Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
nikozia
разбира нещата
разбира нещата

Re: Има ли гъбари?

Мнение от nikozia »

Някой пробвал ли е на вкус есенна миризливка(орешарка) и как се приготвя най- добре. В района където ходя ги има много, но никога не съм ги брал...
п. п. В една книга за гъбите пише че била добра на вкус, ама заслужава ли си да се бере?
Спининг Клуб " АБИЧИ "
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

на тези сърнели много им къси пънчетата спрямо шапката, в нашия край са поне 25 см
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Perperikon
новобранец
новобранец

Мнение от Perperikon »

Тези сърнели ги брах преди 3 дни на 5км от Стара Загора, в началото на Сърнена Средна Гора.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Тук вече са готови за паниране.
Изображение

Печурка ливадна или полска, не знам точно коя от двете е.
Изображение

Гигантска / Царска / печурка, намерих я на язовир Сивата вода в Хасково.
Изображение

Тези сърнели са до река Арда, под стената на язовир Студен Кладенец
Изображение
Осигурихме сянка на ракията
Изображение
яз.Студен Кладенец
Изображение
река Арда, 1км под стената на язовира
Изображение

Отново ще помоля, ако някой познава тези гъби, нека да пише. Има доста от тях в гората, но не знам дали са ядливи, не успях да намеря описание за тях.
Изображение
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

и аз ги намерих около Хасково,ма ме достраша да ги опитам.не бях сигурен дали са печурки:
Изображение
Изображение
за гъби съм
mosquito fish
новобранец
новобранец

Мнение от mosquito fish »

Perperikon - Не мога да ти кажа нищо друго освен, че ми приличат на млечница. Кой вид млечница - не знам. Но не ги яж.
sashaa5758
новобранец
новобранец

Мнение от sashaa5758 »

Благодаря на колегата Lusienn за информацията. Снимките са страхотни -фотографа добре се е справил. Утре дано и аз мога да се похваля. Успех на всички.
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

Здравейте, да добавя и аз малко снимков материал за една от последните загадки в темата. От това, което открих, разбирам, че не е ядивна, но все пак не съм сигурна в идентификацията.

http://www.fungoceva.it/tav_tricholoma_ustanoides.htm и тук http://www.errotari.com/Micologia/especie.php?2222

Ето и снимките:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

:rolleyes:
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

Здравейте, явно всички в това хубаво време сте за гъби, но ако някой все пак чете и знае ще се радвам да сподели рецепта за ливадна виолетка Изображение http://gubite.com/vidove-gubi/livadna-v ... dliva-gyba и/или едра миризливка
Изображение(clitocybe geotropa) http://gubite.com/vidove-gubi/edra-miri ... dliva-gyba :smt052
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

Пак ходих за риба и пак набрах гъби.

Този път са печурки много месести и вкусни

Изображение

Изображение

Изображение
ski today
work tomorrow
dona2006
новобранец
новобранец

Мнение от dona2006 »

Привет на всички гъбари. Много ми хареса темата ви, изчетох почти всичко. Гъби познавам 3 вида - печурка, пачи крак и сърнела и съм си лаик. Ще ми се да мога разпознавам поне още 3-4 вида.
От село съм и като дете съм брала само печурки по полета и баири с дядо ми, а много често и сама. Като казвам печурка сигурно са били няколко вида печурки и на всякаква възраст.Тогава хич и не бях чувала думата мухоморка. Просто гъби с бели или много бледи ламели не беряхме. Може да сме сигурни, че е печурка ама не са ли й "достатъчно" оцветени ламелите хвърляме.Това беше нещо като закон, та до ден днешен се страхувам от гъби с бели реснички :) Сигурно ще ви разсмея, но това ние пазило от мухоморки при брането на печурки. После една леля ме научи да познавам пачи крак, а сърнелата са ме гощавали други хора и съм я виждала прясно набрана...
Не бях брала гъби от 15 год. Две седмици поред в неделите ходя за гъби. Наумих си заради разходката, излета и разбира се заради гъбите. Района е баири и широколистни гори покрай близки села до Бургас. Бера сърнела и пачи крак. Пачия крак е от есенния ливаден, срещнах гъбар и ми потвърди, защото аз познавам по-добре жълтия. Сърнела брах и червенееща и обикновена. По принцип съм много внимателна и гледам да отговарят абсолютно всички белези, дори в началото ги скубех, за да може при повторен оглед вкъщи да гледам и пънчето. Моля не ми се карайте вече не правя така :) С дясната ръка пипам гъби с лявата ръка чопля слънчоглед, като объркам ръцете спирам слънчогледа :D На това сигурно много ще ми се смеете. Бера разделно, различни в различни торбички. Винаги взимам и непознати за разучаване и с надеждата да срещна някой познавач, но не ги ям. Има и много други гъби, които не познавам, а и с поне един белег се разминават от описаните в темата. Сега нямам готовност да сложа снимки, по-нататък. Миналата седмица се натъкнах на много отговарящи на описанието на челядинка. Мисля да се върна да ги обера...

