За вердеваса!

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

За вердеваса!

Мнение от КрасиПловдив »

Interesuvam se ot vsiakakva info za verdevasa....sezon koga moje da si go nabavia....na4ini na suhranenie.....absoliutno vsi4ko.Blagodarq predvaritelno!
kalinanimal
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kalinanimal »

Здравей Краси, предполагам знаеш че, вердеваса е ларва на комар ,
не знам кога точно ги снасят комарите , предполагам в началото на есента но зимата е сезона да се снабдиш с тях . Може да си ги изкопаеш от тинята на някой гьол когато нивото му е леко спаднало и се вижда тинята . Ние тук си ги копаем на Панчарево когато зимата водата се дръпне и се покаже тинята , понякога се налага да трошиме леда който я покрива, не се копае много дълбоко 10-15см. .
Предплагам че , и около вас има някое блато от където може да си наловиш . Може да си ги съхраниш в хладилника на някой от по-долните рафтове в някакъв съд като им сложиш от тинята аз лично не съм пробвал но като се замисля температурата на тинята не е повече от 4-5г. така че , няма да е проблем в хладилника . Най-много да си излюпиш комарчета :lol: . Ако те мързи може да си купиш тук са по 1.5лв . предполагам и при вас не са повече . Хирономусите са същите ларви но са в по-ранен стадии на развитие и са по-дребни и баш тях копаем тука .
Успех .
дай рибо рибо дай
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Всъщност хирономусите (вердеваса) са ларва не точно на комара. Става въпрос за една друга мушица, доста приличаща на комар, която обаче не хапе и не смуче кръв, а се храни с разложена органична материя, която намира в тинята. Доколкото знам се намира доста трудно, като според някои сведения най-лесно това става нощно време, когато поради намаленото количество кислород във водата въпросните ларви излизат от тинята към повърхността. Аз все пак си мисля че да събере човек достатъчно количество за стръв е сложна работа, а пък ако мисли да го използва и като захранка - почти невъзможна :cry:
kalinanimal
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kalinanimal »

Незнам , може и наистина да не са ларви на комара , но всички който познавам твърдят че , са именно на комара . Някой ги наричат червенки , има хора който се занимават със събирането на тези ларви и разпространението им по риболовните магазини като доставят доста сериозни количества . Което ме навежда на мисълта че , не е толква трудно . Аз не съм копал от доста години но навремето на Панчарево за 30мин. можеше да се съберат над 50бр.
Доста хора ги използват и за захранка особено когато ловят на дупка , като през 15-20 мин. пускат по една щипка .
Интересно , в нета не можах да намеря никаква информация за тия гадинки и произхода им .
дай рибо рибо дай
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Всъщност в нета има доста информация за хирономуса - от инфомация за биологията им та чак до някои начини за изкуствено отглеждане. Повечето сайтове разбира се са американски и са на англ. език :( А що се отнася до хората, които събират ларвите и ги разпространяват по нашите магазини трябва да кажем, че качествен вердевас в големи количества се внася от чужбина (за съжаление), а не се набавя тук от Бг. Има места, където човек наистина е в състояние да открие малко, колкото за еднодневен риболов, но ако говорим за количества от порядъка на 2-3 килограма - внася се...
kalinanimal
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kalinanimal »

Гледай сега пич , имам познат който държи магазин и зарежда с вердевас който се набавя тук в БГто, не става въпрос за 2-3кг но си зарежда по 500гр. почти всяка седмица .
дай рибо рибо дай
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Не се дразни де, явно всеки от нас си има своята информация, а аз нямам намерение да убеждавам никого за някакви си ларви... Казвам само това, което знам със сигурност, а то е че в България се внася вердевас, което означава, че тук не се намира в достатъчни количества. А щом твоя познат си го набавя сам още по-добре за него, защото дори и на едро цената е невроятна :shock:
kalinanimal
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kalinanimal »

Не бе пич не се дразня , как пък го измисли тва ?
Просто искам да кажа че и тук може да се набави и то в добри количества.
Моя познат не си го копае сам , има си доставчик който го снабдява , и не само него а и други магазини от което следва че ,има места в който го има в достатачни количества и тук .
За съжаление не знам местата .
Единствено съм копал на Панчарево и то преди години , като съвсем не беше трудно .
дай рибо рибо дай
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

ОК, вярвам щом казваш. Не разбрах точно как направи заключението, че щом твоя приятел взема вердеваса от доставчик (снабдяващ и други магазини), то той е намерен непременно в българия, но това е без значение. :wink: Надявам се колегата, който искаше информация за тази стръв да е понаучил нещо полезно... В края на крайщата важното е не откъде ти е стръвта, а да се хващат повечко риби с нея :lol: :lol:
Хайде наслука на теб и на останалите!!!!
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Николай Ангелов »

Калине,какво е количеството на вердеваса за 1,50 лева?Предполагам,че го измерват в грамове?
kalinanimal
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от kalinanimal »

Stefko написа:ОК, вярвам щом казваш. Не разбрах точно как направи заключението, че щом твоя приятел взема вердеваса от доставчик (снабдяващ и други магазини), то той е намерен непременно в българия
Доставчика казва че , си го копае сам, тук в БГто.

Карамеле , цената е за кутиика не го мерят , което си е странно според мен . Но количеството като грамаж е доста малко и биха им трябвали електронни везни за да го мерят .Като бройка в една кутия има горе- долу 25-30бр.
Съхраняват го в кутииките като отдолу има парче хартия(от тая магазинерската ма не гланцираната),в хладилник.
Според мене е много прехвалена тая стръв но това си е мое мнение .
дай рибо рибо дай
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Аз също все още нямам достатъчно впечатления от качествата на вердеваса като стръв, но като част от захранката е просто невероятен.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Stefko дай някой саит за тая пущина и по-точно за начина за изкуствено развъждане
няма значение че са на английски щом е за риба и ми е като майчин език :) е тука колегите казват друго ама те не са рибари :wink:
пък знае ли човек туко виж съм се пръкнал производител
благодаря
Аватар
vidalix
новобранец
новобранец

Мнение от vidalix »

Ето информация за хирономуса и що е то!

http://www.aquariumbg.com/index.php?ins ... d=45&vid=4
Osprey is my name
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Беше ми много интересно да чета по темата и искам да ви споделя какво видях от братовчед си. Той е от Н Загора и основно риболовствува по яз.Жребчево на щека. Поради проблемното му намиране си е купил изкуствен вердевас 1-на кутиика. Слага в задния краи на кукичката един вердевас а от пред 1бр бял червеи като периодично подменя белия червеи и му дава много добри резултати.
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”