Пътеките на зимния кефал

Модератор: sapuna

Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Пътеките на зимния кефал

Мнение от ribolovcho »

Кефалът е една от възможностите при зимния речен риболов. В студеното време поведението му няма нищо общо с това през лятото. Доста по-тромав е, не обича да предприема дълги пътешествия, избягва прекалено бързата вода, където ще се задържи задълго в топлото време. Пътеките на зимния кефал водят към по-спокойна вода, към потопени дънери и клони край брега, към залетите крайбрежни шавари, към тихажи зад камъни или скални отломъци.
В големите реки едва ли ще се застои съвсем близо до брега (освен ако водата не е размътена), там ще го намерим в по-дълбоки вирове със забавено или откровено бавно течение. При реки с по-ограничен дебит кефалът няма голям избор – ще търси дълбочините, дори да са в близост до брега, а много често може и да се свре у подмолите на крайбрежните дървета и там да престоява в продължителни периоди от деня.
Зимният улов на кефал е специфичен. Първо и най-важно е да се намери възможното му зимно укритие. Открием ли къде се спотайва, имаме шансове дори и в откровено студени дни с отрицателни температури. Понякога, при по-меко време, ще издаде присъствието си с обръщане на повърхността. В студени дни обаче трябва да разчитаме на интуицията или на опита от предишни излети по реката.
Изображение

Тактиката на зимния риболов

е в посока умерено хранене и упорито предлагане на примамката в предполагаемото леговище, като същевременно линията е максимално олекотена, за да не буди съмнения у мнителната риба. Впрочем, зимата не променя нрава на кефала в само едно направление – той си остава внимателен и недоверчив към намерената храна и рядко ще се случи да атакува безогледно.
Риболовът на плувка сега е без сериозна алтернатива. Мухарката едва ли ще проработи, булдото или другите типично летни методи – също. Възможен вариант е спинингът, но и там шансовете за успех са минимални. Все пак, през зимата кефалът е

по-скоро вегетарианец, отколкото изявен хищник
Изображение
На базата на тази констатация се подбират и примамките при зимен риболов. През последните години като че ли белите червеи се утвърдиха сред основните и универсални примамки в улова на кефал. Особено са ефикасни през зимата, когато в реката дребосък няма и червеите безпроблемно преминават през облавяното трасе, без да са нападани от уклеи, пръскачи, дребни мренки и кленчета. Впрочем, при риболов на бели червеи, тактиката на захранване включва и стреляне на малки дози червеи с прашка, което се счита като допълнителен бонус за успех. Още първата уловена риба ще ни покаже, че сме на прав път, повръщайки част от току-що поетата захранка. Ако обаче водата е замътена по една или друга причина, торният (или земен) червей може да има предимство. При пълноводие червеят се оставя да виси леко закачен на куката и се по-търси тиха вода в близост до брега. Да добавя и още една малко използвана, но ефикасна естествена стръв – пилешките вътрешности. Черва, парче пилешки дроб или воденичка са все лакомства, които може да направят чудеса. От тестените примамки, през зимата може да се окажат удачни тестото и кус-кусът. Подава ли се захранка на хлебна основа, много е вероятно тестото да привлече кефала.
Наред с естествените примамки, речният кефал през зимата се лови и на някои изкуствени въведения – разноцветни мъниста, пластмасови топчета, перлички и други подобни “дрънкулки”, влезли на въоръжение през последните години у нас и набиращи все по-голяма популярност.
Редно е да се отбележи, че тази риба има конкретни пристрастия в различните реки или дори в различни участъци от тях. Вероятно това е вследствие на рибарското присъствие и придобитите навици на рибата с предлаганите примамки. Като тенденция може да отбележим – изкуствените примамки са популярни на по-големите ни реки, например Марица, Янтра, Росица. Жълтото топче се превърна в истински хит в зимния улов на кефал по цялото протежение на Янтра през миналата година. На по-малките реки като че ли естествените примамки имат предимство. Бих посочил река Малък Искър, където кефалът се придържа към класиката – бял или торен червей. Подобно е положението и по Лесновска река, и по Златна Панега (в долното течение). Има и реки, на които тази риба показва разностранен интерес, атакувайки и естествената храна, и имитациите. Ще посоча река Тополница, където кефалът определено посяга към лъскавата сачма, но в отделни дни и червеите не са за подценяване.
Но да се върнем на поведението. Рибата едва ли ще показва целодневна активност в типично зимно време. Най-вероятно е да се раздвижи около обяд или в следобедните часове, когато температурите леко се покачат. Кълването също е по зимному – с плавно навеждане или едва доловимо трепване на антенката, сякаш пипа дребосък. А може да се окаже, че куката е в устата на солиден кефал. Впрочем, през зимата маломерни кефалчета почти не се срещат.

