Как ви се вижда тази лодка?

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Gogo55
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Как ви се вижда тази лодка?

Мнение от Gogo55 »

Това ми е първата лодка.Първо искам да кажа че не съм заклет рибар, обичам да ходя сред природата и реших да комбинирам съботно неделните излети със малко риболов, или само возене на лодката за разнообразие.Лодката се води ветроходна яхта, мисля че е клас фин-или поне ми прилича най-много на такъв след много гледане на снимки по нета :).Има дупка за мачта както и малко въжета по нея със разни скобички макарички и прочие джаджи.Имаше си и оригинална дъска за извънбордов двигател на кърмата от дясно.Размера и е 4,1х1,55м.Има подвижен кил които се пуска по желание до определена дълбочина, доста голям около 1,1 метра надолу отива при пуснато докрай положение. Може да бъде и изцяло прибран в корпуса на лодката чрез две въжета.Лодката е закупена от едно градче на Балтииско море в Германия където другарите германци са плували в морето със нея чрез платна.Закупена е като голо корито и затова още нямам мачта и платна, но веднага я изпробвах с мотора от парапланера, а преди седмица и купих и нов ел. двигател 55 либри с нов тягов акумолатор L4 на бош за да стане комплект както се полага.Максималната скорост с ел двигателя е около 5 до 7км/час и мисля че за тролинг ще бъде добре с него.Изпробван е само веднъж за около 3 часа като през тези три часа напрежението на акумолатора падна от 12,8V на11,5V при работещ мотор, и после при зареждането дърпаше само около 2А-тоест не се е изтощил много.Чудя се дали да потърся и бензинов двигател и с каква мощност да бъде?Другата чуденка е дали да и намеря мачта и платна или да и направя две пейки и малка масичка между тях за чашите с кафе.Взех и сонар нал е модерно :lol: , благодарение на описанията и снимковия материал за сонари във форума горе доле му свикнах и мисля че успявам да го разчитам като за начално ниво.
Най-голямата чуденка обаче е за какъв точно риболов тази лодка ще върши най добра работа, и на кой язовири ще е най-подходящо да се ходи с нея.До сега съм ходил на 40 извора/много мръсно и много водорасли/ и на Батак-пак имаше много водоросли до брега, но навътре беше сравнително чисто.Следващия маи ще бъде Копринка или още не знам-събирам мнения. За возене си ми харесва в това спор няма, а за рибарлъка тепърва ще гледам.
324
326
327
328
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Как ви се вижда тази лодка?

Мнение от undergrounder »

Колега,питаш за бензинов двигател,но дай някакви данни за лодката.Така като я гледам няма да може да носи голям двигател ,а и не и е нужен.Според мен 2,5 коня .Не твърдя,че съм разбирач,но аз също минах по твоя път с избор на двигател.Само че преди да се допитам реших да експерементирам на своя глава.Сложих двигател който дойде тежък и имах леко премеждие,добре,че беше юли ,водата беше топла и бях близо до брега.Карай си с електрическия по възможност.Вижда ми се доста ниска отзад за да носи бензинов.Иначе да ти е честита придобивката и да ти носи много положителни емоции.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Gogo55
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Gogo55 »

Какви данни по точно още? Дал съм размера 4,1х1,55, и за подвижния кил съм дал размер, отзад височината е около 30см, отпред е около 50см.4 човека се возим в нея и не е потънала още :lol: .С мотора от парапланера е 16кг тежък и вдига примерно на око около 20-25км/час ама той е друга бира/това дето мяса на вентилатор отзад/, неговата статична тяга на място е около 18-22кг като с увеличаване на хоризонталната скорост се увеличава и тягата му докато стигне теоретичните 40кг тяга при около 40км/час.Този двигател от парапланера не искам да го ползвам защото не е предвиден за лодка макар че е кеф когато излизам на брега спрямо електрическия които трябва да го вдигам.За извънбордовия двигател за лодка не знам колко коня на каква тяга се равнява когато витлото е под вода, нито там каквито съотношения има за тяга към к.с. или киловат и общо тегло на лодката, оптимални обороти на винта под вода и т.н.Иначе може да носи както сега без проблем някъде 20-30кг отзад плюс един човек и още двама отпред-изпробвано. Електрическия двигател ако го приема за 10кг и акумулатора му за 20кг стават 30 и е добре, не потъва задницата.Отстрани борда е широк около 20см защото е предвиден за сядане и е леко награпавен за да не се лъзга човек най-вероятно когато седи.Според прочетеното до тук стигам до заключението че до 10 к.с. ще е идеално, но пак не знам колко кг. тежи един такъв двигател за лодка.И не на последно място освен тролинга какъв вид друг риболов мога да правя?
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

