Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
dona2006
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от dona2006 »

Благодаря на piterd и Диканаров, за отговорите! Обясненията, които сте ми дали са много издържани, изчерпателни и логични и аз напълно ви разбрах! :)

Cool, и аз като теб по същото време и от както си запитала за Едрата миризливка брах такава и се опитвах да я идентифицирам. Три уикенда поред! Та да ти кажа каквото мисля. На твоите снимки гъбите изглеждат сякаш по-дребни за едра миризлика, но определено приличат на тази гъба. На втората ти снимка има една обърната гъба, която е с много тънко пънче и мисля, че е различна. На едрата миризливка е по-дебело пънчето. Снимката на майсторчето страхил е за есенен ветрогон, която е различна гъба, тя е вид пачи крак. С триста зора качих някои мои снимки на Едра миризливка:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=70007
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... um&cat=500

Тези снимки са от първия път, по-едри екземпляри са и са доста вдлъбнати. Чак на третата седмица реших да опържа един тиган след като бях прочела и разгледала всички възможни снимки. Да ти кажа като са сурови имат гъбен аромат, но като взех да ги пържа не ми хареса аромата им. Не мога да го определя, не е гаден, но не и по вкуса ми. Мазнината стана бяла като, че с брашно, помислих да съм брала брашнеста гъба, но го отхвърлих. Опитах ги едни хрупливи кат хрущялчета, но не ми миришеха апетитно. Обявих че няма да ги ядем. Докато се завъртя насам -натам моя мъж беше омел тигана :lol: Освен , че се орига малко повече друго не му стана :lol: Хем страхлив, хем лаком, ама му се и скарах! Да ти кажа още нещо за тази гъба: брах я в широколистна гора и се среща на участъци по няколко гъби, има екземпляри като сиамски близнаци, такива залепени и пънчето е с елипсовиден срез, почти бяла е, като се измие от листата и пръстта е леко кремав цвета на ламелите...

Ето още две снимки на друга гъба и ако някой може да я идентифицира:
Тези са оранжево кафяви от всякъде и имаха почти упойващ плодов аромат, като на праскови , кайсии. Не е от жълтия пачи крак, който аз познавам, но не знам каква е :(

Поздрави на всички!
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

Благодаря, dona! Тези гъби, които съм брала съм писала, че са доста едри 15-20см разтворените фунийки. За аромата съм писала, че е като на ливадната виолетка, само че по силен. Инак гледах по чуждестранни сайтове и такава голяма гъба с този вид не успях да открия, не пише да има двойник. И все пак чакам потвърждение и от форума, на хора които са я брали в България.

За плодовият аромат, на вторите гъби, които си постнала, четох някъде като търсих за миризливката, ще прегледам пак и ще пиша. :)
mosquito fish
новобранец
новобранец

Мнение от mosquito fish »

Колежка _cool_, не съм достатъчно сигурен съдейки по снимките. Виждам, че се интересуваш от гъбното разнообразие и си се разровила за информация. Според мен, може би си снимала Clitocybe nebularis, но един екземпляр който е сниман обърнат и центриран във втората снимка не отговаря на Clitocybe nebularis. Leucopaxillus giganteus, Clitocybe geotropa и няколко вида от род Lepista отговарят на белезите размер, цвят и положение на пластинки които се виждат от снимките.

Аз не бих ял нито една от споменатите гъби и също не препоръчвам същите на никой. Най-малката причина е, че нито една не представлява дори и минимален кулинарен интерес. А за яденето на некатегорично потвърдени гъби които могат да бъдат нещо ядливо и за отговорността която се поема, няма да коментирам.

