Помощ за избор на лодка

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Помощ за избор на лодка

Мнение от Ivak »

Понеже нямам възможност да обиколя и да видя всичко, което ми се струва подходящо. А и едва ли съм наясно с всички марки. та ми трябва съвет.
Нуждата е за възможно най-леката надуваема лодка, 3-3,30 метра с малка моторетка с изход за външен резервоар и задна скорост.
Комплекта ще се транспортира с доста друг багаж и е задължително да е най-лек и сравнително нискообемен. Лодката държа да е възможно най-лека за носене и резгъване сгъване. Съответно да е що годе здрава.
Не ми е основна лодка и мотор, така че нямам претенции като марки. Трябва ми да може да си седи всичкото до гардероба, мятам го без усилие в багажника и драсвам за 5-6 часа някъде.

Почвам с комбинаците на който съм се спрял до сега пък вие ще допълвате :D
1.
моторетка Genovo - 5 кс - 24,5 кг
лодка Промарин надувемо дъно 330 АН - 44 кг или 330 IF 46 кг, не знам каква е разликата

2.
Моторетка Парсън 4 или 5 в зависимост кой има изход за външен резервоар 25 кг
Лодка Зандер надуваемо дъно BK330 45 кг

3
Моторетка Тохатсу 3,5 или 4 която има изход за външен резервоар 17 кг
Лодка Тохамаран 320 не откривам тегло в нета, по брошури 30 кг?

евентуално може да сменя в някоя от конфигурациите моторетката с Меркури или Маринер, ако 3,5 к.с. моделите им имат изход за външен резервоар.

Та така, Определено ме интересува как се сгъва лодката с надуаемо дъно като обем и бързо ли добива работно положение при положение, че ползвам ел помпичка.
И дали найстина Филстарската лодка е 30 кг.
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Помощ за избор на лодка

Мнение от dodo16 »

Аватар
borandri
новобранец
новобранец

Мнение от borandri »

lubo9
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от lubo9 »

Ivak написа: Та така, Определено ме интересува как се сгъва лодката с надуаемо дъно като обем и бързо ли добива работно положение при положение, че ползвам ел помпичка.
И дали найстина Филстарската лодка е 30 кг.
Надуването и сглобяването с ел помпа, за лодка 3м, става за около 15 минути, но трябва да се донадуе с оригиналната помпа, за да се вдигне налягането. Надуваемото дъно се надува с оригиналната помпа, защото там налягането е по голямо от това на балоните. Има и помпи, които правят цялата работа, но са по скъпи. Според мен е по добре да се вземе с алуминиево дъно. Махат се пейките и се поставя рибарски стол. Може би 4-те плоскости ще заемат малко повече място. Моята е 3 метра, 55 кила от Илиянци и се справям сам.
Поздрави.
Мисълта убива действието!
Javor

Мнение от Javor »

За надуването ето това върши перфектна работа:
>>GENOVO POWER 80D
А за пускане и лесно обсулвжане помисли за едни колелца:
>>13. Алуминиеви транспортни колела за транец
Със въпросните помошни средства ще псукаш на вода за 10-15мин, без да се налага въобще да помпаш на ръка.

За избора на лодката проучи дали надуваемото дъно може да се сваля и да се пренася отделно. Защото ако не става ще е по лесно да носиш лодка с твърдо дъно в 2 сака по 25кг, отколкото с надуваемо в един сак 45кг.

