Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Прекрасният ми ден с 3кг костур на Мандренско
- borislav58
- сериозен играч
Re: Прекрасният ми ден с 3кг костур на Мандренско

David Kamenov написа:Добри костури.
Всичко заебавам и за риба заминавам!
Тъи като гледам , това не е на щлюзовете или се бъркам ?
тбК
Колега, поздравления за улова.
Това с дрането не знам от кой си гледал, но за мен е много по-лесно да одера костура от колкото да го чистя по друг начин.
Колкото до "червените гадинки", не се притеснявай защото вече много рядко се срещат в рибките. Друго което може да ви кажа, че кожичките могат да се пържат и става страхотно мезенце.
Това с дрането не знам от кой си гледал, но за мен е много по-лесно да одера костура от колкото да го чистя по друг начин.
Колкото до "червените гадинки", не се притеснявай защото вече много рядко се срещат в рибките. Друго което може да ви кажа, че кожичките могат да се пържат и става страхотно мезенце.
Не е на шлюзовете. Там много хора и пълна лудница. Аз бях самMalemi написа:Тъи като гледам , това не е на щлюзовете или се бъркам ?

Ако мога да обобщя за тези червейчета, щот много четох и на английски и на бг и на руски

-- 1. Като ловиш костур, го слагай веднага в хладилна чанта, на въможно по-ниска температура
-- 2. Като оставиш одраното или филетирано месо в подсолена вода в хладилника, голяма част от гадовете излизат сами
-- 3. Ако ги ядеш живи от сурово месо се развиват и в човека
-- 4. При термична обработка умират и не са опасни
ОТКАК ПРОБВАХ ДА ФИЛЕТИРАМ, НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ОДЕРА КОСТУРЧЕ - 100 ПЪТИ ПО-ЛЕСНО Е, И НЕ ОСТАВА ГРАМ КОКЪЛЧЕ

Благодаря на всички !! И НА СЛУКА !!
- venkov71
- научил се да хвърля
Колега, тук в яз.Огоста 50% от костура има такива червейчета,дера си го,във вода или в найлонова торбичка като преседи една нощ и всичката гад е излязла. Пържиш и 

ако можех да превърна хобито си в професия......
До сега бях на Мандрата - на Щлюзовете , наистина е пълно с хора. Приготвих се за сулка - с живи рибки , обаче само някои беще изкарал индицентно някоя. Вече са я изловили и са затворили щлюзовете и неможе да влиза още. Сложих монтаж на дъно с 2 куки и торен червеи за 1 час 2 бибана и 1 каракуда. На туистри и цикади - нищо. Поздрави
тбК
Добър улов колега 

Няма по хубаво време от това когато сьм на риба.....с бира.
Рибна тения
* Тя обитава тънките черва на човека и е дълга до 20 метра
Обикновено хората знаят по нещо за кучешка, свинска или говежда тения, но често дори не са чували за рибната тения. Тя паразитира в тънките черва на човека, но и у кучето, котката, лисицата и други бозайници. Има сивожълт цвят. Но най-впечатляваща е дължината на този паразит - от 2 до 20 метра!
Заразяването с рибна тения става по следния начин:
Яйцата й, които са с размер 70 на 45 микрона, напускат дебелото черво на човека и по разни пътища попада в в сладководни басейни - река, езеро, язовир. В сладководната вода от яйцето се излюпва лавра с реснички - корацидий. Корацидиите се поглъщат от рачета, където се превръщат в овална личинка - процеркоид. Заразените рачета служат за храна на сладководните риби - пъстърва, шаран, костур, щука, сом и др. В тях процеркоидът се загнездва в тъканите на рибата и се превръща в плероцеркоид, който има вретеновидна форма и е дълъг около 6 милиметра. При консумиране на недобре топлинно обработена риба в полусурово състояние, човек се заразява. Същото става, когато остатъците от обработената сурова риба се дават на котките или кучетата. Заразяването може да стане и в резултат на недобре измития кухненски инвентар при обработката, транжирането на суровата риба у дома или в ресторанти, особено рибни...
Попаднъл в своя гостоприемник, плероцеркоидът се превръща във възрастна и половозряла тения за период от 5 седмици до 2,5 месеца.
При човека рибната тения причинява заболяването ДИФИЛОБОТРИОЗА,
което води до тежко изтощение, злокачествена анемия, а понякога и до смърт. Това изтощение се дължи на факта, че тенията се храни чрез осмоза с цялата си повърхност на своето дълго тяло, тъй като то се намира потопено в хранителните сокове в червата на гостоприемника.
Сериозен източник на заразата са реките и язовирите, в които се вливат фекалните води от канализациите на градовете и селата - в нашата страна те не са малко. Ловенето на риба в тези водоеми, например в Панчаревското езеро, неспазването на нужната хигиена и кулинарна обработка носят потенциалния риск от заразяване, често с летален изход.
Обикновено хората знаят по нещо за кучешка, свинска или говежда тения, но често дори не са чували за рибната тения. Тя паразитира в тънките черва на човека, но и у кучето, котката, лисицата и други бозайници. Има сивожълт цвят. Но най-впечатляваща е дължината на този паразит - от 2 до 20 метра!
Яйцата й, които са с размер 70 на 45 микрона, напускат дебелото черво на човека и по разни пътища попада в в сладководни басейни - река, езеро, язовир. В сладководната вода от яйцето се излюпва лавра с реснички - корацидий. Корацидиите се поглъщат от рачета, където се превръщат в овална личинка - процеркоид. Заразените рачета служат за храна на сладководните риби - пъстърва, шаран, костур, щука, сом и др. В тях процеркоидът се загнездва в тъканите на рибата и се превръща в плероцеркоид, който има вретеновидна форма и е дълъг около 6 милиметра. При консумиране на недобре топлинно обработена риба в полусурово състояние, човек се заразява. Същото става, когато остатъците от обработената сурова риба се дават на котките или кучетата. Заразяването може да стане и в резултат на недобре измития кухненски инвентар при обработката, транжирането на суровата риба у дома или в ресторанти, особено рибни...
Попаднъл в своя гостоприемник, плероцеркоидът се превръща във възрастна и половозряла тения за период от 5 седмици до 2,5 месеца.
което води до тежко изтощение, злокачествена анемия, а понякога и до смърт. Това изтощение се дължи на факта, че тенията се храни чрез осмоза с цялата си повърхност на своето дълго тяло, тъй като то се намира потопено в хранителните сокове в червата на гостоприемника.
Сериозен източник на заразата са реките и язовирите, в които се вливат фекалните води от канализациите на градовете и селата - в нашата страна те не са малко. Ловенето на риба в тези водоеми, например в Панчаревското езеро, неспазването на нужната хигиена и кулинарна обработка носят потенциалния риск от заразяване, често с летален изход.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
shekira написа:Рибна тения
НЕ Е ТОВА КОЛЕГА!!! Ама е хубаво да се знае че и т`ва го има като болест, ей тъкмо се запалих - ще земете да ме откажете тотално от риболова

няма никакв проблем с тези червейчета колега само трябва да е добре опаржена рибата
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Мале,мале
Браво колега 

Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!