Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Мнение за тази макаричка?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
чуруликпенчо тия дни зех една доставка за Муня , обикновенна Дайбъ произведена в Джапан , 10 годишна ! Да ти кажа че и личи че е на 10 години и че през тез години си е била ама яко ползвана ! Та за какво иде реч - ми макарето въпреки неугледният си вече външен вид си върти перфектно ! има страхотен баланс ! скобата държи та се къса ( верно че не е куха , широка , балансирана такава а обикновенна , тънка и плътна ) и ако се съпостави с чистак бърсак Тебен съмнявам се че ще предпочетеш Тебена
Ся го чекам Муньо да дотропа та да си я земе че тоя Еконт ми писна да ги викам

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аз виждам, че с последното си изказване си си задал отговор, но схоластиката е на мода от времето на Тома Аквински и Игнаций Лоьола... При положение, че една фирма прави макари за 1000 и 40 лв, как мислиш, кое от двете е сапунерка? Освен това много обичам да си купувам маркови такъми, често се разочаровам, но уви, болест... Когато в България дойде уж официално Шимано, аз веднага си купих едно Exage 2500FA едно NEXAVE 2500. С първата лових точно три пъти и на едно състезание установих, че на дебел бързей на р. Янтра макарата направо умира с блесна Panther Martin 1/4 Oz (7,10 gr)...Първата ми работа беше да я продам за 50 лв следващата седмица. Новия и собственик пък е във възторг. Мога да ти пратя линк от един форум с продажбата. Nexave-то пък го ползвах дори повече - може би пет пъти...това е една абсолютно небалансирана ярмомелка. Него го размених в Тетевен за 5 литра домашна ракия на едно детско риболовно училище. Изпихме я с приятелите от един клуб, които бяха свидетели на тази паметна сделка, от която съм изключително доволен. Познавам и още двама души с Exage мнението им е същото, сега си купиха Ryobi(колко е такова...) и са доволни. Познавам и още един човек с Nexave, но той е перманентно фалирал, така че е принуден да лови с каквото има...Local написа:Мунчо написа: На тези Шимана само името им е такова...
Така до колкото знам Шекспир бе първата изнесена марка да се произвежда в Китай през 1989 година. Така въпросните Шекспири се правят в Китай , а Шимано в малайзия...
Мунчо , искам да те попитам ти тези 2 шимана ползвал ли си ги и тези Шекспири , които си посочил ползвал ли си ги? Когато казваш че Шимано марката само му е Шимано - какво имаш предвид? Аргументирай се с факти... и ако наистина си ги ползвал тези макари и Шимано и Шекспирите кажи на каква база ги сравняваш.
Аз от Шекспир съм жестоко разочерован , а скоро ще минавам на Aspire
или и на него само името му е Шимано???
Колкото до Шекспирите и особено Катера-та, познавам поне 10 души, които бясно ги експлоатират без никакви оплаквания. Въртял съм ги и аз, какво да кажа, незабележима макарица, не добре центрована, почукваща и поскръцваща, НО здрава и добре подреждаща влакното...Освен това , пак ще кажа, представителят на Шекспир за България е изключително коректен и при евентуален сакатлyк няма проблеми. Много мои приятели ползват и други модели от тази марка без оплаквания. Аз не ползвам.
Колкото до моите макари, имам известно количество макари Daiwa и Shimano и непрекъснато си прибавям нови в гардероба, аз обичам да имам. И не говоря за сапунерки, а за истинските макари от тези фирми, включително и произведени а Япония. Аз за риба може и дa не отида, феишизъм един вид, но не е все едно дали ще държиш бюста на Саманта Фокс или Кей Мос... Мисля, че само двете горепосочени фирми произвеждат макари, с които ми отива да се опитвам да ловя. Както казва отец Стойко Владиславов, известен още като Софроний Врачански: "А всичко останало , братя мои, е бълвоч и помия"...
По същия начин признавам само пръчки за муха и спининг произвеждани в САЩ (не в Китай) и имам към 12 такива. Ползвам ги за препятствия за молците в гардероба ми - голям кеф е когато се блъскат в тях в тъмнината...Смятам, че само американците могат да правят въдици - японците не пеят в хора...
Инак съм просто момче и не съм узрял за Аspire, най-малко защото не ми трябва лебедка. Но мисля да си взема нещо, което да балансира най-новата ми UL-спинингарка с акция 0.88 - 5,32 гр и тегло 74 гр (американска, естествено). Сещаш и се какво ще бъде то?:D
п.с. А чуждоезични специалисти настойчиво препоръчват да не се купуват евтините модели на Daiwa и Shimano, като сочат, че истинското качество при тези марки започва с Тheory и Capricorn А(вече Тierra, защото capricon-a не се произвежда) и Stradic и Biomaster съответно... И това са разноезични автори. Мога вднага да метна 5-6 линка?
Осен това аз колекционирам стари макари, ами какво да ви кажа, там има неща, които ще ни надживеят...
п.с. Дръж се, Павлито, идат още!
п.п.с.Пиенето нагласи ли? За мен бърбън "4 рози"!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Уважаеми ,колега Павле,както по-горе съм описал аз нямам никакви забележки към по-старото производство на тези велики марки. Тук става въпрос за тези нови модели с много и не винаги качествени лагери , които се бълват на килограм ,а не отговарят нито на цената си , нито на престижното си име.То е като да си хванал на даден язовир много риба и след години ,след като е празен ти да го рекламираш като дащен по навик или нещо подобно.
Думата ми е , че качеството падна,но за сметка на това цените се вдигат
Думата ми е , че качеството падна,но за сметка на това цените се вдигат
Евала, Кроки, за тези приказки! Аз съм незлоблив човек - който ме познава, знае това. Дано някой колега не остане с погрешно мнение...Krokibg написа:...Абе я стига сте се яли,кой с каквото иска с това да лови,в крайна сметка това си е въпрос на лични предпочитания![]()
![]()
Да са живи и здрави от Шимано
Все още са много добри,ама много
![]()
![]()
![]()
![]()
Само искам да кажа нещо за Stradic-a, по-точно модела 1000FH S-concept. Това е много странна макара, според някои колеги, дори и недоразумение...Става дума за предвателното число 1:6, което съчетано със сравнително малкия диаметър на шпулата води до сещате се какво...Но все пак това си е много тачен зад океана модел и е верояно проблемът да е в нашия телевизор. Според един колега Stradic приозлиза от страдание...

