Съвети за начинаещи гмуркачи

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
roko-koko
разбира нещата
разбира нещата

Re: Съвети за начинаещи гмуркачи

Мнение от roko-koko »

И както е споменал колега по-горе НОЖ задължително НОЖ,А за попчета си е най -гот (според мен)с хавайско копие наистина , и по -безболезнено относно консумативи :D .Лек и успешен ден ви пожелавам :D
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

Според мен, като за начало плавниците не са ти толкова съществени. Започни да отработваш техниката на гмуркане, апнеята и другите движения под вода и чак когато си готов за дълбочинно гмуркане вземи съответните плавници. Ножа не го коментирам-той е задължителен. Повечето от пишещите тук (поне по-възрастните) сме започнали с руски харпуни-просто такива имаше. И това не е убило нито удоволствието ни от гмуркането, нито желанието ни за риболов. Ако имаш възможност за различен от руски (стар) харпун -си вземи. Ако не - гмуркай с каквото имаш и пиши този етап от развитието си като инвестиция в придобиването на умения. С времето и нарастване на възможностите ти ще се сдобиеш с всичко необходимо като оборудване. Най-важна е любовта към спорта, постоянството и упоритостта. За всичко останало си има време. Успех и от мен!
Изображение
Аватар
Amfibiq
новобранец
новобранец

Мнение от Amfibiq »

niki_fire1977 написа:
Galin Dimov написа:Благодаря за съветите , при мен при първото обличане в банята така се получиха нещата ,че неопрена направо залепна за тялото ми , нещо като вакум се получи и беше адски изнервящо ,защото нито да си го наместиш по тялото ,нито да го свалиш. Затова и пробвах следващия път със балсама и с него нещата станаха доста по-лесно. Наместих се в неопрена без проблем . Може би като съм изцяло във вода ,нещата ще са по-различни. Смятам да пробвам утре и ще пиша.

Колега, пробвай с шампоан "Бебе", има същия ефект. Не ти трябва никакъв балсам. Рн на "Бебе" е неутрален и щади неопрена. Иначе вендузата без него е направо мъка. Винаги трябва да накисваш неопрена предварително във водата защото така се отпуска и по-лесно се облича после. Говоря за неопрен тип вендуза. Мажеш обилно с шампоана "Бебе" докато станеш бял и след това е много лесно обличането.Успех.
Колега аз сега избирам костюм които е вендуза и си взех най-големия номер на Марес влезнах в банията и го облекох и зжалих без проблем просто се намокрих ... дали не ми е голям ? как да разбера дали случайно няма да е по добре да взема по малкия номер ?
като пробжах по малкия номер пак жлизам без проблем само дето ме стяга ж гърдите и дишам по трудно? някакжи съвети и помощ?
Само нинджа може да настъпи друга нинджа!
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

При мен наскоро стоеше същата дилема. Взех по-малкия, който ми стяга леко на гърдите и на бицесо-трицепсовата :D област (щото съм много заякнал от вадене на големи риби :wink: ). Със сигурност ще има леко отпускане на костюма с носенето му. Така че вземай по-малкия-на моя отговорност :D . Пък посли или :drinkers: или :axe: .
Изображение
Аватар
Amfibiq
новобранец
новобранец

Мнение от Amfibiq »

Благодаря колега за бързия отговор . . . ще се радвам ако още някой изрази мнение защото покупката ще се осъществи до 4 часа. Другото което искам да попитам кое е по добре 5мм или 7мм ? идеята ми да се гмуркам от ранна пролет до късна есен в гръцко за рибки и октоподи .. за лятото имам Боша с къси ръкави 3мм та сега главната дилема е 5 или 7 мм някакви мнения и коментари? висок 188 102кг тежа очите ми са красиви но не това ще ми помогне в случая.

И мерси за оказаната помощ до момента! Този форум е СУПЕР, много статии изчетох много сам нов и сега над апшнеята ще се мъча но лека полека :)
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

Взимай една 7-ца без да се замисляш.С течение на времето тя ще стане 5-ца.
Аватар
Amfibiq
новобранец
новобранец

Мнение от Amfibiq »

terzo написа:Взимай една 7-ца без да се замисляш.С течение на времето тя ще стане 5-ца.
да и аз това реших сега остава да уточня има ли лонг джон камуфлаж или няма и да си поръчам.. и реших да не взимам тесния модел а този които ми стои малко по свободно тоест номер 6 от марес какавто и да е все пак сам си 105кг 188 висок :) плавниците и чорапите уточних казаха че за ракавици не трябва да зима повече от 3 мм заради харпуна че няма да усещам спусака ако има някакви други менения засега сам отворен :)
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

