Подводен риболов в сладководни водоеми в България да или не?

Модератор: nkolev66

terzo
разбира нещата
разбира нещата

Подводен риболов в сладководни водоеми в България да или не?

Мнение от terzo »

Нека колегите да се включат в тази тема и да дискотираме възможно ли е да се получи това в България или не?Защото в много други страни това си деяние е разрешено,че защо в БГ да не е.Е ние харпунджийте ли сме най големите бракониери?
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Re: Подводен риболов в сладководни водоеми в България да или

Мнение от spear »

Лъчо виж това гласуване: http://www.spearfish.org/e107_plugins/p ... lls.php?31
От 83 харпуниста половината са против.
Има и 2 огромни теми с коментари към това гласуване. То и тука май го коментирахме преди година.
Щом половината от нас са против, няма как да се сформира официално предложение за промяна на закона и т.н... Освен това и самите риболовци са против на харпунистите да им се разреши това.
Писал си "много други страни това си деяние е разрешено", но в Европа включително и Турция навсякъде е забранено. Предполагам че визираш Русия, но там и с РПГ да гмуркаш пак няма да имаш проблем и пак ще има водоеми в които все още не е стъпвал човешки крак, нещата са несравними.
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Юли това беше тема която дискутирахме тази вечер с приятели харпунджий и реших да пусна тази тема,ако не е удачна нека админите да я заключат.Това че има много колеги който практикуват този вид риболов е ясно на всички ни(това си е за тяхна сметка) защо това да не стане легално.Нимна ние харпунистите сме по лоши и с повече вреда от тези който хвърлят бомби,бият с ток и какво ли още не. :(
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

ти представяш ли си един харпунист да се пусне в река искър ,примерно 30 човека ловят в един вир и ако се пусне един харпунист какво ще стане,дали ще е добре
Изображение
Най добрите са тук
valjo
новобранец
новобранец

Мнение от valjo »

Колега terzo,
Преди известно време предложих във форма Spearfish да започнем инициатива за легализиране на подводния риболов в слаководни басейни. Основният аргумент в подкрепа на едно такова искане според мен е, че няма морални основания за забрана на подводния риболов в сладкоовдни басейни. Доколкото виждам това е остовният аргумент и в твоето предложение.
За моя изненада както мненията изказани при дискусията във форума така и резултатите от проведената анкета показаха, че харпунджийската общност е раздвоена по този въпрос, със слаб превес на противниците на тази забрана. Но макар ние противниците на тази забрана да бяхме повече, то разликата в наша полза бе съвсем малка. А за да се стигне до желаната промяна – отпадане на тази забрана трябва да имаме резултат като при избори по време на комунизъм – 99.99%.
В интерес на истината колегите хрпунджии, които се изказаха в подкрепа на тази забрана, изтъкнаха екологичния мотив, а именно, че водните екосистеми са прекалено натоварени и прекалено изтощени от всякакъв род бракониерски набези, стопански и любителски риболов, замърсяване, урбанизация и пр., за да им причиняваме това допълнително натоварване. А безспорен факт е, че разрешаването на подводния риболов в сладководни басейни ще увеличи значително броя на харпунджиите ловуващи по вътрешните водоеми.
В интерес на истината аз самият сега съм разколебан.
От една страна оставам твърдо на становището, че няма морални основания за забрана на подводния риболов в сладководни басейни и приравняването на харпунджиите с мрежари, токаджии, химиотерапевти и прочие бракониери.
От друга страна неможе да не държим сметка за споменатото екологично становище и въобще за все по-острите екологични нагласи всред обществото.
Нека проведем една дискусия и да видим накъде ще бъдат наклонени везните
elinpelin1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elinpelin1 »

