Моите пропадания на леда

Модератори: bobopeli, Кърцата

Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Моите пропадания на леда

Мнение от G.Petkov »

Тук ще разкажа за пропаданията под леда, които са се случвали на мен или на колега непосредсвено до мен,. За да има някаква систематизация ще ги опиша по водоеми.
Езерото Панчарево, до София. Там беше и първата ми зимна баня, преди десетина години. Тогава нямаше хирономус по магазините и трябваше да си го извадиш сам. Вадехме го от тинята на дъното, но при високо ниво се отсичаха големи късове лед и със сакче с дълга дръжка се загребваше от леда тиня от дъното и се промиваше в сито с малки дупки /още си го пазя/. Почти като златотърсачи в Клондайк . Та една такава дупка с площ 1 км м, замръзнала през нощта и посипана със сняг, като я настъпих и пропаднах до гърди. Излязох лесно, защото леда си беше здрав, на бегом си взех багажа, прибрах се, преоблякох се ама от вътре ме яде, че този ден много дърпаше и след обяда пак бях там. Бабушката беше обезумяла и до стъмване ловихме здраво.
Подобни големи дупки копаят и „специалистите” с цапалата, опитвал съм се да им направя скандали, но то те гледа с неразбиращ поглед и накрая му теглиш една и отминаваш.
Панчарево, две години по-късно излизаме с Доктора през понтоните след успешен риболов. Леда здрав, но Доктора тогава беше 115 кг и като стъпи „здраво” за да се качи на дъските и леда се счупи. Човека беше много опитен, избута се назад, легна на здравия лед и изпълзя с раницата на гърба, кофата и ледобура в ръце. Аз само го хванах накрая за яката и дръпнах по-назад. Винаги около дървета, понтони и тръстика леда е по-слаб.
Пак там, следващата зима, аз, Панайот и бате Цецо си направихме близки дупки, ловим на тях цял следобед и си приказваме. Дойде един колега, доста едър, пита за това, за онова и тръгна да ни заобиколи, мина зад гърба ми и пра-а-с – потъна до кръста. Изтеглихме го двама, че човека се уплаши, а беше непохватен и го изпроводихме към брега. Легнах на леда и опипах с ръце – при дебелина на леда 15 + см имаше участък около 2 на 1 м с двуслоен лед и вода между слоевете.Незабележим, обаче.
Яз.Сопот. Тогава много се изплаших. Ловим преди години костур на блесна до кулата, ама много слабо. Тръгнах да се разходя в дясно от стената и се отдалечих доста, когато много голям участък около мен пропука и се смъкна с няколко см, а в центъра съм аз. Ако бях по-тежък можеше да е друго, но бавно, плъзгайки краката в старите следи се измъкнах. На непознати водоеми вече разходки сам не правя.
Баластриерата Враждебна,”Черното” кафе , по-миналия сезон. Ловим в центъра на езерото, леда е 25 см и в поредната дупка ледобура потъва веднага.Оказа се голям участък, който в центъра е с лед 3 см!!! Белязахме го с разни боклуци, ама табела не може да сложиш.
За миналият сезон съм написал в темата „Последен лед” със снимки ,та да не се повтарям. Само ще разкажа за един от излетите. Здрав, дебел лед, но не ще и не ще. По едно време се появи силно течение, нали езерото е свързано с р.Искър с канал, в дупките потече мътна вода и буклуци От Панчарево явно са пуснали много вода. А рибата пощуря, не дава да пропадне тъкъма. Обаче като си тръгнах и леда отлепен от брега. По пътя по който влязох, няма излизане, даже имаше счупена вече дупка от друг колега. Тръгнах към стръмния северен бряг, там бяха направили нещо като мост, но като скочих от леда на „моста” и до кръста във водата.
Враждебна, от към ж.к.Левски. Преди три години с Доктора ловяхме среден костур, но даваше, леда навсякъде 20 см. През седмицата имаше силни ветрове, но температурите бяха сериозен минус и следващата събота отиваме пак там. На същото място в леда - участъци по 30-40 м в диаметър чиста вода!!!Направо не можахме да повярваме на очите си. И досега нямам разумно обяснение за случая, освен бликване на подпочвена вода с голям дебит.
Сериозни газови дупки съм срещал в сурови зими с лед 20 + см на Враждебна/Черното кафе/, Яз,Студена/залива от към Драгичево/ и на яз.Алино.
Пускам тази тема като информационна. Надявам се, че и други колеги ще споделят за инциденти, които са имали на леда и по този начин ще си помогнем взаимно, защото информацията и опита са безценни, а върху леда понякога поемаме рискове и колкото сме по-предпазливи, толково по-добре.
Malemi
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Моите пропадания на леда

Мнение от Malemi »