И аз съм на същото мнение по добре 7ца ,дано да си избрал този вариант ,ако е така няма да съжаляваш понеже с него ако неси много зиморничав по гръцко и зимата ще гмуриш с него !
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
terzo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от terzo »

За ръкавиците не съм съгласен с мненията които ти дадоха.Искам да те попитам теб и колегите който ти препоръчват ръкавици 3мм.на 5-6 градуса как ще се почуствате след час..Това съм го изпитал и то не веднъж.Ако си решил да влизаш ранна пролет не си прави експерименти взимай дебели ръкавици 5-7мм.Това вече съм го изпитал отдавна и съм патил и вече знам.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Да допълна само че ако са с двоен маншет още по добре (руснаците му викат ватерстоп)
А ако са и с 3 пръста най-добре,за студена вода
И като е гарга да е рошава ,ако можеш да си намериш те това картинката ще е пълна!
Прикачени файлове
Руско производство<br />&quot;ФАНТОМАСКА&quot;<br />Слага се като допълнително боне под основното.<br />Дебело е 2 или 3 mm.
Руско производство
"ФАНТОМАСКА"
Слага се като допълнително боне под основното.
Дебело е 2 или 3 mm.
1285_b.jpg (78 KiB) Преглеждано 1228 пъти
maslin
новобранец
новобранец

Мнение от maslin »

Амфибия, ако още не си купил неопрена, вземи си 5 мм с късия панталон, а не с лонг джон. Пишеш, че искаш да ползваш обурудването в Гърция. Поради солеността на водата там, ще трябва да слагаш много повече килограми баласт със седмицата и лонг джон, особено като си К1 :) С късия панталон и широкото горнище раздишването е много по-лесно, което е важно за дълбочините на които се ловува там. Ръкавиците задължително със кожа на дланите, понеже повечето от скалите там са мрамор и от ерозията и морската вода стават като ножчета и много лесно режат неопрена. А и по-голяма част от лова там е по дупки,а водата топла и ти трябват здрави, а не дебели ръкавици.
5.08 STA. 115 DYN with stereofins in 50 meters pool.
Аватар
Amfibiq
новобранец
новобранец

Мнение от Amfibiq »

Колеги мерси за супер яките съвети които ми казахте :) Неопрена е поръчан 7мм но не лонг джон а нормален. На каква дълбочина се ловува риба в гръцко и къде там горе долу? Около Олимпиада или Тасос има ли? там съм бил за октоподи и се запалих по тия неща. . . Също така мисля да го сефтосам края на февруари за калмари ако някой знае каде се ходи :) ръкавиците ще са 3ки за съжаление но аз имам и 5тици ... има ли как да им се пришие кожа допълнително ? Защото не ми се дават още пари за такива с кожи точно в момента ще ми дойде в повече? аз съм доста нов в тези неща :) всеки съвет ще ми е полезен пък лятото с удоволствие бих дошъл до нашето море при някои да ме понаучи на това онова стига да има такъв на който му се занимава :)
Колега а тази маска която се слага под главното боне имаш ли идея от каде се купува доста добре изглежда :) направо ме спечели с нея....
Аватар
Amfibiq
новобранец
новобранец

Мнение от Amfibiq »

australia написа:Да допълна само че ако са с двоен маншет още по добре (руснаците му викат ватерстоп)
А ако са и с 3 пръста най-добре,за студена вода
И като е гарга да е рошава ,ако можеш да си намериш те това картинката ще е пълна!
Колега а тези ракавички има ли ги сериино производство? икъде могат да се намерят ако се разровя в нета би трябвало да стане? предполагам не се внасят в България? както и бонето по руските сайтове ли да го диря ?
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

За съжаление не съм намерил още в България някъде да се продава иначе е руско пройзводство !
На фирма SARGAN

http://www.aquabaltic.eu/cgi-bin/eng/de ... 1141071307

http://www.diskus.ru/product/1285/
Прикачени файлове
това е 5mm ръкавица с двоен маншет
това е 5mm ръкавица с двоен маншет
wm7-b99e0ad2554766febbee6909ab5774b4.jpg (111.05 KiB) Преглеждано 1210 пъти
Аватар
Amfibiq
новобранец
новобранец

Мнение от Amfibiq »

Възхитен съм направо...
иска ми се да си взема костюмчето и да се затичам към някое не ледено море :)
днес от вноситела на марес ми казаха че няма панталон (не лонг Джон) камуфлаж 7мм? възможно ли е ? много странна работа. . .
Междувременно разфасовах два акумолатора и сега ще им измия питите за да ги попретопя малко за тежести . . . само калъпи трябва да правя един приятел ми каза с гипс но не знам дали ще се получи добре :) някои да има някакви други идей, мнения предложения ?
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”