дълбочина на тинята

Модератор: sapuna

sspopa
новобранец
новобранец

дълбочина на тинята

Мнение от sspopa »

Здравейте,колеги.Доста рових из форума,възможно и да е било неуспешно,но не намерих нищо конкретно по въпроса.Ако има подобна тема с точно описание как става това,измерването на дълбочината на тинята,да ме насочите.Ако все пак липсва,по-опитните който знаят,да обяснат.С маркер,с нещо друго ли как,сонар нямам.Става въпрос за баластриера за да мога да се ориентирам каква да е дължината на повода,който да използвам.С идеята стръвта да остане да лежи върху тинята.И още нещо след колко време стръвта губи аромата си и се налага презареждане ,да остане привлекателна за шарковците.Смятам да използвам царевица-суха,евентуално варена или вкисната.Благодаря предварително.
snegk
и господ не е толокова добър

Re: дълбочина на тинята

Мнение от snegk »

Сонарите си имат така наречената, бяла линия.В упътването пише подробности.Иначе за маркера.Слагаш на маркера такава тежест с каквато ще ловиш, правиш си линията-стандартна, след това взимаш един дебел, бял(памучен или вълнен)конец.Вързваш единия край за тежестта,другия крак слагаш корково топче и правиш клупче, основното влакно трябва да минава през клупчето.Значи, когато си изберем дадено място, замятаме там и отпускаме хубаво влакното, след 15-тина минути вадим и мерим белия конец до къде е изцапан.Ако тинята е 20см. то и конеца ще е изцапан около 18см.Успех. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
sspopa
новобранец
новобранец

Мнение от sspopa »

Благодаря за информацията!Не е сложно стига,някой да ти обясни.На пролет ще пробвам :roll:
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Snegk, ако можеш да препоръчаш как да измерим височината на растителността по дъното в дадена точка, над която е закотвена лодка, т.е. можем просто да спускаме приспособлението за измерване надолу. Ако стръвта е жива рибка по-добре е да бъде над растителността, нали ?
Гмуркане с ролетка уж е достъпно за всеки, но без леководолазни пособия едва ли е подходящо, особено при ниска температура на водата и придънна мътилка.
snegk

Мнение от snegk »

Тревата за да се мери трябва сонар,или се пуска такъм само с олово, дигаме бавно докато спре съпротивлението на тревата и мерим.Честно не съм мерил височината на тревата никога :wink:
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

А със сонара какво можем да направим ?
snegk

Мнение от snegk »

чпс написа:А със сонара какво можем да направим ?
Ами сонара ти показва тревата, на дисплея има разграфени метри, четеш и си готов :wink:
bonnie
новобранец
новобранец

Мнение от bonnie »

Хм и аз не съм боравил до сега щото не съм много навътре в нещата, доста любителско го карам, но като идея е добре наистина и полезно...
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на тежко”