Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Плетеняк кьм Монофил
Модератор: Paublo_Eskobar
Плетеняк кьм Монофил
Здравейте колеги,теоретично сьм запознат донякаде с фидер риболова,но отскоро се сдобих с плетено влакно и не ми е ясно как се прави линията до завьршения и вид с монофил .ако може да ми обясните как да процедирам с плетеняка ,задьлжително ли трябва да завьршва с монофил.ако може и снимков материал ще е супер 

Re: Плетеняк кьм Монофил
Колега според мойто некомпетентно мнение плетеняка ми завършва
със кулп или със вързан вирбел,а от там нататък е монтажа във зависимост
какъв предпочитам направен от монофил.Надявам се,че си ме разбрал.
със кулп или със вързан вирбел,а от там нататък е монтажа във зависимост
какъв предпочитам направен от монофил.Надявам се,че си ме разбрал.
благодаря,вече сдобивам някаква представа
,но с удоволствие ще приема и други мнения ако има такива.

-
- фен клуб-скобар

аз го използвам когато е много бистра реката

Възела горе на картинката е много добър.Можеш да го ползваш както за връзване на монофилен шок лидер или просто монофилен монтаж.Аз лично слагам вирбел на плетеняка и към вирбела вече си прикрепям монофилни или флуорокарбонови монтажи.По практично ми е.Лесно си подменям монтажа по време на риболова.Освен това вирбела намалява осукването на влакното.
Ако има нещо питай колега.
Ако има нещо питай колега.

Above us only sky
- slayder
- ще става разбирач
По принцип шоклидера служи,за да има известна еластичност на линията при вадене на рибата в последния етап-пред кепа,когато рибата може да се откачи заради липсата на разтегливост на плетеняка.Той(шоклидера) е поне 3 пъти дължината на пръта и тогава вирбела отпада като връзка защото не преминава през водачите.И затова се ползва възела който е показал колегата 

Дава ли? И дава и взема.
Здравей колега
От въпроса ти не става ясно дали искаш да ползваш шок лидер или монтаж от монофил.
Както и да е колегите са ти отговорили по-горе.
Използвай плетеното влакно за по-малки и капризни риби. Плетенето влакно не е препоръчително за големи риби, това е така заради почти нулевата му разтегаемост. Заради тази не разтегаемост се натоварва повода и цялата въдица. В много случай още при първия напор на рибата следва късане на повода.
Аз лично използвам способа на колегата Цецо, с вирбел в края на плетеното и върху него монтирам монтажа направен от монофил или флуро карбон. Използвам една идея по-дебело влакно за самия монтаж около 0,25 м.м.
Ако случайно решиш да ползваш плетеното за по големи риби, може да го комбинираш с палър гум / влакно/
Power Gum

Ето и къде се продава онлайн магазин
Цената е 7,5 лв. за 5 м.
Успех!

От въпроса ти не става ясно дали искаш да ползваш шок лидер или монтаж от монофил.
Както и да е колегите са ти отговорили по-горе.
Използвай плетеното влакно за по-малки и капризни риби. Плетенето влакно не е препоръчително за големи риби, това е така заради почти нулевата му разтегаемост. Заради тази не разтегаемост се натоварва повода и цялата въдица. В много случай още при първия напор на рибата следва късане на повода.
Аз лично използвам способа на колегата Цецо, с вирбел в края на плетеното и върху него монтирам монтажа направен от монофил или флуро карбон. Използвам една идея по-дебело влакно за самия монтаж около 0,25 м.м.
Ако случайно решиш да ползваш плетеното за по големи риби, може да го комбинираш с палър гум / влакно/
Power Gum

Ето и къде се продава онлайн магазин
Цената е 7,5 лв. за 5 м.
Успех!

