтегля по бързо и по-високо, когато възела премине през върховия водач знам, че бомбардата е на 10-тина или колкото там са останали от лидера метра.
За лидер в момента ползвам супер евтиното Focus Energy и нямам проблем. През 2-3 риболова подкастрям по метър от лидера. Освен това помага в случай, че съм на потъваща бомбарда и на неудобно място, където не ми достига дължина на пръчката и трябва в последните метри да изтегля по бързо и по-високо, когато възела премине през върховия водач знам, че бомбардата е на 10-тина или колкото там са останали от лидера метра.
-
- новобранец
Уважаеми колеги,реших да споделя своя опит относно темата-риболов на кефалови с бомбарда,риболов на зарган.Риболовът е в Черно море.
1.Използувам прът 3.96м. "GALAXY Professional",Section:5,C.wt:10-60g
2.Макара SHIMANO"EXAGE 2500RB"
3.Основно влакно "Berkley"-Fire Line 0.08mm/5.0kg/110m.SMOKE FUMEE(цвят сиво)
4.Шок лидер дължина 12м.TRABUCCO LONG CAST salt water ǿ 0.180(измерено с микрометър 0.22мм);4,550kg.
5.Силиконов стопер ярко зелен(електрик)
6.Троен вирбел EXORI trout project-grosse 10,Tragkraft 7kg.
7.Бомбарди EXORI 18gr.(четири вида от0-0.5м;...)
8.Повод TECTAN 0,12(измерен с микрометър 0.14) 1.3kg.(D.A.M)
9.Дължина на повода според учебен филм на "MILO" при 18гр.бомбарда-1.50м.
10.Куки 2бр.GAMAKATSU LS-1310N-size10.
4.Шок лидер дължина 12м.TRABUCCO LONG CAST salt water ǿ 0.180(измерено с микрометър 0.22мм);4,550kg.
- evgeni jordanov
- вече хвърля и на тежко
Аз не използвам флуорокарбон за бомбардата, а най-обикновена, но здрава месина...
Не слагам от силиконовите топчета (стопове ли са, какви са...), и досега съм нямал случай на счупена или изхвърлена бомбарда. Отгоре слагам двоен вирбел, а отдолу слагам двоен + единичен с кука.
Месината с куката ми е дълга около 1,50 м.
(Моля за повече информация кога се използва бавно-потъваща, плаваща и бързо-потъваща бомбарда?..)
Не слагам от силиконовите топчета (стопове ли са, какви са...), и досега съм нямал случай на счупена или изхвърлена бомбарда. Отгоре слагам двоен вирбел, а отдолу слагам двоен + единичен с кука.
Месината с куката ми е дълга около 1,50 м.
(Моля за повече информация кога се използва бавно-потъваща, плаваща и бързо-потъваща бомбарда?..)
Това, което не ни убива, ни прави по-силни!
Колега във форума е изписано страшно много по този въпрос,разбирам че информацията е доста пръсната и за това ще се опитам да ти дам старт с някои основни неща!
Клкото и да си добър няма как да не загубиш бомбарда(то това зависи много и от това колко пъти си я метнал)освен ако не мяташ с 0.25+ но тогава идва рискйа да си повредиш пръта.
Ползването на добър повод е от голямо значение..ползването на добра кука и правилна бомбарда са от най-голямо значение.Грубо казано при 1 бал вълнение-бавно потъваша бомбарда,при 2 бала-средно потъваща бомбарда,при над 3 бала-бързо потъваща бомбарда.Сещаш се къде е приложението на плаващата..поне при мен никаде...Това е което мисля че ще ти е от полза,винаги има др.фактори при ,които може да се променят правилата като сила и посока на вятър,активност на други хищници,атмосферно налягане,сезон..но това са неща които ще научиш на бойното поле...
Клкото и да си добър няма как да не загубиш бомбарда(то това зависи много и от това колко пъти си я метнал)освен ако не мяташ с 0.25+ но тогава идва рискйа да си повредиш пръта.
Ползването на добър повод е от голямо значение..ползването на добра кука и правилна бомбарда са от най-голямо значение.Грубо казано при 1 бал вълнение-бавно потъваша бомбарда,при 2 бала-средно потъваща бомбарда,при над 3 бала-бързо потъваща бомбарда.Сещаш се къде е приложението на плаващата..поне при мен никаде...Това е което мисля че ще ти е от полза,винаги има др.фактори при ,които може да се променят правилата като сила и посока на вятър,активност на други хищници,атмосферно налягане,сезон..но това са неща които ще научиш на бойното поле...
Зарганолог
zhekov_ivan написа:Уважаеми колеги,реших да споделя своя опит относно темата-риболов на кефалови с бомбарда,риболов на зарган.Риболовът е в Черно море.
всичко изброено перфектно,явно доста си практикувал за да стигнеш до тези такъми

при по капризна риба може да минеш и на по тънък бидем и куки 12номер но съм сигурен че и до този извод можеш да стигнеш сам.
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!