Ако ще удари нещо, то ще е качествено!

Тогава кой знае какво количество не е уместно да се очаква.
Зимният улов на кефал е едно по-специално предизвикателство. Един уловен през януари хубавец има доста по-висока стойност от подобен, но хванат през лятото. Даже понякога една-единствена риба може да се приеме за успех. Зависи от гледната точка…

Материалът е публикуван в брой 2/2009 г. на в. "Рибар"

Коментари

мисля че ще послужи на по младите колеги .и не само
Последно промяна от ribolovcho на Пон Яну 03, 2011 11:37 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Най добрите са тук
Ribko
фен клуб-скобар

Re: Пътеките на зимния кефал

Мнение от Ribko »

Готина статия, мерси, за зимен кефал белия цървяк си е класика, да отбележа че размера на куките и повода е добре да се намали(на мънисто нямам уловена риба още :x )... :D
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Аватар
vladimir1974
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladimir1974 »

много добра статия,но при кефала на всяка река си е специфична тактиката
kasmet
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

задължително общообразователно ативо за тези,които нямат 20год да навлизат в нещата,като мен и други... :) :smt023
фен клуб-скобар
Аватар
malkapluvka
фен клуб-скобар

Мнение от malkapluvka »

Абсолютно съм съгласен с написаното в статията, хранителните му пристрастия се менят постоянно, особенно сега, през зимата. Ще ви дам пример - червена кука с червено мънисто с две червени пинки излизаха кефали с големината на компютърна клавиатура, на следващия риболов тази комбинация беше абсолютно неуспешна на същото място, без промяна на нивото и климатичните, а вземаше на топче сланина, овъргаляно във царевично брашно. На жълто мънисто и белички съм нямал такива успехи с кефала, поне при мен е така, а и от моя опит жълъдовия червей не го предпочита. Аз през зимата наблягам на червените неща или сланинката. :D :D
А относно местообитанието му - ами търсете го близо до брега, в дълбоки места с близки до тях водовъртежи, които образуват ями. Или до бавни течения с резки прагове в дълбочината. Всичко се научава с времето и много ходене по реките. :D :D
ɐʞʌnןԀ ɐʞןɐƜ Ѧαℓκα Ƥℓʋʌκα ɐʞʌnןԀ ɐʞןɐƜ
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

И река с река не си приличат,да не говорим за кефалите и вкусовите им предпочитания в тях,а през зимата в планината за да напипаш къде са "батковците"и какво биха благоволили да апнат,се иска направо професорска /макар и любителска/неформална титла. :)
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

На една река има три вира, на разстояние от един километър.Пробвал съм ги и трита вира много пъти, на единия кълве предимно на сладка царевица и удря на блесна мепс, черна с червени точици.На другия вир, удря предимно на бял или мартеница, от блесните предимно на мепс с цвят никел или друга марка със същата форма и цвят.На третия вир само на жива рибка.Това е за топлите дни.През студените дни ударите са предимно на бял и то само на първото езеро.Това поведение на кефала го удавам на това, че и трита вира са с различни размери, растителност и течение.Наблюденията ми върху реките като цяло при риболов с изкуствени примамки са, че навсякъде различно.Отделно, че на дадена река според сезона или вида на водата, рибата удря на различна стръв или примамка.Затова трябва да се експериментира постоянно.Такова е моето наблюдение :drinkers:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Интерсно четиво!Събрана е доста информация,систематизирана е,но както казаха колегите нерегионирана!С някои становища съм съгласен,но за други съм готов да поспоря!

Примери:

1. Кефалът е една от възможностите при зимния речен риболов. В студеното време поведението му няма нищо общо с това през лятото. Доста по-тромав е, не обича да предприема дълги пътешествия, избягва прекалено бързата вода, където ще се задържи задълго в топлото време!

- Кефалът за повечето реки е единствения възможен улов по това време на годината!Изобщо не е тромав и е постоянно в движние!Аргументирам се - храня няма,храня няма,храня ... надойдоха!Почти през целия ден се лови в умерените течения на леко задържане!

2. Открием ли къде се спотайва, имаме шансове дори и в откровено студени дни с отрицателни температури. Понякога, при по-меко време, ще издаде присъствието си с обръщане на повърхността.

- Отрицателните температури и откровено студените дни не само ни дават шанс,те ни гарантират успех!С подходяща захранка и точно подадено количество сме способни да го извадим от укритията му!Има ли кефал във вира,той задължително играе!

3. Зимата не променя нрава на кефала в само едно направление – той си остава внимателен и недоверчив към намерената храна и рядко ще се случи да атакува безогледно.