Четворка максимум според мен. Но няма да има разлика във вървенето и с 2.5. Така че по-добре 2.5 по лекичък е.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

То 4,10 х 1,55 хич не е чак толкова малка лодката. Моята е 3,45 и производителя й дава 6 к.с. двигател да се слага. Тая верно е доста плитка, но все пак няма ли модел, марка? Щото винаги производителите пишат какъв двигарел се препоръчва.
А това, че с 2,5 и с 10 все толкова ще върви, хич не ми се вярва, Андро :wink: Десятката си е десятка, няма как да я сравняваш с 2,5 коня. Стига да може да ги носи като тежест, конструктивно да е предвидено здравината на транецам фактори много.
Най-добрия вариант е ако имаш някой, който да ти даде да пробваш с какъвто ще е двигател, и после да търсиш какъв да купуваш, колега. Ако пък пробваш няколко, още по-добре е разбира се :D
А където е транеца, няма как да е 30 см. Поне 38 или там колкото беше стандарта за късия ботуш ще да е. Ако е 30, вероятно изобщо не е предвидена да й се слага бензинов мотор.

Офф, сега чак видях, че е ветроходна яхта. В такъв случай може и да няма транец верно. Така че като слагаш мотор, трябва да се усили отзад, или там да се направи транец и каквото е нужно да може да носи мотора и да се предвиди да държи на тягата.
Andrey_76
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Andrey_76 »

pachosz написа:То 4,10 х 1,55 хич не е чак толкова малка лодката. Моята е 3,45 и производителя й дава 6 к.с. двигател да се слага. Тая верно е доста плитка, но все пак няма ли модел, марка? Щото винаги производителите пишат какъв двигарел се препоръчва.
А това, че с 2,5 и с 10 все толкова ще върви, хич не ми се вярва, Андро :wink: Десятката си е десятка, няма как да я сравняваш с 2,5 коня. Стига да може да ги носи като тежест, конструктивно да е предвидено здравината на транецам фактори много.
Най-добрия вариант е ако имаш някой, който да ти даде да пробваш с какъвто ще е двигател, и после да търсиш какъв да купуваш, колега. Ако пък пробваш няколко, още по-добре е разбира се :D
А където е транеца, няма как да е 30 см. Поне 38 или там колкото беше стандарта за късия ботуш ще да е. Ако е 30, вероятно изобщо не е предвидена да й се слага бензинов мотор.

Офф, сега чак видях, че е ветроходна яхта. В такъв случай може и да няма транец верно. Така че като слагаш мотор, трябва да се усили отзад, или там да се направи транец и каквото е нужно да може да носи мотора и да се предвиди да държи на тягата.
Не си ме разбрал. Казах че няма да има разлика между 4 и 2.5 коня. Десятката е десятка :D И според мен трябва да се подсили таранеца.
Кажи на някой,че има 300 милиарда звезди във Вселената и той ще ти повярва.Кажи му ,обаче че пейката е с неизсъхнала боя и той ще я пипне,за да се убеди,че е така.
Аватар
pachosz
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pachosz »

:oops: Мислел съм си и аз нещо... :rolleyes:
Аватар
jovani
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от jovani »