Дайвичките са значително по-скромни "оборотно" -а има, а няма 1:5...
п.с. Кроки, дли ще може на моята лопатка да и полират дръжчицата, че са ми нежни ръчичките?:D
- krokibg
- учете се от него
Мунчо да приятелю,тази супер пръчица произведена в СъШъА ще те погребе с тази доживотна гаранция.Само няма да ходиш да ловиш големи риби с тънки корди
На мене също ми я предложиха да си я купя,но аз неходя като вас по 60-70 км пеша със блесната за да гоня кефалчета и няма да ми признаят гаранцията
Имаше някякви изисквания ,да несе лови със нея риба ставаща по-голяма от 000000кг и да несе слага на макарата влакно по дебело от 0.16 или 0.18,не помня точно.Да си я ползваш със здраве,че за да и видиш сметката шати трябват много животи и много здравета

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- krokibg
- учете се от него
Еееее,нали казах вече,работя по-желание на клиента.Само мисли по бързо че ако нещо като моторче трябва да слагам,поне да го направят на едно,да несе налага да изминават наново растоянието от купчинката с пясък до гаража.Може да я тапицирам с кожа и даже да и втъкнем някоя и друга нишка сребро,за да заприлича на седлото на Ричард Гиар

- sandy
- ще става разбирач
Лелее какво е станало тук!
Значи колеги искам да уточня нещо което явно съм пропуснал!
В момента имам 3 Шекспира!
Два са Odyssey FD и една Катера още в кутииката!:)
Единия Odyssey FD е 035 на шукарския спининг другия 025 за лекия спининг и си ги ползвам! Катерата мисля за жената да хвърчи!
Та реших да взема едно от тези Шиманота защото до този момент не съм имал макара с тази марка и как да го кажа малко фенщина да видя как ще е!
Мислих си че ще е по-добре Катаната от Odyssey FD, но може и да греше?