И оше нещо което е добре да имаш предвид.
Promarine AH е с V образно дъно и немогат да и се монтират колелца. Освен това и няма да ти е равно дъното. И незнам как е решен въпроса с водата, струва ми се че няма къде да изтича.
Promarine IF и Zander са с отделно дъно и кил.
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от undergrounder »

Ще станеш луд да надуваш и спадаш постоянно лодката за всеки риболов.Аз съм с надуваем Зандер 3,30 и го карам готов надут на тавана на комби.Има и алуминиеви стойки с колела и веднага като я сваля от тавана я пускам на вода.Ако имаш къде да я съхраняваш надута според мен е по-добре.Аз примерно като реша да не ходя през зимния период я спадам.За надуваемите непременно трябва да знаеш,че когато са сгънати много често ги нападат мишки и ако недай Бог стане това като я надуеш е станала като швейцарско сирене.За това трябва да внимаваш къде я съхраняваш като се върнеш от риболов.Иначе успех.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
atanas atanasov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanas atanasov »

Не се занимавайте с глупости ,отдавана е открита топлата вода.Едно ремарке решава куп проблеми.Може и малка кола да го тегли и място за багаж много.Дължината на работното пространство на ремаркето се избира според дължината на лодката после се прави нещо като скара и лодката готова и надута направо в язовира.Надуваема с твъдо дъно е верният отговор. С малко пари толкова.Между другото при добре направена стойка за лодката на ремаркето може от един човек да се обслужва при пускането и ваденето на лодката от язовира.
За завистта,глупостта и подлостта почивен ден няма.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Не съм се изразил праилно може би.
Найграх се с надуваемите, имам си истинска лодка (твърда).
Беше ми писнална хамалогията по разгъването и сгъването по едно време, но няма как да пътувам с твърда лодка извън БГ. Не че няма, но не ми се занимава с всички документи и сложнотии еле пък да плащам по магистралите и за колесар. Фактури глупости за лодка мотор :x

Трябва ми нещо леко, да се събира в комби да не бие на очи. Затова и питам за такова.

Благодаря за съветите, ще умувам още малко и скачам на нещо.
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Аз бих си взел Плодекс с надуваемо дъно, но не с 5 к.с. а с 9.8, но двутактов. Малко по-скъп, но несравнимо по-мощен, а разликата в килограмите е почти никаква. С 5 к.с. и двама души + багаж глисажа ще е мираж.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

шморхи, във всичките теми пишеш колко е хубав 2Т мотора, ама пробвал ли си го на твойта лодка :wink:

Доплащане на пътна такса за колесар не знам да има - единствено на фериботите взимат повече... По-добре си карай лодката с колесара и си свиркай :D Ще ти вдигне с някой литър разхода, ама не колкото струва една надуваема лодка...
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Всъщност повечето часове на вода са ми с двутактов двигател. Защо питаш?
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

ама 2Т същите конски сили като сегашния ти или някое "мъниче"?
Моите впечатления като минах от 15кс 2Т Селва на 4Т 15кс SAIL, че има коренна разлика особено в ниските обороти... В полза на 4Т, нищо че е китаец... Сега с Тохацу F15 още по-добре...
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Въпроса с мотора го поправих с една 2-тактова 15-ка цели 32-33 кг :lol:
Возих се на една 5-тичка 4 таката и се озъзнах колко безмислен е тоя мотор :lol: :lol: :lol:
С два туча не може да се мръдне лодката, само бучи и тресе.

Та остана въпроса за лодката.
За сега съм се запрял на БРИГ Динго 330, но още се кумя дали е добра лодка. Гледах я пипах я. Доста е лека, добре изработена, но се чудя дали си заслужава пред един зодиак или бомбард за подобни пари
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

ако имаш възможност, вземи си хипалонова лодка - платът е много по-мек и не се одървя на студ (лесно ще сгъваш)...
например: http://www.achillesinflatables.com/boat ... boats/spd/
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Добре си направил с двигателя.
Този Бриг не е ли доста скъпичък...2700 лева.
За такива пари може Селва 350, за доста по-малко може Хонда 320, а има и китайски за още по-малко.
Тедо за 50 к.с. става дума. За 2Т или 4Т моето мнение е, че до 20-а к.с. по-добре да е 2Т, но нагоре по-добре да е 4Т. Имам си причини за това, но ще ги кажа в друга тема, за да не разваляме тази на колегата.
Тези Achilles изглеждат доста добре, но LSI 335 e 2500 долара. :shock:
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”