Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Турбините
Модератор: sapuna
Турбините
Как се отразява на кълването на сома пускането на турбините и огромното движение на водата във вецовете. Какви са вашите наблюдения?
За големите язовири не мисля, че кислородът е проблем Къде е това там?Мисля, че по-скоро рибата бяга от това там.
Да уточня - как влияе това при риболовът с кльонк, при обикновенния риболов за мен съм си установил: пада ли водата-няма риба( или мнооого рядко), спре ли да пада-потръгва, но не веднага.
Да уточня - как влияе това при риболовът с кльонк, при обикновенния риболов за мен съм си установил: пада ли водата-няма риба( или мнооого рядко), спре ли да пада-потръгва, но не веднага.
- krokibg
- учете се от него
Мотогуци,като знаеш защо питаш.Аз ти казвам какво знам за турбини и за това как като започнат лятото да качват вода от микрото във Пясъчник,всичката риба се навира там.а ти като знаеш нещо,първо да беше го написал и да питаш има ли нещо друго.На мен само едно ми е интересно,как точно там дето водата излиза от тези турбини ще кльонкаш?????Много интересна работа,ако ти я обясниш 

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- krokibg
- учете се от него

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
мдааа,откак направиха веца по романско усраха риболова надолу....бах ти -ту се качи,ту падне с МЕТРИ и то за един ден-нам кога ще се аклиматизира,като по ивайловград,ама няма да е скоро
бати хазарта е там да ти провьрви вече...дотогава ще си метаме камьнье и захранки залудо

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Еееееее, ся пък резерви, постове......не те разбирам.
Ако знам - няма и да питам.Не става въпрос за кльнкане в котлована, а в самото езеро. И знам само за нормален риболов и то не казано, че е истина, просто такива са ми наблюденията и съм сигурен, че всеки си има такива. Ще бъда още по-ясен: срува ли си да се бучка при пусната вода? Пък ако искате - изтрийте темата, а?
Ако знам - няма и да питам.Не става въпрос за кльнкане в котлована, а в самото езеро. И знам само за нормален риболов и то не казано, че е истина, просто такива са ми наблюденията и съм сигурен, че всеки си има такива. Ще бъда още по-ясен: срува ли си да се бучка при пусната вода? Пък ако искате - изтрийте темата, а?
- krokibg
- учете се от него
Не е въпрос до триене на теми,нито пък аз съм човака който трие.Ти задаваш въпрос и аз ти одговарям.Ако го зададеш неправилно,получаваш одговор,адекватен на това как четящия човек ти е асимилирал въпроса.Знам само,че когато се прехвърляше милиони кубици вода от микрото горе във Пясъчник,всичката риба отиваше там на кислорода който се получава от водата качена от турбините.И понеже съм виждал неща и риба там толкова много че имаш чувството че всичката риба на водоема се е събрала там.Извън обсега на тези течения,може би и да вземе на кльонк,но аз немога да ти одговоря.Питай кльонкаджийте

- Диканаров
- кандидат преподавател
турбините
Приятелю Кроки, на Пясъка може да са такива наблюденията ти при качване на водата от микроязовира в голямия язовир. Може би рибата наистина да отива там заради повишения процент на кислорода. Може и да качва водата от Микрото някакви хранителни частици в Пясъка. Не съм бил в такъв момент на мястото, но имам впечатление от Батак. Там когато тръгне водата от Баташкият водносилов път, костурът престава да кълве на втичалото. Кислородът от турбините мисля, че не му влияе, а температурата на водата се понижава и малките рибки се изпокриват . Тогава го търся навътре в язовира по старото, залято русло на реката. Там промяната на температурата не се чувства, както на втичалото. Кой знае, може би и силното течение да гони също рибетата в разни укрития. 

- krokibg
- учете се от него
Аз нямам наблюдение по други язовири
Само се опитах да обясня на колегата какво съм наблюдавал на Пясъка.Това го знаят доста Пловдивчани,които през комунизма преди 12-13 години ходехме там да търмъчим/сега това ми изтлежда идиотско,но така беше/.Вадеха се огромни толстолоби,сомове ,бели риби,шарани и т.н.Гледаш как идват отгоре тонове вода и правят огромно течение,никога не би му дошло на акъла на някой че точно там се събира рибата по часовник,за да приема кислорода и евентоално да се храни.Това е нещо което на човек може да му даде одговор на въпроса дали рибата се плаши или не.Аз мисля,че щом ходи на това място на Пясъчник,то тя -рибата ходи на тезиместа и по другите язовири,следователно тези шумове и турбини не би трябвало да я плашат.Друг е въпроса дали се храни,или спира да се храни.На това аз немога и не искам да се опитвам да одговарям.Това е,тук спор няма приятелю 

- man1966
- ще става разбирач
Не знам колко е верно туй с климатизираните риби на Ивайловград.
Моите наблюдения са точно в обратната посока.Почне ли да пада водата ,рибите спират да кълват.Особено пък ако падне рязко с по метър.На разлятото това значи че водата се дърпа навътре20-30 метра и щом и каракудата се двуоми да кълве ли или не,си мисля че и сома отчита промяната.Успехи сме имали почти винаги при по стабилно ниво на водата ,но както винаги има и изключения...
Моите наблюдения са точно в обратната посока.Почне ли да пада водата ,рибите спират да кълват.Особено пък ако падне рязко с по метър.На разлятото това значи че водата се дърпа навътре20-30 метра и щом и каракудата се двуоми да кълве ли или не,си мисля че и сома отчита промяната.Успехи сме имали почти винаги при по стабилно ниво на водата ,но както винаги има и изключения...

Я елате рибенца при батко...