Да ти е честита хубавата лодка.Имам почти същата-4.1/1.35,също платноходка.Имам снимка в галерията.Използвам я предимно за влачене.Двигателя е Джонсън 6к-2т и върви перфектно. Мисля че е около 28кг.Мачта , платна и др. не съм мислил да търся но има отлична плаваемост. Ще останеш доволен като я оборудваш с пейки и други джаджи за повече удобство.От мен наслука и късмет.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Перфектна за тролинг,слагай двигател 5кс и си готов.Имам приятел с такава и е с 10кс Селва ли беше,какъв беше и е като самолет.Лека и с перфектна плаваемост както каза колегата.С кеф да си я ползваш :smt023
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Gogo55
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Gogo55 »

След дълъг размисъл оставям със следното заключение.Двигател под 5к.с. отпада от техн. гледна точка, но от финансова може да взема и под 5к.с. :lol: . Идеалния вариант е бензинов двигател от 5 до 10 к.с. и следващия въпрос е дали да е 4 такта или 2 такта.И двата си имат плюсовете и минусите. Зимата е пред мене за намиране на подходящия такъв двигател.Лодката ще се ползва основно за возене и кафепиене през почивните дни, и покрай возенето ще се троли белким се закачи нещо :lol:
Аватар
тони котев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от тони котев »

Значи,2.5кс. Сузуки тежи 12.5кг. ,Ямаха 4кс. тежи 24кг.Има разлика във вървежа,но не е чак толкова голяма разликата.С тази лодка не е препоръчително да влизаш в морето,поне на мен борда и ми се струва нисичък.Абе лодката си е голям кеф и със здраве да си я караш.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

Щом е карана в Балтийско море, значи и за Черно ще стане :)
Най-добре си я направи с платна, както си му е реда... Пък като няма вятър - сложи едн 2,5 или 3,5кс (Меркури имат такъв 3.5кс с тегло 17кг)задължително 4-тактов. А и с електрическия мотор бива, ако не я караш по цял ден без почивка... Даже за тролинг и малки язовири е най-добре, щото е безшумен...
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Щом се се ползва и за разходки, и трябва да е по лек мотора.
Аз бих си взел 2-такта Ямаха от моделите 97-98ма насам 8 или 10 коня. Вървят, малко горят(с тази лека лодка още по малко), доста трудно зацапват свещ. И са леки. 8 коня е 24 кг ако не се лъжа.
Ползвал съм 3 двукатови мотора досега и един 4-тактов. Любовта ми си остана двутактовата Ямаха :oops: :D
complast
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от complast »

Лодката ти е ветроходна ,но в екстремни сличаи може и да глисира/на платна/.Ако сложиш як мотор става трудно управляема и малко опасна.Ако не си разбил водонепроницаемите отсеци няма да потъне но може да остане без екипаж.Мотор до 5кс.е удачния вариант.
http://www.youtube.com/watch?v=RC_J4cJW ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=ReuxgUC4 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=35-G_mwNCqo
Последното видео след 5-тата минута.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gogo55
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Gogo55 »

Колеги следващия въпрос който изникна по време на експлоатацията на тази лодка е подходящата котва.Каква точно да бъде тя и как да се направи.Прочетох доста мнения но основно има само писано, не можах да намеря технически чертеж със който да отида при баи стругаро заварчик и тои да стругава, или завари нужната котва.Не мога да изпринтирам всичките мнения на тема котви и после да им правя математически анализ хвърлйики боб за да се спря на точни размери и детайли, затова ще помоля някои ако има подходящ вид чертеж, или скица за подходяща котва да го посне тука.Нещо не повече от няколко листа или снимки, но да е достатъчно като информация за това как да се направи нужната котва.Не ме интересуват неща като камък вързан с въже, или некви дискове, исками се да е котва която да мяса на котва, и да бъде красива като се гледа.
Иначе относно двигателя открих сезона тази година на копринка -разбира се пълен валат върнах се без нито една риба ама доста си джитках из язовира с ел двигателя даже и малко тен хванах."Картографирах" си дъното и местата с риба който сонара показа.Оборудвах лодката и със слънчев панел който да зарежда акумолатора и съм доволен защото изкарах три дена без да изхабя акумолатора нацяло.За сравнение преди без панела акумолатора се изхабяваше за един не пълен ден.Сега със слънчевия панел на лодката знам че мога да стоя поне 4-5 дена на някои си язовир докато да се изхаби напълно което ми е предостатъчно.
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”