Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Мнение за фидер с плетено основно и повод ФК
Модератор: Paublo_Eskobar
Мнение за фидер с плетено основно и повод ФК
Колеги, гледам един филм на Bob Nudd, в който той изтъква добре известните предимства на плетеняка - директен контакт с рибата и т.н. Питането ми е, възможна и удачна ли би била комбинация от плетено основно влакно и повод от флуоро карбон при риболова на фидер?

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
- StoychevV
- разбира нещата
Re: Мнение за фидер с плетено основно и повод ФК
Един път го пробвах,на Жребчево за основна и повод обикновен монофил.Бях с ена 0.10 на беркли .Направо сложих спининговата макара.+ е че постигаш много по- голяма дистанция.Рибите не бяха много гъсти.По късно,на основното вързнах около 1 метър фк,на него хранилката,вирбелчето и повода пак от монофил,тогава пак хванах някоя друга риба,сякаш по се сгъстиха,така че според мене си струва да се лови с плетеняк и надоло фк
п.п въпреки успеха продължавам да си ловя с монофила нз защо

п.п въпреки успеха продължавам да си ловя с монофила нз защо

Аз от есента ловя с плетеняк на Баркли Уиплаш Кристал 0.10 мм и съм много доволен.Само позитиви извличам.Забравих за монофил.Ако ловя на платен водоем с големи риби бих ползвал монофила.За средни и дребни риби плетеното е супер.Както е казал колегата по горе за монтаж е добре да се сложи ФК и то по дебел 0.30-0.35мм , а за повод обикновен монофил.Ако е по бистра водата може и фк да слагаш.
Above us only sky
Защо?lfc_boy написа:Ако ловя на платен водоем с големи риби бих ползвал монофила

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
Шарана взема така,че в повечето ситуации върха се сгъва на 90 градуса.Освен това монофила прощава повече грешките при работа с аванса и действа като амортизатор особено,когато рибата приближи кепа.topsoft написа:Защо?lfc_boy написа:Ако ловя на платен водоем с големи риби бих ползвал монофила
Above us only sky
Защото е разтеглив, за разлика от плетеняка.topsoft написа:
Защо?
Струва ми се, че е добре ползването на плетено влакно да се съобрази с твърдостта на пръчката. Виждал съм скъсани поводи и раздрани джуки от засичане, и то при риболов на малки риби! А като прибавим и това, че повода също почти няма разтегливост (флуорокарбон) , тогава цялата работа по изморяването на рибата, както и при засичане се поема от самата пръчка...
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Не че съм много вещ,ама да си кажа и аз. Ловя на фидера с 0,16 и повод 14....12...каквото имам под ръка. Вадил съм 100 грамови каракуди до 2,200 шаран с него. Никакъв проблем с отчитане на кълването,само че съм с най-мекия връх. Според мен не мисля че е необходим плетеняк за фидера.Излишно оскъпяване за дребни рибки
. Веднъж си бях направил експеримент и на блеснарката която е с плетеняк и монтирах кошничка от фидерските и я превърнах във дънна - фидер въдица. Не открих кой знае каква очевадна разлика (да не кажа никаква) в извадената риба с двете въдици. Риболова беше наситен с каракуда до около 500 гр. Вадя едната - хвърлям другата ...разноглед станах. Та да не се отплесвам - извода ми е че не е толкова от значение дали е монофил или плетеняк , важно еда има риба във водоема 

