Кастмастери

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Кастмастери

Мнение от Stefko »

Колеги, нека тези, които имат опит в използването на кастмастери да го споделят тук: за каква риба са най-удачни, за кое време на годината, размери, цветове и прочие. Доколкото знам е доста използвана и ефикасна "стръв" в САЩ, но за БГ информацията е малко :roll:
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Кастмастери

Мнение от Cougar »

Става дума за блесна клатушка която потъва на дълбоко.

Както се вижда от снимката, е "дялнато" парче желязо

Не съм ги ползвал.

Изображение
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Колега имам едно от тез животни , намерих си го чисто новичко
ама или то или аз , абе някой е голям карък . Пробвал съм няколко пъти - пълен крах. Сега ми стои на бюрото , е е симпатяга.
наслукка
и ака ги изучите дайте акъл :wink:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ами за имане и аз имам от тях, и то абсолютно същото като снимката, която е сложил Кугар - сребристо с бяла опашчица. Изпратиха ми го чак от US за Коледа :shock: , но още не съм го пробвал и ми е интересно какъв е ефекта... Тази есен чух, че доста добри резултати е имало с него на Рабиша при улов на костур. Допускам обаче, че не е много познат и употребяван от риболовците в БГ...
петьр власев
новобранец
новобранец

Мнение от петьр власев »

колега задължително трябва да имаш вирбел на линията на около 30 -40 см. след каст мастера той също се монтира с вирбел за да не ти се посуква влакното не слагай никакво друго утежнение на линията той е достатачно тежък когато го хвърлиш ако е дълбоко изчакай около 6 7 сек . да потъва след това започвай да навиваш но променяй скороста на овиране и чат пат прави по някое ряско движение с върха на пръчката подходящи места са вливалата на язовирите където хищника гони и нямя време да мисли успех миналата година един приятел хвана доста едър распер на марица самоче с друг модел
бери берачо скуби скубачо
Аватар
meto
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от meto »

Виждал съм да ловят пъстърва с такова нещо по езерата в Пирин,но май не е по-успешно от обикновената клатушка
:roll:
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Stefko написа:... Тази есен чух, че доста добри резултати е имало с него на Рабиша при улов на костур. ....
Костур можеш да ловиш с него не само на Рабиша ами навсякъде където се въди раираният разбойник та даже и на Панчарево :wink: верно не е особенно уловиста примамка но си има и свойте предимства ( които доста колеги след като са останали разочаровани от един - два неуспешни излета пренебрегват ) . Едно от тях е че в по дълбоки водоеми достигат по - бързо в придънните слоеве където се е приютил костура . Друго предимство силно важащо за Богров и други подобни където срещуположният бряг е близо и е пообрасъл във повърхностният слой с водорасли можеш да отсечеш косо замятане като пратиш кастмастера точно при рибата ( достатъчно е тежък и аеродинамичен за да достигне достатъчно разстояние под водораслите , нещо което с другите примамки е доста сложно за изпълнение ) по посочения метод съм имал няколко щуки , както и на упоменатият по - горе Богров ( където специално за излета само аз имах две щуки - верно нищо особенно , малко над полвинка - докато доста колеги ловящи на жива стръв , въртящи и колебаещи се блесни и воблери бяха капо :D ) , така и на други места .

НАСЛУКА !!!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Друго предимство силно важащо за Богров и други подобни където срещуположният бряг е близо и е пообрасъл във повърхностният слой с водорасли можеш да отсечеш косо замятане като пратиш кастмастера точно при рибата
Това за поведението му сред водораслите е интересно! От известно време посещавам едно язовирче до Видин, където има както костур, така и доста щука, че даже и бяла риба (поне имаше до есента, когато забелязах доста усилен мрежов улов :evil: :evil: :evil: ), бреговете на което са доста обрасли. Поради това разни клатушки, воблери и въртящи се блесни нямат почти никакъв шанс от брега (от лодка е възможно да се хвърля зад водораслите успоредно на брега и резултатите са повече от добри). Ще проверя тази година дали кастмастера ще реши задачата :wink:
Успех и приятни емоции през наближаващата пролет!!!!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Стефко не бях обърнал внимание от къде си ама като видях и викам - да му дам един джокер за кастмастер :wink: та това е - Скомля :D там след около две седмици ( кат се позатопли съвсем малко ) с успех можеш да го ползваш и за щука и за кустур :D
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