Valco - Стомасите на някои хора са чувствителни към червенеещата сърнела, Chlorophyllum rhacodes (Lepiota rhacodes). Много малко гъбари обръщат внимание на този вид и неговите отличителни белези при брането на сърнели. Както и на други, по-редки видове сърнели. Но специално този вид създава неприятности. Това исках да ти кажа като вариант.
dona2006
новобранец
новобранец

Мнение от dona2006 »

Обикновено хич нямам време, но сега съм на вълна да пиша по форумите. Стана дума за Червенеещата сърнела и по този повод да покажа две снимки:
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=70024
На първата снимка в тавата са Червенееща сърнела, горска печурка позастаряла, ливаден пачи крак и някой с по-набито око ще забележи парче от челядинка.
На втората снимка е участъка само с въпросните Червенеещи сърнели. Да отбележа, че още докато ги брах разбрах, че е Червенеещата сърнела - където я счупиш или нараниш веднага почервенява / за разлика от другите сърнели/ и др. белези като луковичка в основата на пънчето... Понеже нямах възможност веднага да я приготвям, това се случи след 5-6часа. Беше станала неузнаваемо " ръждясала" , та бяло не й останало, толкоз потъмняла. Водата и тя ръждива. Сиреч много боя пусна и много потъмня. Та който и да я срещне трябва да му направи впечатление това. Това, че ние я ядохме, намираме я за много вкусна и нямаме проблеми с нея, не значи, че друг няма да има такива! Аз лично експериментирах, с риска да си навлека стомашен дискомфорт.
Да отбележа първо аз ям, гъбата минава тест-драйф :) после давам на мъжа ми :lol:

Поздрави!
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Москито, мерси за мнението. Става въпрос за обикновена сърнела (Macrolepiota Procera). Дотолкова мога да я различавам от червенеещата (или парцалива) сърнела. Охрена и бяла сърнелка пък въобще не бера. А за стомахът ми - странно - ям гъбки от малък и досега не се беше оплаквал. Други предположения?
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Рижики за последно през годината на металния тигър

Изображение

Вече е доста хладно и гъбните буболечки няма как да ги окупират
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

mosquito fish, благодаря за обърнатото внимание. Гъбите на снимките са събрани на едно находище. Като размер и миризма мога да ги сравня със Leucopaxillus giganteus, защото скоро преди това попаднах на този вид (именно Вие ме насочихте тогава при идентифицирането им). Тези са по-малки като размер и с приятна сладникава миризма (но все пак са голям размер гъби до 20 см, Leucopaxillus giganteus бяха 30тина см. и бяха като големи фунии на поляната, а и миризмата им като в описанието не е особено приятна - стават за консумация след изваряване, основно за яхнии). За nebularis мисля, че не са, защото нямат такова потъмняване сиво кафевеещо в средата и са по-фуниевидни. А от род Lepista, не успях да открия гъби които да отговарят като размер или вид - би ми било интересно, ако Ви се занимава, да споменете, кои имате предвид. Тъй като в равнината нямаме, кой знае какво разнообразие от гъбки, а и в литературата и форума се споменава като не лош избор, ми беше интересно някой от познаващите я да даде едно рамо. Не си позволявам да консумирам тази гъба за сега, но бих се радвала да я науча. Още един път благодаря. :)
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

от Valco » Сря Ное 24, 2010 11:50 pm

А за стомахът ми - странно - ям гъбки от малък и досега не се беше оплаквал. Други предположения?