Както някой каза, навсякъде в цивилизована континентална европа е забранено харпунирането в сладководни басейни, за малки реки пък е абсурд.Против съм, по тая логика искъм да се легализира най старият вид риболов,риболов на ръце :wink:
Капитан АТАНАС АНГЕЛОВ , платил с живота си , служейки на Република България.
Убийците се смеят,
Весело живеят,
ала невежи те,нещат да проумеят,
деца им, внуци в Бездната ще се запилеят
„μή μου τούς κύκλους τάραττε„
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Тема, която и друг път е поставяна за обсъждане във форума, но обикновено дискусията ескалира в грешна посока с остри нападки и обиди от които никой не печели.
Убеден съм, че "обичайните заподозрени", вземащи думата в темите на Подводен риболов биха имали доста по-хуманно отношение към рибите в сладководните водоеми от някои, които редовно ги посещават и въпросът повдигнат от Терзо е съвсем уместен.
Твърде много предпоставки обаче има, хората да отхвърлят подобна идея категорично.
Не ми се влиза във всички подробности, но в България на този етап ми се струва, че това няма как да се случи.
Ще ви помоля да се придържате към добрия тон, аргументирани мнения и надявам се без обиди!
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от David Kamenov »

Ами според ме не е много добре и трябва ако е да да си има определени язовири за извършването на такъв риболов защото няма да е добре тея от брега да ти метат олова на главата да им оплиташ монтажите.Та така отговора ми се свежда към да ама за определените места !
Риболова е хоби.Наслука :)
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

Аз лично съм против подводния риболов в сладки води не към spearfishing-а, като цяло а конкретно в сладки води.
Накратко защо:
Сладководните водоеми в България са сравнително малки затворени екосистеми с крехко равновесие. Рибите живеещи в тях са достатъчно изтерзани, но за сметка на това малобройни :?
Все по малко се улавят трофейни екземпляри и на всички е ясно защо :(
Един основен довод при подводния риболов е че не може да има хвани-пусни (catch and release) има само "надупчи и умри". Без да го считате, като заяждане, но си е така. През последните години обаче все повече и повече риболовци узряха, а и узряват за идеята, като хванат риба била малка или трофейна да и дарят живота, т.е. да практикуват catch and release При подводния риболов няма такъв "филм".
А и още нещо да добавя ...малкото останали трофейни риби било то сомове, бели или щуки за това са трофейни, защото някакси са нахитрели и са оцелели :wink: Влизат ли подводните ловци в техните територии ясно е кой ще загуби битката :? Нагледал съм се на подводни филмчета в които се вижда как сомове, а и щуки изобщо не се плашат от подводничарите и дават дори да ги докосват, а понякога и атакуват (някой руснаци подводничари имат горчив опит със сомове) :twisted:

И на последно място, но не маловажно съберат ли се вече на един водоем риболовци от бега, тролингисти с лодки и подводни ловци...те ви коктейл "Молотов" :shock:
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

Според мен няма нужда да се разрешава подводния риболов в сладководни водоеми. Аз специално нямам нужда да дам своите пет пари в доизтребването на рибите в тези водоеми. Там други "специалисти" се справят с тази задача доста добре под спящия поглед на ИАРА. Не виждам каква е пречката тези, които толкова са зажаднели за лов в сладки води да си договорят определени условия в частни водоеми и да си пуцат на воля.
А що се отнася до мнението, че при подводния риболов нямало улови и пусни, а само надупчи и умри, определено не съм съгласен. Рилийза при подводния риболов е още преди да хванеш-набучиш. Не е нужно да бодна рибата, пък след това да констатирам, че била малка или, че не ми трябвала и да и правя изкуствено дишане. По-скоро при риболова и нескопосаното откачане на хванатата риба могат да и се причинят увреждания.
Изображение
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

