Плетеняк кьм Монофил

Модератор: Paublo_Eskobar

камагра
новобранец
новобранец

Плетеняк кьм Монофил

Мнение от камагра »

Здравейте колеги,теоретично сьм запознат донякаде с фидер риболова,но отскоро се сдобих с плетено влакно и не ми е ясно как се прави линията до завьршения и вид с монофил .ако може да ми обясните как да процедирам с плетеняка ,задьлжително ли трябва да завьршва с монофил.ако може и снимков материал ще е супер :wink:
ceco65
разбира нещата
разбира нещата

Re: Плетеняк кьм Монофил

Мнение от ceco65 »

Колега според мойто некомпетентно мнение плетеняка ми завършва
със кулп или със вързан вирбел,а от там нататък е монтажа във зависимост
какъв предпочитам направен от монофил.Надявам се,че си ме разбрал.
камагра
новобранец
новобранец

Мнение от камагра »

благодаря,вече сдобивам някаква представа :wink: ,но с удоволствие ще приема и други мнения ако има такива.
vizantieco
фен клуб-скобар

Мнение от vizantieco »

Изображение

аз го използвам когато е много бистра реката :drinkers:
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

Възела горе на картинката е много добър.Можеш да го ползваш както за връзване на монофилен шок лидер или просто монофилен монтаж.Аз лично слагам вирбел на плетеняка и към вирбела вече си прикрепям монофилни или флуорокарбонови монтажи.По практично ми е.Лесно си подменям монтажа по време на риболова.Освен това вирбела намалява осукването на влакното.
Ако има нещо питай колега. :drinkers:
Above us only sky
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от slayder »

По принцип шоклидера служи,за да има известна еластичност на линията при вадене на рибата в последния етап-пред кепа,когато рибата може да се откачи заради липсата на разтегливост на плетеняка.Той(шоклидера) е поне 3 пъти дължината на пръта и тогава вирбела отпада като връзка защото не преминава през водачите.И затова се ползва възела който е показал колегата :idea:
Дава ли? И дава и взема.
koki

Мнение от koki »

Здравей колега :D
От въпроса ти не става ясно дали искаш да ползваш шок лидер или монтаж от монофил.
Както и да е колегите са ти отговорили по-горе.
Използвай плетеното влакно за по-малки и капризни риби. Плетенето влакно не е препоръчително за големи риби, това е така заради почти нулевата му разтегаемост. Заради тази не разтегаемост се натоварва повода и цялата въдица. В много случай още при първия напор на рибата следва късане на повода.
Аз лично използвам способа на колегата Цецо, с вирбел в края на плетеното и върху него монтирам монтажа направен от монофил или флуро карбон. Използвам една идея по-дебело влакно за самия монтаж около 0,25 м.м.
Ако случайно решиш да ползваш плетеното за по големи риби, може да го комбинираш с палър гум / влакно/

Power Gum

Изображение

Ето и къде се продава онлайн магазин

Цената е 7,5 лв. за 5 м.

Успех! :D
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Брейд,вирбел,монофил!!!
другото е компромис!!!
Изображение
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

CERRUTI написа:Брейд,вирбел,монофил!!!
другото е компромис!!!
компромис...с кое колега?...питам щото от много време вече не ползвам брейд, та да знам с какво съм направил компромис...
koki

Мнение от koki »

milo69 написа:компромис...с кое колега?...питам щото от много време вече не ползвам брейд, та да знам с какво съм направил компромис...
Компромис с връзката между монофила и плетеняка. Монтаж от плетеняк не става/ поне на мен не ми харесва, може и да греша/.А иначе......Компромис сте направили с чувствителността на линията при трудни риби :D . Но всеки си решава как да лови. Много успехи през настоящата година :wink:
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

koki написа:
milo69 написа:компромис...с кое колега?...питам щото от много време вече не ползвам брейд, та да знам с какво съм направил компромис...
.....Компромис сте направили с чувствителността на линията при трудни риби :D .
.... :roll: не мисля...така... иначе това е вярно... :D Но всеки си решава как да лови. :wink:
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Ами Коки го е написал-с брейда е неефективен при правене на монтажи защото и колкото клупа да му направиш той е много по мек от монофила,и уплитанията ще са постоянни.
А връзката при каквито и да е влакна е най добре да се прави с вирбел,айде за плувка става клуп/клуп но за фодера, при прибиране на линията да кажем от 40м. куката със стръвта има неправилна форма и започва да се върти във водата и монофила се "накъдря"ако няма вирбел.Най-честите монтажи със брейд и монофил които съм виждал да използват е основно брейд на него се нанизва кошничката-дали ще е със тръбичка или свободно,стопер,вирбел и монофилния повод със куката.....
Или другия вариянт-брейд на него силиконов стопер,вирбел с къс повод и кука,силиконов стопер....и на края на брейда кошничка.С тоя монтаж можеш да коригираш позицията на стръвта по всяко време.....
Вирбела винаги е полезен за линията било то при прибиране на линия,при замятане та дори при вадене на риба ....мисля че не е трудно да се сетиш каква е ползата от (подвижно звено)вирбела в линията,и какви са рисковете при линия без вирбел....
Изображение
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Колеги , ще ви помоля , темата да си върви в градивна насока !
Уважавам мнението на всеки го , така че се постарайте , да не се налагат намеси от моя страна. Ще ми бъде безкрайно неприятно !

Сори , ама черути ме е изпреварил. Имам предвид , постовете преди неговия !
Върл Shimano фен!
koki

Мнение от koki »

simo72 написа: Сори , ама черути ме е изпреварил. Имам предвид , постовете преди неговия !
Не мога да разбера за какво става въпрос, водим само дискусия.....
Ако прецените ,че нещо не е наред търкайте смело :D
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

koki написа:
simo72 написа: Сори , ама черути ме е изпреварил. Имам предвид , постовете преди неговия !
Не мога да разбера за какво става въпрос, водим само дискусия.....
Ако прецените ,че нещо не е наред търкайте смело :D
:roll: аз също си препрочитах писанията и не разбрах...
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”