-
- ще става разбирач
компромис...с кое колега?...питам щото от много време вече не ползвам брейд, та да знам с какво съм направил компромис...CERRUTI написа:Брейд,вирбел,монофил!!!
другото е компромис!!!
Компромис с връзката между монофила и плетеняка. Монтаж от плетеняк не става/ поне на мен не ми харесва, може и да греша/.А иначе......Компромис сте направили с чувствителността на линията при трудни рибиmilo69 написа:компромис...с кое колега?...питам щото от много време вече не ползвам брейд, та да знам с какво съм направил компромис...

-
- ще става разбирач
koki написа:.....Компромис сте направили с чувствителността на линията при трудни рибиmilo69 написа:компромис...с кое колега?...питам щото от много време вече не ползвам брейд, та да знам с какво съм направил компромис....
....не мисля...така... иначе това е вярно...
Но всеки си решава как да лови.
- CERRUTI
- сериозен играч
Ами Коки го е написал-с брейда е неефективен при правене на монтажи защото и колкото клупа да му направиш той е много по мек от монофила,и уплитанията ще са постоянни.
А връзката при каквито и да е влакна е най добре да се прави с вирбел,айде за плувка става клуп/клуп но за фодера, при прибиране на линията да кажем от 40м. куката със стръвта има неправилна форма и започва да се върти във водата и монофила се "накъдря"ако няма вирбел.Най-честите монтажи със брейд и монофил които съм виждал да използват е основно брейд на него се нанизва кошничката-дали ще е със тръбичка или свободно,стопер,вирбел и монофилния повод със куката.....
Или другия вариянт-брейд на него силиконов стопер,вирбел с къс повод и кука,силиконов стопер....и на края на брейда кошничка.С тоя монтаж можеш да коригираш позицията на стръвта по всяко време.....
Вирбела винаги е полезен за линията било то при прибиране на линия,при замятане та дори при вадене на риба ....мисля че не е трудно да се сетиш каква е ползата от (подвижно звено)вирбела в линията,и какви са рисковете при линия без вирбел....
А връзката при каквито и да е влакна е най добре да се прави с вирбел,айде за плувка става клуп/клуп но за фодера, при прибиране на линията да кажем от 40м. куката със стръвта има неправилна форма и започва да се върти във водата и монофила се "накъдря"ако няма вирбел.Най-честите монтажи със брейд и монофил които съм виждал да използват е основно брейд на него се нанизва кошничката-дали ще е със тръбичка или свободно,стопер,вирбел и монофилния повод със куката.....
Или другия вариянт-брейд на него силиконов стопер,вирбел с къс повод и кука,силиконов стопер....и на края на брейда кошничка.С тоя монтаж можеш да коригираш позицията на стръвта по всяко време.....
Вирбела винаги е полезен за линията било то при прибиране на линия,при замятане та дори при вадене на риба ....мисля че не е трудно да се сетиш каква е ползата от (подвижно звено)вирбела в линията,и какви са рисковете при линия без вирбел....

-
- кандидат преподавател
Колеги , ще ви помоля , темата да си върви в градивна насока !
Уважавам мнението на всеки го , така че се постарайте , да не се налагат намеси от моя страна. Ще ми бъде безкрайно неприятно !
Сори , ама черути ме е изпреварил. Имам предвид , постовете преди неговия !
Уважавам мнението на всеки го , така че се постарайте , да не се налагат намеси от моя страна. Ще ми бъде безкрайно неприятно !
Сори , ама черути ме е изпреварил. Имам предвид , постовете преди неговия !
Върл Shimano фен!
Не мога да разбера за какво става въпрос, водим само дискусия.....simo72 написа: Сори , ама черути ме е изпреварил. Имам предвид , постовете преди неговия !
Ако прецените ,че нещо не е наред търкайте смело

-
- ще става разбирач
koki написа:Не мога да разбера за какво става въпрос, водим само дискусия.....simo72 написа: Сори , ама черути ме е изпреварил. Имам предвид , постовете преди неговия !
Ако прецените ,че нещо не е наред търкайте смело