Ценна информация ни даващ, аз лично никога не съм ловял на лед , точно поради тези инциденти , за които ти споменаващ
тбК
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Аз още не съм се къпал, ама има време де...:-)))) Но съм бил на крачка няколко пъти. Единия беше на Батак през февуари 2006 г., от много акъл бях повлякъл и синът ми, тогава ненавършил още 13 години. Сутринта имаше 15 см лед, който обаче се оказа някаква замръзнала киша. Духна топъл вятър, и по едно време дупките взеха да се разширяват. Викам - аре да се изнасяме. Бяхме с бат Любо Шампиона, още един колега и Ивайло Христов от Майсторски риболов. Къмбрега ледът вече съвсем изтъняваше, виждаше се, че е имало и пропаднали колеги до брега. Кръво-ляво се измъкнахме. Вътре имаше над 200 човека, почнахме да звъним по телефони на разни познати, вдигнахме патърдия. Всички се изнесоха на брега, някои пропаднаха, други останаха сухи. Понеже останахме край брега да пием вино, буквално видяхме как ледът изживя последните си часове.
Един път бяхме с Видрата на Душанци. Там има доста газови дупки. Бия с бурадупки през 3-4 метра, за да съм сигурен, че стъпвам на дебеллед. По едновреме се местя с метър и единия ми крак пропадна, ама само педя и го извадих бързо, добре че имах опорна точка. Оказа се, че ледът в газовата дупка е 2-3 санта. Не се намокрих, щото бях с химическите чорапи.
Имал съм доста рисковани качвания на некив тънки ледове, което не е за хвалене. Дано тази зима всичко да бъде наред и да няма неприятни изненади.
Поздрави на всички колеги, наслука на леда
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Бат Стан написа:............. Дано тази зима всичко да бъде наред и да няма неприятни изненади........
За да няма изненади най добре да си седи човек на брега. :wink: Бал съм го след като споделихте тези случки да се кача на лед :D А мислех, че тази година и аз ще се пробвам на подледен риболов.
Миналата година като карах компанията да ходим на лед ми отвърнаха, че на леда се качват само ако ги прибутам с лодката по него :lol: Сега, като се замисля май са прави. :roll:
niki71
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от niki71 »

И аз да се включа с едно пропадане до кръста край брега на Панчарево . За мен то си остава най- коварното за подледен риболов заради резките промени в нивото и вливащата се топла вода . Абе да обобщя - нямам търпение да замръзне!
okx
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от okx »

Тази година и аз чакам да замръзне и да запиша един подледен риболов, даже съм намерил и камера за снимкане под водата :):). Ще следя с интерес, защото май се учим по добре от грешките си, вместо превантивно да вземем мерки. :):)
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Пропадания нямам, дано така си и остане! Два пъти съм лазил по корем, но бях доста лек, а може би и страхлив и нямаше проблеми. В последо време два пъти изпадах в кофти ситуации, като и двата пъти причината беше безрасъдство.
Единия път ловяхме на язовир, който беше замръзнал частично. Не кълвеше близо до брега и започнах да се местя все по-близо до откритата вода. Уж дупчех контролни дупки през няколко метра, но при последната леда се оказа около 2, може би 3см. Лазих по обратния път. :lol:
Втория път ловихме на малак язовир с дебел лед. Времето беше топло и по устията влизаше доста вода, като част се качваше и върху леда. Цял ден си говорихме, че ше изтънее леда от течението, а вечерта колегата пробва рибите точно в най-опасното място. Пропадна когато вече си тръгвахме, метна раницата на гърба да си ходим и се топна :D
Свали си раницата във водата и излезе сам. Аз лазих до дупката да му прибера раницата преди да е потънала. Леда беше около 4см, но с доста мехурчета вътре.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

"Сухо дупе риба не яде " И аз съм падал няколко пъти ,но винаги покрай мен е имало хора ,та с тяхна помощ съм се справял.Последното ми пропадане беше на баластерните на с. Ягода.Доста беше дълбоко,но ме спасиха пироните ,които носех на врата си вързани с връв.Предния ден ,един колега е пропаднал на същото място ,но това го разбрах, когато вече бях се намокрил.Винаги съм си носил въже,с което се връзвам за кръста,но този ден ме домързя.Миналата година на 7 януари пък, ми се наложи да поплувам на ракетната площадка на Жребчево.Тъкмо пуснах лодката от колесара,и се занимавах с един възел на плетеняка ,когато установих че тя се е отвързала и почти се губеше в гъстата мъгла.Нямах време за мислене ,и хайде във водата гол голеничък.После се облякох,пуснах парното постоплих се, и за няколко часа направих хубав риболов.Разминах се с лека настинка,и много неприятен спомен.
И падащата звезда е била изгряваща .
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от David Kamenov »