Значи колеги искам да уточня нещо което явно съм пропуснал!
В момента имам 3 Шекспира!
Два са Odyssey FD и една Катера още в кутииката!:)
Единия Odyssey FD е 035 на шукарския спининг другия 025 за лекия спининг и си ги ползвам! Катерата мисля за жената да хвърчи!
Та реших да взема едно от тези Шиманота защото до този момент не съм имал макара с тази марка и как да го кажа малко фенщина да видя как ще е!
Мислих си че ще е по-добре Катаната от Odyssey FD, но може и да греше?
- krokibg
- учете се от него
За да усетиш удоволствието,ти трябва по скъпичък модел на Шимано,поне да е с 4-5 лагера.Шманата се знаят кой са добри и кой - не.Със шимано от 40-50лв,надали ще разбереш за какво е тука спора Шимано -Дайва и конкуренция.Опасявам се че Мунчо е прав за тези посредственни модели които навлязоха в последно време че изобщо не защитават Шимано като качество.Но това важи само за евтините им макари.Вземи нещо по скъпо за да си доволен и да има повечко лагери!!!
-
- вече хвърля и на тежко
има ли някой да сподели мнение за...
Mitchell tempest 3000
взех си я нова от e-bay и за мен си е супер, ама щото не съм ползвал от японските

взех си я нова от e-bay и за мен си е супер, ама щото не съм ползвал от японските

Love & Ribolov
За съжаление, в България цените на качествените такъми са изключително надути...Може ли едно Shimano Stradic да струва 280-300 лв, а магнезиевия му вариант близо 500, при положение, че в САЩ цената е съответно 110 и 180$. Колкото и да се оплакват нашите търговици от свито потребление на качествени такъми и ниска покупателна способност на клиентите, все пак такива надценки са смехотворни... Дори и ако Daiwa и Shimano поради свития ни пазар не искат да продават директно макари у нас... Ако ги купуват на едро от някой обикновен магазин в САЩ и ги продават тук, убеден съм, че хората ще им смъкнат още от цената за покупка на количество. На редовните си клиенти там, се правят отстъпки от порядъка на 10 -15 %, какво да говорим, ако някой български търговец закупи примерно 500 броя (смешно количество по техните стандарти и респектиращо за нашата действителност...). С всички разходи по доставката, мита, цесии, митнически документи и ДДС и с включена печалба цените биха били значително по-ниски...Но ние говорим за нормална печалба, а уви, за такава у нас никой не иска да работи... И затова у нас една средностатистическа макара (и съвсем прилична) като Daiwa CapricornA, Theory, Shimano Stradic, Тwinpower... се възприема като лукс и изгъзица от хората... Тежко на този, който няма възможност да си ги купи директно САЩ. С всичките оскъпявания и в зависимост от модела макарите идват 100 -200 лв по-евтини...
А който иска, да върти Exage, Nexave, Regal, Crossfire и да си мисли, че там е истината...o, santa simplicita...
А който иска, да върти Exage, Nexave, Regal, Crossfire и да си мисли, че там е истината...o, santa simplicita...
Мунчо, ако такава операция се извърши изключително с цел доставка на Shimano в БГ на по-ниски цени - прав си, теоретично е възможно.
Виждам, че си мислещ човек и искам да ти напомня за момента "икономическа целесъобразност". Колко са хората, които ще набият толкова много пари в стока, която ще се продава неизвестно колко време? Със същата сума можеш да реализираш куп други сделки, но с много по-сигурна печалба. Разнира се, много локуми могат да се разпънат по тази тема.
Виждам, че си мислещ човек и искам да ти напомня за момента "икономическа целесъобразност". Колко са хората, които ще набият толкова много пари в стока, която ще се продава неизвестно колко време? Със същата сума можеш да реализираш куп други сделки, но с много по-сигурна печалба. Разнира се, много локуми могат да се разпънат по тази тема.
- krokibg
- учете се от него
Много неща наистина могат да се направят за цените на квалитетните макари/не само тези които аз предпочитам/но това няма да стане поради ред причини.Няма да ги казвам защото има колеги магазинери
Абе дайте да приключваме до тук щото иначе няма спиране,все нещо ново ще кажем и пак спорове и т.н.Мунеее,нищо не казаааа !!! Да слагам ли моторче на лопаткатааааа ???