Само като информация.
Тази година не можах да бера сърнели, но ми даваха - добри, свежи, отлично изглеждащи гъби. Приготвях ги както винаги - пържени и панирани.Вкусовите качества на гъбите бяха лоши, нямаха нищо общо със сърнелите от минали години.След вечеря, цяла нощ усещах тежест в стомаха и повече от обичайното газове, без да съм преяждал, даже обратното.
Нямам никакво обяснение за случая и това при положение, че много обичам диворастящите гъби. Поздрави.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колеги,
Октомври и аз брах редовно сърнели. Само Обикновенна сърнела /Macrolepiota procera/, след като се затопли от дъждовете и студа. Нямам никакви забележки по отношение на вкуса им. Прекрасни бяха панирани.
Колега Valco,
Потърси и другаде причината. Нещо в приготвянето, мазнина, яйца или съдовете в които си ги приготвял. Моите впечатления за теб са, за наблюдателен, начетен и внимателен гъбар с достатъчно опит, така че, не допускам дори и 1% да си брал нещо различно.
Другото кoето ми идва на ум е, че гъбите, за да се предпазват от нападения на по ниши гъби, плесени и бактерйи натрупват определени вещества, които отделят в момента на растежа на плодните тела.Тези вещества подтискат развитието на бактерийте в този период. Различните активни вещества се отделят ефективно от гъбата при различни температури. Понеже Сърнелата е сравнително топлолюбива, вероятно, ако си я брал в периода на голямото застудяване и дъждове ( висока влажност ) е възможно да е имала по високо съдържание на такива вещества. Естественно тези вещества подтискат и бактериалната флора в стомаха и от там тежест и газове. Но за да е възможно това което пиша, вероятно има и друга причина, която да е разместила бактериалното равновесие в храносмилателната ти система. Антибиотици или нещо такова.
Поздрави и спорен гъбобер през почивните дни.
Последно промяна от piterd на Пет Ное 26, 2010 12:44 am, променено общо 1 път.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Valco написа:Здравейте колеги гъбари!

Работата е там, че точно след един голям уружай през октомври си патихме от сърнели. Истински читави големи сърнели (нямам и 1% съмнение). Първо хапнахме пресни, след две седмици пробвахме и от замразената реколта - панирани.
Симтомите - едни и същи - удрят те в стомаха (болки, тежест, газове и т.н.) Два дена дискомфорт.
От същата реколта бях сложил млади масловки - обелени естествено - на туршийка - предизвикаха същия ефект :(
Изхвърлих цялата реколта от този ден, която включваше и виолетки и рижики. Сега сме си дали почивка два месеца - гъбена диета. :)
Съжалявам за случилото се!
Кофти преживяване и притесняване е такава случка. За радост до сега такъв случай нямаме. Мисля и не мога нищо да предположа. Наистина вярвам, че е нямало объркване на сърнелата и ... ето какво измисли моята половинка:
Гъбите извличат много от тежките метали в почвата. Няма лошо, но ако района е по-наситен с такива - и гъбите стават по-наситени. Това като вариант първи за отхвърлянето на храната от организма.
Вариант втори : Ако района е бил около някоя мина (особено с наличие на радиоактивност) са възможни такива симптоми и от ядливи гъби. Това не значи че сте се заразили с радиоактивност. Няма такава опасност, просто организма е реагирал с очистване от такава храна.
Вариант трети: Ако "случайно" сте готвили в алуминиеви съдове - това е грешно. Образуват се някакви съединения и .. не е полезно. За това алуминиевите съдове се отхвърлят от употреба. Но не вярвам да е това.
Това са само предположения . Макар и неприятна реакцията на организма показва, че сте със здрави и добре функциониращи системи за самосъхранение.
Дано не се повтаря такова преживяване. И избягвайте този район. Ние имаме един такъв район около Бяла Черква (бивша мина за добив на радиоактивни ... не знам какво си ). Там не берем защото знаем за мината.
Жалко, че не можем да бъдем полезни с нещо повече.
pyfka
новобранец
новобранец

Мнение от pyfka »

Аз през юни или юли тази година бях намерил една самотна сърнела и я бях снимал :). По-късно, след като я изядох, имах малко стомашни проблеми и се сетих, че това е била червенееща сърнела. Изображение
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Здравейте,
Днес попаднах на тази гъба около Варненско. Дали е дяволска гъба (Boletus satanas) ?

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последно промяна от iph на Чет Ное 25, 2010 9:56 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

дай я на тъщата да провериш :lol: /не правете това в къщи /
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Jack Daniels написа:дай я на тъщата да провериш :lol: /не правете това в къщи /
Тъщата повече си я обичам и от жената даже. :D
Когато я срязах отдели черен сок, а и пънчето бе огнено червено. Това са снимките от дома. На снимката червеното вече е станало мастилено зелено.
Та дяволска гъба ли е ?
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

В зависимост от червеното (как и къде е разположено) може да е огнена манатарка или дяволска.
И двете са опасни . По снимка е трудно да се определи коя от двете е .
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”