За трофеите

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
nedko_m1
новобранец
новобранец

За трофеите

Мнение от nedko_m1 »

Здравеите ако някои знае как се осолява глава от хищник за трофеи
Благодаря :D :D :D
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: За трофеите

Мнение от chirusa_bg »

Текста не е мой, но е проверено, че работи

Степ бай степ:
- измиваш главата от мръсотиите и кръвта
- правиш отвратително солен разтвор /в буркан примерно/
- топваш тиквата в него за поне 24 часа
- след като престои нужното време, я вадиш и с помощта на клечки я разпъваш - поне две клечки ти трябват - едната разтваря челюстите, а другата отзад - хрилете. Вместо втора клечка, можеш да провесиш главата на едно въженце, вързано за мястото, където се събират отдолу хрилете. От собствената тежест на главата хрилете се отварят встрани и тиквата изглежда още по-страховита
- оставяш я да престои известно време - може и месец, на хладно място, без насекоми /то сега и няма/. Другият вариант е да я сложиш да изсъхне във фурната, на ниска температура, че да не я препечеш
- като изсъхне, махаш клечките, изрязваш с остро ножче гадната лентичка от кожа, която покрива значителна част от долните зъби и по този начин отнема от чара им , изчистваш и дупките на очите
- измиваш от солта и другите боклуци, полепнали по нея и подсушаваш перфектно отново
- монтираш подходящи стъклени или някви други топчета за очи
- лакираш поне двукратно, отвсякъде
- правиш поставка от някое хубаво дръвце, дъсчица и т.н.
- монтираш така полученото чудо на стената - там, където смяташ че ша е най-добре
- от време на време не е зле да пръскаш препарата с някакъв инсектицид, че да си нямаш проблеми с хвъркати и пълзящи гадини

Ми в общи линии, туй е...
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Въпреки, че питаш за осоляване, аз бих ти препоръчал препариране чрез накисване в разтвор на формалин.Разбира се, при формалина се спазват значителни мерки за безопасност, но резултата е по-добър и процеса като време е по-кратък.
Предполагам, че някъде има тема за препариране на трофеи от риба.
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

Колега,ако все още имаш интерес мога да ти разясня най-лесния и ефективен начин да препарираш глава,който четох в една книжка на Красимир Клисарски.... та следното:
-1 -во с нож отделяш излишните меса и жили около гръбнака и зад главата
-2 -ро старателно измиваш главата с НЕабразивен препарат за миене на съдове(с цел да се премахнат мазнините и липидите които най-бързо претърпяват качествени промени
-3 -то вземаш две клечки,лозовите например са идеални и ги посатвяш по следния начин
* 1 вата я слагаш между най-изпъкналата част на горната и съответно долната челюст на рибата...
* 2 рата клечка поставяш между горната изпъкнала част на челюстта(зад 1 вата клечка) и там където се съединяват хрилете
-4 -то слагаш главата да се пече във фурната на 70-80 градуса или нещо от рода на терма икономик ,като поставиш главата да легне в тавата на хрилните капаци(по този начин заедно с клечките се получава страхотно оформление на самия трофей) и печеш толкова дълго в зависимост от рибата например за риби до кило времето е около 6-8 часа като за големи екземпляри може да достигне над 30-40 часа.... признак за това ,че трофеят е готов са хлътването на очите и придобиването на малко по пастелни цветове...
-5 -то изваждаш главата от печката и я избърсваш старателно със спирт
-6 -то слагаш пак главата за 10-15 минути в печката да изветря спирта
-7 -мо вземаш главата и я напръскваш с някакъв аерозол против насекоми( аз тоя процес съм го пропускал , но не съм имал проблеми)
-8 -мо лакираш си главата с някакъв лак с относително ниска плътност за да не разваляш цветовете(ако има начин да потопиш главата в лак и да я оставиш да се отече грешка няма ;) )
-9 то от теб остава да си направиш една таабетлийска подложка да сложиш главичката на нея да си я закачиш на стената и да те топли като я погледнеш ;)

от мен успех и смятам че всичко става доста лесно и относително бързо....предимството пред солта е че не се загубват цветовете :)
жалкото при мен е че не съм имал щастието да хвана някоя риба която да заслужава да ме радва още дълго време.... но съм пробвал с щуклета от 1-1.6 и една бяла към 2.5 кила и стават страхотно.... дори изпичането да не е супер след като лака запечата всичко хубаво няма никакви проблеми :)
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”