Колега d-r Vetko,
нямам намерението да ти налагам мнение по въпроса,но ще отбележа,че с един риболов и то:
Когато рибите са гъсти и взимат смело, няма проблеми да ги ловим и с по груб такъм,но когато риболова е капризен и се лови на по голяма дистанция,дълбочина и наличие на течение просто плетеното влакно си е незаменимо.
нямам намерението да ти налагам мнение по въпроса,но ще отбележа,че с един риболов и то:
просто няма как да намериш разликата.Освен това си ползвал спининг пръчка за отчитане на кълването ти.Има балкан разлика от това на връхчето 0.5 или 1 унция.d-r Vetko написа: Риболова беше наситен с каракуда до около 500 гр. Вадя едната - хвърлям другата ...разноглед станах. Та да не се отплесвам - извода ми е че не е толкова от значение дали е монофил или плетеняк , важно еда има риба във водоема
Когато рибите са гъсти и взимат смело, няма проблеми да ги ловим и с по груб такъм,но когато риболова е капризен и се лови на по голяма дистанция,дълбочина и наличие на течение просто плетеното влакно си е незаменимо.
Above us only sky
- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
...да кажа и аз, с плетено не съм ловил до сега, но за шок лидер го ползвам, като за целата на основния монофил връзвам 5 метра най-тънкия плетеняк ,целите са ми две ,за по голяма дистанция и при вадене на 10кг и над 10кг шаран е в голям плюс. При монофила ,последните 4-5метра се скапват от толямото съпротивление преди да се кепчоса голам шаран , и е задължително да се превърже линията и да се намали с 4метра основното. При плетеняка и 20кг шаран да извадиш няма никакъв проблем, откачваш либата и замяташ за следващия шаро.
ПП; за основно плетено, ще мога да дам мнение като открия сезона, понеже малко след никулден навих Пауар ПОР 0,16 , но язовирите замръзнаха и...
Поздрави.

ПП; за основно плетено, ще мога да дам мнение като открия сезона, понеже малко след никулден навих Пауар ПОР 0,16 , но язовирите замръзнаха и...
Поздрави.

Имам един въпрос - основно ми е плетено на както всички знаете никаква разтегливост. Тъй като с не го може да се усети всичко което става на другия край на въдицата, усетих че повода ми се къса след закачането на рибата не при потеглянето и а при тези странични резки тласъци та смених молко такъма като добавих обикновен ластик межди повода и основното и между хранилката и основното - от тези в кутия за по левче. Резултата бе че при тези странични тласъци рибите не късаха. Искам да питам за по-качествен заместител на тези ластици защото не са много издръжливи или за предложение за друг монтаж при който да ги няма тези късания. Увеличение сечението на повода не се приема. А ето го и монтажа.
- Прикачени файлове
-
- монтаж.jpg (60.1 KiB) Преглеждано 1636 пъти
скобара е риба проклета

- CERRUTI
- сериозен играч
Ами направи монтажа от по дебел монофил от повода!!!-pojara28 написа: Увеличение сечението на повода не се приема.

и това го мислех но какъв монофил - марка и сечение. така както го гледаш монтажа дали примерно влакно Former 0.14 ще ми свърши работа. А за вирбела за повода още се колебая не съм сигурен дали дори и такава малка тежест няма да ми пречи като стават повече уплитания.
скобара е риба проклета

- qno_zloo
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Колега, не разбрах защо късаш, явно има някаква причина.
И май причината е във фидера, сподели с какъв фидер ги ловиш.
А по повод монтажа, мисля че си избрал най оплитащия, и трудно(бавно) се прави.
И май причината е във фидера, сподели с какъв фидер ги ловиш.
А по повод монтажа, мисля че си избрал най оплитащия, и трудно(бавно) се прави.
проблема с късането е следния: фидерчето го използвам основно по струма за скобари и мрени при по малък размер на рибите няма проблем. Преди използвах монофил но при риболов на тези риби в течение монофила правеше големи пазви а и е разтеглив за това реших да пробвам с плетено влакно. Проблем с мрените няма, но има проблем със скобарите и то по големите - проблем който преди го нямах - а именно при удар засичам и усещам напъна на рибата тя повежда на аванса като съм я пуснал само на аванс без да играе пръта нали ме разбираш при това положение никакъв проблем обаче направи ли един тласък страничен се усеща, че все едно си скъсал струна на китара вадиш и скобара е скъсал или го няма. Фидера не е баш от най големите колове но е кол. Все пак ловя с него знам си го като го сменя ще ви попитам с какъв а иначе ето това е
http://fishing-market.com/shop/product/ ... -60-m.html
монатжа си ми харесва пробвал съм и други този мие любимия. Не се прави трудно и не оплита особено ако е със асиметричен клуп а не със симетричен и по-дебело влакно.
http://fishing-market.com/shop/product/ ... -60-m.html
монатжа си ми харесва пробвал съм и други този мие любимия. Не се прави трудно и не оплита особено ако е със асиметричен клуп а не със симетричен и по-дебело влакно.
скобара е риба проклета

Къде ти къса на възел някой?