да му дам един джокер за кастмастер та това е - Скомля
Е тук вече ме заинтригува!!! Слушал съм много за старата слава на този язовир, но чесно казано нямам никаква прясна информация за състоянието му :roll: Ходил съм само веднъж преди около 6-7 години и резултата не беше особено добър :cry: Ще се радвам ако имаш по-скорошни впечатления от там и ги споделиш - видове риби, в какви количества, платен ли е и т.н. Предварително ти благодаря!!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Начи много пресно инфо ........ от преди три години и половина :oops: ( тая есен мисля да се поправя :D ) , тогава гьола не беше платен , малце по отдавна беше арендован на няколко пъти , беше изтакан още няколко по толкоз пъти , мрежари се постоянно , дочувал съм че и бая бомбички са му пускани ама щука там винаги е имало и ще има :D по простата причина че колкото и да се източва остава една мъртва зона под нивото на стената която е с достатъчно количество вода а освен това стабилно е обрасла с едни прекрасни дъбчета тип " Цер " и е невъзможно да се омрежари :D До тука добре , ся ето малко лекция на тема " Как се лови риба със спининг на Скомля " . Значи трябват ти две пръчки с различна дължина - една 2.10/2.40м и една поне 4.20м . Тъй зимаш си двете пръчки и право на гьола ( само се моли скоро да не е валяло че аз там си загубих гърнето на предишната ми таратайка 8) ) . Взимаме за ориентир стената ( никакъв смисъл да ходиш преди 14ч ) , от дясната и страна се намира един доста стръмен бряг без ни един рибар на него ( изключая некоя лодка с мрежари :evil: ) , отиваш на него и разпваш дългата гега , връзваш и накрая един кастмастер и почваш да си мяташ ( препоръчвам да се запасиш предварително поне с десетина примамки щот докато научиш местоположението на Церовете .......... ) и така час - час и половина . След това фанал , нефанал сбираш дългата гега , разпваш късата и тръгваш на обход по язовира като по пътя любезно поздравяваш кОлегите с по 30 - 50 бр пръчки по двата залива и докато ги поразпитваш дали имат слука редуваш всички възможни примамки които носиш в торбата :wink: Като завършиш обхода ( вече ще е станало 17 -17.30ч ) стигаш на изходна точка и пак разпъваш дългата сопа ( докато разпъваш се любуваш на това как кОлегите събират батарейте а точно пред теб на около 50 метра от брега над водата започва таца на щуките ( не знам защо месните си мислят че щом щуката играе не кълве :roll: ) ) , връзваш едно сбиро което предвидливо си си закупил и след повод от около метър закачваш един МЕПС Луксос барбар с утежнението и почваш да мяташ точно насред дансинга . Освен Луксоса е хубаво да разполагаш с некое и друго Тоби или някой 7 -8 см потъващ воблер с вид на костур ( забравих да спомена - сбирото задължително плуващо ! тъй спокойно ще облавяш цялата дискотека и по повърхноста и на цялата дължина на повода ) като периодично ги сменяш докато се мръкне . Тъй в началото освен кастмастер може да вържеш и някоя и друга силиконка която ем не требва да е много малка ем да не е много голяма ами от порядъка на 7-8см защото в гьола освен щука има отличен костур :D Тъй ако ги спазиш по горните напътвствия ти гарантирам поне една щука или някой красив полвин литров БОБОЙ ( костур ) стига да си отишъл в подходящият сезон :wink:

НАСЛУКА!!!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Хм, три години и половина не е много прясна информация, но...моята пък е отпреди 10, така че пак е нещо :lol: :wink: Хич не е приятно това за мрежарите, източванията и "бомбичките", но явно са редки водоемите, които са се спасили от такава съдба :evil: :evil: :evil: Малко ми се поохлади ентусиазмът, но ако имам възможност ще ида някой път за да проверя как е ситуацията в момента и после ще разкажа... А може във Видин да намеря и друга прясна информация, за да знам предварително къде отивам :?
Благодаря за урока по спининг!! Чесно казано не съм кой знае какъв спинингист, така че подобни лекцийки са ми интересни :oops: :oops: И като си казал "а", кажи поне и "б" и ме светни що за такъм е това "сбиро"? :oops:
Аватар
kriki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от kriki »

Сбирото е едно много хубаво нещо, особено при риболова със спининг ... Нещо между плувка и булдо е, има плуващи, неутрални и потъващи. Обикновено се използва за водене на примамката на определена вълбочина, но другото му голямо предимство е , че с негова помощ можеш да кастваш (меткаш) много по-надалече поради теглото му и капковиден дизайн. Подобно поведеие донякъде може да се симулира и с булдо. Но резултата е страхотен, особено като ги набараш ... Stefko, а ето ти малко материал да се "просветлиш"
http://www.starividri.org/tehniki/ktopalov/sbiro.html
P.S. По междодругото само да отбележа , че точно сега е момента около Видин (гребната база) да се пробва за змиорка, знам че имаше мерак, за съжаление нямам никакво време да си отида за някой ден.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Крики, мерси за пореден път за информацията която подаваш 8) Ще се просветля са сбирото, а за гребната база ще видим... Аз ще се прибирам тази седмица, но то освен за там сега настъпва времето и за още доста други места, та човек се чуди кое да предпочете за краткото почивно време... По всяка вероятност ще се опитам да изпробвам как е на Кула или Божурица :)
Аватар
kriki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от kriki »

По всяка вероятност ще се опитам да изпробвам как е на Кула или Божурица
На Божурица няма никакъв смисъл да ходиш, няма риба, язовира се стопанисва от завода за помпи Випом и си излавят всичко с мрежи. Даже и уклей няма. За Кула обаче там е истината. Не знам дали не е под аренда, разпитай. Поне знаеш че ще хванеш, много ми е любим този язовир.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”