Поздрави на всички!
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

_cool_ написа:Здравейте, явно всички в това хубаво време сте за гъби, но ако някой все пак чете и знае ще се радвам да сподели рецепта за ливадна виолетка Изображение http://gubite.com/vidove-gubi/livadna-v ... dliva-gyba и/или едра миризливка
Изображение(clitocybe geotropa) http://gubite.com/vidove-gubi/edra-miri ... dliva-gyba :smt052
второто прилича на това:
Изображение
но ние решихме че е фуниевидна орешарка
за гъби съм
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

Добре дошла, dona2006 :smt039

zastava, ще кача снимки на гъбите, които смятам за Едра миризливка - отговаряха по всички белези на описанието. В галерията на rumci има снимка, на която има гъба определена като Едра миризливка http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 036&page=1 . Аз съм постнала коментар, че гъбата на снимката изглежда има кафеникаво пънче, което не отговаря на описанието на едрата миризливка. От рода clitocybe има доста сходно изглеждащи гъби, както тази, на която ти си качил снимка. Ето тук може да се ориентираш http://luirig.altervista.org/naturaital ... +nebularis
Разбира се първоначален белег за разграничаване е размера на гъбата. Гъбите които брах бяха 9см с подвит ръб и 15 до 20 см с изправен нагоре ръб (съвпада с описанието). Имаха и характерното пъпче в средата. В по-ранен пост, бях питала за гъба, която изглежда по същия начин, само че е огромна като размер и има друга миризма - Leucopaxillus giganteus (преди е била класифицирана като giant clitocybe). Понеже брах и ливадна виолетка тогава, мога да кажа, че миризмата им е сходна, но на едрата миризливка е доста по-силна. Интересно, че в уикипедия виолетките са класифицирани като clitocybe, а не като lepista, както са описани в книгата Гъбите в България 1978- Даки Йорданов, Симеон Ванев, Виолета Факирова http://bg.wikipedia.org/wiki/Clitocybe .
Ето снимките за илюстрация. Ще се радвам някой от знаещите в темата да се произнесе по казуса с Едрата миризливка.

Изображение

Изображение

Изображение

(Има отскубнати гъби с цел идентификация)
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Здравейте,
Начинаещ гъбар съм и за момента бера само сърнела и виолетка. Печурки - не.
Този уикенд бях на "лов" и попаднах на това
Аз мисля, че е зелена мухоморка. Какво ще кажете ?
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

Покрай идентифицирането на Едрата миризливка попаднах в албумчето на p4eli4kata на подобна гъба. Изображение p4eli4kata я е описала като "Народно наименование-"Есенен ветрогон", "хъртушка". Та чудя се това Есенна миризливка, Орешарка (clitocibe nebularis) ли е на снимката? Прилича на едрата миризливка, но е по тъмна в средата и сивее, вместо да кремавее като едрата миризливка. :roll:

iph, защо мислиш, че е зелена, заради пръстенчето ли? :rolleyes:
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Цвета на гуглата бе мастилено зелена (не си личи от снимките особено), ламелите бели, а вулвата подобна на "чашообразна". Поне това съм чел от дебелите книги за зелената мухоморка. Не знам и за това питам :)
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”