Pretor написа: ... По-скоро при риболова и нескопосаното откачане на хванатата риба могат да и се причинят увреждания.
Разбира се и това се случва неизбежно понякога :?
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Напълно съм сагласен с колегата PRETOR при нас ПОДВОХИТЕ както ги наричат братушките винаги имаш избор да натиснеш или не спусъка и именно в това се изразява релийза при този вид риболов докато при роболова с въдица няма как да контролираш коя риба ще захапе стръвта .С това отклонение целя да оточна че нашия спорт е един от най-хуманните видове риболов стига разбира се да се спазват основните хуманни норми като например да не прекаляваме с количествата колкото и примамливо да изглежда да не се изкушаваме да избиеме колкото може повече риби все едно утре ще свърши света . Аз лично не съм против легализацията на подводния риболов но с едно голямо уточнение да има точно установени правила и норми а също и определени места където да се извършва подобен вид риболов.А колкото до това че ще си пречиме с колегите на сушата това не е точно така. Представете си примерно следната ситуация всички знаем че има водоеми който са толко обрасли с тръстика и папур че няма никакъв ама никакъв достъп до водата е кажете ми тогава по какъв друг начин освен с лодка може да се лови на такива места , и покакъв начин ще си пречим с колегите с въдиците на брега.Да съгласен съм че тези който са с лодка ще протестират но има достатъчно голями водоеми където да има място и за тях и за нас.
За да не натоварваме екосистемите в страната предлагам:
1. водоемите където ще бъде разрешен подобен вид риболов да се сведат до минимум
2. нормите за улов да бъдат по строги и съответно наказанията и глобите за нарушителите да са по високи
3. да има отделни билети за двата вида риболов както и различни санкций като за подводния да са в пъти по високи(понеже на българина докато не му бръкнеш в джоба не се стряска)
4. да се поощрява унищожаването на мрежи винтери и други подобни бракониерски пособия намерени в дадения водоем като товаа се съгласува с ИАРА (А пък те КОНТРОЛНИТЕ органи да не се правят на ухапани ами да реагират своевременно на подаден сигнал)
5.Абсолютно да е забранен риболова под какъвто и да е способ на граждани който не са с българско гражданство (да бъдем и ние малко националисти а не само да им лижем задниците на чужденците,вземете пример от турците Юли знае много добре за какво говоря
Така ги виждам аз нещата
Всичко е възможно стига да е морално и смярка.
А книжните плъхове в министерството много лесно могат да създадат работещи правила стига да се допитат до нас. И да земат да си размърдат малко задниците да почнат по често да проверяват водоемите не е толко трудно и скъпо от толко години съм по реката а нито веднъж не ми е поискан билет Засрамете се господа офицери и вся остальная паплач що се зове РИБАР :mrgreen:

ХАЙДЕ с ЗДРАВЕ
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

За съжаление, имайки предвид поетите от татковИната ни ангажименти, точка 5 едва ли е възможно да се изпълни. Турците са друга бира. Поне докато не влязат в евросъюза (ако изобщо влязат). Иначе предложението е много гъделичкащо по някои струни :wink: :D .
Изображение
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Абсолютно съм за това подводния лов в сладки води да се разреши у нас повсеместно! Става дума действително за лов, а не за риболов. Да се разреши, но само при едно условие - вместо харпун или хавайско копие, оръжието да е фотоапарат или видеокамера. Така ще е абсолютно хуманно и за водните организми , и за хората. Не да мислиш дали да натиснеш спусъка, а винаги да го натискаш - фото-щрак! А има толкова неща да разберем от този тайнствен подводен свят. Аз някога се гмурках и убивах риби в нашето Черно море. След като видях какво е снимал моят приятел и член на форума Захранката в чужди морета без харпун, сега съжалявам, че не съм имал подводна камера. Иначе, смятам, че в сладки води хора с харпуни нямат място, главно заради безопасността.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

terzo написа:.... :(
Лъчо след всички тези коментари изясни ли ти се ситуацията :wink:
Аз не съм и очаквал различна де. Всички са против.
В защите на харпунистите от 100 харпуниста които познавам само 2-ма гмуркат в сладководни.
В същото време на всеки 9 риболовци се пада по един с харпун който стреля шарана в шавара напролет когато си хвърля хайвера.
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”