Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Помогнете за пяна
Модератор: emo vasilev
- bohem_69
- вече хвърля и на тежко
Помогнете за пяна
Колеги имам да оправям някой неща по лодката си и за целта ми е нужна пяна,но не тази монтажната,а тази която ползват за пълнежа на бойлерите и хладилниците, до колкото ми обясниха е двокомпонентна течна,не раздува и съхне в затворено пространство,попитах на няколко места,знаят за какво става въпрос ама не знаят къде я има,преди време бях чел по тази тема във форума, но сега не можах да го намеря? От София съм и ако някой колега знае от къде мога да взема ще съм много благодарен,а и ако някой знае как се работи със нея нещо като упътване,разход и цена?
Re: Помогнете за пяна
Привет,
не искам да те разочаровам, но това което искаш е доста сложно. Тази пяна за която говориш е полиуретанова твътда пяна. Тази монтажната и викат полиуретанова но само една малка част от нея е такава, а всичко останало е поликарбамидна пяна.
Мисля, че съм писал преди по този въпрос за това сега само на бързо.
Полиуретановата пяна се образува при взаимодействието на най-малко диизоцианат и поне диол (полиол - полиестет или полиетер дълговерижен алкохол). За получаване на пяна подбна на тази в бойлерите и хладилниците се използват сложни рецептури които се предлагат на производителите като А и Б компонента (А- полиоло и всевъзможни инградиенти като катализатори, стабилизатори, пенители удължители и т.н. и Б- изоцианат - има десетки видове , както и като предполимер или поли-изоцианат).
Тези компоненти се подават в инсталация където се смесват в специална смесителна глава при налягане от 40 до 180 Bar. С което ислам да ти кажа, че в домашни условия е доста трудно да се постигне. Дори и да намериш компонентите А и Б те са оптимирани за конкретния случай и повечето имат старт на реакцията 5 до 10 секунди след размесването, което е крайно недостатъчно (прекаленно кратко време) ако се прави ръчно и без подходящата инсталация.
Ще си позволя и само да те поправя малко - полиуретана не съхне, а компонентите реагират помежду си, омрежват се и се втвърдяват.
По този въпрос мога да пиша и да обяснявам колкото си искаш, но за сега ти препоръчвам да си намериш готови парчета (примерно производствен остатък) и да си ги полагаш и залепваш ръчно.
не искам да те разочаровам, но това което искаш е доста сложно. Тази пяна за която говориш е полиуретанова твътда пяна. Тази монтажната и викат полиуретанова но само една малка част от нея е такава, а всичко останало е поликарбамидна пяна.
Мисля, че съм писал преди по този въпрос за това сега само на бързо.
Полиуретановата пяна се образува при взаимодействието на най-малко диизоцианат и поне диол (полиол - полиестет или полиетер дълговерижен алкохол). За получаване на пяна подбна на тази в бойлерите и хладилниците се използват сложни рецептури които се предлагат на производителите като А и Б компонента (А- полиоло и всевъзможни инградиенти като катализатори, стабилизатори, пенители удължители и т.н. и Б- изоцианат - има десетки видове , както и като предполимер или поли-изоцианат).
Тези компоненти се подават в инсталация където се смесват в специална смесителна глава при налягане от 40 до 180 Bar. С което ислам да ти кажа, че в домашни условия е доста трудно да се постигне. Дори и да намериш компонентите А и Б те са оптимирани за конкретния случай и повечето имат старт на реакцията 5 до 10 секунди след размесването, което е крайно недостатъчно (прекаленно кратко време) ако се прави ръчно и без подходящата инсталация.
Ще си позволя и само да те поправя малко - полиуретана не съхне, а компонентите реагират помежду си, омрежват се и се втвърдяват.
По този въпрос мога да пиша и да обяснявам колкото си искаш, но за сега ти препоръчвам да си намериш готови парчета (примерно производствен остатък) и да си ги полагаш и залепваш ръчно.
- bohem_69
- вече хвърля и на тежко
Благодаря на колегата ,мисля че тази информация ще свърши работа и на други колеги.
- dako71
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И аз колега търся такава пяна и попаднах на това http://www.modstroi.com/wp-content/uplo ... kritiq.pdf предпоследния продукт. Само че не съм питал за цена още има и меил ако решиш да питаш кажи за цената. Успех в начинанието!
-
- кандидат преподавател
Ако все пак някой продължава да търси двукомпонентна пяна да пише едно ЛС.Имам някои бройки в слада а и очакваме доставка
За ползването и нищо особенно .Отдолу на флакона е втория компонент , който се освобождава чрез завъртане на долната част .Така се смесват двата компонента .Разклашташ за по добро смесване и нанасяш.Втърдяването става от смесването на компонентите а не при взаимодействие с влагата от въздуха както обикновенната мантажна пяна.Раздува но малко .Но не е същата като тая с която пълнят бойлерите .Онова е малко по особенно .
Абе който иска да пише ще го уредим някак

За ползването и нищо особенно .Отдолу на флакона е втория компонент , който се освобождава чрез завъртане на долната част .Така се смесват двата компонента .Разклашташ за по добро смесване и нанасяш.Втърдяването става от смесването на компонентите а не при взаимодействие с влагата от въздуха както обикновенната мантажна пяна.Раздува но малко .Но не е същата като тая с която пълнят бойлерите .Онова е малко по особенно .
Абе който иска да пише ще го уредим някак

МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
- georgi_sarafov
- научил се да хвърля
Колега има една пяна за лепене на стиропор.Еластична е и не раздува.Опитай може и да свърши работа.Светло синя е на цвят.
- vladimir1974
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
мисля че тази за лепене на стиропор която спомена колегата над мен върши работа тъй като нераздува като монтажната има на Церезит/хенкел/,ТИТАН и ТКК,поне аз такива съм ползвал,но имай предвид студ.време удължава съхненето и отвореното време за поправки
kasmet
- bohem_69
- вече хвърля и на тежко
от dako71 » Съб Дек 11, 2010 9:49 am
И аз колега търся такава пяна и попаднах на това http://www.modstroi.com/wp-content/uplo ... kritiq.pdf предпоследния продукт. Само че не съм питал за цена още има и меил ако решиш да питаш кажи за цената. Успех в начинанието! Колега проверих 14лв на кг на дребно и 11лв на кг на едро бака 22кг
И аз колега търся такава пяна и попаднах на това http://www.modstroi.com/wp-content/uplo ... kritiq.pdf предпоследния продукт. Само че не съм питал за цена още има и меил ако решиш да питаш кажи за цената. Успех в начинанието! Колега проверих 14лв на кг на дребно и 11лв на кг на едро бака 22кг
-
- кандидат преподавател
Колега незнам каво си проверил в тези баки.Но продукта който ти показва колегата е на флакон и е 400 мл.На наща фирма е също 400 мл.Цената ако не се лъжа е около 7 лв..А относно лепилото за изолации за което споменават колегите по горе не мисля , че ще свърши работа .
МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
- bohem_69
- вече хвърля и на тежко
Колега говорим за двокомпонентна течна самонивелираща смес от която минималната разфасовка е 2кг и е 14 лв на кг, а на едро бака от 22кг на 11лв на кг, която по време на разбъркването увеличава няколко пъти обема си ,прочети;http://www.tkk.bg/modules/news3/article.php?storyid=235 ,на мен ми трябва течност не пяна,
Във флаконите също е течност, но след реакциата също се получава твърд пеноподобен продукт. Предлагат се и продукти предназначени за работа при по-ниски температури. Предварително си изчисли обема за запълване и от там необходимото количество от компонентите за смесване. Продуктите на различните фирми имат различно раздуване, което трябва да е посочено в проспектите. Общото време за смесване и разливане е около минута преди започване на реакциата /видно от линка/, така, че трябва да си бърз и да си си подготвил всичко предварително. Двукомпонентните полиуретанови пени във флакони са удобни с това, че съотношението на продуктите е зададено заводски, но веднъж задействан флакона дрябва да си използува докрай, за разлика от еднокомпонентните такива.bohem_69 написа:на мен ми трябва течност не пяна,
Здравей,работя във фирма произвеждаща,бойлери.Има точно съотношение между двата компонента "полиол и изоцианат,ако не го спазиш става твърда и ронлива или прекалено мека и после свива обема си.Работя там от 10години отначало смесвахме в метални канчета ,и пълнехме бойлерите,за да стане хубава реакция и двата компонента трябва да са на 21- 22градуса при смессването ръчно трябва да бъркаш с някоя бъркалка интензивно за около 10секунди и изливаш.Ако ти трябва точно съотношение мога да ти го дап в понеделник е с машината е лесно защото тя работи на 140 бара и бъркането отпада
- ivcho79
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Здравейте колеги,значи всички говорите едно и също нещо по няколко различни начина.Всичката пяна е двукомпонентна и тази във флаконите и тази в заводите за хладилници и бойлери.Аз работя в завод за хладилници и съм оператор на машина за пенозапълване,така че съм доста на ясно с това чудо на съвременната техника
за да работи обаче пяната качествено се добавя активатор който спомага за реакцията между полиола и изоцианата,този актоватор обаче във флаконите го няма затова пяната е по различна.Работната температура на двата компонета е между 23 и 27 градуса като и детайла който се пенозапълва трябва да е загрят поне до 30 градуса,също много важно е да се пенозапълва детайл който е затворен от всички страни за да моще да достигне пяната плътност между 33 и 40 гр.на литър.Пенозапълва се през малка дупка,като се оставя пяната да излезе през нея и се запушва здраво,поне за 7-8 мин.Имайте в предвид че разширението на пяната е 52 пъти.Хайде сега живи и здрави и дано да съм бил полезен!!!

Кльонка във ръката и напред във водата!!!
- ivcho79
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега това е много относително защото в зависимост от това какво се пенозапълва съотношението е различно стандартното съотношение е 167гр.pol и 183гр.izo. но пак казвам това е относително,зависи и полиола на коя фирма е преди време работихме с meyster а сега с bayer и има разлика между единия и другия при този на meyster количеството е 172гр.i0909 написа:Ако ти трябва точно съотношение мога да ти го дап в понеделник е с машината е лесно защото тя работи на 140 бара и бъркането отпада
Кльонка във ръката и напред във водата!!!