Аз подледен риболов не извършвам че ме е страх а и обурудване нямам !
Риболова е хоби.Наслука :)
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

Както вика Върхара-"Риболова трябва да е удоволствие" - а лично за мен да мръзна аз навън и да се чудя дали това няма да ми е последния риболов не ме кара да съм особено щастлив . Но все пак има хора,които предпочитат този вид риболов защото е по-екстремен...въпрос на вкус-само внимавайте да не направите някоя беля от недоглеждане мързел или подценяване на ситуацията :)
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

много стара история -не е точно пропадене но нещо подобно. преди около 30 год имаше едно блато до Алдомировци / маи вече го няма??/ с много шука в него. в блатото имаше направени 3-4 платформи/наколни с нещо като къщички на тях /ползваха се и от ловци на патици и бяха безплатни!!! които пръв се настани в тях. някаде през декември, студено а и блатото не беше дълбоко - около 2м мах замръзнало навсякаде около брега на 15-20м а на вътре вода. влизаме с гумена лодка до едната от платформите - аз с един приятел и други 2 с друга лодка на другата платформа. тогава ловяхме щуката по бракониерски метод/срам за нас ма така си беше - едни стар руски метод с свободно плуващи големи тапи които се обръщат като се хване щука - пускат се из блатото 5-6-10 такива тапи покраи шавара - и с бинокъл се гледа кога ще се обърне тапата за да се иде с лодката до нея и извади щуката. до следобеда всичко хубаво - има щуки,пиенето върви но към 3-4 изви страхотна буря,вятър,дъжд и сняг а има само един тесен проход около 2 м широк прокаран през леда от брега до водата. нашите приятели решават да ислизат и естествено леда им сряза лодката - къде с газене къде с плуване се добраха до брега а ние решихме да останем през ноща на платвормата - студ,пиене вече няма,бурята става все по силна - дори съседната платворма се обърна - ужаз на живо.нашите познати които ислезнака с газене и плуване отишли до военото поделение което се намираше на близо и командира им проведе цяло военно учение - към 1 през ноща доидоха с БТРи,понтони,прожектори и ни извадиха от този кошмар.

:D кои знае колко псувни / и с право сме отнесли от воиничета които ги изкараха през ноща в дъжд и сняг да вадят нас - закъсалите рибари - макар и с голямо закъсненение моите големи благодарности към тези момчета- а може и някой да си спомни за това ааа?/ :shock:

:( :( :oops: м/у другото да не ме обвини някои че сме били тогава съвсем бракониери на щуките 3-4 кг им викахме писалки и си ги пускахме обратно
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от undergrounder »

Аз не съм ходил на лед за риба,но преди двадесет години работих в Русия където този рибалав е много разпространен.Гледал съм,че ходят с дълги прътове и въжета.Но всяка пролет имаше инциденти и на помощ идваше хиликоптер.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Аватар
Drago
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Drago »

Аз също не съм пропадал и се надявам да нямам този късмет, но миналата година се случи нещо интересно, на което бая се смяхме в последствие. Обхождам аз леда в търсене на хубаво място и като се движа в едната посока в един момент съм парвил малка дъгичка около 50-70 санта в радиус, на връщане си се връщам по старите следи като пак на това мясо правя втора подобна дъга но от другата страна и продължавам пак по права линия по старите следи. След мен по моите стъпки ходи един колега, който стъпва точно в серадата на получилата се елипса и десния му крак пропада до коляно, явно е била газова дупка но нямаше никакви следи отгоре а защо аз го заобиколих това място и сега незнам. Та му се посмяхме къв карък понеже нищо страшно не се случи освен да се намокри пък и аз винагия нося поне два чифа чорапи, но истината е че нещата се случват най-неочаквано и страшно бързо и човек трябва да е подготвен и да не приема нещата като на шега.
Аватар
juliano_84
фен клуб-скобар

Мнение от juliano_84 »

Много полезна тема особено за хора като мен който никога не са стъпвали на лед.
Мисля че след прочитането й ще продължа подледния риболов да го практикувам само от вкъщи ( у Форума )
Успех на всички през новия сезон и умната ;)
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

juliano_84 написа:Много полезна тема особено за хора като мен който никога не са стъпвали на лед.
Мисля че след прочитането й ще продължа подледния риболов да го практикувам само от вкъщи ( у Форума )
Успех на всички през новия сезон и умната ;)
Колега, каня те на един подледен риболов тази година, да ти вземем страха. Изисквания към теб - топли дрехи, водоустойчиви обувки и едно кило домашно вино. За 6 часа си готов! Няма пропаданици, няма нищо, само риболов и кеф.
Публикувай отговор

Обратно към “Подледен риболов”