Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
снимките са от преди 7 дена
Днес ходих до гората на ново място по пътя за петрохан,но отбих по некакъв нов път,те тука
Тука спрех за малко и походих из гората,редува се бор и дъб има влага гъби няма,шипки за чай дал господ [imhttp://prikachi.com/images/927/2687927f.jpgg] [/img]
На връщане през Костинброд спрех за зеле,затова ме прати жената и 2 в 1 

Риболовци.
Днес около два килограма печурка в района на с. Кичево (Варненско). Явно това ще е последния "добив" за тази година имайки в предвид захлаждането и предстоящият декември ...
В тази връзка в района на Варна някой да е срещал манатарка ?
В тази връзка в района на Варна някой да е срещал манатарка ?
Благодаря, колега Диканаров! Питането ми беше дали гъбите от цитираният по-долу мой пост са едра миризливка според Вас.
Струва ми се и други съфорумци проявиха интерес по темата и ще ни бъдете много полезен с мнението си по идентификацията на двете миризливки
Струва ми се и други съфорумци проявиха интерес по темата и ще ни бъдете много полезен с мнението си по идентификацията на двете миризливки

_cool_ написа:Добре дошла, dona2006![]()
zastava, ще кача снимки на гъбите, които смятам за Едра миризливка - отговаряха по всички белези на описанието. В галерията на rumci има снимка, на която има гъба определена като Едра миризливка http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 036&page=1 . Аз съм постнала коментар, че гъбата на снимката изглежда има кафеникаво пънче, което не отговаря на описанието на едрата миризливка. От рода clitocybe има доста сходно изглеждащи гъби, както тази, на която ти си качил снимка. Ето тук може да се ориентираш http://luirig.altervista.org/naturaital ... +nebularis
Разбира се първоначален белег за разграничаване е размера на гъбата. Гъбите които брах бяха 9см с подвит ръб и 15 до 20 см с изправен нагоре ръб (съвпада с описанието). Имаха и характерното пъпче в средата. В по-ранен пост, бях питала за гъба, която изглежда по същия начин, само че е огромна като размер и има друга миризма - Leucopaxillus giganteus (преди е била класифицирана като giant clitocybe). Понеже брах и ливадна виолетка тогава, мога да кажа, че миризмата им е сходна, но на едрата миризливка е доста по-силна. Интересно, че в уикипедия виолетките са класифицирани като clitocybe, а не като lepista, както са описани в книгата Гъбите в България 1978- Даки Йорданов, Симеон Ванев, Виолета Факирова http://bg.wikipedia.org/wiki/Clitocybe .
Ето снимките за илюстрация. Ще се радвам някой от знаещите в темата да се произнесе по казуса с Едрата миризливка.
(Има отскубнати гъби с цел идентификация)
Последно промяна от _cool_ на Вто Ное 23, 2010 12:17 am, променено общо 2 пъти.
Променям си мнението, за да не досадя при положение, че е коментирано
. Благодаря на майсторчето страхил 

Последно промяна от _cool_ на Пон Ное 22, 2010 3:57 pm, променено общо 1 път.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
E понякога ходя с ловци,но все още не съм ловец,тука почва стара планина,и по тоя път до Сливен я дивеч я гъби-но незнам тука коя дружинка е в гората в дясно им намерих огнището но не е колегиално да го снимам само от наште хора имам снимка с падпадъци-дунавската групаNaiden71 написа:Чуда се къде ли одиш кат те прати за мръвки

Риболовци.
- bozhidar_kostov
- ще става разбирач
Здравеите!!!И на мен ми се случи да намеря някакви гъби,но не знам какви са.Растът на работата ми,около една топола.Някой ако е виждал такива и знае какви са да ми каже преди да съм се отровил.

КОГАТО НЯМА РИБА И РАКЪТ Е РИБА!!!!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Тополова припънка! Ядлива! Добро мезе за ракийка, когато е маринована! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Айде помагайте за тази.Намерих я в борова смесена с храсталаци гора.Благодаря предварително!!!

Бакърен овчи нос.
Пожълтява ли на мястото на среза,начупването. Слузеста ли е (лигава ) при допир.
Много е вкусна.
Пожълтява ли на мястото на среза,начупването. Слузеста ли е (лигава ) при допир.
Много е вкусна.
Има ли някаква специална причина да избягвате да ми отговорите за едрата миризливка? Много бих се радвала да науча тази гъба и ще съм ви много благодарна ако ми помогнете. (към всички знаещи във темата) 
п.п. цитирала съм си въпроса на тази страница най-отгоре

п.п. цитирала съм си въпроса на тази страница най-отгоре
Здравейте колеги гъбари!
Скоро не съм се включвал в темата и за това си има обективна причина.
С жена ми си дадохме почивка от гъбобера за известно време и се утешаваме с разходки и туризъм
Работата е там, че точно след един голям уружай през октомври си патихме от сърнели. Истински читави големи сърнели (нямам и 1% съмнение). Първо хапнахме пресни, след две седмици пробвахме и от замразената реколта - панирани.
Симтомите - едни и същи - удрят те в стомаха (болки, тежест, газове и т.н.) Два дена дискомфорт.
От същата реколта бях сложил млади масловки - обелени естествено - на туршийка - предизвикаха същия ефект
Изхвърлих цялата реколта от този ден, която включваше и виолетки и рижики. Сега сме си дали почивка два месеца - гъбена диета.
Моля корифеите - bg bul, Диканаров и другите - имали ли сте такива неприятни изненади с гъби, които иначе събирате?
На мен за първи път ми се случва такова нещо и още нямам обяснение. Една от теориите ми е киселинен дъжд или нещо такова.
Скоро не съм се включвал в темата и за това си има обективна причина.
С жена ми си дадохме почивка от гъбобера за известно време и се утешаваме с разходки и туризъм

Работата е там, че точно след един голям уружай през октомври си патихме от сърнели. Истински читави големи сърнели (нямам и 1% съмнение). Първо хапнахме пресни, след две седмици пробвахме и от замразената реколта - панирани.
Симтомите - едни и същи - удрят те в стомаха (болки, тежест, газове и т.н.) Два дена дискомфорт.
От същата реколта бях сложил млади масловки - обелени естествено - на туршийка - предизвикаха същия ефект

Изхвърлих цялата реколта от този ден, която включваше и виолетки и рижики. Сега сме си дали почивка два месеца - гъбена диета.

Моля корифеите - bg bul, Диканаров и другите - имали ли сте такива неприятни изненади с гъби, които иначе събирате?
На мен за първи път ми се случва такова нещо и още нямам обяснение. Една от теориите ми е киселинен дъжд или нещо такова.