- Настърви ли се изобщо не гледа какво му подаваме!

4. Риболовът на плувка сега е без сериозна алтернатива. Мухарката едва ли ще проработи, булдото или другите типично летни методи – също. Възможен вариант е спинингът, но и там шансовете за успех са минимални. Все пак, през зимата кефалът е по-скоро вегетарианец, отколкото изявен хищник

- Единстенният резултатен риболов е на плувка!!!Кефалът дори и зимата си е тотален хищник!!!

5. През последните години като че ли белите червеи се утвърдиха сред основните и универсални примамки в улова на кефал.
Наред с естествените примамки, речният кефал през зимата се лови и на някои изкуствени въведения – разноцветни мъниста, пластмасови топчета, перлички и други подобни “дрънкулки”!Жълтото топче се превърна в истински хит в зимния улов на кефал по цялото протежение на Янтра!

- Съгласен!Не използвам вече дори Тодорки или парче рибка - просто белият в комбинация с малко пластмаса е в пъти по резултатен!

6. Рибата едва ли ще показва целодневна активност в типично зимно време. Най-вероятно е да се раздвижи около обяд или в следобедните часове, когато температурите леко се покачат.

- Има дни когато е активна почти целия ден,но в повечето случаи резултатните часове са сутрин при развиделяване и ранни следобяд!

7. Кълването също е по зимному – с плавно навеждане или едва доловимо трепване на антенката, сякаш пипа дребосък. А може да се окаже, че куката е в устата на солиден кефал. Впрочем, през зимата маломерни кефалчета почти не се срещат.

- Плюят мамка им,бързо плюят!

8. Един уловен през януари хубавец има доста по-висока стойност от подобен, но хванат през лятото. Даже понякога една-единствена риба може да се приеме за успех. Зависи от гледната точка…

- Моята гледна точка е,че ... зимата бие и по количество и по размер лятото!

Не ангажирам никого с моето мнение!Ловя основно по поречието и притоците на Янтра и такива са моите наблюдения!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Ачо ♣

Мнение от Ачо ♣ »

Ето това вече е дискусия подхождаща на forum.nariba.com !!!
Адмирации !
Надявам се да продължи-ще бъде от голяма полза за всеки !
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

Колега сапун, добре си разграничил някои неща, почти напълно съм съгласен с теб, само че, примерно кефалите на р.Искър,Струма,Лесновска и др. просто не взимат на мънисто, де ги знам що, искат си бял, яко при това и са доста внимателни, особено столичните кефали :lol:, зимата с плувка над 1,5гр никъв шанс за успех или повод 0,14-16мм, финотия иска тая гад.. :drinkers: Поздрави !!
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Понеже съм тъп консерватор :( ,досега мънистата съм ги ползвал само като буфери при един специфичен монтаж на дъно с подвижно олово :oops: ,който лятно време е смрът за черните /сигурно маришки/ мрени при някои специфични участъци на съответното речно дъно.За това изобщо не знам тукашните кефалюги как се отнасят към мънистото.Ама,имайки пред вид челния опит от р.Янтра и притоците й,взех решение в срок от месец,месец и половина да проуча мънистово, всестранно и всецветно местните зимни обиталища на кефала.Ще докладвам надлежно за резултатите от проучването :D
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SUPER MARIO »

Според мен през зимата,кефала въобще не е муден.Движи се постоянно и някой ден е съвсем близо до брега, а на следващия е в средата на реката,в бързото течение.Това за Марица говоря.При мен,зимно време,много добри резултати дава кус-куса.Захранвам с прашката и ловя на него.Също добре ми дава и на троха.Кълването в течението е категорично, на по тихи места ми се е случвало да ми натиска леко плувката,но без да я потапя.Не го ли засечеш-плюе.
Бързай бавно.
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

Телескоп написа:Ето това вече е дискусия подхождаща на forum.nariba.com !!!
Адмирации !

нали тва е целта,да накараме модовете да поспорят малко а не само да трият :))

---------------------

С най голямо удоволствие бих ти изтрил това толкова значимо мнение!!! sapuna
Изображение
Най добрите са тук
tangra79
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от tangra79 »

ribolovcho написа:
Телескоп написа:Ето това вече е дискусия подхождаща на forum.nariba.com !!!
Адмирации !

нали тва е целта,да накараме модовете да поспорят малко а не само да трият :))

---------------------

С най голямо удоволствие бих ти изтрил това толкова значимо мнение!!! sapuna
Дайте малко инфо за размера на манистото. :prayer:
Човек е жив докато куфарът с такъми е по-голям от аптечкатa!!!!
tisho_9610
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tisho_9610 »

Страхотна статия :smt041 :smt041 :smt041
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”